Van weinig motivatie naar eindelijk actie

Het is niks nieuws onder de zon: met sporten liep ik meestal de kantjes ervan af. Ik begon regelmatig aan iets nieuws, maar gooide dan toch na een aantal keer de handdoek in de ring. Geen zin, te lui, te weinig motivatie of toch net niet leuk genoeg waren meestal mijn redenen. Het blijkt dat ik me maar moeilijk aan een vaste sport op een vast tijdstip kan binden. Vaak begon ik vol goede moed aan iets en dan zakte het na een tijdje weer in.

Behoefte om te bewegen

Dat neemt niet weg dat ik wel de behoefte voel om voldoende te bewegen. Ik vind dat belangrijk voor mijn gezondheid en ook mentaal helpt het me om actief te zijn. Het hoeft niet per se de vorm te hebben van een vaste workout, maar mijn streven is om op zijn minst wel genoeg beweegminuten per dag hebben.

Me vastpinnen op een boksuurtje iedere maandagavond om 20.00 geeft me teveel druk. Ik wil sporten op momenten dat het mij uitkomt en ook op de manier waar ik op dat moment zin in heb. De ene keer is dat een uurtje fitnessen in de sportschool, de andere keer is dat een rondje hardlopen, weer een andere keer is dat wandelen, of een thuisworkout.

Ik sport dan ook niet om af te vallen of om een bepaald lichaam te krijgen, maar wel om me fit en energiek te voelen. En stiekem ook een beetje om me niet schuldig te hoeven voelen wanneer ik toch die zak paaseitjes opentrek.

Stok achter de deur

Mijn onverwachte steun in de rug om dit allemaal te realiseren bleek de Fitbit Versa 2 te zijn, die ik een tijdje terug van Coolblue kreeg. Ook mijn vriend kreeg er één. De Versa 2 is een slim horloge met oneindig veel functies zoals een hartslagmeter, stappenteller, automatische activity tracker, slaaptracker, muziekspeler (oa. Spotify bediening) en zelfs de mogelijkheid om contactloos te betalen.

Motivatie en geruststelling

Eerst dacht ik nog, ah een cool nieuw gadget, ziet er nog leuk uit ook. Maar toen bleek het horloge twee veel belangrijkere functies te hebben. Aan de ene kant motiveert het horloge mij om meer te sporten, aan de andere kant stelt het horloge me ook gerust dat ik wel degelijk genoeg stappen op een dag zet en meestal dus voldoende beweeg. De resultaten op mijn iPhone waren vaak teleurstellend; daarop haalde ik de 5000 stappen niet eens. Wat ik me niet realiseerde was dat ik mijn mobiel lang niet altijd bij me heb, en zeker in huis zelden bij me draag. Dat was dus nooit een adequate afspiegeling van hoeveel stappen ik daadwerkelijk op een dag zette. Door mijn Fitbit weet ik dat ik gemiddeld gewoon de 10.000 stappen aantik. Meestal heb ik dat rond 17.00 ’s middags gehaald op een ‘gewone’ dag.

Op het moment dat ik mijn stappendoel niet dreig te halen, geeft de Fitbit me een seintje en laat ‘ie weten hoeveel stappen ik dat uur nog te gaan heb. Dat motiveert om soms nog even een rondje door de buurt te wandelen of wat kleine boodschappen lopend te halen in plaats van de auto te pakken. Ook mijn vriend geeft aan dat hij het erg prettig vindt om een melding te krijgen als hij nog een aantal stappen te gaan heeft dat uur, zeker met een zittend beroep.

Gebruik

De Fitbit Versa 2 is waterproof en dus ook gewoon te dragen tijdens het douchen of zwemmen. Ideaal als je het mij vraagt, want je kunt hem dus altijd om hebben. Hij is erg licht dus je merkt eigenlijk nauwelijks dat je hem om hebt. Ik vind het design erg strak en trendy, het is echt een mooi accessoire om je pols.

De bediening gaat via touchscreen en een knop aan de zijkant. Dit werkt erg vlot en snel (tenzij je natte vingers hebt :P) Wat ik verder nog een pré vind is de Always On functie, zo kun je altijd direct zien hoe laat het is. Wel fijn, want op een of andere manier gaat ‘ie niet altijd aan als ik mijn pols draai (de standaard instelling). De Always On functie is een vernieuwing ten opzichte van de vorige uitvoering.

De Fitbit is gekoppeld aan een gelijknamige app. Hierop wordt nog uitgebreidere informatie weergegeven. Om bijvoorbeeld je slaaprapport te zien moet je de app openen zodat de app de berekeningen kan doen.

De batterijduur vind ik top en ver boven mijn verwachting: hij gaat wel vijf dagen mee zonder opladen. Meestal laad ik ‘m op na het avondeten, op een avond dat ik niks qua training gepland heb. Hij laadt behoorlijk snel op, in ongeveer anderhalf uur.

