Rammelende eierstokken voor een tweede

“Wanneer komt de tweede”? Het wordt mij vaak genoeg gevraagd, al dan niet in deze formulering.

Het is iets wat blijkbaar veel mensen bezighoudt, de vraag of er ooit en wanneer er dan een tweede komt. Mijn antwoord op die vraag is eigenlijk altijd ik weet het niet. Want ik weet het ook echt niet. Niet alleen omdat ik niet weet of het ons een tweede keer gegund is, maar ook niet omdat ik niet weet of mijn eierstokken echt gaan rammelen bij het idee van een tweede. Op dit moment zijn mijn vriend en ik vooral in de fase dat we het leuk voor James zouden vinden om een broertje of zusje te krijgen, maar of we het leuk voor onszelf zouden vinden, dat is een vraag die we nog niet echt bevestigend kunnen beantwoorden.

Ik moet toegeven dat mijn gedachten over een tweede kind nogal vaak op en neer hupsen. Loop ik tussen de newborn kleding afdeling bij de H&M, dan kriebelt het ergens ook wel weer. Zie ik het pasgeboren minimensje van een vriendin, ook dan schiet er heus wel door mijn hoofd dat een kleintje erbij toch wel heel erg leuk is. En geregeld denk ik erover na hoe leuk het zou zijn als James en zijn broertje of zusje maar weinig leeftijdsverschil hebben. Toch is ook dat geen garantie voor een goede band, er zijn genoeg broertjes en zusjes die elkaar ondanks een klein leeftijdsverschil de tent uitvechten.

Hoewel ik er dus best over nadenk,  heb ik ook vele gedachten over het feit dat ik het nu wel prima vind zo en heb ik in mijn hoofd nog geen ruimte voor een tweede kind. En ‘bij twijfel, niet doen’ zegt men.

Omdat James natuurlijk een cadeautje was, weet ik bovendien niet hoe het voelt om echt die ‘rammelende eierstokken’ te hebben. Is dat zoiets als een niet te stillen honger? Betekent dat, dat je non stop aan kinderen denkt? Betekent dat, dat er een alarm afgaat in je hoofd? En hoe voelt het bovendien om er ‘klaar voor’ te zijn? Allemaal vragen die ik niet echt kan beantwoorden. Verder geloof ik dat mijn vriend ook nog niet echt klepperende teelballen heeft, dus in die zin denken we er hetzelfde over 😉 We hebben het gewoon goed, met zijn drieën nu.

Los nog van de gevoelsmatige kant van krijgen van een (tweede) kind, zijn er natuurlijk ook nog praktische zaken waar je rekening mee dient te houden. Is je huis wel groot genoeg? Biedt je auto genoeg ruimte? Hoe zit het met financiën? Hoe gaat het met het werk van jou en je partner?

Een ander praktisch ding vind ik de nachten. Die zijn nu absoluut nog niet om over een huis te schrijven. Stel dat je er dan een tweede bij hebt, die ’s nachts minstens zoveel aandacht nodig heeft als James met voedingen, darmkrampjes, en andere perikelen. Hoe zal dat gaan als James ook nog steeds niet doorslaapt? Is dat vol te houden? Door de slapeloze nachten loop ik soms op mijn tandvlees, na anderhalf jaar ben ik er nog echt niet aan gewend. Dat ik het met liefde doe, dat staat er los van. En natuurlijk hoort het erbij, maar ik kan niet ontkennen dat het meespeelt in de beslissing voor een tweede.

En dan is er natuurlijk nog de flexibiliteit met een tweede kindje. Nu gaat het allemaal nog, James gaat gewoon mee naar feestjes, terrasjes, festivals en past zich makkelijk aan in gezelschappen. Zo doende zien we onze (kinderloze) vrienden nog vaak genoeg. Maar met een tweede zullen we minder flexibel zijn. Zeker de eerste tijd zit je met een baby weer aan huis gekluisterd, laat staan als je er ook nog een peuter bij hebt. Voor sommigen geen enkel probleem, maar ik ben ook zeker wel op mijn vrijheid gesteld.

En ik moet toegeven dat ik het soms best lastig vind om te vertoeven in gezelschappen waar nog niemand zelfs maar met kinderen bezig is. Ik heb twee goede vriendinnen met een kindje maar die wonen beide erg ver weg. We zien elkaar te weinig om lief en leed over ons nageslacht met elkaar te delen. Jammer vind ik dat, want mijn vriend en ik hebben verder geen enkel contact met andere ouders. Ik weet zeker dat dit mettertijd wel gaat veranderen, als James straks naar school gaat of op een sport, maar zover zijn we natuurlijk nog lang niet.

