Traktaties: schaf maar af die hap!

Gehannes, dat vind ik het. Het verzinnen en freubelen van trakties vind ik gewoon niet leuk en hoewel ik mijn zoon vanzelfsprekend een leuke verjaardagsdoop wil geven op school, zie ik die traktatiepoespas echt niet zitten.

In de gang van mijn zoons school springt de poster met gezonde traktatie-ideetjes al meteen in het oog. Mijn ogen duizelen al als ik ernaar kijk, want het zijn bij lange na niet het soort trakties dat ik in mijn hoofd heb. Tegenwoordig kom je niet meer weg met een broodje knak of een doosje rozijntjes, nee, creatief zal het zijn. En gezond natuurlijk, laten we dat vooral niet vergeten.

Ik ga niet een smoes ophangen met dat dit geen tijd heb voor het maken van een traktatie. Want dat heb ik heus wel. Het zit ‘m meer in de creativiteit waar het bij mij aan schort. Creatief ben ik nooit geweest. Ik kan niet recht knippen, teken nog steeds als een vijfjarige kleuter en van vouwen heb ik ook geen kaas gegeten. Tel daar bij op dat ik ook al niet zo’n uitslover in de keuken ben en je snapt dat traktaties gewoon niet mijn ding zijn.

Mijn moeder had maar makkelijk met mij vroeger. Ik ben altijd jarig rond Pasen, dus pleurde ze steevast ieder jaar een paar paaseitjes in een stukje tule en klaar was Kees. Lekker dat iedereen dat vond! Nu hoef je daar niet meer aan te beginnen want voor je het weet heb je de juf op je dak (of is Shayniquajay glutenlactosenotenkoemelkintolerant). En kom je met iets gezonds aan dan zijn er altijd weer kinderen die daar over gaan mekkeren. Je kunt het dus eigenlijk nooit goed doen.

Hoewel er genoeg mensen zijn die zeggen dat ik me niet zo druk moet maken, heb ik toch het gevoel dat er iets van me verwacht wordt. Dat mensen de conclusie zullen trekken dat ik niet genoeg voor mijn kind over heb als ik aankom met een bakje popcorn of een zak lolly’s. Dat ik gewoon een luie moeder ben. Of dat ik niet snap hoe het werkt.

Toevallig las ik laatst een artikel dat een basisschool in Lent ervoor heeft gekozen om trakties helemaal af te schaffen. In plaats daarvan viert de school verjaardagen van de kinderen voortaan met zelfgekozen slingers en een kartonnen taart. Als alternatieve traktatie mag het kind kiezen uit een paar activiteiten, zoals langer buitenspelen, een spelletje in de klas of de hele dag naast een vriendinnetje zitten.

Vind ik zo’n slecht idee nog niet eigenlijk. Scheelt een hoop discussies over het wel of niet gezond zijn van een traktatie en zeg nou zelf, hoe leuk is het dat je op je verjaardag zelf mag bepalen wat voor spelletjes er gedaan worden of hoe lang je buiten mag spelen?!

Wat vind jij?

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reageren
  Anouk
  26/09/2018

  Ik ben zelf leerkracht en adviseer ouders altijd het echt simpel te houden. Een hele knutsel ziet er misschien Instagram waardig uit, maar eenvoudige traktaties worden vaak beter gegeten. Je kan het tijdens een ouderavond eens als discussiepunt aandragen, je bent vast niet de enige die er zo over denkt.

  • Reageren
   Elske
   26/09/2018

   Ik heb vorige week mijn dochter laten trakteren… Jawel ze wou unicorns op sate prikker met 1 spekjes en 2 mini stroopwafels.. en dan nog de traditie dat er een kleinigheidje bij moet.. intotaal ben ik een week bezig geweest en kan geen unicorn meer zien.. printen, knippen, kleuren, plakken en prikken… Daar nog een zakje om heen anders wert het slof . En geloof het of niet de belleblazen lekten ook nog dus daar ook zakjes om heen… Ze is in de zomer jarig na de zomer trakteert ze IPV voor de vakantie gezien het aantal leerlingen dan groter wordt in groep 1. Ik ben er eerst weer van af!

   • Reageren
    Yvonne
    26/09/2018

    Een week? Ik weet niet wat ik lees..dit kan toch niet de bedoeling zijn! Die kinderen hebben dat in 3 seconden op hoor.
    Ik ging meteen naar de schoolleiding en vroeg om afschaffing. Om meerdere redenen. De voor de hand liggenden.

    • Reageren
     Anjes
     29/06/2019

     Lekker afschaffen die boel! Vind het verschrikkelijk. Of iets simpels en ( dan dus vaak zoetig) of gewoon lekker niet. Gedoe allemaal! ??‍♀️?

