Veilig thuiswerken, een aantal tips

Ondanks dat de periode van versoepelende maatregelen is aangebroken, wordt er nog wel steeds van ons gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat is over het algemeen prima te doen voor de meesten, maar het is wel belangrijk om de ‘online veiligheid’ daarbij niet uit het oog te verliezen.

Hoe zorg je nou dat de communicatie veilig verloopt en je geen risico’s loopt? Ik spreek uit ervaring 🙂

  • Mij is altijd op het hart gedrukt om altijd de laatste updates te installeren. Criminelen spelen slim in op het feit dat veel mensen vergeten om hun software te updaten. Natuurlijk klik ook ik wel eens het schermpje weg als er weer een pop-up in beeld verschijnt die me vertelt dat ik moet updaten, maar ik wacht er nooit te lang mee. De laatste updates beschermen ook weer tegen nieuwe virussen.
  • Er zijn op dit moment veel phishingmails gaande waarvoor gewaarschuwd wordt. Check dus altijd goed waar je op klikt en open niet klakkeloos bijlages. Ik ben ook al meerdere malen bijna de fout in gegaan. De mailtjes lijken voor mijn gevoel ook steeds echter te worden.
  • Wat ik zelf vaak doe ter beveiliging is mijn webcam afplakken, voor het geval ik ooit gehackt word. Het geeft me toch een prettiger gevoel dat er niet zomaar iemand mee kan gluren. Je hebt hier speciale schuifjes voor, dat is esthetisch net wat mooier dan de pleister die ik er geregeld overheen plak 😛
  • Goede beveiliging van je routers is ook belangrijk. Wij hebben net een nieuwe router met ingebouwde firewall, die ervoor zorgt dat virussen ons netwerk niet op kunnen komen.
  • Een VPN. Je hebt er vast al eens van gehoord. Zo’n VPN-verbinding versleutelt je internetverkeer, om te voorkomen dat buitenstaanders zomaar toegang kunnen krijgen tot de informatie die je verstuurt of ontvangt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw IP-adres niet meer naar jou te herleiden is. Je kunt hiermee dus veilig en anoniem internetten, ook op openbare wifi. Er zijn gratis varianten, maar ook betaalde abonnementen. Klik hier voor een aanbieding van een van de de snelste VPN verbindingen.
  • Voor de ouders onder ons niet onbelangrijk: sluit altijd je device af als er kinderen in de buurt zijn. Je zal niet de eerste zijn van wie het kind toch de laptop te pakken krijgt en her en der gaat klikken (of nog erger, dingen gaat versturen).

Werk jij op dit moment vanuit huis?

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.