Slecht slapen is funest voor de huid

Als ik één ding een groot voordeel vind van het achter me laten van de babyfase, dan is het wel mijn verbeterde nachtrust. Met James hebben we zo’n 2,5 jaar ellendige nachten gehad en ook het eerste jaar met Isé was pittig qua slaap. Nu ze respectievelijk 5 en 2 zijn, hebben we eindelijk weer onze normale nachtrust terug.

Natuurlijk is uitslapen nog steeds iets wat tot het verleden behoort, maar ik ben al heel blij dat ik tegenwoordig om 06.45 dankzij de wekker ontwaak en niet om 5.00 door een van mijn bengeltjes.

Niet alleen hadden zulke slechte nachten een directe invloed op mijn humeur, ook zag ik dat mijn huid vrij snel achteruit ging. Ik kreeg ineens kringen onder de ogen, vermoeidheidslijntjes, mijn huid kreeg een bleke kleur. Ik schrok daar best wel van. Het is algemeen bekend dat slecht of weinig slapen je gezondheid geen goed doet. Het wordt gelinkt aan hart- en vaatziekten, versnelde huidveroudering, lager libido, depressieve klachten en ga zo maar even door.

Ik heb slapen altijd een beetje onderschat. Vond het altijd maar onzin dat je minimaal zoveel uur slaap moet pakken. Tegenwoordig neem ik mijn slaap heel serieus en probeer ik minimaal 7 uur mijn ogen dicht te hebben. Ik heb natuurlijk niet in de hand hoe mijn kinderen de nacht laten verlopen, maar ik heb wel invloed op mijn eigen ‘slaapomstandigheden’. Ik zorg dat die optimaal zijn. Ik merk ook dat nu ik beter slaap mijn huid er in alle opzichten beter uitziet.

Enige tijd geleden hebben we een nieuw traagschuim matras aangeschaft waar we echt heerlijk op liggen. Hij zorgt ervoor dat je in de perfecte houding ligt en dat maakt ook dat je uitgeruster wakker wordt. Daarnaast hebben we een 4 seizoenen dekbed, dat lekker licht en koel slaapt in de zomer en warm is (maar niet té) in de winter. Het is even een investering, maar ik heb nu ‘s avonds zoveel zin om mijn bed in te kruipen. Een goede nachtrust staat echt bovenaan mijn prioriteitenlijstje.

Behalve een fijn matras en goed dekbed, hebben we ook een aantal planten in onze slaapkamer staan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Verder slapen we altijd met het ventilatierooster of een raam open.

Een van mijn goede voornemens voor dit jaar is eerder naar bed gaan, ik vind het altijd moeilijk om me ertoe te zetten voor 23.30 het licht uit te doen. De avond is gewoon zo snel voorbij. Toch merk ik dat ik nog uitgeruster wakker word wanneer ik na 22.00 niet meer op mijn telefoon zit en rond 22.45 ga slapen. Daar zit dus nog wat ruimte voor verbetering.

Hoe laat ga jij slapen?

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Margriet
  20/01/2020

  meestal tussen 23.00 en 23.30. De wekker gaat om 6.30…. Ik wil ook eigenlijk wel eerder op bed, maar dat vind ik ook zo zonde van mn avond.

 • Reageren
  Angela
  20/01/2020

  Meestal tussen 22-22.30, ook omdat ik die 7-7,5 uur slaap wil halen maar wel een wekker om 6 uur heb ivm mijn werk en regelmatig lange dagen maak.
  Ik heb een poos mijn telefoon niet mee genomen naar de slaapkamer. Dat helpt al enorm. Nu neem ik vaak een kop thee mee naar bed (goed slapen thee) en ga dan even een kwartiertje tot half uurtje liggen lezen. Dat is beter als tv kijken (of je telefoon).
  Zit me te bedenken dat het misschien wel goed is om mijn telefoon gewoon weer in de woonkamer te laten liggen ‘s avonds. Het sluipt er toch weer bij in.

 • Reageren
  Sara
  21/01/2020

  Het eerste jaar van mijn zoontje hebben we ook enorm slecht geslapen. Hij werd rond de 8x per nacht wakker en wilde het liefst op mij slapen. Nu hij 1,5 is gaat het stukken beter, al komt de laatste tijd steeds vaker toch weer tussen ons in te liggen. Maarja we slapen dan wel!
  Ik vind het moederschap en werken wel pittig en vermoeiend! Gisteren viel ik dan ook perongwluk om half 9 al in slaap nadat ik mijn zoontje naar bed had gebracht. Opzich prima, maar vind dat ook fijne uurtjes om even mrt Mn man te kletsen of filmpje te kijken. Gebeurd de laatste tijd jets te vaak, dus daar nog aan werken!

 • Reageren
  Tamara
  21/01/2020

  Bij mij verschilt het enorm, de ene dag val ik om half 9 om en duik ik erin, de andere dag vergeet ik de tijd en lig ik er pas tegen 12en in. Moet wel zeggen dat het altijd later wordt als ik weet dat ik vrij ben. Als ik moet werken heb ik echt mijn rust nodig. Laatste tijd slaap ik wel onrustig dus misschien wel tijd voor een nieuw matras. Trouwens heel herkenbaar dat de avonden te kort zijn, de tijd vliegt altijd om als de kids op bed liggen.
  Tamara onlangs geplaatst…10x de leukste sneakers uit de sale onder de €50,-My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.