Tips: Ameland met kinderen

Als ik één bestemming in Nederland mag noemen waar ik graag met mijn kinderen heen ga om vakantie te vieren, dan is dat Ameland. We komen er met onze familie al vele jaren en geen vakantie is hetzelfde. Voor ons als volwassenen is het echt een plek om te ontspannen, maar voor de kinderen is het ook altijd een feestje.

Na een bootrit van 50 minuten – die voor kinderen opzich al een hele belevenis is – bereik je het heerlijke Ameland. Met prachtige bossen, mega brede stranden en een constant windje is het voor in de zomer een ideale hotspot. In de winter eveneens trouwens, want dan plof je gewoon met een kop warme choco voor het haardvuur na een frisse strandwandeling.

Zoals ik al zei is ondanks al die jaren Ameland geen vakantie hetzelfde. De ene keer brengen we veel meer tijd in de bossen door, de andere keer wordt er fanatiek gevist of gefietst, en wanneer het weer zoals de afgelopen dagen niet onder de 35 graden komt dan is het strand heerlijk om te vertoeven.

Ook de dorpjes zijn erg leuk om te bezoeken. Nes, Hollum, Ballum hebben vele authentieke huisjes en qua restaurants en strandtenten zit je daar ook goed. Wij zitten in Nes graag bij Van Heeckeren (vooral het broodje carpaccio is daar favoriet) of bij strandclub Sunset in Hollum.

Qua activiteiten met kinderen heb ik de volgende tips voor je:

 • Met kinderen is het erg leuk om op de vuurtoren te bezoeken (en erop te klimmen!). Je hebt op de top een heel mooi uitzicht over de Waddenzee en de Noordzee. Ook kun je een groot deel van het eiland zien. Onderaan de vuurtoren zit een pannenkoekenrestaurant (met de toepasselijke naam Onder de Vuurtoren) waar wij graag een pannenkoekje eten.
 • Voor de kust van de Waddeneilanden leven vrij veel zeehonden. Met een speciale zeehondenboottocht ga je op zoek. Soms heb je niet eens een aparte boottocht nodig, wij hebben de zeehonden ook wel eens gespot op weg naar Ameland!
 • Een huifkartocht over het strand in de avonduren is een absolute aanrader. Vooral voor kinderen is dit een hele belevenis.
 • In het Natuurmuseum vind je opgezette dieren, een aquarium, een uitzichtplateau en ook is er een blotevoetenpad.
 • Er zijn op Ameland verschillende zwembaden waar je terecht kunt. Alleen als het echt slecht weer is maken we hier gebruik van, in alle andere gevallen kiezen we toch voor de zee!
 • In de bossen van Hollum vind je verschillende speeltoestellen waar de kids zich lekker kunnen uitleven.

Ik vind de afwisseling qua natuur op Ameland geweldig. Ik kan me uren vermaken op het strand, een boek lezen in een duinpan, maar ook vind ik het heerlijk om het eiland over te fietsen of een boswandeling te maken. Wat me ook altijd opvalt is hoe schoon het strand hier is en hoe zacht het zand is.

Het eiland is enorm populair, dus wanneer je iets wilt boeken dan zou ik dat zeker geruime tijd van te voren doen.

Onze vakantie naar Ameland zit er alweer op, maar volgend jaar zijn we zeker weer van de partij. Ben je al eens op Ameland geweest?

Foto: Door R.A.R. de Bruijn Holding BV via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Judit
  27/07/2019

  Jaaaaa Ameland is prachtig! Kom er ook al jaren.

 • Reageren
  Peter
  27/07/2019

  In mijn jeugdjaren gewerkt op dit mooie eiland en daarna veel jaren met onze kinderen vacantie gevierd en daarna samen met mijn vrouw heel veel jaren doorgebracht in Hotel Hofker. Volgend jaar maar weer eens de sfeer gaan proeven op dit eiland.

 • Reageren
  Jeske Heijmans
  27/07/2019

  Oh, nu wil ik er dol graag naar toe. Lijkt me een super mooi eiland. Toch eens gaan overleggen om paar daagjes weg te gaan hihi. Leuke momentjes maken met mijn gezinnetje. Prachtige blog en bedankt voor je super leuke tips. Liefs Jeske Heijmans
  Jeske Heijmans onlangs geplaatst…Hittegolf Woensdag 24-07-2019My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.