Shoppen om te shoppen: die tijd is voorbij

Tot voor kort kon ik een tripje naar het centrum plannen met als doel: shoppen om te shoppen. Gewoon, winkel in winkel uit en geld uitgeven aan dingen waar ik zin in had. Soms waren dat dingen die ik nodig had, en soms bestond het ook louter uit impulsaankopen. Ik kon gerust thuiskomen met een buit ter waarde van 200 euro, waarvan de helft uit zaken bestond die gewoonweg onzinnig waren. Een usb-stickje voor mijn telefoon ter waarde van 50 euro die ik vervolgens twee keer gebruikte, een set glazen die toevallig in de aanbieding waren maar die helemaal niet bij ons eigen servies pasten, de zoveelste zwarte handtas die ik ook echt niet nodig had.

Ook op dagen dat het regende bijvoorbeeld, dan had ik er een handje van om met Isé naar het overdekte winkelcentrum te gaan en aldaar een beetje in het wilde weg te shoppen. Kwam ik weer thuis met allerlei prullaria van de Action, of met tig schoonmaakmiddelen die vervolgens niet in onze voorraadkast pasten. En dan had ik meestal ook nog even een smoothie gehaald bij de La Place á 5 euro, want ja, ik was er toch. Hetzelfde gold voor dagen dat ik gewoon niet zo lekker in mijn vel zat, ook dan is shoppen een makkelijke uitvlucht.

Het is echter allemaal zo ontzettend korte termijn dat de vrolijkheid ervan soms maar een dag of een paar uur duurt. Op een gegeven moment kreeg ik er zelfs een schuldgevoel van, want als ik dan die ogenschijnlijk kleine uitgaven bij elkaar ging optellen, dan was het toch best een hele hoop.

Het beperkte zich trouwens niet tot shoppen in fysieke winkels. Ook ben ik erg gevoelig voor nieuwsbrieven. Als er stond DEZE FANTASTISCHE AANBIEDING DUURT MAAR EEN PAAR DAGEN dan was ik er als de kippen bij. Hetzelfde gold voor nieuwe collecties van een aantal favoriete webshops. Als ik daar een melding van kreeg kon ik de verleiding echt niet weerstaan.

Nou goed, dat is allemaal verleden tijd dus. Toen mijn vriend en ik ons gingen verdiepen in FO, was het al snel duidelijk dat impulsieve shopacties funest zijn voor je portemonnee. Het is echt de kunst om onderscheid te maken tussen wens en noodzaak. Dit kan door bijvoorbeeld zorgvuldig een lijstje samen te stellen met dingen die je echt nodig hebt, om zo impulsaankopen te voorkomen. Ik doe dit voor onze vakantie ook. Zou ik dit niet doen dan weet ik zeker dat ik thuis kom met drie verschillende opblaasflamingo’s, een wegwerpbarbecue en badlakens in allerlei soorten en maten, terwijl ik in werkelijkheid alleen maar een mini shampoo en een paar slippers nodig heb.

Het is dus van belang om bij iedere aankoop op je lijstje af te vragen: heb ik dit écht nodig? En als je twijfelt, stel jezelf dan over een week nog een keer diezelfde vraag.

De supermarkt is trouwens ook zo’n plek waar je constant wordt blootgesteld aan de mooiste aanbiedingen, de beste kiloknallers en noem maar op. Ook daar wil ik dus eigenlijk niet meer zonder lijstje naartoe. Het helpt gelukkig dat ik inmiddels wel een beetje weet hoe een supermarkt marketingtechnisch in elkaar zit, zodat ik me niet mee laat voeren door alle trucs.

Inmiddels heb ik me uitgeschreven voor bijna alle nieuwsbrieven, ga ik niet meer op regenachtige dagen naar het overdekte winkelcentrum, maak ik een lijstje voordat ik inkopen doe (of dat nu boodschappen zijn of andere zaken) en blijf ik weg bij de aanbiedingenbak in de Kruidvat.

Shop jij wel eens om te shoppen?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Jacqueline
  12/06/2019

  Heel herkenbaar dit! Tot een paar maanden geleden kocht ik ook zo vaak iets om maar gewoon wat te kopen want inderdaad het was toch in de aanbieding of ik ben er nu toch. Ook ik ben ermee gestopt omdat en de voorraadkast op ontploffen stond maar dit gold ook voor onze kledingkasten enz. Ik ben per maand gaan noteren wat ik waar aan uitgaf om meer inzicht te krijgen. Een kasboek. Dit gaf zoveel meer inzichten en ik voel me er zelfs veel beter bij en het bespaard ook nog eens geld. Een win-win situatie!

 • Reageren
  Anouk
  12/06/2019

  Standaard staan alle apps van grote kledingketens op men telefoon. Bij elke winkel heb ik dan ook een winkelmand gevuld staan met spullen die ik leuk vind… ik koop die virtuele manden dan wel niet maar af en toe trap ik toch ook in de val…. ik maal mezelf dan wijs dat ik dat wel verdien zo met twee jonge kindjes in huis en ook nog eens fulltime werken ???

