Q&A #1 bevallen

Op Instagram en Snapchat stelde ik jullie de vraag wat je zou willen weten over bevallen. Bij deze mijn antwoorden.

Hoe ben je bevallen? Liggend/staand?
Ik ben, heel gewoon, liggend bevallen met mijn benen in de daarvoor bestemde steunen (ik beviel in het ziekenhuis). Ik heb eerst een hele tijd op mijn zij gelegen maar dit was best onhandig. De verloskundigen wilde me op een gegeven moment per se met mijn benen in de steunen hebben zodat ze beter konden assisteren. Achteraf denk ik dat dit een prima houding was, zo kun je je benen makkelijk vastpakken en extra veel kracht zetten tijdens het persen. Ik had niet zoveel behoefte aan een baarkruk of een bad of al dat soort toestanden.

Zijn er dingen waarvan je nooit gedacht had dat je ze zou meemaken tijdens de bevalling?
Ik had niet verwacht dat ik uiteindelijk met een vacuümpomp verlost zou moeten worden, aangezien ik echt heel krachtig aan het persen was. Maar als het niet past, dan past het niet en dan moeten er gewoon hulpmiddelen aan te pas komen. Verder had ik ook niet gedacht dat ik zoveel moeite zou hebben met het opvangen van mijn weeën. Ik ging er gewoon vanuit dat een lichaam het aan zou moeten kunnen en dat mijn oerinstincten en alle stofjes die er in mijn hoofd vrij zouden komen er wel voor zouden zorgen dat ik op een natuurlijke manier de pijn onder controle kon houden. Maar ik was gestrest en zenuwachtig en dan blokkeert dit alle endorfines die vrij zouden moeten komen. Ik vond de pijn van de weeën onhoudbaar.

Wat kun je doen als voorbereiding op de bevalling zodat je er zo min mogelijk tegenop ziet?
Dat is voor iedereen anders. De een vindt het prettig om ervaringsverhalen te lezen, de ander vindt het prettig om bevallingsfilmpjes te kijken en weer een ander vindt het prettig om een pufcursus te doen. Zelf heb ik ter voorbereiding een yogacursus gedaan en af en toe wat stukjes gelezen over verschillende bevallingen. Ik ben er eigenlijk niet zo mee bezig geweest. Wellicht had ik dat meer moeten doen maar toch denk ik dat dat niet een wereld van verschil had gemaakt voor een type zoals ik. Ik hoor de laatste tijd wel steeds meer goede verhalen over hypnobirthing, dat is zeker iets wat ik een eventuele volgende keer zou overwegen.

Heb je de bevalling onderschat?
Vind ik moeilijk te zeggen. Ik had wel verwacht dat ik het heel zwaar zou vinden omdat ik ten tijde van mijn bevalling al niet lekker in mijn vel zat. Ik was ervan op de hoogte dat wanneer je gespannen bent dit je bevalling wel eens in de weg zou kunnen zitten. Door allerlei familiaire omstandigheden was de laatste fase van mijn bevalling zeker niet ontspannen. Ik had eerlijkheidshalve dus al rekening gehouden met een pittige bevalling (en waarom zou je dat ook niet doen, dan valt het altijd mee). Wat ik wél onderschat had was de periode na de bevalling, deze heb ik als tamelijk zwaar ervaren. Mijn lichamelijke herstel duurde lang voor mijn gevoel. Ik had veel bloed verloren, heb twee weken lang niet rechtop kunnen lopen, leed aan hyperventilatie en moest verplicht een blaaskatheter. Ook mijn hechtingen hebben me erg in de weg gezeten. Toch ben ik er verbaasd over dat een lichaam zich toch behoorlijk goed kan herstellen. Een maand na de bevalling zag de onderkant eruit alsof er nooit iets gebeurd was.

Hoe kijk je terug op jouw eigen gedrag? Was je wanhopig of rustig/in jezelf gekeerd?
Ik was inderdaad eerder wanhopig dan in mezelf gekeerd. Ik ben absoluut niet relaxed mijn bevalling in gegaan en dit is zeker iets wat ik voor een eventuele volgende bevalling wel anders zou willen doen. Het is echt belangrijk dat je je focust op jou en je baby en dat je verder alles laat wat het is. Er is in je hoofd geen ruimte voor iets anders. Ik was in mijn hoofd nog teveel bezig met andere dingen en kon mij niet volledige focussen op hetgeen ik zou moeten doen, namelijk mijn weeën opvangen. Hierdoor raakte ik uitgeput en nog gestrester en dit is geen beste combinatie.

