Update: mijn kale plekken

IMG_3629

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over een nachtmerrie die werkelijkheid was geworden: door de extreme haaruitval na de zwangerschap waren er kale plekken ontstaan die zich vooral bij mijn inhammen bevonden. In dit artikel vertel ik jullie wat ik eraan gedaan heb en hoe het er nu mee is.

Dat je haren uitvallen na de zwangerschap vind ik opzich logisch (aangezien je geen enkele haar verliest in de periode dat je zwanger bent), maar dat het er zoveel zijn dat er kale plekken kunnen ontstaan, daar had ik van te voren geen rekening mee gehouden. De schrik was dan ook groot toen ik op een zeker moment in de spiegel keek en zag dat er bij mijn inhammen totaal geen haar meer zat. In paniek plaatste ik een foto op Instagram en vroeg ik om tips, want ik kon me voorstellen dat ik niet de enige was die het zo extreem meemaakte.

Haaruitval-Collage-1024x682

Zo zag het er destijds uit.

En inderdaad, er stroomden vele reacties binnen van dames die door dezelfde fase gingen en die ook ten einde raad waren. Ik kreeg talloze tips, veel mensen noemden homeopathische middelen die ik kon slikken, maar eerlijk gezegd wist ik niet of dat me zou helpen. Dit was immers iets hormonaals en in principe kun je dat met niks tegenhouden, ook niet met dergelijke medicijnen. Ik heb het uiteindelijk wel geprobeerd, maar het mocht niet baten.

Toen ik contact met mijn huisarts zocht deed hij er heel laconiek over en vertelde hij me dat het er gewoon bij hoorde. Tja, die arme man zal vast niet geweten hebben hoe erg ik ermee zat dat mijn haren bij bosjes uitvielen. Het was verschrikkelijk, ik was de hele dag bezig met haren uit James zijn mond plukken, mijn kleding zat eronder, het hele huis zat eronder en met stofzuigen was er geen beginnen aan.

IMG_7498

Ik besloot dat ik op zijn minst mijn huidige haarproducten wilde vervangen voor milde producten. Ik had immers niks te verliezen (nouja, hooguit meer haar). Dus ik ging naar de Tuinen bij mij in de straat en kocht daar een Anti-Hairloss Shampoo van het merk Hair Wonder by nature. Geloof het of niet, maar na gebruik van de shampoo stagneerde mijn haaruitval. Ik deed er verder ook geen stylingproducten meer in, maar gebruikte alleen de shampoo, zelfs geen conditioner. Na een week of twee zag ik dat er zelfs nieuwe haartjes begonnen te ontstaan.

IMG_3621

Die nieuwe haartjes zijn nu nog een beetje irritant zoals je je ziet. Einstein the second represent.

Na ongeveer een maand durfde ik weer stylingproducten te gebruiken zoals droogshampoo en volumepoeder. Want eerlijk is eerlijk, zonder dit soort producten is mijn haar nou ook niet om over een huis te schrijven. Verven werd me door mijn kapper nog steeds afgeraden, maar dat wil ik binnenkort ook weer gaan proberen.

Op dit moment zijn de nieuwe haartjes volop aan het groeien. Het piekt alleen overal langs mijn hoofd dus als ik een staart in heb dan ziet het er niet uit. Ik draag mijn haar dan ook meestal los nu.

IMG_3627

IMG_3629

Er zit weer wat babyhaar bij mijn inhammen.

Al met al heeft mijn haaruitval zo’n anderhalf tot twee maanden geduurd. Daarna begon het heel langzaam weer aan te groeien. Haaruitval begint meestal 4 a 5 maanden na je zwangerschap en veel vrouwen merken er niet eens wat van, maar als je zulk fijn haar hebt zoals ik, dan kan het best zijn dat je er enkele kale plekken aan overhoudt. Toch wil ik dames die deze fase nog tegemoet gaan geen angst aanpraten, want natuurlijk groeit je haar uiteindelijk gewoon weer terug. Het verschilt alleen per persoon hoe snel dit is. Achteraf weet ik natuurlijk niet 100% zeker of de shampoo ook daadwerkelijk heeft bijgedragen aan een stagnering van mijn haaruitval, maar ik ben in ieder geval blij dat ik het geprobeerd heb.

Hebben andere dames ook zo’n last gehad van haaruitval? En hoe extreem was het bij jullie? En hebben jullie er ook iets tegen gedaan?

Dit vind je misschien ook leuk

26 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  17/05/2015

  Ik vInd nu ook overal haren, maar gelukkig geen inhammen. Ik heb ook twee katten die hun wintervacht aan het verliezen zijn. Drie poezen in de rui dus, stofzuigen hebben we opgegeven 🙂
  Elisabeth onlangs geplaatst…Jim’s doordeweekse dagmenu – 5 maanden oudMy Profile

 • Reageren
  Eva
  17/05/2015

  Haha! Ja, heel herkenbaar ik heb een natuurlijk hoogwaardig voeding supplement gebruikt. M’n dochter ook gelijk gegeven en bij on beide groeide er al heel snel haar over ons hele hoofd. Maar vooral zichtbaar bij onze inhammen ja. Een van die plukken is nu zelfs een krul haha! Liefs, Eva

  • Reageren
   Sanne
   22/12/2020

   Mag ik weten welk supplement je gebruikt hebt? Ik zit nu letterlijk met mijn handen in mijn haar..