 • Reageren
  Beau
  26/09/2018

  Ik werk zelf in de kinderopvang en ben een dag voor James jarig dus zit ook alweer in de stress. Wat ik zelf altijd doe is het bakken van een bananenbrood en dat lekker uitdelen. Je kan het eventueel in cupcake vormpjes doen zodat het makkelijker is. De meeste vinden het super lekker en hebben niet door dat er geen suiker in zit! Succes met het verzinnen en voorbereiden van de traktatie!:)

 • Reageren
  Yvonne
  26/09/2018

  Een basisschool in Lent?
  Mijn zoon heeft nog op geen enkel kinderdagverblijf (waren er meerdere door omstandigheden) of school (2) gezeten waar getrakeerd mag worden. Totaal achterhaald idee als je het mij vraagt! De ouderraad is het er overal over eens dat niemand dit meer wil dis gebeurt het al lang niet meer.
  I feel for you! Ben ook niet creatief, zou niet weten waar te beginnen…

  Oh, en op de school van mijn zoontje wordt de jarige die dag gewoon extra in het zonnetje gezet in de klas doordat zijn stoel is versierd door de juf ’s morgens. Hij wordt toegezongen door de klas en hij mag iets leuks doen die dag (bijvoorbeeld kiezen dat hij een kwartier op de computer mag of een extra kwartier buiten spelen met de hele klas). Perfect toch?!

 • Reageren
  Yvonne
  26/09/2018

  Je zou het gevoel van de verwachting los moeten laten. Want eerlijk gezegd boeit het die kinderen totaal niet. Zij vinden het leuk dat ze wat lekkers krijgen en kijken echt niet naar hoe het eruit ziet. Ik ben zelf leerkracht geweest en soms leek het wel een wedstrijd van wie de mooiste traktatie had. Ouders die telefoons maken van pakjes drinken of bakjes met ingekleurde Mickey Mouse hoofdjes erop. En weet je wat kinderen doen? Die eten het op en gooien dat wat erom heen of waar het in zit weg. En daar heb jij dan uren op zitten zwoegen. Echt niet te moeilijk denken hoor. En anders iets kant en klaars kopen. Er zijn zat sites die leuke simpele uitdeelcadeautjes of traktatie ideeen hebben of verkopen. ( zonder geknipt en geplak)

  • Reageren
   margriet
   26/09/2018

   Precies… Niet te veel moeite er voor doen. Mijn ervaring als leerkracht is ook dat de ene ouder het groots doet, de ander wil daar weer over heen en zo wordt het gekker en gekker. Een sateprikker met een paar stukjes fruit vind ik zelf altijd ideaal. Niet te ingewikkeld, geen uren werk en de meesten lusten het. Het voldoet in elk geval aan de eis: gezond.

 • Reageren
  Wendy
  26/09/2018

  Bij ons op school mag je bv. een gewone cake geven om in plakjes uit te delen. Niks met chocolade of iets dergelijks, vooral ook omdat kinderen er mee morsen. Je kan dan zelf nog kiezen of je een speciale bakvorm gebruikt om het wat op te leuken (bv. een tekenfilmfiguurtje of een beestje ofzo). Verder mag je er ook voor kiezen om een cadeau voor de klas aan te kopen zodat iedereen samen ermee kan spelen. Uiteraard wordt het kindje zelf ook in het zonnetje gezet met een mooie grote zelfgemaakte verjaardagskroon door de juf en worden er liedjes enz gezongen.

 • Reageren
  Julia
  26/09/2018

  Ik vind het ook een vreselijk gedoe. Hoorde zelfs van een school waar traktaties zijn afgeschaft maar dat er 1 of 2x per jaar taart in de klas komt, door de ouders zelf betaald. Ca 1 of 2 euro per kind. Vond ik een erg goed plan.

 • Reageren
  Carmen
  26/09/2018

  Ik vind het maken van een gezonde en creatieve traktatie oprecht leuk. Maar kan mij voorstellen dat andere ouders er anders over denken. Ik denk wel dat iets leuks en gezonds net zo snel te maken is als iets ongezonds. Dus ik ben vóór gezonde traktaties, maar verder zou iedereen zelf moeten weten hoe veel (of hoe weinig) moeite diegene er voor doet. Want inderdaad, de kinderen zelf maakt het niks uit, zolang ze maar iets krijgen.

 • Reageren
  Esmee
  26/09/2018

  Ik ben zelf leerkracht. Bij ons op school wordt er niet getrakeerd met zelfgemaakte traktaties. In de klas staat een snoeppot (gevuld met winegums). De jarige trakeert zijn klasgenoten met een snoepje uit de snoeppot. De kinderen vinden het allemaal prima en het scheelt een hoop gedoe.

  • Reageren
   Sanne Willemijn
   27/09/2018

   Dat vind ik best een goeie!

 • Reageren
  Suzanne Buis
  28/09/2018

  Trakteer de klas op een boek! Lekker voorlezen en zo breidt de bibliotheek ook lekker uit gedurende het jaar.

 • Reageren
  Margje
  30/09/2018

  OOoh ja vreselijk, ik voel je! En laten we het nog maar geeneens over kinderfeestjes hebben.. Nog zo`n hell… Niet aan mij besteedt…

 • Reageren
  Sanne
  29/06/2019

  Ik snap de frustratie heel goed, maar ikzelf heb ze vanaf groep 5 zelf gemaakt wat ik helemaal gewelig vondt. Zit toch nog iets positiefs aan?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.