Tweede kind: verwachting vs. realiteit

Toen ik zwanger was van Isé probeerde ik me vaak genoeg voor te stellen wat voor vorm mijn leven zou hebben met twee kinderen. Tijd voor een reflectie.

De kraamtijd

Verwachting: doordat de beginfase met James nogal onstuimig en emotioneel was, hield ik rekening met het scenario dat het ook deze keer een pittige periode zou zijn. Zo’n eerste week leef je nog in een roes en heb je hulp van de kraamzorg en loopt familie in en uit, maar daarna moet je het echt zelf gaan doen en dit viel me met James nogal vies tegen. We sliepen heel, maar dan ook heel erg weinig en liepen overdag vaak op ons tandvlees. Ik had de verwachting dat het deze keer qua slaap niet veel anders zou zijn, maar dat we er wel wat relaxter in zouden staan.

Realiteit: de waarheid was dat deze kraamtijd in niets te vergelijken was met de kraamtijd van James. Het begon natuurlijk al met een hele makkelijke en vlotte thuisbevalling en daarnaast bleek Isé ook nog eens een stuk relaxtere baby te zijn. Er zijn twee nachten geweest dat we echt niet hebben geslapen maar eigenlijk is het daarbij gebleven. Sowieso kan het alleen maar meevallen als je van het ergste uitgaat, maar dat het allemaal zo voorspoedig zou gaan hadden we zelf ook niet voor mogelijk gehouden.

Thuiswerken

Verwachting: ook deze keer had in de ervaring van mijn eerste kind in het achterhoofd. Hoewel James ’s nachts een erg onrustige baby was, sliep hij overdag wel vaak een paar uur achter elkaar, waardoor ik in die tijd kon bloggen of kon studeren.

Realiteit: nou dat valt dus vies tegen! Iseetje maakt er overdag een potje van met haar slaapjes en aan werken kom ik dan ook nauwelijks toe, ook op dagen dat James wel naar zijn gastouder gaat. In verband met de borstvoeding ben ik er nog niet klaar voor (praktisch en emotioneel gezien) om haar nu al naar een opvang te brengen dus dat heb ik nog even uitgesteld tot februari. Als we een wat beter ritme hebben en de hazenslaapjes hebben plaatsgemaakt voor langere slaaprondes dan heb ik de hoop dat het thuiswerken weer beter zal gaan.

Borstvoeding

Verwachting: wat betreft borstvoeding wilde ik vooral niet teveel verwachtingen hebben, het is immers van zoveel factoren afhankelijk of het een beetje lukt of niet. Bij James heb ik een paar weken fulltime gekolfd omdat het live voeden niet wilde lukken, maar ik gooide uiteindelijk toch de handdoek in de ring omdat het te zwaar werd. Deze keer wilde ik het gewoon proberen en zien hoe het zou verlopen.

Realiteit: ik heb het idee dat juist door mijn lage verwachtingen ik zo relaxed het hele borstvoedingsavontuur ben ingestapt. Vanaf het begin af aan is het vloeiend en soepel verlopen tot nu toe heeft Isé enkel borstvoeding gehad en is er geen melkpoedertje aan te pas gekomen.

Algemeen

Verwachting: volgens vele verhalen op internet zou het hier thuis een jungle worden met twee kinderen, zouden we nauwelijks tijd voor onszelf hebben, zou de overgang naar twee kinderen héél heftig zijn. Dus daar zette ik mij eerlijk gezegd wel een beetje schrap voor.

Realiteit: oke, het is niet dat ik met twee vingers in mijn neus en mijn ogen dicht hier mijn hele huishouden en blog run en dat ik uren tijd voor mezelf overhoud, maar het is toch echt een stuk makkelijker dan ik verwachtte. Ik moet ook zeggen dat als je een beetje aan je rust toe komt ’s nachts, je sowieso het gevoel hebt dat je de hele wereld aankunt. Er zijn natuurlijk wel momenten dat ik het gevoel heb mezelf in tien stukken te moeten zagen, zo is de ochtend hier vaak vrij chaotisch (maar bij wie niet) en is het ’s avonds ook best een challenge om het eten op tijd klaar te hebben en voor 21.00 het huis aan kant te hebben. En over me-time gesproken, tijd voor jezelf moet je natuurlijk gewoon maken. Ik vind het nog steeds belangrijk om eens in de zoveel tijd naar de kapper te gaan, een keertje te lunchen met een vriendin of een shopsessie alléén te houden.

Al met al kan ik dus wel stellen dat het wel meevalt, twee kinderen. Dus mocht je dubben over een tweede, misschien heb je dan wat aan dit artikel 😉

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Eke
  01/01/2018

  Mooi artikel! Ik ben ook reuze benieuwd hoe het hier zal zijn, maar je artikel stelt me wel gerust, haha.

  Ik vind ook dat je in je vlogs heel relaxed overkomt en dat het je heel goed en natuurlijk afgaat. Mooi om te zien!
  Eke onlangs geplaatst…Preggersupdate | Eerste trimester achter de rug en Gender Reveal!My Profile

 • Reageren
  Mandy
  02/01/2018

  Ik denk dat de realiteit zo afhankelijk is van de verwachtingen die je had, maar ik ben nog geen mommy dus ik kan er niet teveel over zeggen natuurlijk ;).

  Super fijn dat je het een tweede keer zo anders ervaart. Ik hoop zo dat ik het ooit zo al bij een eerste mag ervaren, maar het is vast ook weer helemaal afhankelijk van je kindje..

  Groetjes Mandy

 • Reageren
  Anjes
  03/01/2018

  2e kindje is hier onderweg! Nog een maandje of 2! Wat fijn om zo’n positief verhaal te lezen. Elk kind is natuurlijk anders en garanties zijn er niet. Maar het is wel fijn eens wat anders te lezen dan het gebruikelijke negatieve verhaal over hoe zwaar een 2e kindje wel niet is.

  Ik ben erg benieuwd hoe het hier gaan verlopen!

 • Reageren
  Stephanie
  17/07/2018

  Ha goed om te lezen. Ik vond van 0 naar 1 best heel erg wennen (ondanks makkelijke baby). Nu in verwachting van nummer 2 en ik lees overal dat van 1 naar 2 pas écht zwaar is, oef. Fijn dus om ook wat positiefs te lezen haha 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.