Update: James bij de gastouder

We zijn inmiddels alweer een paar weken verder sinds mijn laatste artikel over de gastouder. Tijd voor een nieuwe update!

James is nu vier keer bij de gastouder geweest en het wisselt eigenlijk per keer hoe hij het vindt. Duidelijk is in ieder geval dat hij bij de gastouder veel meer op zijn gemak is dan bij de kinderopvang. Dat merk ik aan alles: hoe hij reageert als ik wegga, hoe snel hij stopt met huilen, hoe lang hij slaapt, de interactie die hij heeft met de andere kindjes. Hij lijkt het steeds normaler te gaan vinden dat hij eens in de week een dagje in een ander huis verblijft.

Nog steeds denk ik wel eens ‘waarom heb ik dit niet eerder gedaan’, als ik zie hoe snel hij vertrouwd is geworden met de omgeving bij de gastouder thuis. Het is een wereld van verschil met de opvang, letterlijk en figuurlijke. Hij klautert lekker op de bank, heeft een eigen slaapkamertje, mag af en toe televisie kijken, gaat er lekker op uit, speelt met het hondje van de buren en krijgt te eten en te drinken wanneer hij wil. Bovendien is er vele malen meer persoonlijke aandacht dan op het kinderdagverblijf.

Dat hij echter toch nog niet 100% gewend is blijkt uit het feit dat hij zijn speentje en zijn knuffeltje nog graag bij zich houdt overdag. Zodra de gastouder zijn speen uit wil halen dan vindt James dat moeilijk. Ik sta dit dus dan ook toe zolang hij zich daar prettig bij voelt.

Afgelopen donderdag had James weer even een kleine terugval. Hij had sowieso niet goed geslapen en was in de ochtend bij mij al erg zeurderig dus toen we over de drempel stapten bij de gastouder begon hij heel hard te huilen en zich aan mij vast te klampen. De rest van de dag had hij nog wat moeilijke momentjes maar hij sliep en at wel goed overdag. Toen ik hem op kwam halen had hij alweer een vette glimlach op zijn gezicht.

Ik blijf er nog steeds minimaal een half uur bij als ik James afzet. Ik merk dat het dan minder abrupt aankomt als ik wegga, dus voorlopig doe ik het nog even zo. Pas als hij echt helemaal relaxed over de drempel stapt dan durf ik het aan om hem sneller achter te laten.

Het gaat dus zeker de goede kant op. Drie stapjes vooruit en dan weer eentje terug maar ik denk ook dat dat zo hoort. Ik ben allang vreselijk blij dat James weinig tot niet huilt en gewoon eet en slaapt bij de gastouder. Verder is het ook echt een overwinning dat hij nog geen enkele keer ziek is geweest sinds januari, ondanks dat er ook andere kindjes rondlopen natuurlijk. Voor ons echt een enorme opluchting want in de winterperiode ging het op en af met zijn gezondheid. Ik merk nu aan alles dat James lekkerder in zijn velletje zit en ik herken mijn kind eigenlijk niet meer terug van de winter.

Ook ik zit hierdoor beter in mijn vel. Ik heb in de maanden november/december echt dagen gehad dat ik heel gespannen was en niet goed wist wat ik met de situatie met James aan moest. Je wil het beste voor je kind, maar wat is het beste eigenlijk? Het liefst had ik hem dag en nacht onder mijn vleugels maar tegelijkertijd wist ik dat het goed voor hem zou zijn om wat vaker ergens anders te zijn dan thuis omdat hij anders nooit aan enige vorm van opvang zou wennen. Bovendien heb ik die dagen ook nodig om noodzakelijke dingen voor mijn blog of in het huishouden te doen.

Maar nu, nu gaat het dus de goede kant op en ik kan ik stellen nog steeds 100% achter onze keuze te staan om te switchen van het kinderdagverblijf naar de gastouder. We’re getting there!

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Channa
  04/04/2016

  Wat fijn dat het wat beter gaat met James. Hier is de situatie niet echt te vergelijken, maar het huilen bij het weggaan wel. Overigens was dat altijd zo over en hebben de kinderen het heel leuk bij de gastouder. Het komt vast goed!!
  Channa onlangs geplaatst…Hoe ga je om met zwangerschapsdementie?My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  04/04/2016

  Jeetje wat moeilijk voor je, lijkt me dit. Heel fijn dat het in elk geval veter gaat dan het kdv, maar wat een stress zeg, voor jullie allebei. Maar het is vast goed dat James het leert. Al is hem met speen en knuffel…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Stukje tand afgebroken bij JimMy Profile

 • Reageren
  MamaOnderneemt
  04/04/2016

  Wat fijn dat James zich meer op zijn gemak voelt bij de gastouder. Wat goed dat je dan die switch hebt gemaakt. Mijn kinderen gaan en gingen altijd met veel plezier naar het kinderdagverblijf.
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Ik heb bijna geen vriendinnenMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  04/04/2016

