Tropenjaren, dat zijn het wel degelijk

De term tropenjaren – een verwijzing naar de eerste paar pittige jaren met kinderen – hoorde ik wel eens. Maar nu weet ik pas echt wat het inhoudt. 

 

Op dit moment ben ik op een punt in het moederschap beland dat ik volmondig kan zeggen dat dit de tropenjaren zijn. The game is on zeg maar, we zitten er middenin. De jaren dat je nauwelijks op je gat zit, constant in de weer bent en je wordt opgeslokt door slapeloze nachten. De jaren waarin je 3001 luiers verschoont, het in je huis altijd een lawaai van heb ik jou daar is met tetterend speelgoed, schreeuwende kinderen of geram met tuitbekers. De jaren dat jij en je partner alle zeilen bij moeten zetten om elkaar niet uit het oog te verliezen en de jaren waarin je toch ook stiekem wel reikhalzend uitkijkt naar het moment dat je weer een klein, klein beetje tijd voor jezelf hebt. 

We hebben onze handen vol aan de bloedjes. En ze zijn geweldig, echt waar, ik ben stapeldol op ze en dat spreekt allemaal voor zich, maar ik merk ook dat het doorploeteren is en dat ik door alle dagelijkse routines al snel op de automatische piloot overga en daardoor de blijdschap van het moederschap soms aan me voorbij gaat.

De dagen zitten volgestampt met werk, school, speelafspraken, brood smeren, eten koken, opruimen, doktersbezoekjes, schoonmaken en zo speelt datzelfde riedeltje zich elke dag weer af. Soms kijk ik op tegen een dag omdat ik een beetje bang ben dat het weer teveel hetzelfde wordt als de dag ervoor. Natuurlijk ben ik daar zelf bij, maar ik heb niet altijd de puf om het allemaal anders aan te pakken.

Het was gisteren voor het eerst dat ik ervoor koos om pas te eten toen de kinderen in bed lagen – in alle rust samen met mijn vriend en dan ook echt iets wat we zelf allebei lekker vinden. Normaal liet ik me teveel leiden door wat de kids goed aten (meestal aardappels, vlees, groente), maar vanaf nu ga ik dat anders aanpakken. De ene keer door ze gewoon iets voor te schotelen waar ze maar aan moeten wennen en de andere keer door zelf iets lekkers te maken wat ik pas op eet als mijn kroost ligt te slapen.

Waar ik heel lang – ook met twee kinderen – het idee had dat alles zijn gangetje wel ging, heb ik nu het gevoel dat er in alle opzichten echt wel wat meer aan getrokken moet worden.

Ik besef me dat een groot deel van mijn gevoelens ook te maken heeft met mindset. Mijn coach vroeg me laatst of ik meer een ‘glas halfvol’ of een ‘glas halfleeg’ geval was en toen moest ik haar bekennen dat ik op dit moment vaker in die laatste categorie val (iets wat je misschien ook uit de keuze van mijn artikelen van de afgelopen tijd kunt opmaken).

Ik weet dat er lezers onder jullie zijn die vinden dat er soms een negatieve bijklank zit in artikelen. Niet iedereen waardeert dat. Enerzijds kan dat begrijpen, maar anderzijds is mijn blog er ook om sommige taboes – zoals in dit geval het taboe op eerlijk zeggen dat het moederschap echt niet altijd leuk is – te doorbreken. Want eerlijk is eerlijk, soms willen we dat toch gewoon even van elkaar horen?

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Lieke van Veen
  11/12/2018

  Ik vind het juist goed dat je open en eerlijk bent in je artikelen. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn.

 • Reageren
  Esther
  11/12/2018

  Het is zooo herkenbaar. En ik vind ook dat je dat mag zeggen. Het is niet altijd maar leuk. Wij hebben hier ook dagen dat je denkt: waarom wilde ik dit ook alweer?? Ik vind het moederschap ook best zwaar. Er zijn gelukkig ook heel heel veel momenten dat je denkt oh jaaaa dit is wat het moederschap (ouderschap) zo leuk maakt. En een goede vriendin zei altijd als ik te rade ging bij haar met problemen: het is een fase het is een fase het is een fase. Ondertussen ook mijn motto geworden.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   11/12/2018

   Precies, ik houd mezelf ook bij veel dingen voor dat het ‘slechts’ een fase is!

 • Reageren
  Lisette
  11/12/2018

  Nou ik vind he nog behoorlijk positief hoor! Maar goed, ik ben dan ook loedermoeder van het jaar, haha. Ach dat je van je kinderen houdt en ze nooit zou kunnen missen enzo dat weet iedereen heus wel. Juist fijn als een keer duidelijk wordt dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is, want daar maken we onszelf en elkaar juist knettergek mee!
  Lisette onlangs geplaatst…Kom goed de winter door: mijn 3 leukste tips!My Profile

 • Reageren
  Nanda
  11/12/2018

  Ik hou van je eerlijkheid. Is er tenminste iemand die niet voorschotelt dat alles perfect is!