Kortom, een hoop stof tot nadenken.

Maar, laten we eerlijk zijn, ik vond zwanger zijn geweldig. Ik kan me niet voorstellen dat ik nooit meer met zo’n buik zal rondlopen. Nooit meer dat intieme gevoel zal meemaken van het dragen van een kind, nooit meer een geboorte zal beleven. Een kind krijgen is zoiets moois, zoiets puurs en bijzonders. En als ik zie hoeveel we genieten van James dan lijkt dat me heerlijk om dat nog een keer met een tweede mee te maken. En oh, ik heb nog genoeg liefde over voor een tweede, dat weet ik zeker.

Dus om antwoord te geven op de vraag die zo vaak aan ons wordt gesteld: Ik stel me zo voor dat wanneer het verlangen naar een tweede kind onze twijfels overstemt, wij weer klaar zijn voor een kindje.

Dit vind je misschien ook leuk

32 reacties

 • Reageren
  Tamara
  04/01/2016

  Zo vervelend die vraag. Wanneer je een tweede jongen krijgt vragen zo ook wanneer je dan voor een meisje gaat.

  Ik had dat gevoel inderdaad toen we voor een tweede gingen. Ik dacht hele dagen nergens anders aan, stomd de hele tijd met babykleertjes in mijn handen! Haha
  Tamara onlangs geplaatst…3 jaar #nachtouders.My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  04/01/2016

  Haha rammelende teelballen :p. Herkenbare vraag, toen Lana een half jaar was kreeg ik ‘m regelmatig en bij 9 mnd kreeg ik die zogenaamde trillende eierstokken maar vond ik het qua situatie nog te vroeg voor ons. Nu Lana 2 jr 4 maanden is bij de geboorte van onze tweede voelt het voor ons als fijne timing.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Persoonlijke doelen 2016My Profile

 • Reageren
  Wilmaaa
  04/01/2016

  Ik denk ook wel eens aan een tweede kindje, zeker als ik van die lieve baby’s zie of van die minikleertjes. Helaas is mijn gezondheid niet goed en is dat toch wel een must voor een tweede kindje. Ook Yarah slaapt na een jaar nog steeds niet door:(
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Plog | Oud & Nieuw | Overal oliebollenMy Profile

 • Reageren
  Dorien
  04/01/2016

  Als ik toch elke keer een euro zou krijgen dat die vraag gesteld wordt. Het kan af en toe best vervelend zijn. Ik denk dat het leuk voor Zoë zou zijn als in de toekomst een broertje of zusje zou krijgen. Maar aan de andere kant? Mijn broer en ik sloegen elkaar (regelmatig) de hersens in..
  Dorien onlangs geplaatst…MIJN WEEK IN OUTFITS #6My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  04/01/2016

  Je hebt gelijk, bij twijfel niet doen. Komt vanzelf (of niet). Ik twijfel al lang niet meer, laat maar komen die volgende. T gaat alleen niet zo makkelijk als de eerste keer… ach, als t niet (snel) gebeurt zijn we ook heel blij met Jim alleen. Genieten!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Ja!My Profile

 • Reageren
  Andrea
  04/01/2016

  Ontzettend irritante vraag idd! Alsof de baby in mijn armen niet genoeg was ofzo! Elena wordt 5 net nadat de kleine geboren is, is wat mij betreft ook een prima optie! Zij gaat naar school en is zelfstandig genoeg, een stuk makkelijker dan twee kinderen in luiers!
  Andrea onlangs geplaatst…DE VERSCHRIKKELIJKSTE BEAUTYTRENDS VAN 2015My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  04/01/2016

  Het is een vraag die ik nooit stel aan een ander want het kan zo gevoelig liggen.

  Ik snap het denkwerk en het enige wat ik hierop kan zeggen dat alles goed komt (auto, financiën en ga zo door) er is altijd een goed excuus om er ” niet voor te gaan” maar uiteindelijk lukt het allemaal.

