Slechte nachten

sleep 2

Ik zit achter mijn laptop, vol goede moed om een nieuw artikel te beginnen. James doet zijn middagslaapje en ik hoop dat dit mij net genoeg tijd gunt om in ieder geval een opzetje te maken en wat mails weg te werken. Ik krijg echter niks getikt. Het lukt niet. Mijn vingers blijven hangen boven mijn toetsenbord en er komt niks uit. Maar dan ook echt helemaal niks.

Ik loop naar het koffiezetapparaat om mijn inmiddels derde kopje koffie te zetten. Zoals zo vaak hoop ik dat ook deze keer een bakkie pleur mijn redding zal zijn. Eigenlijk tegen beter weten in. Onderweg naar de keuken bekijk ik mijn steeds groter wordende wallen in de weerspiegeling van de oven. ‘Verdorie, concealers werken ook al niet meer’, schiet er door mijn hoofd en ik masseer met mijn koele vingers de grijze bulten onder mijn ogen in de hoop dat ze wat minder worden . Langzaam laat ik een gouden Voluto cupje in mijn geliefde Nespressoapparaat glijden. Het ratelende geluid van de machine doet me goed. Caffeine. Come to me. Maar diep in mijn hart weet ik dat dit niet mijn redding zal zijn. Slaap, dat is het codewoord. Maar slaap, dat is een begrip waarvan ik geloof ik niet eens meer weet hoe ik dat aan een ander moet uitleggen.

Slechte nachten horen er nou eenmaal bij als je een kleine baby hebt. Voor velen is het een geschenk als je kindje het al vijf uur achtereen volhoudt zonder te huilen. Helaas is dat bij James niet zo.

Mij hoor je niet klagen als James een nacht zou maken waarbij hij om 5.00 ’s ochtends wakker wordt en daarvoor heeft doorgeslapen. Maar zoals het nu gaat, met zo’n elk uur uit je bed moeten om hem zijn speen te geven of hem van houding te wisselen, begint het behoorlijk zijn tol te eisen. Gisteren was weer zo’n nacht waarbij niet alleen James ieder uur mijn aandacht nodig had, maar ik ook nog eens behoorlijk lag te woelen in bed. Ik ben namelijk van mezelf al een slechte slaper. Al jaren. Gevolg: vanaf 2.00 was ik met hem in de weer en om 4.00 besloot ik hem op de bank te nemen om mijn vriend nog wat extra uurtjes slaap te gunnen.

‘S ochtends sleepte ik mezelf van de bank om James zijn fles van 7.00 te geven. Hij had prima geslapen zonder een kik te geven vanaf 4.00 maar zelf heb ik er maar wat half naast gedommeld. Uit frustratie. Omdat ik het gewoon niet begrijp. Toen mijn vriend, die ook geen geweldige nacht had gehad om 8.00 uit zijn bed stommelde ben ik er nog snel even uurtje ingedoken. Gelukkig was het zondag. Ik merkte dat mijn humeur ver, maar dan ook behoorlijk ver onder het nulpunt was gedaald en ik wist even niet hoe ik de dag moest doorkomen. Het was immers nacht nummer vier op rij dat ik niet eens twee uurtjes mijn ogen had dicht kunnen doen. Mijn slaapbehoefte was nog nooit zo groot.

Ik belde mijn moeder die me wist te vertellen dat er misschien aardstralen in James zijn kamertje zitten die ervoor zorgen dat hij zo vaak jammert. Toen hij een paar dagen bij haar sliep, had ze hem immers helemaal niet gehoord. Maar ik geloof niet dat dat het probleem is. Soms, heel soms  heeft James een goede nacht waarbij hij maar 1x wakker wordt. Dan geven mijn vriend en ik elkaar high five en dan denken we werkelijk dat het nu de goede kant op gaat. Maar de nacht erna is het gewoon weer mis.

Ik ben allang blij dat James er zelf klaarblijkelijk weinig van doorheeft. Hij slaapt namelijk wel gewoon, het is meer dat hij af en toe getroost wil worden met zijn speentje of even op zijn linker- in plaats van op zijn rechterzij wil liggen. Huilen doet hij überhaupt bijna nooit, het blijft bij hem hooguit bij een beetje jeuzelen.