 • Reageren
  Raihana
  11/12/2018

  Zo herkenbaar! Tis echt.niet altijd.leuk met kleine kids…
  En jouw.artikelen zijn.een.van de.weinige waar ik.voor swipe op insta? omdat t zo herkenbaar is en je leuk schrijft!

 • Reageren
  Annemijn
  11/12/2018

  Inderdaad, soms willen we dat graag eens van elkaar horen! Geeft meteen het besef dat je er niet alleen in staat. Ik zit ook ik die fase van de tropenjaren en denk vaak ‘pfff…’ ?

 • Reageren
  Ilona
  12/12/2018

  Het is ook enorm pittig! En ik vind het juist fijn dat jij daar ook eerlijk over bent. Bij sommige bloggers lees je soms alleen maar “hoe gezellig” alles is. Tja sorry maar dat is totaal niet de realiteit. Jij bent gewoon realistisch! Ik denk dat de mensen die jouw blogs soms negatief vinden overkomen zelf deze zware jaren met kinderen (nog) niet hebben gehad of al vergeten zijn omdat hun eigen kinderen groot zijn. En daarnaast is het nog steeds jouw blog, hoe jíj tegenover dingen aankijkt.

 • Reageren
  Yvonne
  12/12/2018

  Natuurlijk is het soms zwaar, er zullen niet veel mensen zijn die zeggen van niet. Slaapgebrek, peuterpuberteit, in het ene gezin is het erger dan bij het andere.
  Maar ik heb er toch een iets genuanceerdere (niet zo populaire) mening over. Ik vind dat er veel tijdwinst kan zitten in het schermgebruik van de vaders en moeders tegenwoordig. Ze klagen allemaal dat ze het “oh zo druk” hebben maar ik zie ze óveral op hun smartphone kijken. Je kan ook eens echt je rust pakken en dat ding laten liggen en vooral op STIL zetten. Onderzoek wijst uit dat de meeste volwassenen een paar uur (!) per dag met hun telefoon bezig zijn (niet-werkgerelateerd). Dan denk ik: hoe druk kun je zijn? Of doe dat en klaag niet.

  • Reageren
   Yvonne
   12/12/2018

   Het “klagen” heeft trouwens helemaal geen betrekking op jou Sanne. Ik vind dat jij niet klaagt maar slechts aangeeft waar jij vindt dat het bij jou niet helemaal lekker loopt. Bovendien doe jij er ook nog eens iets aan want je hebt een coach ingeschakeld. Dus daar heb ik juist heel veel respect voor.

 • Reageren
  Yvonne
  12/12/2018

  Het “klagen” heeft trouwens helemaal geen betrekking op jou Sanne. Ik vind dat jij niet klaagt maar slechts aangeeft waar jij vindt dat het bij jou niet helemaal lekker loopt. Bovendien doe jij er ook nog eens iets aan want je hebt een coach ingeschakeld. Dus daar heb ik juist heel veel respect voor.

 • Reageren
  Margje
  15/12/2018

  We zijn nu eenmaal een volkje wat maar al te graag even heerlijk zit te klagen. Wat mij betreft iets wat we vooral lekker moeten doen. Het lucht op en je bent het gewoon ff lekker kwijt. Dat er mensen zijn die daar een hekel aan hebben of zelfs gruwen van zulke ongegeneerde klaagzangen op het wereld wijde web, die moeten zich vreselijk schamen… Ze klagen namelijk over dat we ergens over klagen! HOE ERG IS DAT!!! Lees dan niet. Klik dan niet op een klaag-titel!!! Ik geef toe dat ik sneller op een blog-titel klik met (negatieve)… of beter gezegd… zelfspot of relativerend beeld van diegene! Volg je me nog??
  In ieder geval… Ga zo door! I love it!!
  Het is nou eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn!
  Ik vind het juist verhelderend dat je het realistische beeld laat zien van het moederschap anno 2018…./2019 soon!!

 • Reageren
  Ayla
  28/12/2018

  10x liever een artikel met een ‘negatieve’ ondertoon dan een fake-happy artikel! Ik vind het zo belangrijk als blogger om open en eerlijk te zijn, alleen dan kan je anderen helpen volgens mij.
  Maar als je zelf het gevoel hebt dat je met het glas half leeg naar de dingen kijkt, dan gun ik het je heel erg dat je dat kunt omkeren! Ik verzuip ook vaak in de dagelijkse gang van zaken, en ons kindje is nog niet eens geboren. Kan me zo goed voorstellen hoe dat gaat. Fijn dat je coach je hiermee helpt in ieder geval!
  Ayla onlangs geplaatst…Oververmoeid en op weg naar een burn-out? Wat moet je doen?!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.