Tips en wijsheden voor een nieuwbakken mama pt. II

IMG_3289

Neem hulp aan uit je omgeving #durftevragen. Ik weet nog dat ik een enorme drempel over moest om mijn omgeving te vragen of ze me wilden helpen als ik ergens echt niet uitkwam of als ik het even niet meer zag zitten met de kleine. Ik was immers toch altijd de stoere Sanne, die haar eigen boontjes wel kon doppen? Nou mooi niet. Ik was maar wat blij als iemand aanbood om boodschappen voor me te doen of tepelklovenzalf voor me te halen bij de drogist. Normaal gesproken ben ik niet iemand die heel snel ‘Ja’ zegt op de vraag of iemand wat voor me kan betekenen, maar daar heb ik me sinds ik James kreeg wel overheen leren zetten.

Zorg voor veel lichamelijk contact met je baby. Dit is niet alleen fijn voor hem, maar ook voor jou. Als James in alleen zijn luiertje op mijn blote borst werd gelegd dan kwam er zo’n gigantische rust over me heen, dan vergat ik alles wat buiten gebeurde. Dit soort rustmomentjes heb je echt nodig, want het is allemaal al zo’n mallemolen de eerste paar weken. En geloof me, de tijd komt heel snel dat je kindje geen zin meer heeft om doodstil op je borst te liggen dus geniet ervan zolang het nog kan;-)

Vaste routines. De eerste drie maanden heeft je baby nodig om zijn draai te vinden op deze wereld. Dit zijn drie best wel pittige maanden kan ik je vertellen, zeker als je er zelf ook geen enkel ritme in hebt zitten. Daarom raad ik je aan dit wel zo snel mogelijk doen. Een vast ritme voor je baby qua eten, slapen en badderen, maar ook een vast ritme voor jezelf als het gaat om simpele dingen zoals flesjes uitkoken, boodschappen doen, het geven van vitamine D aan je baby, etc. Zo blijf je een beetje met beide benen op de grond staan. Lees: in het begin had ik dit ritme dus NIET. Dit is dus vooral gebaseerd op hoe ik het de volgende keer beter zou doen.

Verontschuldig je vooral niet naar je omgeving toe. Als je huis er een keer niet netjes uitziet, als je er zelf slonzig bijloopt, als je de koekjes bent vergeten voor bij de koffie, als je niet meteen op hun appjes hebt gereageerd.. Let it gooooooo. Je hormonen nemen nogal een loopje met je de eerste tijd waardoor je, zeker naar anderen toe, soms niet helemaal jezelf bent. Het hoort er allemaal bij en je hoeft je hier zeker niet de hele tijd voor te verontschuldigen.

Zorg voor veel comfortabele kleding voor de eerste tijd. Wijde joggingbroeken, grote slaapshirts, zachte sloffen, fluffy vesten, go pamper yourself! Het is leuk en aardig om je na een week in een oude spijkerbroek te hijsen om aan je omgeving te laten zien ‘kijk eens, dat ik hier al weer in pas!’ maar je hebt jezelf er alleen maar mee. Niemand verwacht dat je erbij loopt als Kate Middleton een uur na haar bevalling. Wees lief voor je lichaam, het heeft er een zware taak op zitten en daar mag het best een beetje voor verwend worden. Ook je partner zal het je vergeven.

Slaaaaaap slaap slaap slaap slaaaaap als je kunt. Als ik één ding heb geleerd van mijn eigen eerste periode als moeder is dat ik veeeel te weinig sliep en daardoor denk ik ook dat ik te weinig genoten heb. Van ’s nachts slapen hoef je het niet te hebben de eerste periode dus daarom zijn dutjes overdag erg prettig om te doen.

Aansluitend bij de laatste twee punten wil ik nog zeggen: zorg behalve voor je baby ook goed voor jezelf. Eet goed, drink goed, uit je emoties als je daar behoefte aan hebt, zeg eens vaker nee.

Als je nog aanvullende tips hebt, laat ze vooral achter bij de comments 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

12 reacties

 • Reageren
  Japke
  10/09/2015

  Goeie tips. Ik heb ze nog niet nodig, maar tegen die tijd, zoek ik ze op!
  Japke onlangs geplaatst…Intervaltraining: hoe & waarom?My Profile

 • Reageren
  Marijke
  10/09/2015

  Ja slaap zzzz dat heb ik zeker nodig. Onze Zelda is nu 3.5 week en aan slapen kom ik weinig toe. Goeie tips, zeker het voor jezelf zorgen. Dat schiet er nog al eens bij in.