Ik hoop niet dat het een zeurartikel is geworden want dat was absoluut niet mijn insteek, voorop staat dat mijn liefde voor James veel goed maakt. Wat ik probeer te doen is een beeld te schetsen van iets waar waarschijnlijk veel meer ouders mee te maken hebben. Ik weet dat het op den duur wel overgaat, maar heel af en toe zakt de moed me in de schoenen. Omdat slaapgebrek gewoon destructief is voor je lichaam. Mijn weerstand is behoorlijk laag; ik heb iedere week wel twee of drie aften, mijn huid heeft een raar tintje en ook het eczeem rond mijn ogen en kin begint weer op te spelen.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere moeders, hoe gaan jullie om met slaapgebrek en extreem slechte nachten?

Dit vind je misschien ook leuk

23 reacties

 • Reageren
  Manon
  23/03/2015

  Och Sanne 🙁 Wat ontzettend klote… Ik vind het knap hoor. Nilo is over het algemeen een hele goede slaper ’s nachts. Nooit echt huilen of iets en hij sliep al vrij snel door van 23.00 tot 7.00/8.00. Sinds een maand ofzo had hij echt rotnachten: 100 keer eruit voor een speen, of ineens weer twee nachtvoedingen en tussendoor ook nog die speen… Ik wist soms ook niet hoe ik de dag moest doorkomen! Sinds twee weken heeft hij alleen nog een nachtvoeding extra, en verder slaapt hij gewoon. Hij krijgt rond 22/23 u de laatste fles en dan rond 4/5 uur weer een fles en dan is hij wel altijd om 6.00/6.30 wakker. Vorige week was hij vanaf 3.00 aan het huilen tot 7 uur ’s morgens, krampjes door de pap 🙁 Ik was ka-pot. En dat na een zo’n nacht… Ik kan me echt voorstellen dat je dit echt niet trekt als je iedere nacht maar 2 uurtjes slaap hebt 🙁 Soms als ik ook doodmoe ben na een slechte nacht en/of dag dan ga ik gewoon gelijk met Nilo naar bed om half 8. Kan me niks schelen. Slapen lukt vaak niet meteen zo vroeg maar dan rust je wel uit. Even geen laptop, maar gewoon een dom tv programma ofzo of een boek. Vaak word je dan wel moe. Mijn vriend heeft dan altijd “dienst” en zorgt dan voor Nilo als er wat nodig is. Of kan je James niet af en toe een nachtje naar jouw/zijn ouders doen? (Ik roep maar wat hoor) Want dit eist wel z’n tol denk ik op den duur :(… Gods het is een heel verhaal geworden haha maar ik vind het rot voor je (jullie)!
  Manon onlangs geplaatst…Kiekje #20: Lekker thuis en naar de marktMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   23/03/2015

   Ik heb idd rondom mijn verjaardag kunnen regelen dag James een paar nachtjes naar mijn moeder gaat. Vreselijk om hem te moeten missen, maar zo kan ik én even bijslapen én mijn scriptie afmaken. Ik lig nu ook vaak rond 10 uur in bed maar ik kom dan ook vaak niet in slaap. Oh wat hoop ik op betere tijden!

 • Reageren
  Milou
  23/03/2015

  Oh lieve Sanne, nee hoor! Je mag best af en toe klagen, en zeker in dit geval! Het lijkt me verschrikkelijk frustrerend om dit steeds mee te moeten maken en dat je denkt:”wanneer eindigt dit?” Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, want ik maak dit zelf niet mee, maar zet hem op en sterkte meis!!! Ik hoop dat er nog wat goede tips komen vandaag.
  Milou onlangs geplaatst…Photolog zondag 15 maartMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   23/03/2015

   Dankjewel lieve Milou 🙂 Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt maar de vraag is wanneer! Haha. We zullen zien en inderdaad hopelijk komen er nog wat handige tips.

 • Reageren
  Carlijn
  23/03/2015

  Ik kan natuurlijk nog niet meepraten over gebroken nachten en verloren speentjes, maar wilde wel even zeggen dat ik het balen vind voor je. Het kan met baby’s soms zo oneerlijk verdeeld zijn hè, ik ken baby’s van vriendinnen die al vanaf 2 maanden doorslapen en anderen moeten er bij een jaar nog steeds ieder uur uit. Probeer je maar vast te houden aan het idee dat iedere fase ook weer overgaat. En tot die tijd hopelijk wat afwisselen met je vriend en af en toe een nachtje bijtanken als James uit logeren is. X
  Carlijn onlangs geplaatst…Mijn favoriete lentelook van het momentMy Profile

 • Reageren
  jitske
  23/03/2015

  “Goeiemorgen”

  Wat jij hebt geschreven komt me zo bekend voor? Zelf namelijk
  ook mee gemaakt..het breekt je op, geestelijk en lichamelijk!
  Wel heb ik een aantal tips… graag zou ik dit privé met je willen delen 🙂

  Groetjes jitske

 • Reageren
  Madeleine
  23/03/2015

  Nog eventjes en dan kan hij zelf zijn speentje in doen. Wat hier hielp was 5 spenen ik zijn bedje leggen, kon hij er altijd een pakken :). Sterkte!