  Geniet van James 😉
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #1My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  04/01/2016

  Ik denk dat je het voelt als jullie er klaar voor zijn. Wat jij zegt: die alarmbel, of die niet te stillen honger. Zoiets. Ik denk dat je dat op een dag ineens kan voelen. Zo van: nu zou het kunnen, nu is een goed moment. Als je dat nu niet voelt, dan is dat zo. Natuurlijk is het leuk voor James om een broertje of zusje te krijgen, maar dat vind ik persoonlijk geen hoofdreden. Je moet het vooral zélf zien zitten. Go with the flow, als het zich aandient, dient het zich aan en anders misschien wel niet. Ben wel benieuwd 🙂

 • Reageren
  Nicole
  04/01/2016

  Hou op schei uit! Ik ben zelf enig kind, en we hebben ook 1 zoontje en we hebben alle vooroordelen wel gehad. Maar ik weet gewoon niet of ik nog een kindje wil. Vooralsnog is het goed zo.
  Nicole onlangs geplaatst…Spencer is jarig! 1 jaar geworden!My Profile

 • Reageren
  Anouk
  04/01/2016

  Ik heb op 7aug 2014 mijn eerste kindje gekregen. En wilde meteen niets liever als zo snel mogelijk weer zwanger wirden. Afgelopen zomer op 1 aug geb ik mijn tweede gekregen. Ze slapen samen op 1 kamer en het valt best mee dat ze elkaar wakker maken. Ongeveer 1 keer in de week hebben we een spooknacht zodat ze allebei wakker zijn. Maar het valt reuze mee. Ik zou er niet te veel over nadenken. Maar als je zeker voelt dat je het niet wil zeker niet doen

 • Reageren
  anouk
  04/01/2016

  leuk als die vraag er constant is maar niet heus. Mijn beste vriend heeft er een van 7 nu en eentje van 2 en dat gaat prima. Zij wilde dat er 1 op school zou zitten als nr 2 zou komen

 • Reageren
  Madelaine
  04/01/2016

  Bij twijfel gewoon (nog) niet doen. Je stelt jezelf die vragen niet voor niks, toch? Ik heb net zelf drie weken pas ons eerste kindje, maar als het aan mij ligt komt er nooit een tweede. En over dat leeftijdsverschil, mijn zus en ik schelen bijna 10 jaar en we hebben een ontzettend goede band. De ideale leeftijd is er denk ik nooit echt.

 • Reageren
  Martina
  04/01/2016

  Nou ik moet er nu nog niet aan denken haha maar mensen vragen het toch (nu al!!!) die van ons is nog maar 7 maanden… Ik heb het er wel eens over met vriendinnen, hoe we dat voor ons zien enzo maar van een vreemde vind ik dat toch best een brutale vraag 😉

 • Reageren
  Leonie
  04/01/2016

  Wat goed dat je er een artikel over hebt geschreven…
  Ik denk zeker dat als je nog teveel twijfelt het dus ook nog niet moet doen! Wat is er mis met meer leeftijdsverschil? Of als jullke er voor kiezen om geen 2e x te proberen…?
  Dachten meer mensen er maar beter over na!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: BabynamenMy Profile

 • Reageren
  angelique
  04/01/2016

  Het is iets waar je zelf absoluut achter moet staan. Zo zag ik een tweede kindje de afgelopen 4 jaar echt niet zitten door mijn partner toendertijd maar nu ik een nieuwe partner heb rammelen mijn eierstokken alle kanten op.
  angelique onlangs geplaatst…Lieve bezoekers…My Profile

 • Reageren
  Anneleen
  04/01/2016

  Ik denk dat jij en je vriend vooral moeten doen waar jullie je goed bij voelen. Alles komt wel…wanneer de tijd daar rijp voor is, denk ik altijd. Geniet lekker van je gezinnetje van 3 en James!
  Anneleen onlangs geplaatst…Het nieuwe jaar in met een nieuwe site!My Profile

 • Reageren
  Bregje
  04/01/2016

  Oh zo herkenbaar. Je laatste zin is heel treffend, zo voel ik het ook. Voorlopig overheersen de twijfels nog 😉 x
  Bregje onlangs geplaatst…Breg Blogt in 2016My Profile

 • Reageren
  Joyce
  04/01/2016

  Onze eerste was ook een cadeautje en 3 jaren later had ik een niet stillende honger. Het verlangen naar een kindje was zo groot en trok niet weg. Dat was voor ons het moment om voor een tweede kindjes te gaan.
  Joyce onlangs geplaatst…Moments of Joy #8My Profile

 • Reageren
  Myrthe
  04/01/2016

  Vervelend dat het zo vaak gevraagd wordt.. Hopelijk ben je er na dit artikel in 1x vanaf! Goed geschreven verder haha
  Myrthe onlangs geplaatst…Uiteten, bios en Oud en NieuwMy Profile

 • Reageren
  Denise
  04/01/2016

  Wij zijn ook zo aan t het twijfelen, naja ik haha! Wisselt ongeveer per dag en weet niet of ik er meer klaar voor word dan dat ik nu ben.. Misschien denk ik er teveel overna en dan zie ik ook weer de negatieve kanten, zoals de slapeloze nachten, financieel etc! Maar uiteindelijk overheerst t gevoel van nog een kleintje willen hebben (denk ik haha!)
  Het komt vanzelf allemaal wel een keer…. Erg fijn artikel in ieder geval!

