Twee maanden na de cryobehandeling: zijn de klachten weg?

Half november onderging ik cryotherapie waarbij mijn baarmoedermond met stikstof werd behandeld. Dit vanwege aanhoudende klachten in dit gebied. Omdat ik in de tussentijd al best wel wat vragen heb gekregen van mensen die benieuwd waren of de klachten nu in zijn geheel verdwenen zijn, geef ik je een update twee maanden na dato.

Na al een jaar of drie last te hebben gehad van onverklaarbare bloedingen, werd er eindelijk een oorzaak geconstateerd. Het bleek dat mijn baarmoederslijmvliezen wat naar buiten stonden, met als gevolg dat daar vrij snel bloedingen kunnen ontstaan. Dit wordt ook wel ectropion genoemd.

Gelukkig is daar een behandeling voor, namelijk een bevriezing van de baarmoedermond. Hierbij wordt weefsel van de baarmoedermond met stikstof aangestipt. Door het bevriezen ontstaat een wondje (een ‘vriesblaar’) op de baarmoedermond. Onder de vriesblaar ontstaat nieuw slijmvlies dat gezond is. Het afwijkende weefsel wordt met de vriesblaar afgestoten.

In een vorig artikel heb ik mijn ervaring met de behandeling verteld. In dit artikel zal ik vertellen hoe de vlag er op dit moment bij hangt.

Een bijwerking van de cryobehandelig is dat je tot een aantal weken erna blijft ‘vloeien’. Het slijmvlies moet worden afgestoten en dit gaat gepaard met wat rozige afscheiding. Tot die tijd mag je geen tampons dragen en logischerwijs ook niet vrijen, omdat je anders het risico loopt op een infectie.

Hoe lang je blijft bloeden is per persoon verschillend. De ene heeft na twee weken al geen last meer, terwijl het bij een ander wel zes weken kan duren. Ik hield maar rekening met dat laatste scenario.

Ik vertelde al dat de pijn van de behandeling me best wel meeviel. De krampen, vergelijkbaar met die van een ongesteldheid, hielden nog een aantal uren nadien aan, maar daarna heb ik er geen last meer van gehad. Het is wel een gek gevoel als de ijsklont eenmaal gaat smelten.

In totaal heeft het bij mij een week of drie geduurd totdat ik helemaal niet meer vloeide. Ik vond die drie weken best lang duren, maar ook omdat ik het gewoon niet meer gewend was om maandverbandjes te moeten dragen in plaats van tampons. Het voelt toch een stuk minder fris.

De hamvraag is natuurlijk: heeft de behandeling gewerkt? Het antwoord is ja. Sinds de behandeling heb ik vrijwel geen klachten meer.

Ik ben ontzettend blij dat ik deze behandeling gedaan heb. Ik zag er in eerste instantie best wel tegenop maar het viel me zó mee. Mocht ik tzt wel weer klachten krijgen – dat zou kunnen namelijk – dan kan ik deze behandeling gewoon nog een keer laten doen. Het heeft verder geen invloed op je vruchtbaarheid.

Foto via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Jfs
  07/08/2019

  HI Sanne,

  Heel fijn jouw blog over de cryo behandeling. Ik ben doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze heeft bij mij HPV 16 vastgesteld (risico factor op baarmoederhalskanker). Verder zijn geen kwaadaardige cellen gevonden. Ik heb enorme last tijdens het vrijen (het doet echt pijn) en ook heb ik net als jij soms bloedingen.
  Ik zie dat jij de pijn wel mee vond vallen. Een tweede keer had je alleen wel too much gevonden. Ervaarde jij alleen bloedingen of had je net zoals ik ook echt pijn bij de baarmoedermond?
  Ik ben zo ontzettend zenuwachtig.. Aangezien het al pijn doet als je het aanraakt.

  Ik hoop dat het allemaal mee zal vallen.

  Groetjes!

  • Reageren
   Jb
   13/05/2021

   Hoi JFS

   Hoe ging het met de cryo behandeling? Ik ben benieuwd want ik ben ook doorverwezen naar de gynaecoloog. Ik heb ook soms een beetje bloed tijdens vrijen. Ik hoop dat het alles goed gaat.
   Groetjes
   JB

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.