Speelslijm? Liever niet!

In de categorie ‘speelgoed waar ik een schurfthekel aan heb’ scoort het alom populaire speelslijm bij mij behoorlijk hoog.

Het is helemaal hot op het moment, slijm. Ik zelf vind het maar smerig spul. Het is glibberig, voelt nat, is hartstikke plakkerig en ik heb het al verscheidene keren van mijn meubels moet afkrabben. Ook heb ik keukendoekjes weg kunnen gooien en James heeft er zelfs zijn kleding mee verpest. Het elastische goedje zit binnen de kortste keren overal.

James is dol op de kleverige substantie en hij heeft er de grootste lol mee. Ik zelf ben er overduidelijk geen fan van, want naast dat het overal aan vastplakt, gaan er al snel veel troepjes in zitten (ik noem: haren, stofjes, kruimels, zand) en daarnaast schijnen er ook nog eens best gevaarlijke stoffen in te zitten.

Ik ben niet heel kritisch als het gaat om speelgoed, ga er eigenlijk gewoon vanuit dat als het eenmaal in de winkels ligt het goed genoeg getest is en ik me geen zorgen hoef te maken over eventuele gevaarlijke onderdeeltjes of ingrediënten. Toch blijkt het maar weer dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn, ook niet met speelgoed dat al in de verkoop is.

De consumentenbond heeft namelijk onderzocht dat er in sommige slijmmerken een te hoog gehalte aan boor zit, een stof die op den duur mogelijk schadelijk voor de vruchtbaarheid kan zijn. Best wel shocking. Bovendien kan het al irriteren bij inademing, inslikken en bij contact met huid en ogen. Kinderen kunnen ervan gaan braken en er diarree van krijgen.

Nu hoef ik er bij James niet zo bang voor te zijn dat hij speelslijm in zijn mond gaat stoppen (al kun je dus ook klachten krijgen bij aanraking), maar bij Isé is het een ander verhaal. Die stopt namelijk álles wat los en vast zit in haar mond. En ze speelt maar wat graag met het speelgoed dat haar broer in z’n handen heeft. Je raadt al dat ook zij al verscheidene keren met haar handjes in het slijm heeft zitten grutten en het over mijn inboedel heeft uitgewreven.

Ik ben wel een beetje slijmmoe geloof ik. Vinden jullie kindjes dit spul ook zo leuk om mee te spelen, eh kliederen?

Foto via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Marloes
  07/12/2018

  Mijn oudste van bijna 4 heeft het nog niet ontdekt en dat wil ik zo houden. Ik vind het ook zoiets goors!
  Marloes onlangs geplaatst…Ik vond verkopen echt heel moeilijk, tot ik er anders over nadachtMy Profile

 • Reageren
  Lieke
  07/12/2018

  Het is idd rotspul, maar ik laat mijn kids er ook niet mee rondlopen. Aan tafel met een placemat. Kommetje erbij.. Lepeltje. Evt zo’n ikea schort voor. Rietje om te blazen in het slijm dat zorgt voor leuke prut geluiden! Dikke hit? en slijm zou ik dan ook niet erbij pakken als Ise er ook is maar als ze bijv in bed ligt. Of gewoon samen er voor gaan zitten. Best grapjes spul voor die kleine handjes?

  Mijn dochter heeft de poopsie Eenhoorn gekregen voor haar verjaardag. Alles zit alles onder de glitters als je slijm maakt maar ja dat slijm is maar 4x te maken dus af en toe… Als je kids maar blij zijn?

 • Reageren
  Tineke
  07/12/2018

  Mijn kinderen zijn nog te jong, naar ik ben ook gastouder en die kinderen vinden het wel heel leuk. Van mij mag deze trend ook snel afgelopen zijn.

 • Reageren
  Femke
  07/12/2018

  Mijn kindje is hier nog veel te jong voor, maar vroeger maakten wij wel eens zelf slijm. Ik hoop overigens dat de hype van nu over is als mijn kind oud genoeg is om daarmee te spelen haha.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Babor Lip Colour SticksMy Profile

 • Reageren
  Ingrid
  07/12/2018

  Haha ik geef les aan groep 5 en afgelopen woensdag vierden we Sinterklaas met surprises. Volgens mij heeft echt bijna iedereen een potje slijm gekregen! Het stond ook bij iedereen op het verlanglijstje.

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  07/12/2018

  Ja, het is op de basisschool enorm populair! Vanwege de redenen die jij ook noemt, heb ik het sowieso niet gekocht ;). Ik zag ook al visioenen van kleding en meubels die eronder zouden komen te zitten, haha. Toen ik klein was, was het ook populair en heb ik het ooit in mijn haar gekregen zodat er een stuk uitgeknipt moest worden. Ik begin er niet aan!

 • Reageren
  Jolanda
  07/12/2018

  Ik vind het rotzooi maar in groep 5 hoor je er zonder slijm niet bij. Dus ze heeft een potje in haar schoen gehad. Maar voor kleuters vind ik het echt onzin. Ik geef ze dan liever een potje playdough in een kek kleurtje.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.