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  23/03/2015

  Het is zeker herkenbaar, de beginperiode van een baby is heel zwaar! Dat wordt vaak onderschat. Ik zou sowieso ieder moment wat je hebt (dus bijvoorbeeld als James overdag een slaapje doet) ook even gaan liggen. Je geeft aan dat je een slechte slapen bent, maar misschien kan je lichaam dan wel een beetje ‘rusten’. En wie weet lukt het dan op een gegeven moment om gewoon in slaap te vallen. Ik was in die tijd ook zo moe, dat ik binnen 5 minuten in slaap viel als de kids ook in de middag op bed gingen. Ik pakte ieder moment wat er te slapen viel, haha. Zo kon ik overdag toch zo’n twee uur slaap er bij pakken. Veel succes lieve Sanne!
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Tip! Goed dekkende, witte nagellak: Rimmel White Hot LoveMy Profile

 • Reageren
  Pam
  23/03/2015

  Hoi Sanne,

  Het was net alsof ik mijzelf hoorde praten. Gewoon exact. Om mij heen zijn wij niet de enige als nieuwe ouders.
  Maar wat ik aan wie ook vraag om mij heen, eigenlijk slapen ze allemaal wel prima. Behalve mijn lieve toedelie.
  Ondertussen heb ik mij er maar bij neergelegd en zoek in mijn hoofd iedere keer maar weer dat ene lichtpuntje aan het einde van de tunnel op die zegt; het komt echt wel weer goed.
  Wat wij nu wel doen is op de vrije dagen hem ’s morgens om 7 uur mee naar beneden nemen en de ander tot 9/10 uur laten liggen. Hoe goed of slecht de nacht geweest is.
  Moet eerlijk zeggen dat ook al heb je er een hele nachtdienst opzitten, ik er na die 2/3 uurtjes slaap aan elkaar zonder onderbrekingen er weer tegenaan kan.
  Wat ik ook aan het afleren ben is dat alles moet. Eerst ging ik na zo’n slechte nacht heel driftig het hele huis schoonmaken en allerlei andere dingen doen omdat ik dan toch al wakker ben. Nee, dat maakte alles nog erger. De dagen na de hele slechte nachten houd ik het bewust rustig en ga dan wat leuks doen. Lekker buiten wandelen, naar Artis, kinderboerderij noem het maar op maar dan ziet alles er toch weer wat rooskleuriger uit en gaat de dag sneller voorbij. Op de goede dagen houdt ik wel een schoonmaakdag of een belangrijke dingen-doe-dag.

  Ik weet niet hoe het met James is maar Chaz-Lee vond de kinderwagen echt 10x niks. Nu pas sinds ik de bak verruild heb voor mijn zit-opstuk vindt hij het eigenlijk best gezellig.
  Misschien zou jij ook je laptop lekker mee naar het park kunnen nemen en daar verder werken?

  Ik heb misschien nu wel makkelijk praten want zat in loondienst, en ben sinds 2 weken thuis omdat het echt niet meer ging. Ik liep op mijn werk als een zombie rond en kreeg niets meer fatsoenlijk gedaan. Er moest wel wat veranderen.

  Ik denk dat het belangrijkste is om de goede gedachtes te houden en jezelf niet teveel druk opleggen. Ook al zijn er natuurlijk altijd dingen waar je even niet omheen kan. Dat is dan maar zo.

  En inderdaad, als je ’s morgens (’s middags, ’s avonds) weer naar je kroost kijkt maar je hart toch weer een 3 dubbele flikflak met salto 😉

