Succesvol bloggen – het verhaal achter mijn blog (+tips)

Mij is al een aantal keer gevraagd of ik wat meer wil vertellen over mijn blog en hoe deze zich heeft ontwikkeld tot mijn dagelijkse business.

Ik heb geen gouden tips, noch kant-en-klare formules – die bestaan mijns inziens sowieso niet – het zijn meer de filosofieën of eigenlijk principes die ik bij het bloggen belangrijk vind en waarvan ik denk dat ze hebben bijgedragen aan mijn blog zoals die nu is. Ik heb het dan niet over het maken van mooie foto’s of het schrijven van goede teksten maar meer over de diepere laag, over de persoonlijkheid achter de blog.

Allereerst wil ik even zeggen dat ik het lastig vind om over mijn eigen blog te zeggen dat ‘ie succesvol is. Voor mijn gevoel doe ik namelijk gewoon mijn ding, ik schrijf over wat ik leuk vind in de hoop dat anderen dat ook leuk vinden en that’s it. Voor de een is het succesvol als je veel lezers hebt, een ander vindt het succesvol om bloggen als hobby kunnen doen en weer een ander vindt het succesvol als je er geld mee verdient.

Ik ben een blog gestart vanuit mijn passie voor make-up, op een gratis Blogger-account zonder het idee er ooit geld aan te verdienen. Maar goed, inmiddels is mijn blog succesvol genoeg om eraan te verdienen. Daar is vanzelfsprekend wel een pad aan vooraf gegaan.

Laat ik vooropstellen dat de groei van mijn blog vooral organisch gegaan is.

Om even wat openheid van zaken te geven: La VieSagista wordt inmiddels maandelijks bezocht door ongeveer 40.000 unieke bezoekers en heeft 135.000 pageviews. Sinds ongeveer een jaartje verdien ik een leuk salarisje met mijn blog. In die zin zou je dus kunnen zeggen dat mijn blog (commercieel) succesvol is, hoewel de betekenis van succesvol voor mij eigenlijk veel meer behelst dan dat. Bovendien voelt het ook niet altijd prettig om te spreken over een commercieel succesvolle blog omdat ik soms het gevoel heb mijn blog daarmee tekort te doen, alsof mijn blog enkel bestaat uit commerciële artikelen. Dit laatste is absoluut niet het geval. 90% van de artikelen is niet gesponsord maar gewoon geschreven uit mijzelf, zonder enkel commercieel doel. Het succes voor mij zit er ook vooral in dat de blog mij in staat stelt mijn tijd zelf in te delen en daardoor het moederschap te combineren met mijn passie.

random-facts-1024x651Een foto van toen ik net begonnen was met mijn blog.

Hieronder staat een aantal aspecten en leermomenten die naar mijn idee bepalend kunnen zijn voor het succes van een blog aangevuld met mijn eigen ervaringen.

1. Key is om op mijn blog mezelf te zijn. Damn wat een cliché is de eerste tip al 😉 Ondanks dat het als voordehandliggend wordt beschouwd denk ik dat jezelf zijn lastiger is dan je zou vermoeden. Ook omdat je met een blog te maken hebt met reacties van buitenaf kan het verleidelijk zijn je daaraan aan te passen. Ik heb daar in het begin ook over getwijfeld, over hoe ik dat aan zou pakken. Of het niet beter bij mij zou passen wanneer ik (voordat ik James kreeg) de fabulous partner, perfecte student, de make-up queen en later (nadat ik James kreeg) de geordende huisvrouw, consequente moeder, of altijd keurig uitziende partner zou zijn in plaats van de chaotische persoonlijkheid die ik in werkelijkheid ben. Maar ik werd al onpasselijk bij het idee dat ik me dan altijd daarnaar zou moeten gedragen. En laten we eerlijk wezen, in the end zullen lezers er toch snel doorheen prikken wanneer je je anders voordoet.

Ik ben een persoonlijkheid met uitschieters, ik kan bij de meest degelijke gelegenheid aankomen zetten met hoge hakken, newimpers en een full face make-uplook maar je zou me ook zomaar eens met een vlassig staartje en alleen mascara in een restaurant kunnen tegenkomen. Ik ben soms een lompe trien maar kan ook genieten van mijn rol als moeder die soms overdreven veel aandacht aan haar uiterlijk besteedt. Dat is wie ik ben en wat ik ook wil uitstralen op mijn blog en dat is ook wat het beste bij mij past, juist omdat ik een blog heb met een persoonlijk tintje. Me in een rol drukken waarvan ik wil dat anderen me zo zien zou niet werken. Wat overigens niet wegneemt dat dat voor een ander wél zou kunnen werken. Dat is iets wat je voor jezelf moet bepalen.

