Stamcellen uit navelsteng bewaren na bevalling

Een zwangerschap gaat gepaard met vele keuzes. Al vroeg in je zwangerschap moet je je bedenken of je een prenatale test wilt laten doen, of je het geslacht wilt weten, wat voor kleur de babykamer wordt, wat voor merk kinderwagen je wilt en wat voor elementen je opneemt in het geboorteplan.

Het geboorteplan – ik schreef er al eerder over – is een document waarin je je wensen rondom de bevalling en geboorte kunt laten vastleggen. Die kunnen betrekking hebben op je houding, rust, communicatie en de rol van de aanstaande vader, maar ook het aanpakken van het kindje, het wel of niet aanleggen aan de borst, het maken van foto’s en het doorknippen van de navelstreng zijn zaken waar je wellicht het een en ander over wilt vast laten leggen. Ik heb zelfs nog als extra aangegeven dat ik wilde dat alle medische tools buiten mijn gezichtsveld bleven zodat ik daar niet gestrest van zou raken. Tja, je kan het maar beter gezegd hebben.

Een onderdeel van het geboorteplan dat de laatste tijd in toenemende mate aandacht krijgt en waar niet iedere ouder zich bewust van is, is ‘wat te doen met de placenta?’

Toen ik gisteravond een stukje van RTL Late Night keek werd mijn aandacht hierdoor getrokken. Het is namelijk zo dat de navelstreng vele stamcellen bevat van zeer goede kwaliteit, die weer ingezet kunnen worden bij bepaalde soorten kankers en andere ziektes en afwijkingen. Nu wordt 90% van die stamcellen weggegooid, maar je hebt als ouder ook de mogelijkheid om de stamcellen te laten opslaan.

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zijn lichaamscellen die onbeperkt kunnen delen en die zorgen voor de aanmaak van gespecialiseerde cellen, zoals hartspiercellen, rode bloedlichaampjes en huidcellen. Stamcellen zijn zeer belangrijk bij de ontwikkeling van een mens, welke al begint op het moment dat een spermacel een eicel bevrucht en dit samen één enkele cel wordt. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid stamcellen in ons lichaam af en wordt ook de kwaliteit minder. De meest originele en beste stamcellen vind je in de navelstreng.

Wat gebeurt er met het navelstrengbloed ?

Na de bevalling wordt er aan ouders gevraagd wat zij met de placenta willen. Er zijn mensen die ‘m willen opeten, begraven of er een sieraad uit willen laten maken, maar de praktijk leert dat ouders meestal geen wensen hebben met betrekking tot de placenta en dat deze dus vaak samen met de navelstreng wordt weggegooid. Ik koos hier in het geval van James ook voor. Sterker nog, ik heb mijn placenta en navelstreng niet eens gezien.

Máár, je kunt er ook voor kiezen om stamcellen te winnen uit het navelstrengbloed en deze stamcellen vervolgens te laten opslaan.

Wat kan er met stamcellen gedaan worden?

Stamcellen kunnen voor vele doeleinden gebruikt worden. Zo zijn ze nodig voor stamceltransplaties (bij een ziekte als leukemie), maar ook zijn stamcellen bruikbaar bij een hoop andere ziektebeelden (hart- en vaatziekten en diabetes type 1) en tevens bij cosmetische behandelingen zoals brandwonden. Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar andere toepassingen.

Zeker gezien de achtergrond met mijn zusje die Hodgkin kreeg (en wie een stamceltransplantatie godzijdank bespaard is gebleven) is het iets wat me bezighoudt. Ik ben in die tijd veel andere kinderen gekomen met een ziekte als leukemie die wel levensreddende stamceltransplantaties hebben ondergaan en ik weet dus ook dat het vinden van een geschikte stamceldonor  niet altijd gemakkelijk is.

Ik las al van veel BN’ers dat ze er al voor hebben gekozen om de stamcellen te laten opslaan zoals Bridget Maasland, Nicolette van Dam en Lieke van Lexmond.

Natuurlijk is de kans dat je de cellen ook daadwerkelijk ooit nodig hebt niet mega groot groot. Er wordt gesproken van kansen variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 200.000. Door sommigen wordt het dan ook gezien als een commercieel iets waarmee vooral veel geld mee te verdienen valt doordat ingespeeld wordt op de angsten van ouders.

Ik zelf zie dat niet meteen zo en ik vind het vooral bizar en fantastisch dat de medische wetenschap al zo ver is dat we met stamcellen uit de navelstreng ziektes kunnen genezen. Ik vind het dan ook opvallend dat hierover geen enkele informatie wordt verschaft als je zwanger bent. Je wordt haast doodgegooid met allerlei folders en informatie over borstvoeding, bevallingscursussen, doela’s, bevallingshotels en weet ik wat allemaal nog meer, maar over het onderwerp navelstrengbloed hoor vrij weinig.