Challenges met mijn vriend

Mijn vriend en ik zijn geregeld challenges aangegaan. Qua stappen wist ik vaak te winnen, omdat ik natuurlijk overdag veel meer beweeg door activiteiten met de kinderen en het huishouden. Hij fietst daarentegen weer veel meer van en naar zijn werk, dus daarmee kreeg hij steeds een voorsprong. Wel is het zo dat het horloge fietsen niet (echt) als stappen telt, je kan wel de fietstocht als training laten tracken.

Links mijn conditiescore en rechts die van mijn vriend

Ook is het grappig om te zien dat mijn vriend een betere conditie heeft dan ik, dit wordt gemeten met behulp van VO2 max, dit is het zuurstofgehalte in je bloed. Ik zit in de gemiddelde zone en hij in de excellent zone.

Links de slaapscores van mijn vriend en rechts van mij

We vonden het ook leuk en interessant om iedere ochtend even ons slaapritme te checken. We liggen meestal rond dezelfde tijd in bed, maar het blijkt dat onze slaapspecificaties wel degelijk anders zijn. Soms had hij korter geslapen, maar was het wel veel effectiever.

Slaapfunctie

Op deze nieuwe Fitbit Versa zijn de slaapfuncties enorm uitgebreid. Hij berekent je Sleep Score op basis van je slaapgedrag, hartslag in rust, rusteloosheid, de tijd dat je wakker wordt en de tijd dat je in slaapt. Hij toont je de diverse slaapfases en hoe je daarop gescoord hebt. De Smart Wake vind ik trouwens ook fijn, je kunt je wekker zetten en de Fitbit wekt je dan op het voor jou optimale moment (met een zelfgekozen interval van 30 minuten wekt Fitbit je op het moment dat je je in een lichte slaapfase bevindt). Hierdoor krijg je min of meer het gevoel dat je uit jezelf wakker wordt.

Smartwatch

Naast al deze gezondheidsfuncties is de Versa 2 ook een smartwatch waarop alle notificaties binnenkomen die ook op je telefoon binnenkomen. Denk aan whatsapp berichten, agenda afspraken, NOS bushberichten enzovoort. Het geeft mij rust om wel de meldingen – inclusief de eerste paar regels van het bericht – te krijgen maar dat ik daarvoor mijn telefoon niet de hele tijd in de buurt hoef te hebben. Ik gebruik mijn horloge ook vaak om even het weer te checken.

De melding van het appje van mijn moeder komt ook op de Fitbit binnen

De Fitbit Versa 2 helpt me niet alleen om er een actieve levensstijl te op na te houden, maar ook om bepaalde gezondheidsdoelen te halen zoals genoeg water drinken. Je kunt als je dat zou willen ook nog je calorieën bijhouden.

Ik ben echt onder de indruk van mijn Fitbit Versa en ik moet zeggen dat ik ook over de prijs erg te spreken ben.

De Fitbit Versa 2 is te krijgen bij Coolblue.

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Marloes
  23/03/2020

  Heel herkenbaar inderdaad! Die Fitbit lijkt me ideaal en een extra stok achter de deur.

 • Reageren
  Krista
  23/03/2020

  Compleet gek gemaakt hier voor zo’n zachtroze exemplaar ?
  Welke maat draag jij van dit horloge? En op fotos die ik op internet van deze fitbit zie, lijkt het alsof het erg hoog bovenop de pols ligt.. hoe is jouw ervaring wat dat betreft?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   23/03/2020

   Haha leuk. Er zitten twee bandjes bij dus qua maat zou ik me geen zorgen maken. Ik heb hem nu wat losser en daardoor ook wat hoger bovenop mijn pols omdat ik een beetje droge plekjes kreeg op de plek van het horloge toen hij strak op mijn huid zat.

 • Reageren
  Tamara
  24/03/2020

  Wat een gaaf en vrouwelijk horloge! Ik dacht altijd dat zo’n smartwatch heel weinig kon (ook nooit in verdiept eigenlijk), maar hij kan juist heel veel, er gaat een wereld voor mij open haha! Dat je telefoon geen betrouwbaar beeld geeft in het aantal stappen ben ik met je eens. Meestal ligt de telefoon op tafel en ga ik ineens een blokje om wandelen of in huis schoonmaken.
  Tamara onlangs geplaatst…10x binnenactiviteiten om te doen tijdens de coronacrisisMy Profile

 • Reageren
  Nadine
  23/06/2020

  Wat tof! Heb hem zojuist ook aangeschaft. Ik vroeg me alleen af of je perse de telefoon (waaraan die is gekoppeld met de app via Bluetooth) aan moet laten snachts. Voor je slaapscore… ik doe de telefoon savonds voor het slapen namelijk altijd op vliegtuigstand. Deels tegen de afleiding van berichten, dan wel iets minder straling. Weet jij of je dan alsnog je slaapscore krijgt te zien in de app? Alvast bedankt ?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.