Slaapupdate van mijn dreumes (16 maanden)

Met nog vers in het geheugen een eerste kind dat tot ruim na zijn tweede verjaardag nog steeds niet doorsliep, hield ik mijn hart vast met ons tweede bloedje. Zou zij ons nog grotere wallen gaan bezorgen?

Ik kan inmiddels wel stellen dat met twee kinderen waarvan eentje 4 jaar is en eentje 16 maanden, je nooit verzekerd bent van een nacht waarbij je ononderbroken je ogen dicht kunt houden. Gelukkig zijn daarin gradaties en had ik me zo voorgesteld dat alles vergeleken bij James zou meevallen.

En daarin kreeg ik gelijk, want hoewel ons meisje nog geregeld middenin de nacht even getroost wil worden, is dit een stuk minder frequent dan bij James destijds. Isé laat zich bovendien sneller en makkelijker troosten, en accepteert het wanneer je haar na een kwartiertje op schoot te hebben gehad weer in bed legt.

Ik vertelde al eerder dat Isé in een campingbedje slaapt. Behalve dat ze zich hierin niet aan de zijkanten kan stoten waardoor ze wakker wordt, kan haar speentje ook niet uit bed vallen omdat de zijkanten uit gaas bestaan (en dus niet uit brede spijlen). Dit scheelt echt HEUL VEUL. Bij James legden we standaard drie speentjes in zijn bed en dan nog lagen we ’s nachts op onze blote knieën het hele gebied rondom zijn bedje af te tasten omdat meneertje ze eruit had geknikkerd. Nu is een verloren speen in ieder geval geen reden voor een nachtelijk bezoekje aan Isé.

In principe slaapt Isé het grootste gedeelte van de nachten door. Ze gaat er om 19.00 in en wordt meestal tussen vijf en zes wakker. Een van ons gaat dan naar beneden om een flesje warme melk te maken en die drinkt ze dan zelf in haar bedje op. Daarna valt ze vaak nog wel even in slaap (en soms ligt ze gewoon wat te babbelen) en dan is ze rond half 7 weer wakker. Heel acceptabel vind ik. De keren dat ze wel wakker wordt ’s nachts en moet huilen halen we haar er even uit en neemt een van ons haar een minuutje bij zich in de grote stoel. Soms neemt ze ook genoegen met een aai over haar bolletje. Als ze huilt ’s nachts dan lijkt het meestal ook wel iets te maken te hebben met doorkomende tandjes/last van inentingen/een volle luier.

We zijn nu tevens bezig met de overgang van 2 naar 1 slaapje. Ik merkte op een gegeven moment dat Isé rond 10 uur in de ochtend gewoon niet meer moe genoeg was om dan naar bed te gaan, en als ik haar dan toch in bed legde dat ze dan net zo lang bleef piepen tot ik haar er weer uithaalde. Nu rek ik het slaapje tot een uur of 12 en dan slaapt ze anderhalf á twee uur. Hier heeft ze genoeg aan voor de rest van de dag.

Wat dat betreft hebben we dus absoluut niks te klagen over de nachten van Isé. Natuurlijk zou het helemaal fijn zijn als het straks een gewoonte wordt wanneer ze een ruk maakt tot 07.00 ’s ochtends, maar voor nu ben ik vooral blij dat onze nachtonderbrekingen tot een minimum beperkt blijven.

Hoe slaapt jouw kindje?

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Eke
  11/02/2019

  Max (bijna 5) is een fantastische slapen vanaf 4 maanden oud. Gaat rond 19 uur naar bed en kan in het weekend gerust tot 9 uur doortrekken. Storm (8 maanden) slaapt snachts best oké. Hij gaat er tussen 17 en 18 uur in en slaapt dan tot een uur of 7. We geven hem om 22 uur nog een papfles. Hij duimt, dus geen speen nodig. Overdag wisselt het enorm. Soms slaapt hij totaal niet. Soms 3x een half uur en soms 2x 2 uur. Maar goed, hij slaapt snachts en dat is al heel wat, haha

  • Reageren
   Josette
   11/02/2019

   Pim die slaapt echt heel goed en dat al vanaf baby af aan.
   We moesten er 1x uit voor de fles te geven toen der tijd.
   Maar binnen 10 minuten lagen we ook weer in bed.
   Nu is meneer 7 en ik hoef er nooit uit, behalve als ie ziek is.
   Dan spookt het hier en ben ik de volgende ochtend een wrak.
   Hij gaat om 19.00 naar bed en slaapt klokje rond.
   Hij houd van slapen net als ik.. ?