  Groetjes Pam

 • Reageren
  Jennifer
  23/03/2015

  Ik herken het een beetje, maar ‘gelukkig’ niet van mezelf. Van een vriendin van mijn moeder waar we heel veel kleertjes van hebben gekregen heb ik hetzelfde gehoord. Uiteindelijk zijn ze bij een arts terecht gekomen die een melkallergie vermoedde, maar na weken alle producten waar (mogelijk) melk in zit te hebben vermeden was het nog steeds een ontzettende huilbaby. Uiteindelijk zijn ze bij iemand terecht gekomen die ook wat met die aardstralen doet. In de eerste instantie geloofde ze er geen barst van, maar ze was toch wel heel wanhopig, ’t jongetje was inmiddels al 1 jaar geworden en na een jaar zonder slaap probeer je het toch maar. Uiteindelijk bleken er volgens het vrouwtje aardstralen in zijn kamertje te zitten en beneden in de woonkamer en zou een bepaalde soort steen de oplossing zijn. En warempel, het ’tocht’ niet meer zo in huis sinds ze die stenen hebben en het jongetje is qua slaap en humeur 360 graden omgedraaid. Ik geloof ook niet in die aardstralen, maar na dit verhaal .. echt, als hij bij je moeder wel goed slaapt zou ik er misschien toch maar even naar kijken.
  Jennifer onlangs geplaatst…Het MoederschapMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  23/03/2015

  Oh Sanne hang in there, helaas kan ik je niet vertellen voor hoe lang. Herkenbaar. Opvallend dat hij dan wel doorslaapt als hij bij je moeder is. Wat zegt jouw gevoel? Ik heb hier ook twee slechte doorslapers, mijn dochter vond het ledikantje vanaf dag 1 al niks (net als de box) en mijn zoontje net zo.

  Ik gaf het al snel op en heb destijds mijn dochter elke nacht tussen ons ingelegd. Bij mijn zoontje net zo. Ik trok het niet meer, bij beiden niet, fulltime borstvoeding en ’s nachts 6 keer opstaan ja doehoei.

  Ken jij het boek ‘ Oei, ik groei’? Hier heb ik wel wat nuttige informatie uitgehaald.
  Nesrin onlangs geplaatst…Photodiary Keeping up with NesrinMy Profile

 • Reageren
  Lonneke
  23/03/2015

  Ohhh nee, ik heb nu al (30 weken zwanger) slapenloze nachten en hoopte stiekem dat het er alleen maar beter van zou worden als hij er eindelijk is, niet dus! 😉
  Ik ben benieuwd wat er gebeurd als je hem laat jengelen, omdat je zegt dat hij niet echt huilt.. misschien valt die dan vanzelf weer in slaap? Sterkte & succes ermee.

 • Reageren
  Gwen
  23/03/2015

  I feel u! Dit x een kindje gemaakt dat goed slaapt voor haar leeftijd. Olivia spookte zeker vier x per nacht tot zs anderhalf was en erna tot 23 mnd de helft vd wk. Better days are coming, ooit! Koffie werkt trouwens averechts heb ik eens gelezen, alleen water is beter.
  Gwen onlangs geplaatst…Tag: Fabeltjes meidenzwangerschapMy Profile

 • Reageren
  Yvette
  23/03/2015

  Wat ontzettend rot en zwaar. Niet zo gek het zijn tol gaat eisen. Ik ken het gevoel een klein beetje. Ik heb jarenlang opgepast op een kleintje tot hij 4 jaar was.Ik bleef daar dan ook slapen en zeker de eerste maanden was het pittig. Af en toe was ik zo moedeloos en radeloos. Ik ben zelf geen moeder en heb er natuurlijk geen verstand van. Maar.. als hij niet ‘echt’ huilt en geen voeding nodig heeft. Is het dan niet een idee om hem gewoon te laten? Wat gebeurd er als je niks doet en hem even laat gaan? Op een gegeven moment moet hij stoppen en in slaapvallen, lijkt me. Ik weet dat dit vroeger bij mij enorm geholpen heeft. 2 verschrikkelijke nachten voor mijn ouders en vooral veel doorzettingsvermogen. Maar het heeft geholpen, daarna heb ik schijnbaar altijd door geslapen. Nogmaals, ik heb er geen verstand van! Ben wel benieuwd naar jou reactie erop. Ik wens je in ieder geval veel succes. Gelukkig maakt zijn lieve lachje waarschijnlijk veel goed

 • Reageren
  Sabine
  23/03/2015

  Bij onze kleine meid gaat het slapen ook heel wisselend. Wij slapen ook in diensten. Deze een doet de nacht, de ander slaapt met oordoppen. In het weekend mag degene die de nacht doet erna uitslapen. Zelf kan ik soms ook niet goed slspen, neem dan soms wat paracetamol omdat ik daarvan meer ontspan (wil je geen verslaving aanpraten hoor). Is een matras op de grond in zijn kamer nog een idee zodat je daar met James op kan liggen ipv op de bank?