Naar mijn idee kan je succesvol te zijn door de likability factor in te zetten. Dit kan door bijvoorbeeld enorm goede foto’s, sterke teksten, slimme tips of creatieve content te hebben. Ik zie Serena als een voorbeeld hiervan. Iemand kan ook likable en daarmee succesvol zijn door zijn of haar uiterlijk in te zetten. Een voorbeeld hiervan is Negin Mirsaleh of Anna Nooshin. Verder kan een blog of Youtubekanaal ook succesvol worden door zeer humoristisch te zijn, bijvoorbeeld Jenna Marbles.

2. Niet altijd alleen maar de rozengeur- en maneschijnverhaaltjes houden, want die kennen we wel genoeg vanuit de bladen. Aan alles zit een keerzijde en ik vind dat die ook best belicht mag worden, ook al haal ik me daarmee kritiek op de hals. Ik probeer zoveel mogelijk aspecten van het leven bij mijn blog te betrekken en dat kan inderdaad soms ook wat negatiever zijn. Bijvoorbeeld moedermomenten waarmee ik worstel, persoonlijke kwesties, ziek zijn etc.

3. Niet blind te staren op statistieken, iets wat wel heel verleidelijk is. Op mijn blog komt een verscheidenheid aan onderwerpen aan bod en uiteindelijk winnen de persoonlijke blogs het altijd van de reviews of informatieve artikelen qua statistieken (uitschieters daargelaten). Grappig genoeg zijn de artikelen waar ik de meeste tijd in steek vaak niet de best gelezen artikelen. Het zou een makkelijke optie zijn om dan de nadruk te leggen op persoonlijke blogs omdat ik daarmee de meeste views haal, maar in mijn hart zou ik daar niet gelukkig van worden. Ik vind het daarbij belangrijk dat er voor iedereen interessante artikelen bij zitten, of je nu moeder bent, make-upliefhebber, gewoon op zoek bent naar dagelijks amusement of wilt relaxen bij een video’tje. Behalve voor anderen te schrijven, schrijf ik ook mede voor mezelf. Ik schrijf vanuit een passie, omdat ik het leuk vind en niet omdat het moet.

4. De band met mijn lezers vind ik misschien nog wel het belangrijkst van alles. Ik maak daarbij graag gebruik van social media (Instagram, Snapchat, Twitter). Niet om men daar slechts op de hoogte te brengen van nieuwe content op mijn website, maar juist en vooral om het persoonlijke contact met volgers. Deze media maken het bovendien nog meer mogelijk om een totaalbeeld van mij als persoon te creëren, een blog met slechts 1 artikel per dag redt dat nooit. Zeker met de mogelijkheid van korte filmpjes op Snapchat krijgen mensen mij als persoon in de ‘gewone wereld’ te zien.

Een blogje over een nieuwe lipstick is leuk, maar die foto is wel gemaakt met een camera die mijn gezicht net even wat mooier laat uitkomen of met een blik die ik in het dagelijks leven nooit zou opzetten, of misschien heb ik op die ene foto wel net een uitstraling die jou niet aanstaat. Nee, dan heb ik liever dat je het volgende moment op Snapchat een foto of filmpje van mij ziet dat mijn make-up over mijn hele gezicht is gesmeerd omdat ik net met James heb geknuffeld zodat je ziet dat ook ik maar ‘gewoon een mens’ ben.

5. Doorzetten & geduld. Het kost het echt tijd om een eigen blog op poten te zetten. Uren ploeteren, technische tegenslagen, hosting regelen, domeinnaam kopen, schrijven als je nog 0 lezers hebt. Zoals gezegd begon ik op een Blogspotaccount, deze blog heette makeupbymarlijn.blogspot.com (haha). Door de beperkte mogelijkheden ben ik al na 3 maanden geswitcht naar een eigen URL.

Je hoeft daarbij niet van tevoren een niche, een uitstraling, perfecte lay-out of optimale schrijf/fotoskills te hebben. Het meenemen van lezers in jouw ontwikkeling kan ook een bindende factor zijn. Het belangrijkste is doorgaan. Net als met sporten, studie en eigenlijk alles in het leven. De aanhouder wint. Voor mij was de kunst niet het doorzetten, zoals zo vaak wordt gezegd in handleidingen voor succesvol bloggen, voor mij was de kunst het geduld. Geduld moet je hebben om lezers te bereiken, geduld moet je hebben om her-/erkend te worden bij bedrijven, geduld moet je hebben om uitgenodigd te worden voor events. Mijn meest gelezen artikel kwam geheel onverwacht toen ik op een avondje mijn frustraties over mijn bevalling beschreef. Dit artikel is zo’n 1,5 miljoen keer gelezen, daar kan ik nu alleen nog maar van dromen 😉

IMG_3609

Tijdens het schrijven over dit onderwerp raakte ik dusdanig enthousiast dat mijn tips niet in één artikel passen, daarom volgt volgende week deel 2. 