  • Reageren
   Natasja
   11/02/2019

   Mijn dochtertje is bijna 2 en slaapt helaas nog niet door. In haar eigen bedje blijft ze zo krijgen dat ze altijd weer tussen ons in beland. We hopen dat ze in een groot bed wel door gaat slapen!

 • Reageren
  Femke
  11/02/2019

  Maya is pas 3,5 maand, maar heeft eigenlijk echt een geweldig slaapritme te pakken op de laatste dagen na. Ze is voor het eerst niet lekker (traanoogjes, loopneus en veel, héél veel kwijlen, hoesten en niesen) en ze zit midden in een vreselijke sprong waardoor ik er nu echt minstens 10 x op een nacht uit moet. Hiervoor en gelukkig afgelopen nacht sliep ze door. Meestal slaapt ze tussen 21.00 en 22.00 uur en wordt ze de volgende ochtend pas weer wakker. Vandaag was het 6.30 uur dat ze zichzelf liet horen – wel meteen met krijsen, dat dan weer wel. Ik had mezelf dit zeker anders voorgesteld, dus ik ben heel blij dat het zo goed gaat met slapen (over het algemeen).
  Femke onlangs geplaatst…De baby uitzet, wat heb ik wel én niet gebruikt?My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  11/02/2019

  Ik ben blij dat jullie het acceptabel vinden (jullie zijn er ook ingegroeid doordat James eerst was denk ik). Ik zou er zelf om moeten huilen denk ik en niet kunnen functioneren. Maar gelukkig zijn jullie fit en vooral JONG :).

 • Reageren
  Jamey
  11/02/2019

  Noé slaapt al vanaf haar geboorte heel erg goed. Nu slaapt ze om 19.00 tot meestal 08.00. maar de afgelopen dagen zelfs nog langer, tot 09.00 uur.

 • Reageren
  Sara
  11/02/2019

  Mijn babyboy sliep de eerste drie maanden heel goed. Toen zijner echter een nachtje in het ziekenhuis geweest, waarbij ze hem elke 2 uur wakker maakte en fel licht in zijn ogen schenen. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Het begon met 2x wakker worden en inmiddels zitten we op zeker 8x vanaf 23.00-07.00 en dan de periode tussen 20.00-23.00 ook, maar dAt vinden we nog te doen. Nachten breken ons echt op! We hebben professioneel advies gevraagd, maar die komen allemaal uit op; laat hem huilen. Maar dat lukt me gewoon niet! Dus voor nu doen we het met kleine stapjes en zien we wat verbetering.. maar vermoeiend is het zeker!!

  • Reageren
   Anke
   12/02/2019

   Wat pittig voor jullie! Als het zo duidelijk gekoppeld is aan die gebeurtenis zou ik denk ik ook niet kiezen voor laten huilen. Hoe klein ook, het is toch een heel stressvolle nacht geweest in het ziekenhuis lijkt me. En veel babies hebben dan een periode extra behoefte aan veiligheid. Ik kan me zelfs voorstellen dat je tijdelijk kiest voor samen slapen (op een veilige manier) zodat je zelf ook beter slaapt, als je dat nog niet deed. Ik vind eigenlijk dat er nogal overdreven wordt als het gaat om hoe snel babies ergens aan wennen mbt aandacht. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat babies echt niet alleen nog maar met heel veel hulp kunnen slapen omdat je ze dat aangeleerd hebt. Ik zie meer periodes waarin ze dat even nodig hebben en daarna weer periodes dag ze het heel goed zelf kunnen. Als je maar een beetje blijft oefenen zonder echt te forceren.