  Wat fijn om te lezen dat dit zoveel beter bevalt voor jullie als het kinderdagverblijf. Ik kan me goed voorstellen dat het veel onzekerheid en zorgen gegeven heeft, maar door dat je steeds je gevoel volgt komt het gewoon goed, stapje voor stapje
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Als borstvoeding geven niet gaat zoals verwachtMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  04/04/2016

  Ahhhh wat ontzettend fijn dat dit nu beter gaat! Wel jammer dat hij even een terugval had, maar dat hoort erbij! Nu hopen dat het goed blijft gaan, maar dat komt vast helemaal goed!
  Tamara onlangs geplaatst…Wat als je kraamverzorgster echt NIET leuk is.My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  04/04/2016

  Jullie hebben al veel vooruitgang geboekt. Hij is overduidelijk meer op zijn gemak dan op het kinderdagverblijf en jij voelt je zo te lezen ook prettiger. Dat hij zijn speentje overdag wil en dat jij er een half uur bij blijft.. Tja, wat is daar mis mee? Dat kan je hopelijk naar verloop van tijd afbouwen. Alles op zijn tijd, dit is al heel wat!
  Carlijn onlangs geplaatst…Mijn lichaam na de (tweeling)zwangerschapMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  04/04/2016

  Ah! Fijn om te lezen dat t stukken beter gaat dan op het kdv!
  Als onze kleine er is dan willen wij haar ook liever naar een gastouder dan naar een kdv brengen.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapsoutfit #2 – OkergeelMy Profile

 • Reageren
  Dorien
  04/04/2016

  Het gaat hier ook met ups en downs. Maar wat fijn dat het al zoveel beter gaat!
  Dorien onlangs geplaatst…7 REDENEN WAAROM JIJ ZOU MOETEN SPORTENMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  04/04/2016

  Superfijn! Wij hebben ook een gastouder ze is echt geweldig!
  Nicole onlangs geplaatst…Shoplog: Action & WibraMy Profile

 • Reageren
  Kelly
  04/04/2016

  Super om te lezen!!! Mijn dochter heeft haar knuffel altijd mee en is allang gewend het is iets persoonlijk wat ze graag bij zich hebben. Fijn om te horen dat jij je beter voelt en dat jullie met stappen vooruit gaan!
  Kelly onlangs geplaatst…FasesMy Profile

 • Reageren
  Marjon
  04/04/2016

  Wat fijn dat het zo goed gaat met James. Blij dat hij zich meer op zijn gemak voelt bij de gastouder dan bij het kinderdagverblijf. Dit zal ook bij jullie voor meer rust zorgen. Liefs Marjon
  Marjon onlangs geplaatst…Het (in)consequente opvoeden is begonnen!My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  04/04/2016

  Wat fijn en wat een goede keuze is het geweest!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Ik onderschat onze prinses op een geplet erwtjeMy Profile

 • Reageren
  Marijke
  04/04/2016

  Fijn dat het goed gaat! Toen T ongeveer dezelfde leeftijd had als James was hij die winter ook steeds ziek. Dit jaar gelukkig geen last meer van gehad.

 • Reageren
  Mandy
  04/04/2016

  Wat ontzettend fijn dat het stukje bij stukje beter gaat. Dat geeft zoveel meer rust lijkt mij! Ik snap wel dat je nu denkt waarom je dat niet eerder gedaan hebt maar je mag jezelf niks kwalijk nemen hoor. Je hebt het beste voor met James en je had dit niet kunnen weten! Hopelijk gaat het steeds een beetje beter!

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  04/04/2016

  Wat ontzettend fijn voor James en jullie! Er komt een tijd dat hij je zelf uitzwaait en zo lekker aan het spelen is dat hij niet weg wil, als jij hem op komt halen 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…5 dingen die ik tijdens mijn zwangerschap niet had willen horenMy Profile

 • Reageren
  Suzanne
  04/04/2016

  Fijn dat het zo goed gaat, en dat je zo achter je keuze staat. Even off topic, maar ik heb me van het weekend rot gelachen om jouw Astro tv reading op Snapchat 😉
  Suzanne onlangs geplaatst…Moederdag – cadeautipsMy Profile

 • Reageren
  jodi - liefthuis
  04/04/2016

  oow ik snap zo goed dat je daardoor niet lekker in je vel zat. Fijn dat hij het nu zo goed heeft bij de gastouder. Het mag ook wennen zijn en het ene kindje heeft daar meer tijd voor nodig dan de andere.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een moeilijke keuze: De naam van onze spruit….My Profile

 • Reageren
  Eline
  05/04/2016

  Wat fijn om te lezen! Wij hebben ook bewust gekozen voor een gastouder. Veel persoonlijker en minder kindjes. Ik merk wel dat Jen altijd iets slechter slaapt bij de gastouder (maar dat doet ze ook bij opa en oma) maar voor de rest vindt ze het superleuk :-)!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.