Rust zacht mijn lieve hondje

met diddy

Tot ons grote verdriet hebben wij ons hondje Diddy, die vijftien jaar oud is geworden, gistermiddag moeten laten inslapen. In dit artikel wil ik graag nog wat over mijn kleine vriend schrijven, die na zijn slechte start toch een heel mooi leventje heeft gehad.

Zo’n 11 jaar geleden toen mijn ouders net gescheiden waren, was mijn moeder op een middag aan het kletsen met mijn broer, mijn zusje en mij over iets leuks wat we die dag konden doen. In haast overstaanbare brabbeltaal kraamde mijn zusje (toen 3) ineens uit: “mama, ik wil wel een olifant als huisdier, dan heeft Takkie een leuk vriendje om mee te spelen!” Takkie was onze Jackrussel. Wij barstten met zijn allen in lachen uit. Het bracht ons wel op een idee voor een leuk uitstapje die middag: het dierenasiel. En ja, als je daar eenmaal binnen bent…

Dus daar gingen we, einde zomer 2002, op naar het dierenasiel ergens vlakbij Leeuwarden. Mijn moeder zei nadrukkelijk tegen ons dat we alleen gingen kijken voor de leuk, maar dat het zeker niet de bedoeling was dat we met een dier naar huis gingen. Voor ons was het een hele ervaring. We kwamen binnen en overal waren eenzame katten en zielige hondjes naar ons aan het kijken. Ik wist niet of ik het nou leuk of stom moest vinden.

Op een gegeven moment zag ik mijn moeder stilstaan bij een kennel. Door de tralies heen was een bangige Jackrussel te zien die heel voorzichtig aan mijn moeders hand begon te snuffelen. Op zijn kaartje stond: “Deze driejarige Jackrussel is gisteren gevonden in de bossen bij Boile. Hij is nog een beetje onwennig en angstig”. Eigenlijk waren we meteen verkocht. Toen we even later met de eigenaresse van het asiel aan het praten waren, vertelde ze dat hij waarschijnlijk zwaar mishandeld was door zijn vorige baas, getuige een scheve kaak en tand waar hij vermoedelijk tegenaan getrapt was.

Ik ken mijn moeders gezicht door en door en zag dat het verhaal en het leed van deze hond haar aangreep.  Zonder dat wij het wisten had mijn moeder de volgende dag het asiel gebeld en gevraagd wanneer en of wij deze hond konden ophalen. Wat een verrassing was dat! We speculeerden over een naam en gezamenlijk bedachten we de naam ‘Diddy’, afkomstig uit het Nintento 64 spelletje Donkey Kong dat wij altijd speelden.

In het begin bij ons thuis moest Diddy erg wennen, hij kwam ten slotte zomaar in een nieuw gezin terecht met ook nog eens andere hond. In het begin blafte hij niet, at hij niet, en kwam hij zeker niet bij ons zitten. Langzaam maar zeker veranderde zijn gedrag en steeds vaker liep ‘ie te kwispelen en kwam hij bij ons zitten.

Toen Takkie een paar jaar later overleed, besloten we toch weer een tweede hondje te nemen. Dit werd Pip, een enorme doerak. Pip namen we als puppy. Inmiddels werd Diddy ook steeds ouder en Pip hield hem lekker jong. Samen spelen, samen wandelen, samen geknuffeld worden.
Diddy de broertjes

Twee jaar geleden ging het al slechter met Diddy. Hij werd doof en blind en liep af en toe tegen dingen aan. Maar volgens de dierenarts hoeft het helemaal niks uit te maken of een hond doof of blind is. Dit jaar begon het wel steeds erger te worden, Diddy stootte vaak zijn hoofd als er iets in de kamer stond wat er normaal niet stond en ook begon hij uit het niets midden in de nacht te blaffen. Wij pasten ons daaraan aan. Mijn moeder ging er ’s nachts uit om hem gerust te stellen, de kerstboom werd dit jaar niet opgezet want ‘stel je voor dat Diddy er tegenaanloopt en die hele kerstboom op zich krijgt!’, en omdat hij ook steeds meer plasjes liet lopen moest mijn moeder er meerdere keren in de nacht uit om hem naar buiten te doen.

Af en toe kreeg hij van de dokter een dementiepil, en dan ging het wel weer. Maar meestal na een week nam de werking af en dan kwispelde hij nog maar weinig. Dan moet je een beslissing maken; laat je zo’n hond nog langer lijden, en bovendien, hoe lang houd je het zelf nog vol om er elke nacht voor die hond uit te gaan. Hoe verschrikkelijk ook, dan kun je beter de beslissing nemen om het beestje te laten inslapen.

Je hond, die altijd part of the family is geweest laten inslapen, is heel verdrietig. Ik was erbij toen mijn vorige hond een spuitje kreeg, het blijft een vervelende ervaring. Maar tegelijkertijd heb je in je achterhoofd ‘het is goed zo’. Zo ook bij Diddy. Om 15.40 blies hij zijn laatste adem uit.

Diddy 1

Lieve Diddy, bedankt voor je liefheid. Ga maar gauw naar je broer Takkie in de hondenhemel.

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Margo
  06/02/2014

  Ah nee wat vreselijk 🙁 kippenvel! Sterkte X

  • Reageren
   La VieSagista
   06/02/2014

   Dankjewel, het is erg wennen zonder dat beestje.

 • Reageren
  Chanoe
  06/02/2014

  Sterkte meid, echt rot als zo’n hondje die deel van het gezin is overlijd 🙁

 • Reageren
  Stephanie
  06/02/2014

  Heel erg veel sterkte, ik snap hoe je je voelt. Vandaag hebben we onze kat moeten laten inslapen, in de zomer van 2002 hebben we hem als baby gekregen. Dat ze een spuitje krijgen is vreselijk, maar ik probeer mezelf goed te houden met het idee dat het beter zo is dan dat ze heel veel pijn hebben gehad.

  • Reageren
   La VieSagista
   06/02/2014

   Wat naar om te horen Stephanie! Vreselijk.. Ik ben er zelf ook nog steeds stuk van. Maar inderdaad, je kan beter positief denken en bedenken hoe goed ze het hebben gehad.

 • Reageren
  Stephanie
  08/02/2014

  Pfd heel heftig! Sterkte! Wij hebben ook veel huisdieren (gehad) en t blijft moeilijk! 🙁
  Hij heeft t goed gehad bij jullie!:) dat is n troost!

 • Reageren
  Beautydagboek
  08/02/2014

  Wat naar Sanne, veel sterkte met jullie verlies. Een prachtig verhaal om te lezen trouwens, je hebt het mooi op papier gezet!

 • Reageren
  De Furry Friend Tag met Pip | La VieSagista
  22/05/2014

  […] Ik was heel erg verdrietig, kon alleen maar huilen. Ik had nog wel een andere Jackrussel, genaamd Diddy, maar ik vond het zo sneu dat hij in z’n eentje overbleef. In een verdrietige bui ging ik […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.