   • Reageren
    Cathérine
    10/01/2021

    Je kan het beste vitamine nemen waar biotine in zit. Je heb speciale zwangerschapsvitamine die ook na de zwangerschap gebruikt mogen worden. Ik heb zelf altijd Yummygums mommy gebruikt. Mijn haar werd weer vol en groeide redelijk snel. Je hebt van dit merk ook vitamine speciaal voor de haren, maar ivm de borstvoeding gebruik ik die nog niet. Het zal even duren voordat mijn haar weer 1 lengte is gegroeid maar ben al blij dat het aan de voorzijde nu weer groeit.

    Succes

 • Reageren
  Tamara
  17/05/2015

  Wat fijn dat je haar weer wat bijgroeit! Ik kan me voorstellen dat die plekken je heel erg onzeker kunnen maken.

  Bij mijn eerste verloor ik ineens veel haar na het stoppen met borstvoeding geven en na de tweede leek het mee te vallen, maar toen ik tijdens mijn zwangerschap stopte met voeden kreeg ik ineens last van haaruitval. Gelukkig niet extreem, maar ik ben heeeeel erg bang wat er gaat gebeuren als ik straks voor de derde keer bevallen ben.
  Tamara onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 37!My Profile

  • Reageren
   Laura
   24/06/2020

   Bij mij voor de tweede keer ook extreme haaruitval. Ben vorige keer daarom naar de dermatoloog doorverwezen en kreeg ijzertabletten voorgeschreven omdat ijzertekort ook meespeelde. Die heb ik uiteindelijk wekenlang moeten slikken. Ben uiteindelijk 3 of 4 keer ervoor naar het ziekenhuis geweest.

 • Reageren
  Josan
  17/05/2015

  Dank voor je blog. Ik houd hier ook al rekening mee voor als ik straks bevallen ben. Ben el echt op zoek naar info of er iets tegen te doen is. Heb net zoals jij ook erg fijn haar. Weet jij of extra biotine bijslikken effect heeft?
  Josan onlangs geplaatst…Kraamweek nachtmerrie deel 2My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   18/05/2015

   Ik zou het eigenlijk niet weten.. Bij mij hielp niks maar dat is natuurlijk ook weer per persoon verschillend. Proberen kan geen kwaad!

 • Reageren
  Sandra
  17/05/2015

  Oh wow, wat super dat je haar weer aangroeit. Ik heb ook heel veel last gehad van haaruitval, al dan niet door een zwangerschap haha. Maar bij mij helpen de ‘haar totaal balans’ pillen van Bloem erg goed. Ik slik ze nu al 1,5 jaar en ik heb geen enorme haaruitval meer gehad. Ik ben blij voor je dat je nu in iedere geval weer nieuw haar krijgt! Altijd leuk hè, die kuif in het begin, haha. 🙂
  Sandra onlangs geplaatst…Photo Diary #12 – Olmenhorst, grillen en dokterspostMy Profile

 • Reageren
  lifetimes
  17/05/2015

  Ik snap dat je behoorlijk geschrokken bent toen je haar uit begon te vallen. Dat lijkt mij ook echt heel erg vervelend. Gelukkig maar dat het nu begint te groeien. Over een poosje zie je er niks meer van :). Xx
  lifetimes onlangs geplaatst…Beauty | That’s what makes you beautiful!My Profile

 • Reageren
  Martina
  17/05/2015

  Hier kijk ik zelf niet echt naar uit haha! Ik ga deze shampoo onthouden
  Martina onlangs geplaatst…11 Mei 2014 – Outfit 32 weken zwangerMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  17/05/2015

  Zo fijn dat het in ieder geval gestopt is en er weer haar aangroeit. In hoop dat het over is en de plekken vol groeien. Enne zo een Einstein look is hartstikke smart ass 😉

  Zelf heb ik er geen last van gehad, eerder andersom ben altijd al een beetje overbehaard geweest en dit werd alleen maar erger tijdens de zwangerschappen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn 10 kilometer ervaring tijdens We run Amsterdam (I run Damsko)My Profile

 • Reageren
  Sylvie
  17/05/2015

  Ik heb ook veel haar verloren (en verlies nu nog steeds wel wat), maar zag dat gelukkig niet terug in de vorm van kale plekken. Goede tip de shampoo, ik was nog op zoek naar een milde shampoo en ga deze eens proberen!
  Sylvie onlangs geplaatst…Mooi plekje: LeenderbosMy Profile

