Termen die ik ineens ken nu mijn kind naar de basisschool gaat

Volgens mij hebben jullie inmiddels wel door dat ik zowat een boek kan schrijven over onze eerste ervaringen met de basisschool. Er komen nog dagelijks nieuwe dingen op ons af. Deze keer wat meer basisschoolterminologie.

Mijn eigen basisschooltijd is pak ‘m beet nu 17 jaar geleden en mijn eigen kleutertijd zelfs 23 jaar. Dat er dus in mijn tijd dingen anders gingen, moge duidelijk zijn. Bij ons was er gewoon een rookhok aanwezig in school en er waren geen regels omtrent gezonde of ongezonde traktaties of ’tienuurtjes’. Ook had ik nog nooit van een luizenzak gehoord. Om maar wat te noemen 😛

Maar de tijden zijn veranderd en daarmee ook de terminologie want voordat James naar de basisschool ging had ik van een hoop zaken geen idee. Komt ‘ie:

Continurooster. Waar ik vroeger tussen de middag thuis een boterhammetje at, is er bij mijn oudste op school sprake van een continurooster. Dat wil zeggen dat hij tijdens een kortere pauze zijn lunch op school eet. Hierdoor is hij ook wat eerder vrij.

Luizenzak. Het is vaste prik om jassen en toebehoren in de luizenzak te stoppen, zodat de verspreiding van hoofdluis enigszins binnen de perken wordt gehouden (al zijn de meningen erover verdeeld of het ook daadwerkelijk helpt). Hier is de luizenzak trouwens ook een vergaarbak van allerlei spullen zoals vermiste broodtrommels, handschoenen, tekeningen of gymschoenen…

Flip de beer. De stinkknuffel die kinderen eens in de zoveel tijd mee naar huis mogen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het idee hartstikke leuk hoor, maar echt fris vind ik die beer niet…

Hulpouder. Er zijn talloze klusjes waarvoor je je als hulpouder kunt aanmelden. Oversteekouder, schoolreisjesouder, schoonmaakouder, kersversieringophangouder, pepernotenbakouder en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Talentenplein. In mijn herinnering was de gang een rustige, geordende ruimte waar je enkel doorheen mocht lopen als je even naar het toilet moest. Bij James zijn de gangen gebombardeerd tot talentenpleinen en dat komt er op neer dat je daar vrij mag spelen. Dat vond ik in het begin wel even slikken.. Het is er vooral vrij druk.

Maatjessysteem. Dit had ik in mijn tijd denk ik heel fijn gevonden. Tweetallen worden aan elkaar gekoppeld als zijnde maatje en het is de bedoeling dat zij elkaar helpen met van alles. Als de een gepest wordt bijvoorbeeld of als de ander zijn jas zelf niet goed dichtkrijgt.

Heb jij nog aanvullende termen?

Foto: Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  20/12/2018

  Heel herkenbaar. Er zou een woordenboek voor nieuwe ouders met kinderen op de basisschool moeten komen 🙂
  Ik kan me nog herinneren dat bij ons in de kantine zelfs nog werd gerookt. Those were the days…grapje!!!
  Een luizenzak hebben ze gelukkig bij ons op school niet, ik zie daar ook echt het nut niet van in. Er zijn ook zelden luizen bij ons op school gelukkig.
  Een talentenplein? Daar heb ik nog nooit van gehoord maar klinkt heel erg druk inderdaad. Vroeger sloop je door de gang. Bang dat de directeur je hoorde. En zo hoort het. Het respect is weg jongens ;)!
  Flip de Beer klinkt vies, die kennen wij hier niet.
  Continurooster ben ik helemaal voor en dan vooral voor de rust die het geeft om niet naar huis te gaan, snel boterhammen te eten en weer terug naar school. Op onze school is geen continurooster maar bijna alle kinderen blijven wel over tussen de middag.

  Wat ik tegenwoordig zo gek vind is dat de kinderen allemaal maar “jij” zeggen de juffen en meesters. Ik heb geleerd “u” te zeggen tegen iemand die ouder is en dat leer ik mijn kind ook. Dat wordt daar dus helemaal tenietgedaan.

  Ik vind dat van de ouders wel erg veel gevraagd wordt. Ze doen zo ongeveer 30 uitstapjes, feestjes, eet- en knutselmiddagen op een jaar. Geen wonder dat ze zoveel ouders nodig hebben. Als ze wat minder deden hadden ze ook minder ouders nodig. En je wordt erop aangekeken als je maar 2 x per jaar meehelpt.

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  20/12/2018

  Haha, die Flip de beer! Die hadden wij vroeger ook niet, maar vorig jaar kwam er grote knuffelmuis logeren :). Een complete tas met extra kleertjes, spelletjes en andere toebehoren waarmee de knuffel zich kon vermaken. Hilarisch! Superleuk ook wel want je mocht ook foto’s maken en die kwamen dan in het dagboek van de knuffel te staan. Een hele happening. Wel heb ik de muis eerst gewassen + al zijn kleren. Vond het idd ook niet zo fris als hij overal mee naar toe genomen wordt (zandbak, zwemles, in bed…en dat bij iedereen..).

 • Reageren
  Suzanne
  20/12/2018

  Hahah ohhh bah ja flip de beer! Hier heet hij anders, maar mijn zoontje heeft hem 1x mee gekregen naar huis en mocht officieel 1 nachtje blijven..maar er zat ook een heel boekwerk bij zodat je foto’s kon inplakken wat je gedaan had enzo met dat beest. Nou ik heb eerst die knuffel eens in de wasmachine gegooid Hahaha! Dus paar dagen later pas ingeleverd! ???

 • Reageren
  Sarah
  20/12/2018

  Hahah leuk! Ik vroeg me af, heb jij jezelf ook opgegeven voor bepaalde taken alz hulpouder?

 • Reageren
  Roëlla
  24/12/2018

  De wereld zou een betere plek zijn als we afscheid nemen van Flip. Té ranzig!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.