  • Reageren
   Alicia
   12/06/2019

   Hier sinds kort ook gestopt met shoppen. Ook met werken dus kom niet meer in de verleiding om in mijn pauze te gaan winkelen.. Bewust nadenken over aankopen en daar dus geld mee besparen maakt mij veel gelukkiger dan ik dacht.

 • Reageren
  Eke
  12/06/2019

  De artikelen van jou en je vriend over FO hebben mij enorm getriggerd. Niet persé om direct FO te worden, maar wel om kritisch naar onze financiën te kijken, doelgericht te sparen en geen kuluitgaves meer te doen. Ik had nooit gedacht dat ik van actionshopsessies af zou komen, haha. Dus eigenlijk ben ik jullie dankbaar, enorm!

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  12/06/2019

  Ik ben nooit een grote “impulsaankoper” geweest, maar nadenken voordat je gek gemaakt wordt door aanbiedingen is echt wel een grote valkuil denk ik. We leven in een tijd waarin we snel moeten handelen als we iets willen bemachtigen, want “anders is alles weg”! Stom hoe winkels je gek maken met die folders en aanbiedingen en het is eigenlijk het eerste wat je weg moest doen. Afmelden; zowel digitaal als de ouderwetse brievenbus. We ontvangen het al heel lang niet meer gelukkig…en het scheelt een hoop oud papier! Je bespaart een hoop onzin, haha.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Fashion | De leukste badpakken voor de zomer van LASCANAMy Profile

 • Reageren
  Sanne
  12/06/2019

  Heel herkenbaar dit, dus leuk om te lezen dat je hiermee bezig bent. Ik shopte ook best vaak om het shoppen. Meestal ging ik online doelloos rondklikken, maar op een vrije dag ging ik ook zomaar naar de stad. Ik ben dit jaar een no-buy aan het doen, wat betekent dat ik van mezelf helemaal geen kleding, schoenen en accessoires mag kopen, en ik ben nu bijna halverwege! Kan niet zeggen dat ik helemaal “genezen” ben, want ik zie genoeg dingen voorbij komen waarvan ik denk wil ik! Máár ik denk wel dat het een goede reset is van hoe ik over shoppen denk.
  Sanne onlangs geplaatst…Terugblikblog #5: mei 2019My Profile

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  12/06/2019

  Aan winkeltje in, winkeltje uit heb ik altijd al een hekel gehad. Ik ben juist iemand die (online) eerst drie keer nadenkt voordat ze ook echt besteld. WInkelmandjes vol, 0 bestellingen, haha. Ik maak een weekmenu voor het avondeten, bestel mijn boodschappen bij Picnic en ga op vrijdag naar de markt. Soms loop ik dan nog even een rondje door het winkelcentrum, als ik bijvoorbeeld nog luiers nodig heb. Met regelmaat scoor ik dan nog een leuk kledingstuk voor de meiden bij de Zeeman, maar dat zijn dan in ieder geval nog aankopen die gebruikt worden. Echt ’troepjes’ kopen, doe ik nog maar heel weinig.
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Recept: Sperzieboontjes in satésaus met gehakt en rijstMy Profile

 • Reageren
  Esther
  13/06/2019

  Poeh ben toch soort van blij dat ik niet de enige ben. FOMO to the max hier hoor. Wat als die aanbieding voorbij is, dan ben je zoveel meer kwijt. Terwijl ik eigenlijk moet denken, nou en?!
  Nu zijn we bezig een nieuwbouwhuis te kopen, dus nu MOET de rem er wel op. Hadden al een reis naar Florida gepland staan dit najaar, dus daar was zeg maar ons spaargeld al naartoe gegaan. Dusssss, je snapt dat ik wel moet als ik en dubbele lasten moet betalen en toch soort van moet sparen. HELLUPPP….Haha

 • Reageren
  Sara
  13/06/2019

  Jaa herken ik heel erg! Dagjes winkelen betekent van alles kopen, wat me wel ‘handig’ lijkt. Ook bij h&m bestel ik altijd iedere maand van alles op rekening, paar dingen die ik echt nodig heb voor mijn zoontje en de rest om even rustig thuis te kunnen passen. Ik spreek dan met mezelf maximaal €50 of €100 te mogen houden, Maarja dan staat het zo leuk of is het echt goedkoop.. maar nodig? Nee dat nooit eigenlijk.
  Ook aan boodschappen wil ik echt werken. Ondanks een lijstje koop ik vaak teveel en moet ik alsnog later terug voor iets (en koop ik meteen meer..) echt iets om alert op te zijn en meer de focus op te leggen. Geef het geld liever aan wat anders uit!

 • Reageren
  Minke
  13/06/2019

  Nee, shoppen om het shoppen doe ik al lang niet meer. Eerst omdat het geld er niet voor was en nu omdat ik gewoon geen miskopen meer wil doen. Eerlijk; bij de kringloop of op de rommelmarkt wil ik nog wel eens een impulsaankoop doen, maar dat zijn uiteindelijk toch altijd schatten gebleken.
  Minke onlangs geplaatst…Zijn aanbiedingen altijd de beste optie?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.