 • Reageren
  Mannon
  04/01/2016

  Ik vind het van anderen ook best een brutale vraag.. Want er is (bijna) niks persoonlijkers dan dit. Wat betreft het leeftijdsverschil; mijn broer en ik schelen 2 jaar en 3 weken en hebben niet een heel hechte band en zaten elkaar meer ‘in de weg’ tijdens het opgroeien en ik heb een broertje van 6 jaar jonger en onze band is echt fantastisch. Een klein leeftijdsverschil is dus absoluut geen garantie tot succes. En daarbij, ik zou echt alleen een tweede nemen als je daar beide 100% naar verlangt en niet als speelmaatje voor James. Gelukkig denk je er zelf goed en bewust over na, lekker doen wat zelf goed voelt!

 • Reageren
  Manon
  04/01/2016

  Ik herken je gevoel heel erg! Vooral dat je graag een broertje of zusje wil voor James maar dat je het voor jezelf misschien nog niet wil. Wij willen wel graag een tweede maar we weten gewoon nog niet wanneer.
  Manon onlangs geplaatst…LWW On Tape – 10 dingen die je niet moet zeggen tegen een kersverse mamaMy Profile

 • Reageren
  Ilse
  04/01/2016

  Inderdaad lekker de tijd nemen en pas een tweede nemen als dat goed voelt. Ik pas bij verschillende gezinnen op waaronder één gezin waar het leeftijdsverschil tussen de twee kinderen zes jaar is en die twee gaan ontzettend leuk met elkaar om!
  Ilse onlangs geplaatst…Nieuwjaarscadeautje | Verjaardagskalender + Winactie!My Profile

 • Reageren
  Marloes
  04/01/2016

  Mijn 2e waren er gelijk 2! En m’n zoontje was net 2. Super druk en giga overstap van 1 naar 3 vond ik. Het is soms geweldig en soms geweldig zwaar ? volg je hart!

 • Reageren
  Jodi
  04/01/2016

  Mooi gezegd vooral die laatste zin. In mijn kraamweek kreeg ik de vraag al bizar. Heel eerlijk vind ik dat je met toekomstplannen als vrouw ook best wel vast zit aan de ‘kinderplanning’. Voor zover je het kan plannen natuurlijk, je moet met je plannen er wel rekening mee houden voor als je een tweede wil. Dus reizen maken trouwen enz gaat daar dan tussendoor.
  Jodi onlangs geplaatst…Het echte werk….De bevallingMy Profile

 • Reageren
  Dianne
  04/01/2016

  hahaha! Ik moest zo hard lachen bij je titel! Ik kan het me goed voorstellen dat je het vervelend vind als je die vraag zo vaak krijgt. Volg je hart en dan kom je er vanzelf achter of jullie er klaar voor zijn 🙂
  Dianne onlangs geplaatst…Hello January – een nieuw jaar!My Profile

 • Reageren
  Jennifer
  04/01/2016

  Ik weet niet zo goed wat voor antwoord ik moet geven op die vraag. Of ik een politiek correct antwoord geef, of dat ik echt vertel wat ik diep van binnen zou willen. Ik bedoel, na een cadeautje op zo’n jonge leeftijd met eigenlijk nog 0 zekerheid voor de toekomst is het misschien niet erg correct om uit te spreken dat de wens voor een tweede er is. Dat vind ik wel eens moeilijk aan de situatie, dat ik er eigenlijk voor mijn gevoel even niks over te zeggen heb. Want als we wel een stabiel inkomen en een fatsoenlijk huis met ruimte hadden gehad dan had ik nu denk ik wel weer gewild. Melle is zo’n heerlijk makkelijk en lief en leuk kind, daar heb ik geen ’trauma’ aan overgehouden. Maar mijn verstand zegt dat het niet kan. En dat is misschien wel verstandig voor nu. Want als het goed is er voor ons nog een heleboel in het verschiet en ik ben ook nog zo jong, ik wil niet bij wijze van voordat ik ben afgestudeerd al uitgefokt zijn. Want als ik er over nadenk dat ik dan nog 60 jaar leef zonder ooit weer een kleintje te krijgen, dan vind ik dat ook wel een dingetje denk ik. En als de wens ooit groter is dan het verstand dan is dat zo, maar nu nog even niet.

