Update: over de eerste weken met twee kinderen

De eerste tweeënhalve week met een newborn liggen alweer achter ons en in die korte tijd zijn er al een hoop ontwikkelingen geweest. Ik klets je bij over mijn herstel na de bevalling, de borstvoeding en ons ritme.

Lichamelijk

Ik ben op 18 oktober bevallen van Isé, precies 1 dag voor mijn uitgerekende datum. Mijn bevalling, waarvan jullie het verhaal al hebben kunnen lezen, verliep voorspoedig en lichamelijk voelde ik me dan ook al een hele pief toen eenmaal gedoucht en wel weer in mijn bed lag. Met slechts drie hechtingen viel ook de ‘ravage’ aan de onderkant behoorlijk mee en behalve wat duizeligheid had ik op lichamelijk vlak zeker niks te klagen. Dacht ik. De nachten en dagen na mijn bevalling werd ik namelijk geteisterd door ENORME naweeën, zo erg dat ik er bij tijd en wijle van in paniek raakte. Het is een logische ‘bijwerking’ van de borstvoeding maar ook buiten het voeden om had ik flinke naweeën die ik soms wel een half uur aan het wegpuffen was. Gelukkig is dit allemaal tijdelijk en was dit na een dag of 5 zo goed als over.

Ik merkte dat ik veel sneller dan bij James weer op de been was. Kon ik bij hem na twee weken nog steeds amper rechtop lopen, lukte het me nu om dezelfde avond de trap op en af te komen. Een valkuil deze keer was dat ik te snel wilde en daardoor soms iets teveel van mezelf vroeg. Slaapjes deed ik maar sporadisch – deels ook omdat het niet lukte door de adrenaline die nog door mijn lijf gierde – terwijl je dit juist zo nodig hebt om je lichaam te laten herstellen. Gelukkig zijn de nachten vanaf het begin redelijk goed gegaan. Hoewel we vooral aan hazenslaapjes doen die vaak niet langer dan 2-3 uur duren, is het al heel wat dat we in deze uurtjes wel echt onze rust pakken. Ik vergelijk het maar weer even met de periode bij James, maar toen waren het onze slaapjes maximaal 1 à 2 uur gezien deze jongeman erg onrustig was gedurende de nacht. Isé doet het wat dat betreft beter en huilt stukken minder ’s nachts. Wel is het zo dat sinds de darmkrampjes haar intrede hebben gedaan de avonden wat onrustiger zijn omdat ze dan het meeste last van haar buikje heeft.

Wandelingen maken

Na een week mocht ik voor het eerst met Isé naar buiten. Het werd een wandeling van een half uurtje door de buurt, iets wat ik zelf al heel wat vond! Na die eerste wandeling had ik de smaak te pakken en gingen we om de dag even met de wagen (voor de geïnteresseerden: de Mutsy iGo Pure Fog) naar buiten. Zeker de afgelopen dagen was het af en toe behoorlijk zonnig en dan is het toch wel lekker om een frisse neus te halen. James kan op deze manier even uitrazen en ik kan mijn conditie zo weer een beetje op peil krijgen.

Wie mij op Insta Stories volgt weet dat ik afgelopen week deze rode trenchcoat aanschafte. Niet in de laatste plaats omdat ik vind dat rood ook gewoon een hele mooie match is met het lichtgrijs van de kinderwagen (je bent een blogger of je bent het niet he :P) HEUL VEUL van jullie wilden weten waar ik ‘m vandaan had dus dat vertel ik dan meteen maar even in deze blogpost. Ik bestelde ‘m bij Boutiek Philipinne.

Borstvoeding

Hier wil ik eigenlijk nog een apart artikel aan wijden omdat alle info en mijn ervaringen niet in 1 of 2 alinea’s te vangen zijn. Mocht je vragen hierover hebben, dan wil ik deze ook graag in dat artikel beantwoorden. Kortgezegd gaat de borstvoeding uitstekend. Al vanaf het moment dat ze voor de eerste keer aan mijn borst lag had ik al gigantisch veel melk, wat me meteen heel veel zelfvertrouwen gaf om volledige borstvoeding te geven. Ik heb niet hoeven bijkolven om haar vanaf het begin genoeg binnen te laten krijgen, dit maakte de borstvoeding meteen heel ideaal. Lekker ’s nachts aanleggen en geen gedoe met flesjes opwarmen en melkpoeder afmeten. Ook Isé haar gewicht nam mooi toe in de kraamweek.