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  14/05/2016

  Geduld is een schone zaak… 🙂 Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Wat ik zo leuk vind aan jouw blog is dat je lekker jezelf bent.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Ehm ja, ik doe mijn zoontje dus nog steeds meisjeskleding aan…My Profile

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  14/05/2016

  Wat een leuk artikel! Ik denk dat het belangrijkste is wat je drijfveer is. Blog je alleen omdat je je werk ervan wilt maken of doe je het omdat je het zo leuk vindt. Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo’n leuke hobby heb gehad. En alles wat ik leuk vindt komt in deze hobby samen: schrijven, maken van websites, bewerken van foto’s en sinds kort ook video’s bewerken. Voor mij is bloggen smullen gewoon! Geduld moet je zeker hebben. Dat was met mijn zakelijke website niet anders. En nu staan we na een paar jaar op nummer vier op onze belangrijkste zoekterm en worden we platgebeld voor werk. Bloggen moet je vooral voor jezelf doen dus. Omdat je het helemaal geweldig vindt. En mochten daar ooit inkomsten uit voortvloeien dan is dat alleen maar mooi meegenomen.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Plog opruimen en schoonmaken van mijn huisMy Profile

 • Reageren
  Channa
  14/05/2016

  Helemaal leuk om te lezen, herken me in alle punten. Belangrijk is gewoon echt een passie en daarop zijn alle punten van toepassing.
  Channa onlangs geplaatst…Mijn broertje heeft Down: de band tussen broer en zusMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  14/05/2016

  De leukste blogs/bloggers vind ik ook degene waarbij je proeft dat ze zichzelf zijn. Er zijn er genoeg die schrijven voor de cijfers en daar kom ik dan ook niet (meer).
  Nicole onlangs geplaatst…Webshoptip: HebbersMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  14/05/2016

  Wat leuk dat je hier over schrijft! Wat je schrijft herken ik heel erg, gewoon als hobby beginnen en wel zien wat het wordt. Jezelf blijven en interactie met de lezers is denk ik de key. En vooral lekker doen wat je leuk vind. Ik lees je blog met heel veel plezier en veel stukken ‘hoor’ ik je vertellen wanneer ik ze lees, dat maakt het heel persoonlijk en fijn om te lezen
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Nog een keer terugkijken op onze bruiloft 15-05-2015!My Profile

 • Reageren
  Nicole
  14/05/2016

  En juist omdat je zo authentiek overkomt , ben je zo leuk om te volgen! Goede tips!
  Nicole onlangs geplaatst…Wist je dat? – Alles wat je niet wilde weten over mij!My Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  14/05/2016

  Handige tips! Ik ben via dat artikel waarin je je frustraties uitte, ook op je website terecht gekomen en zo ben ik je gaan volgen 😉 Ik vind je niet anders op je website, op instagram of op snapchat. Je bent echt Sanne. Heel tof. Ik ben nog maar kort aan het bloggen, maar ik geniet er enorm van. Ik kan mijn verhaal kwijt en mensen vinden het nog leuk om mijn hersenspinsels te lezen ook! Ik ben volledig mezelf en deel ook de moeilijke kanten van het moederschap. Het is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn! Het is een heerlijke hobby die ik met plezier doe. Ik ben benieuwd naar deel 2 van je tips 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Bijna jarig! Naomi’s uitnodigingMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  14/05/2016

  Dat vind ik juist het leuke aan jou! Dat je gewoon lekket jezelf blijft en gewoon schrijft over alles wat je leuk vind! En wauw! 1.5 miljoen keer gelezen! Dat haal ik in een jaar niet eens hahaha ( ook niet in 10 XD)
  Tamara onlangs geplaatst…Zij vertelt | Patricia’s dochter werd prematuur geboren na 29 weken zwangerschap.My Profile

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  14/05/2016

  Superleuk om te lezen! Tof dat er een tweede deel komt 🙂
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…The Ritual of Karma Shower FoamMy Profile

 • Reageren
  Dionne
  14/05/2016

  Fijne tips! Ik denk dat het inderdaad heel belangrijk is dat je gewoon jezelf bent en vooral niet perfect probeert te zijn, want dat is niemand.
  Dionne onlangs geplaatst…Je kledingkast is meer waard dan je denktMy Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  14/05/2016