 • Reageren
  Martine
  05/01/2016

  Na de geboorte van de oudste had ik al heel snel weer ‘rammelende eierstokken’ en ik was ook voor haar eerste verjaardag weer zwanger. Over wel of geen derde hebben we heel wat harder en veeeeel langer nagedacht, en net wat je zegt. Het moet je ook allemaal maar gegeven zijn. Ik denk dat er uiteindelijk helemaal niet een juiste leeftijd is om eventueel voor een tweede of derde te gaan. En wat betreft de voor- en nadelen. Zodra je alleen nog maar aan de voordelen kunt denken ben je er volgens mij klaar voor ;)Zo ging het in ieder geval bij mij.
  Martine onlangs geplaatst…500 Days of SistersMy Profile

 • Reageren
  Josan
  22/01/2016

  Mijn tweede was een cadeautje. Derde ook. En dat is maar goed ook want anders was ik er nooit aan begonnen. En die vraag stellen ze voortdurend. Heb je er 4 dan hoor je: je bent toch geen konijn?! Dus gewoon je eigen gevoel volgen.
  Josan onlangs geplaatst…Waar halen die mommy bloggers toch de tijd vandaan?My Profile

 • Reageren
  Mar
  24/01/2016

  Mijn 2 (J en M) schelen 3 jaar en zijn de beste vrienden. Dat is geluk en genieten. Dat geeft echt een extra dimensie aan het ouderschap, je 2 kinderen gek zien zijn op elkaar.
  Maar het is ook een stuk pittiger met 2. De ruzies, discussies en de invloed die ze op elkaar hebben… Ik ben nu echt blij met de 3 jaar verschil en zou het iedereen adviseren 😉

 • Reageren
  Debbie
  28/01/2016

  Ik had dit kunnen schrijven? thanks for sharing?

 • Reageren
  Felicia
  12/04/2016

  Ik wist heel heel snel na ons eerste dochtertje dat we een tweede wilden
  Toen ze bijna 1 werd gingen we er weer voor.
  Heel bewust dus
  Nu zijn ze inmiddels kleuters .
  Er zit precies 1 jaar en 9 maanden tussen onze eerste en tweede dochtertje.
  Maar eerlijk het zijn tropenjaren
  nu hebben ze ook heel vaak dat ze elkaar in de haren vliegen juist omdat ze zo weinig schelen.
  Pfff zo vermoeiend .
  Maar ik geniet ook op de momenten dat ze zo leuk alles samen delen over hun school in gesprekjes samen zo schattig.
  En samen ondeugend doen.
  En geheimpjes hebben voor papa en mama die alleen hun begrijpen 🙂
  Maar het is ook weer zo ontzettend zwaar
  Je speelt soms de hele dag politie agentje
  Dan denk ik echt waarom koos ik ook alwéér zo vlug voor een tweede ?
  nu ben ik pas bevallen van ons derde prinsesje . Ze is nu zo bijna 3 weken oud.
  Ik wilden perse wachten met een derde
  Tot de tweede minstens 3 was .
  Of 4 .
  Nu zit er vijf jaar tussen .
  Maar het is zo rustig kindje onze jasmijn
  Ongelooflijk slaapt zelfs al goed in de nacht.
  Slaat soms 2 voedingen over.
  Slaapt echt heel veel .
  Huilt nooit.
  Drinkt alleen en slaapt alleen.
  Ik geef bv op verzoek.
  De kraamvisite viel ook op hoe rustig en tevreden ze is.
  Mijn man maakt zich wel eens zorgen zo rustig is ze en omdat ze ook zo veel slaapt
  En nooit huilt.
  Maar ik zeg dat hoort schijnbaar bij haar.
  nu ben ik heel blij dat ik gewacht heb net de derde want de oudste gaat zo lief met haar om.
  Komt natuurlijk door haar leeftijd nu.
  Met haar zusje waar ze niet veel mee scheelt heeft ze constant concurrentie strijd pfff zeer vermoeiend kan ik je zeggen.
  Gelukkig heb ik een lieve man die heel veel helpt.
  Mijn persoonlijke ervaring tropenjaren .
  Een klein leeftijdsverschil moet vind ik zeker niet onderschat worden.
  Groetjes Felicia

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.