 • Reageren
  Chantal
  11/02/2019

  Mijn zoontje van net 1 jaar gaat meestal tussen 18.30 en 19.45 naar bed (afhankelijk of hij 1 of 2 slaapjes heeft gedaan die dag) en wordt meestal wakker tussen 6.15 en 7.30. Doordeweeks hangt het er om.. als mijn vriend zijn wekker hem wakker maakt is het 6.15 maar soms moet ik hem wakker maken voor de opvang om 7.30. Hij slaapt al vanaf een paar maanden oud de nachten door (of sprongen/pijnmomenten na). Dus mij hoor je niet klagen! Al vind ik alles voor 7.00 eigenlijk te vroeg ?

  Overdag slaapt hij of 1x of 2x.. als hij 2x slaapt vaak van 10.00 – 11.30 en van 14.30 – 16.00 (dus veel). Als hij 1x slaapt van 12.30 tot 15.30 ongeveer! Hij heeft z’n slaap nog hard nodig.

 • Reageren
  Marloes
  11/02/2019

  Onze meiden (4 en 2) gaan allebei om 7 uur naar bed en slapen redelijk. Regelmatig staat er eentje snachts aan ons bed en dan brengen we haar weer terug. De oudste is tevreden met een knuffel en een kus, de jongste wil ook een beetje water drinken; prima. Maar nog steeds hebben we nachten die vreselijk zijn waarbij ze om de beurt wakker worden, gelukkig wel steeds minder. Oh en ze worden standaard in het weekend uiterlijk 6 uur wakker en doordeweeks slapen ze het liefst uit.. nu dat nog omdraaien 😉
  Marloes onlangs geplaatst…Volg altijd je gevoel, ook als je misschien mensen teleursteltMy Profile

 • Reageren
  Sandra
  11/02/2019

  Gunnar is nu 6 maanden en word nog elke nacht wakker voor een voeding. Elke nacht is anders rond 2/3/4/5 uur meld hij zich en met geluk slaapt hij tot 6/7. Maar man oh man hij zit nu in een sprongetje en is al 3 nachten om half 3, half 5, half 6 wakker ?

 • Reageren
  Irene
  11/02/2019

  Pfoe als ik dit lees lijkt het of er bijna alleen maar mensen zijn met goede slapers! Onze oudste leek op James wat slapen betreft; tot 2 jaar eigenlijk niet doorslapen. Hij is nu 3.5, nu gaat het bijna altijd goed! Onze jongste van 4 maanden is een beetje wisselend, heb wel het idee dat hij makkelijker is dan zn broer snachts, maar kunnen ook nachten bij zitten van 20x een speentje geven ?. Achja, slaap, t’is zoooooo overrated ?

 • Reageren
  Anke
  12/02/2019

  Mijn oudste was een slechte slaper in de zin van alleen maar korte slaapjes overdag en dan 3x, en om 17 uur zo moe dat hij echt niet langer op kon blijven. Sliep dan met 1 of 2 nachtvoedingen tot 5 uur de volgende ochtend en was met geen mogelijkheid te motiveren om nog een stukje verder te slapen na een flesje. Dat ritme heeft hij aangehouden tot ca 1,5 jaar, viel niets aan te schuiven maar ging vanzelf beter. Nu is hij 3 en slaapt hij bijna altijd prima, van 7 uur tot ca 6.30, zonder middagslaapje. Mijn jongste is 6 maanden en slaapt beter dan haar broer, maar heeft – vanwege borstvoeding?? – nog 1 a 2 keer per nacht een voeding nodig. Ze gaat sinds kort rond 1830 slapen, wil meestal tegen 23 uur nog een voeding en dan 1 of 2 keer ergens in de nacht. Overdag slaapt ze heel wisselend maar meestal 3 keer een klein uurtje, net als haar broer. Soms slaapt ze nog ergens een extra cyclus eraan vast maar meestal niet.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.