  Dit is super om te lezen. Zowel omdat ik je al een tijdje volg en nu kan lezen hoe en wat, maar ook omdat het bij mijn eigen blog van toepassing kan zijn. Ik ben benieued naar deel 2
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mijn favoriete plekjes in ons huis…My Profile

 • Reageren
  Paola
  14/05/2016

  Wat een mooi artikel weer. Dit soort persoonlijke artikelen lees ik het liefst van jou. Ik vind je zo’n heerlijke schrijfstijl hebben. Ik merk dat voor dat James er was ik je nauwelijks volgde en ik je pas later meer ben gaan waarderen. Geen idee of dat aan jou of mij ligt. Zelf heb een dochter van ongeveer dezelfde leeftijd.Ga vooral zo door.

 • Reageren
  Carlijn
  14/05/2016

  Ik vind jou absoluut heel succesvol met je blog. Je schrijft heel leuk, schetst een realistisch beeld van zowel het moederschap als de beautyproducten waarover je schrijft en bent gewoon een toffe chick. Geweldig toch dat je van jouw hobby je beroep hebt kunnen maken. Ik denk inderdaad dat je drijfveer het belangrijkst moet zijn. Ik ken ook blogs die zijn begonnen in de hoop er geld mee te verdienen, en echt: dat merk en zie je gewoon. Zelf ben ik begonnen omdat ik een passie heb voor schrijven en fotografie. Dat er nu veel meer mensen komen lezen dan toen ik net begon, vind ik al een kick, ook al kom ik lang niet in de buurt van jouw cijfers. Ach ja, net wat je zegt: niet blindstaren op statistieken.
  Carlijn onlangs geplaatst…De huidverzorgingsproducten van Medik8My Profile

 • Reageren
  Tessa
  14/05/2016

  Heel interesant om te lezen. En tips waar je zeker wat aan heb. Ben benieuwd naar het volgende deel.

 • Reageren
  Jamaila
  14/05/2016

  Super fijne tips, wij zijn net een blog gestart dus deze komen zeker van pas. Ik volg je blog al een tijdje en lees elke dag weer met plezier je artikelen! Ik ben benieuwd naar deel 2 liefs
  Jamaila onlangs geplaatst…foto shoplog florida #1My Profile

 • Reageren
  Monica
  14/05/2016

  Fijn artikel en ik ben erg benieuwd naar deel 2. Ik heb ook sinds september 2015 een blog en het is erg belangrijk om door te zetten. Dat heb ik inmiddels wel door. Ik wil gewoon mijzelf zijn op mijn blog met de hoop dat mensen dat interessant vinden. Anders is het pech gehad. Dit ben ik en mijn blog is mijn hobby. Ik werk verder nog fulltime en heb een zoontje van 6 dus lukt het mij helaas niet om iedere dag een artikel te plaatsen. Ik probeer 4 keer per week en tot nu toe gaat dat vaak prima. X
  Monica onlangs geplaatst…Spam je blog | Mei 2016My Profile

 • Reageren
  Mandy
  14/05/2016

  Oh, wat leuk om dit te eens te lezen zeg. De kracht van jouw blog vind ik dat je erg open bent en je blog echt een eigenheid heeft. Je bent eerlijk en enthousiast. Je artikelen zitten altijd goed in elkaar, zonder fouten en dat vind ik persoonlijk erg prettig. Ik ben erg benieuwd naar deel 2! Liefs.

 • Reageren
  jeapiebel
  14/05/2016

  Mooi geschreven zeker over heel veel zaken. Gewoon door blijven gaan, zoals andere dingen in het leven. Dat is ook zo. Over dit getal kan ik alleen maar van dromen. 😉

 • Reageren
  Leonie
  14/05/2016

  Wat een goed artikel! Ik bekijk jouw blog altijd met heel veel plezier. Je bent zo uniek!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Onzekerheid tijdens je zwangerschapMy Profile

 • Reageren
  Frank
  14/05/2016

  Heel leuk geschreven en fijne tips voor een pas beginnend blogger! Er gaat meer tijd in zitten dan je denkt en als je dan nog met tegenslagen om moet gaan is dat extra lastig.
  Frank onlangs geplaatst…“Trots op mijn nichtje”My Profile

 • Reageren
  Anoniem
  15/05/2016

  Hoi hoi,

  Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik jouw blog nu pas voor de eerste keer lees, maar ik wil even zeggen dat ik kan opmaken dat je een leuk en eerlijk mens bent die zich hard inzet. Ik zie dit omdat je lay out heel mooi is en over de content is nagedacht! Dat vind ik heel tof!

  • Reageren
   La VieSagista
   21/05/2016

   Wat leuk om te horen dankjewel!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.