 • Reageren
  Jess
  17/05/2015

  Ik krijg zo de kriebels van dokters die bij een probleem zeggen: ‘ hoort erbij’. Het feit dat je ermee naar de dokter gaat wil zeggen dat je er echt mee zit. Staat iedereen dit te wachten? Of enkele vrouwen? Anders weet ik in ieder geval wat mij te wachten staat en hoe ik het oplos 🙂
  Jess onlangs geplaatst…Een eigen huis (vervolg)My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  17/05/2015

  Bizar, maar heb er geen last van gehad. Maar het lijkt mij verschrikkelijk. Ben blij dat er weer haartjes groeien, al lijk je even op Einstein 😉
  Lifesabout onlangs geplaatst…3x zoutloos (en lekker) snackenMy Profile

 • Reageren
  Jessica
  17/05/2015

  Ik heb het net zo extreem als jij gehad. En het duurde ook echt een hele tijd voordat het haar weer mooi lang was geworden. Nu ben ik weer zwanger en vrees dat ik er ook dit keer niet aan zal kunnen ontkomen. Ik zoek nog naar de gouden tip om het van te voren toch een beetje te proberen te beperken. En zelfs op dit moment is mijn haar ook niet alles hoor. het is ontploft! alsof er een volume bom is afgegaan haha. en wegens mijn allergie voor de meeste haar verzorgingsproducten is ook daar weinig tegen te doen helaas..

 • Reageren
  Nadia
  17/05/2015

  Nou, fijn dat het weer terugkomt nu. 🙂

 • Reageren
  Francesca
  17/05/2015

  Hele Wookiees in het doucheputje. Plukken tegelijk. Ik heb er niets speciaals tegen gedaan maar irritant vond ik het wel! Ik ben blij voor je dat het weer op begint te vullen!

 • Reageren
  marlieke
  18/05/2015

  Oei wat eng lijkt me dat. Ik heb na beide zwangerschappen toen mijn haren uitvielen gelijk de kapper de schaar erin laten zetten. Dat hielp bij mij goed. Misschien zat dat ook wel tussen mijn oren hoor, want zag door kortere haren geen enkele haar meer naar mn doucheputje glijden!
  marlieke onlangs geplaatst…Toffe baan voor 100 dagen! Solliciteren kan nog!My Profile

 • Reageren
  sonja
  18/05/2015

  Ik heb enorm veel haar, dus je zou denken; waar maakt zij zich druk om, maar ik raakte ook enorm veel haar kwijt na mijn zwangerschap. Nu -na bijna 9 maanden- zie ik ineens weer enorm veel babyhaar, dus het komt echt (vanzelf) terug
  sonja onlangs geplaatst…5 überhippe kraamcadeaus, oh had ik maar..My Profile

 • Reageren
  Manou
  18/05/2015

  Ik snap dat dit erg vervelend is!
  Maar troost je.. Ik ben 20, heb alopecia en kan vrijwel niet meer zonder haarstukken.
  Het zou niet eens opvallen als ik je zou zien lopen 🙂

  • Reageren
   La VieSagista
   18/05/2015

   Jeetje wat heftig Manou! Helaas is mijn zusje ook noodgedwongen kaal door chemotherapie, zulke dingen blijven toch heel erg. Je haar is nou eenmaal altijd in beeld. Sterkte, X.

 • Reageren
  Romy
  19/05/2015

  Oh klinkt allemaal zo herkenbaar. Echter had niemand een product wat de haargroei wél zou stimuleren. Dus ik heb mijn haar kort geknipt! Het is nu weer gezond en vol. Ik laat het nu weer lang groeien, en dan heb ik als het goed is weer mooie lange lokken zonder kale plekken.
  Romy onlangs geplaatst…Wat zijn toch al die lichtjes en geluiden?My Profile

 • Reageren
  Milou
  29/05/2015

  Wat jammer dat de homeopatische middeltjes niet geholpen hebben. Bij mij was het ook hormonaal en toen hielp het godzijdank wel. Gelukkig groeit er wel alweer het een en ander terug!! Dat is superfijn natuurlijk!!
  Milou onlangs geplaatst…Waar was jij…My Profile

 • Reageren
  Nadia
  17/08/2015

  Dag zou je zeggen waar ik dat kan kopen wil het ook heb er ook last van heb nu lotion gekregen maar achter zie ik niks en wil iets hebben voor gans mijn haren Gr nadia

 • Reageren
  Lennie
  20/02/2018

  Ha die Sanne,

  IK ben eigenlijk heel benieuwd hoe het nu na je tweede zwangerschap met je haar gaat. Heb je weer haaruitval? En is dit dan erger of juist minder erg dan na de zwangerschap van James? En heb je uiteindelijk vorige keer al je haar teruggekregen voor je gevoel? Misschien leuk er weer eens een blog over te schrijven? Ik ben heel benieuwd!

  Groetjes, Lennie

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.