Op dag twee begon ’s avonds mijn stuwing al en dit heeft ruim vier dagen geduurd. Omdat mijn borsten zó op spanning stonden mocht ik 1x per 24 uur volledig afkolven en ik haalde dan uit iedere borst minstens 150ml. Daarnaast legde ik Isé om de twee a drie uur aan. De afgekolfde melk heb ik in speciale moedermelkbewaarzakjes gedaan die ik van Medela had ontvangen. Inmiddels ligt de hele vriezer er vol mee.

Ik voed nu op verzoek en dat gaat prima. Overdag komt ze vrij vaak, soms wel om de anderhalf uur, maar nu ik nog in mijn verlofperiode zit en nog niet al teveel werk is dat voor mij best te doen. Al is het met alle overige klusjes in huis soms behoorlijk bikkelen hoor. ‘S nachts doet ze het wat dat betreft beter en houdt ze het ook wel eens vier uur achtereen zonder voeding vol. Het aanhappen vind ik nog vrij pijnlijk trouwens, ik hoop dat dat op den duur wel minder wordt.

Ritme

Hoewel er van een duidelijk ritme nog niet echt sprake is, verlopen de dagen hier eigenlijk best soepel. Het voeden op verzoek vind ik heel relaxed en aangezien ik de komende tijd nog gewoon lekker thuis ben en mijn vriend deze week nog vrij heeft hoef ik/hoeven we geen rekening te houden met strikte tijden. James gaat iedere dinsdag en donderdag gewoon naar de gastouder en mijn vriend en ik keutelen thuis wat aan en houden het huishouden verder draaiende. Waar ik bij James volledig in paniek was toen de kraamzorg weg was en ik bij god niet wist hoe ik het avondeten op tijd klaar zou moeten hebben, was ik nu super zelfverzekerd toen we het zelf moesten redden. James is heerlijk zelfstandig en helpt ontzettend goed mee en Isé leren we steeds beter kennen en dat neemt ook weer een stukje onzekerheid weg. Over James gesproken: hij is echt zo’n ontzettende lieverd naar zijn zusje toe, ik kan er soms wel van janken. Als ze huilt snelt hij naar haar toe om een kusje te brengen en het liefst knuffelt hij haar de hele dag. Het is aandoenlijk om te zien hoe James zijn best doet om Isé overal bij te betrekken.

Met het gezin op stap

Afgelopen weekend zijn we voor het eerst naar familie gegaan met twee kinderen. Het was een rit van ruim anderhalf uur richting Friesland dus met een newborn van twee weken best een pittig tochtje! Het is altijd maar de vraag hoe zo’n kleine baby het volhoudt, ook al vinden die kleintjes het vaak heerlijk om in de auto een beetje te hobbelen. Uiteindelijk is het op een paar keer piepen na hartstikke goed gegaan en gedroeg Isé zich uitstekend. Ik moest zelf wel wennen dat het voeden ook als je op visite bent gewoon doorgaat, dus dat een gesprek afmaken of rustig eten er niet bij is. Met een flesje kun je de voedingen verdelen maar met borstvoeding komt alles op mij aan en dat is in gezelschappen wat lastiger. Ik ben bovendien niet het type om en plein public te voeden, ik wil echt een rustig plekje voor mij en Isé. Maar dat went vanzelf denk ik!

Tot zover de update over de eerste weken!

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Eke
  07/11/2017

  Wat ontzettend fijn om te lezen dat het zo goed gaat joh! Stoer dat je al op pad durfde met de auto. Ik zie al een stuk minder op tegen de komst van onze tweede qua praktische dingen, haha.
  Eke onlangs geplaatst…Ik heb een HEEL ERG LEUK nieuwtje…My Profile

 • Reageren
  zebrazonderstrepen
  07/11/2017

  Wat een mooie foto’s, je ziet er top uit!
  zebrazonderstrepen onlangs geplaatst…Sint Tip 4: Gepersonaliseerd zebrabook + WINMy Profile

 • Reageren
  Melissa
  07/11/2017

  Ah ik word echt mega blij van dit artikel <3 Zo leuk om te lezen dat alles zo goed gaat. Zeker na je bevalling van James, dat kan ik me nog goed herinneren. Fijn dat alles zo relaxed gaat nu. Ik hoop dat ook ooit te mogen ervaren! 🙂

  Trouwens: waar heb je die fantastische bril vandaan die je op hebt op de eerste foto? IK VIND 'M ZO LEUK!!
  Melissa onlangs geplaatst…Diary #43My Profile

 • Reageren
  Nicole
  08/11/2017

  Wat fijn dat het zo goed gaat. Een trotse mama van 2 mooie kids!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.