 • Reageren
  Bianca
  10/09/2015

  Goede tips! Ik heb ze nog niet nodig, maar lijkt me wel altijd handig! Z
  Bianca onlangs geplaatst…Roest makkelijk en snel verwijderen?My Profile

 • Reageren
  Jess
  10/09/2015

  Goede tips. Is het wel gemakkelijk om een snel een routine te vinden met een nieuw wezentje waar je niets van kent? Hulp vragen zal voor mij een uitdaging zijn 🙂 maar we volgen de raad op en we gaan dat toch proberen. 🙂
  Jess onlangs geplaatst…Mijn ziekenhuistasMy Profile

  • Reageren
   Susan
   30/09/2015

   Nee mijn ervaring is dat de routine qua slapen en eten (bij mij borstvoeding op verzoek) echt zoeken is en als je dan een ritme ontdekt kunnen ze ineens langer wakker zijn en dan is het ritme weer anders. Maar dingen als:vitamine d druppels op een vast moment geven, badje op vaste dagen in de ochtend of avond, en een soort vaste volgorde bijvoorbeeld: wakker worden, verschonen, drinken, spelen/knuffelen en weer slapen helpen wel in het overzichtelujk maken van het verzorgen. Je weet precies wanneer je baby een schone luier heeft gekregen en dat je de vitamine d druppels niet vergeten bent.

 • Reageren
  Carlijn
  10/09/2015

  Je vorige tips en wijsheden las ik als zwangere, deze editie ben ik mama. Grappig hoe je dit soort tips dan ineens anders leest. Sluit me vooral aan bij het vinden van dat ritme, ik begin dat nu na 12 weken pas een beetje te vinden en dat geeft stukken meer rust. Ook een tip: leer loslaten. Je huis hoeft niet iedere dag spic en span, dat huishouden kan wel een dag (of in mijn geval: 1,5 week) wachten.
  Carlijn onlangs geplaatst…Een keizersnee: alles waar ik geen idee van hadMy Profile

 • Reageren
  Malou
  10/09/2015

  Goede tips. Hoewel wij na 10 maand nog steeds geen ritme hebben. Maar eigenlijk vind ik dat niet zo erg.
  Malou onlangs geplaatst…NOMI’S TIENDE MAANDMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  10/09/2015

  Goede tips! Ik kreeg de tip dat je echt geen minder goede moeder bent als je niet alles perfect doet! Daar heb ik echt veel aan gegad!
  Tamara onlangs geplaatst…Waarom het Awesome is een 90’s kid te zijn.My Profile

 • Reageren
  Jennifer
  10/09/2015

  Ik had in het begin ook een soort mantra als “laat het los, laat het gaaaan” als ik per se wilde dat Melle volgens het ritme ging slapen, eten, etc. Dat ging namelijk niet, want met borstvoeding voed je op verzoek en niet op ritme, althans, op ritme voeden ging niet want dan klemde hij gewoon zijn kaken op elkaar als hij geen honger had. Tja, eigenwijs zal ik het maar noemen. Dus dat ritme dat we nu hebben heeft hij eigenlijk zelf ingericht, en dat bevalt me eerlijk gezegd ook wel. 🙂
  Jennifer onlangs geplaatst…Waarom je in een studentenhuis gewoond moet hebbenMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  10/09/2015

  Dat huid op huid contact en de baby op je laten liggen heb ik moeten missen de eerste weken, door mijn ziek zijn. Het heeft consequenties gehad voor het hechtingsproces. Dus zo belangrijk inderdaad! Dat vaker nee zeggen moet ik nog steeds leren, haha.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Inspirerend #1. Een verandering in de wereld begint bij jou.My Profile

 • Reageren
  Kim
  10/09/2015

  Goede tips! Ik vind het heerlijk als mijn kindje op mijn borst word gelegd.

 • Reageren
  Bregje
  10/09/2015

  Goede tips! En rustig blijven ademen, alles komt goed!
  Bregje onlangs geplaatst…Tromgeroffel…….My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.