 • Reageren
  s
  24/03/2015

  Dit artikel is net wat ik nodig had om even de dag door te komen! Thanks. De herkenning is fijn voor een moeder

 • Reageren
  Faber
  24/03/2015

  Misschien een idee om te co-sleepen? Je vertelt namelijk dat James niet huilt etc. Hierdoor hoef je er in de nacht niet je bed uit, maar hoef je alleen de speen terug te stoppen. Of een aai te geven, omdraaien, kun jij snel weer verder slapen.
  Hoop voor je dat James snel verder gaat slapen en dat jij weer meer uren kan slapen dan de twee die je in je artikel noemt.

 • Reageren
  Eveline
  24/03/2015

  Oh Sanne, wat ontzettend vervelend dat je je zo ontzettend moe bent van de slapeloze nachten. Het lijkt mij heel frustrerend. Zelf ben ik een jonge alleenstaande moeder (20) van een 4 weken oude zoon, maar ik mag in mijn handen klappen dat hij alleen maar s’nachts komt voor de voedingen, terwijl mij die gebroken nachten al opbreken, laat staan jij met je 2 uurtjes slaap.
  Heel veel sterkte met de nachten, en ik hoop dat er nog wat handige tips voor je zijn van je bezoeksters. Heeft het consultatie bureau misschien geen tips voor jullie? 🙂

 • Reageren
  Manouk
  24/03/2015

  Mijn zoontje is nu 6 maanden en hij kan heel goed doorslapen, maar de afgelopen 3 weken deed hij dit niet en voelde ik elke dag mijn energie echt afnemen. En het vervelende was vooral dat hij wakker werd zodra ik net 5 minuten sliep. Vannacht heb ik hem bij mij in bed gelegd en hij heeft de hele nacht prima doorgeslapen. Ik ‘oefen’ dit dan 2 of 3 nachten en probeer het daarna weer in zijn eigen bedje. Meestal slaapt hij daarna weer even prima in zijn eigen bedje. Wat ik voor jou als tip wil meegeven als je wel moe bent, maar niet in slaap komt is om een uur van tevoren niet meer uitgebreid op je telefoon te kijken. Ook zou je een stofzuigergeluidje aan kunnen zetten. Is heel rustgevende en slaapverwekkend.

 • Reageren
  Seline
  28/03/2015

  Hoi,

  Ik herken het hoor, heb twee jongens van 5 en nu 1 jaar. Kun je niet overdag een beetje bijslapen als James slaapt? Mij hielpen de powernaps van een half uur of een uur ook wel een beetje. Of MOET je scriptie af? Het is killing die slechte nachten….maar je doet er niks aan.

 • Reageren
  Sanne
  29/03/2015

  Oooh meid! Ik volg je al een tijdje maar heb volgens mij nog nooit gereageerd. Ik weet helemaal wat je bedoelt. Mijn dochter (wordt over 2 weken 4 jaar) was ook een ramp met slapen. En natuurlijk maakt de liefde die je voelt een hoop goed maar het is ook gewoon vet irritant. Die van ons sliep pas door rond toen ze al ruim de 1,5 jaar gepasseerd was en omdat we aan de bel hadden getrokken bij de huisarts. Slaaptraining was de enige manier en met drie nachten sliep onze kruimel door. Ik was zo blij! Echt ik hoop voor je dat jullie heel, heel snel weer lekker kunnen gaan slapen. En tot die tijd zou ik het zeker gewoon delen op je blog. Want gedeelde smart is halve smart toch? Succes meid!

 • Reageren
  Anneleen
  29/03/2015

  Hey Sanne, ik vind het goed dat je dit zo open en eerlijk met ons deelt, want volgens mij (nee, ik ben daar zeker van!) hebben daar heel wat ouders last van… Ik hoop dat James snel beter slaapt, zodat jij en je vriend een beetje op adem kunnen komen. Ik wil ook nog even kwijt, zorg goed voor jezelf Sanne. Op mijn stageplek zie ik vaak ouders die er onder door zitten door bv een huilbaby, te weinig slaap, … Het is niet mijn bedoeling om je bang te maken (want ik weet dat je het kan!) maar zorg gewoon goed voor jezelf en probeer toch zo veel als mogelijk rust te nemen. Wat Manon zegt, voel je als het écht niet meer gaat? Breng James dan een nachtje weg, zodat jij je rust kan nemen. Liefs!
  Anneleen onlangs geplaatst…YourDailyPhoto maart #1My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.