Redenen om op te staan vóórdat je kinderen wakker worden

Het is en blijft een pittige opgave om ook daadwerkelijk mijn warme nestje te verlaten voordat mijn bloedjes wakker worden. Met nachten die doorgaans minstens 3-4 keer worden onderbroken, probeer ik zoveel mogelijk slaap te pakken als ik kan pakken en dat betekent dat ik er geregeld voor kies om te blijven liggen totdat een van de kinderen een kick geeft.

Toch is dit om de dag rustig en overzichtelijk te beginnen niet de beste optie. Wanneer de kinderen wakker worden sta ik namelijk meteen AAN. En dan bedoel ik ook echt aan. Er moet meteen van alles gebeuren want anders heb ik binnen no time een huilende dreumes, een kleuter die met zijn ziel onder de arm loopt en bovendien heb ik ook nog een man die ’s ochtends een vrij strakke planning heeft.

Als ik het heb over eerder opstaan dan heb ik het natuurlijk niet over een volle twee uur eerder uit mijn nest gaan, maar zo’n 30 minuutjes eerder scheelt al een hele hoop. Ter motivatie, hierbij een aantal redenen om eerder op te staan dan je kinderen:

– Door eerder op te staan heb je eventjes RUST. En stilte. Een relaxte start van de dag zorgt ervoor dat ik niet gelijk met een onrustig gevoel en chaotisch hoofd begin. Wanneer mijn bloedjes wakker worden begint het multitasken al direct en dat zorgt ervoor dat ik me al snel opgejaagd voel. Bovendien geeft het me al een fijn gevoel als ik weet dat we wat extra tijd hebben zodat we niet te laat gaan komen.

– Je bent productiever. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan tien keer zo snel en effectief functioneren als er geen dreumes aan mijn been hangt of een kleuter me constant vraagt of ik even naar zijn kunstjes kijk. Ik kan rustig de ontbijttafel klaarmaken, ik kan alvast James’ broodbakje voor school vullen, ik kan een blik op mijn agenda werpen en er eventueel wat dingen aan toevoegen (met mijn volle verstand en niet met halve aandacht).

– Hoe fijn is het om rustig te kunnen douchen?! Ik hecht daar heel veel waarde aan. Ik prefereer douchen in de ochtend boven douchen in de avond, omdat ik me toch net even een tikkie frisser en daardoor wakkerder voel wanneer ik na het slapen even onder de warme straal spring. Douchen met de kinderen erbij is een vrijwel onmogelijke opgave. Isé kruipt de hele badkamer door, trekt alles overhoop en gaat altijd met haar knietjes door de natte plasjes in de badkamer en James die wil gewoon erg graag aandacht (is zijn goedrecht) en is niet al te voorzichtig met zijn zusje wanneer ik er niet met mijn neus bovenop sta.

Sta jij op voordat de kinderen wakker worden?

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Eke
  22/01/2019

  Ik neem mezelf elke ochtend weer voor om eerst mezelf aan te kleden voordat ik de jongens uit bed haal. Maar die missie lukt nauwelijks, terwijl het echt 10x relaxter is. Ik ga het zometeen dan maar doen. Echt!

 • Reageren
  Bregje
  22/01/2019

  Ik zet ze allebei in bad (zonder water dus) wat speelgoed erbij en ze vermaken zich prima. Net een box haha

 • Reageren
  Heleen
  22/01/2019

  Als ik moet werken zeker! Eerst een warme bak koffie voordat ik de dreumes eruit haal??. Wanneer ik vrij ben bekijk ik het per keer aan ?

 • Reageren
  Tineke
  22/01/2019

  Kon dit artikel mij maar overtuigen, maar vooral in de winter BLIJF IK ZO LANG MOGELIJK IN MIJN BED!

 • Reageren
  Annette
  22/01/2019

  Ohhh, ik zou willen dat ik dat ook deed. Maar ik blijf ook eigenlijk altijd liggen tot de kinderen wakker worden. Terwijl het echt zoveel relaxter is om eerder op te staan. Morgen weer een nieuwe kans.

 • Reageren
  Yvonne
  22/01/2019

  Het ligt aan de leeftijd. Als ze baby-leeftijd zijn: ja dan is dat fijn (eerder opstaan). Als ze ouder zijn (vanaf kleuterleeftijd), dan is het juist heerlijk dat je weer langer kan blijven liggen omdat ze zelfstandiger zijn. Hou ouder ze worden, hoe langer je kan slapen. Nu, 6 jaar, maakt hij me wakker en zegt dat hij naar beneden gaat. Vindt hij stoer. En ik fijn, want ik draai me nog eens om 🙂

 • Reageren
  Lisette de Bruijn
  22/01/2019

  Mijn dochter ontwaakt om 5 uur dus ik doe niet eens een poging
  Lisette de Bruijn onlangs geplaatst…Sorry, meneer de orthoMy Profile

 • Reageren
  Remy
  28/01/2019

  Wat ik nu een jaartje doe en me bevalt, is de ontbijttafel dekken in de avond… Kunnen we zo aanschuiven, hoef ik alleen nog thee te zetten en de bak met ontbijt spulletjes uit de koelkast te pakken.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.