Op dit site van Cryo-safe heb ik de kosten van een dergelijke behandeling opgezocht. Hier staat dat het 2395 euro kost voor afnameset, transport, bewerking en 25 jaar opslag. Zelf vind ik dat niet heel erg duur, zeker niet als je nagaat wat het voor jouw kindje zou kunnen betekenen (of voor jou zelf of je partner of broertjes of zusjes, want de kans is 1 op 4 dat de stamcellen ook een match zijn met een van jullie).

Wat zijn de opties voor het bewaren van stamcellen?

Je kunt navelstrengbloed zelf bewaren maar je kunt het ook doneren. Het afnemen van de stamcellen schijnt pijnloos te zijn en bevat verder geen risico’s.

Er zijn twee mogelijkheden voor het bewaren;

 • Je kunt zie publiek bewaren via bloedbank Sanquin. Dan doneer je de stamcellen. De navelstrengbloedbank is een onderdeel van Sanquin. Het geven van navelstrengbloed is vrijwillig. Op dit moment is het alleen mogelijk om navelstrengbloed te doneren in ziekenhuizen die met Sanquin samenwerken.
 • Je kunt het navelstrengbloed bewaren voor eigen gebruik. Voordeel hiervan is dat deze stamcellen altijd een 100% match  zijn én levenslang beschikbaar blijven voor het geval jouw kind deze wil gebruiken. Er dient dan een overeenkomst met de private opslagbank afgesloten te worden. Deze bank stuurt dan de benodigde materialen voor afname naar de aanvrager. Twee private stamcelbanken zijn:

Wat vind jij hiervan? En zou jij zoiets doen? Waarom wel/waarom niet?

Bronnen 1, 2, 3.

Foto: © Photo Studio Tortosa via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Frank
  31/05/2017

  Ik laat de keuze helemaal aan mijn vrouw over, maar ik had er zelf nog niet van gehoord dat dit allemaal kon. Ik zelf denk als je er andere mensen mee kan helpen of jezelf… moet je dat altijd doen!
  Frank onlangs geplaatst…Outfit post; vader & zoonMy Profile

 • Reageren
  Channa
  31/05/2017

  Ik wist niet eens dat dit kon. Weer wat geleerd!
  Channa onlangs geplaatst…Zo spreken wij de dag door: het kleuter smoeltjesschrift!My Profile

 • Reageren
  Marloes
  31/05/2017

  Ik heb er niet eerder over nagedacht en het verbaasd me dat het ziekenhuis er niet naar heeft gevraagd! Ik had het best willen doneren als ik van die optie had geweten.
  Marloes onlangs geplaatst…Mei favorietenMy Profile

 • Reageren
  Michelle
  31/05/2017

  Jaaaaaa Wat goed dit artikel, wij hebben dit 2 jaar geleden ook gedaan!!!!

  Zo zonde dat dit zomaar wordt weggegooid.

 • Reageren
  Melina
  31/05/2017

  Wij wisten dit al eem tijdje en gaan dit ook zeker doen. De kosten vallen relatief mee en wat nou áls ze het nodig heeft…
  Fijn dat er meer aandacht voor komt! Het is zeker een (te) onbekend iets.

 • Reageren
  Robin
  31/05/2017

  Ik had erover gelezen en wilde dit graag doen. Alleen ben ik te vroeg bevallen waardoor ik niks meer in werking kon zetten. En na de bevalling had ik wel andere dingen aan mijn hoofd dan dit aangeven helaas. ?

  Wel een ding: de navelstreng mag niet uitgeklopt worden. Hier kan je kindje wel even niet lekker door zijn. Maar het heeft geen ernstige gevolgen.

 • Reageren
  Yvonne
  31/05/2017

  Inderdaad bizar dat hier geen aandacht aan besteed wordt door het ziekenhuis of de verloskundige. Eerlijk gezegd vind ik andere dingen waar ze wél de nadruk op leggen veel oninteressanter (zo heb ik me persoonlijk nooit met een geboorteplan beziggehouden: een bevalling loopt zoals het loopt…).
  Heel goed dat je hier een artikel aan wijdt. Bij een eventuele volgende zwangerschap ga ik me er verder in verdiepen!

 • Reageren
  Luana
  09/09/2017

  Wij hebben ervoor gekozen de navelstreng uit te laten kloppen. Dat kan niet als je stamcellen wilt opslaan/doneren. Daarnaast zijn ze nu bezig met vooruitstrevend onderzoek om van gewone cellen weer stamcellen te maken.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.