Welke houding vond je het beste?
Ten eerste moet je een houding zien te vinden om de weeën op te vangen en ten tweede een houding om in te bevallen. Ik pufte mijn weeën op een hele vreemde manier (dat vonden ze daar tenminste) weg. Ik zat op de rand van het bed. Mijn vriend zat voor mij op een krukje met zijn gezicht naar mij toe. Als er een wee kwam dan pufte ik deze in vijf keer weg en daarbij pakte ik mijn vriend bij zijn schouders en rammelde ik hem per wee door elkaar. Eigenlijk best hilarisch als ik eraan terugdenk. Mijn moeder en hij kunnen er nog heel erg om lachen als ze het er weer over hebben. Maar echt, je treedt volledig buiten jezelf op het moment dat je je weeën aan het wegpuffen bent. Het bevallen zelf deed ik dus gewoon al liggend op mijn rug met mijn benen in de steunen.

Wat was je grootste angst tijdens de bevalling?
Ik denk dat de grootste angst van iedere moeder is dat er iets mis is met je kind. Dit was ook mijn grootste angst. Zal ‘ie wel huilen als ‘ie eruit komt? Hoe is zijn abgar-score? Heeft ‘ie tien vingers en tien teentjes? Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik heel bang was om van voren naar achteren uit te scheuren, of eigenlijk was ik heel bang voor de knip die veel vrouwen krijgen. Ook ik kreeg uiteindelijk een knip. Het geluid is overigens erger dan het gevoel zelf. Een beetje alsof je in karton knipt.

Tot zover mijn antwoorden op deze eerste Q&A over bevallen. Heb jij nog andere vragen over bevallen? Stel ze hieronder, dan neem ik ze mee voor deel 2. Ik ben ook erg benieuwd wie zich in bovenstaande antwoorden herkent.

Dit vind je misschien ook leuk

21 reacties

 • Reageren
  Wilmaaa
  08/01/2016

  Vervelend dat je zo gespannen was, ik hoop voor je dat dat een andere keer niet aanwezig is. Hier ook vooral dan de angst of het gezond is. Ik hield me tijdens de bevalling voornamelijk voor dat het nog lang geen pijn genoeg deed en dat sleepte me Door die enorme pijn heen.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Film van Yarah´s eerste verjaardagMy Profile

 • Reageren
  Channa
  08/01/2016

  Ik denk dat bij iedereen de angst inderdaad is dat het niet goed gaat. Ik gaf die angst eigenlijk weggedrukt en mijzelf wijsgemaakt dat ik het wel even ging doen, dat het goed kwam. Helaas kwam Jamie toch vast te zitten, maar ondanks alles wist ik rustig te blijven zonder dat ik een pufcursus of iets had gedaan.
  Channa onlangs geplaatst…Mijn eerste zwangerschap #JamieMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  08/01/2016

  Wat een fijn artikel om te lezen! Mijn bevalling zal binnen een aantal weken plaatsvinden en middels ervaringsverhalen en zwangerschapsyoga probeer ik me voor te bereiden, fijn om te lezen hoe je alles open en eerlijk uitlegt
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Even spieken in de babykamer en accessoiresMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  08/01/2016

  Ik herken die angst zo goed van mijn eerste bevalling. Ik was elke keer bang voor een nieuwe wee en voor weer die pijn! Goed dat je zo uitgebreid antwoord hebt gegeven! Duidelijke antwoorden!
  Tamara onlangs geplaatst…Praat hij nou nog niet?My Profile

 • Reageren
  Dorien
  08/01/2016

  Heel herkenbaar! Vooral die angst.. Ik denkt dat een hoop vrouwen hier iets aan zullen hebben!
  Dorien onlangs geplaatst…LOVE IT: 18X DE LEUKSTE SELFIES MET ZOËMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  08/01/2016

  Heel interessant om jouw antwoorden te lezen, denk dat dit voor veel dames informatief is. Rekening houden met een zware bevalling en uitgaan van het ergste is op zich niet zo’n gek idee, kan het alleen maar meevallen. Maar de reden waarom is niet fijn, misschien dat het anders ook wel makkelijker voor je zou zijn geweest. Kan er niet over meepraten want heb een keizersnede gehad, wat op zich ook best een hele Q&A waard is 😉
  Carlijn onlangs geplaatst…Slechte nacht? Fris en fruitig in 15 snelle stappenMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  08/01/2016

  Heel herkenbaar. Je spreekt wederom helder en open over de bevalling. Elke bevalling is anders en je kunt het niet met elkaar vergelijken toch lijkt mij zo een artikel heel informatief voor iedereen die nog moet.

  Zelf heb ik een natuurlijke bevalling en een keizersnede gehad en beide zijn ” goed bevallen” haha de woordkeuze is top.
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn nieuwe vlog & fotocamera de Sony A5100My Profile

 • Reageren
  Nicole
  08/01/2016

  Bij mij was de bevalling zo overwachts dat ik niet de tijd had om er bang voor te zijn/worden. Ik dacht namelijk dat er een keizersnede zou komen. Maar op het allerlaatste moment draaide ons zoontje en moest ik op de natuurlijke manier bevallen.
  Nicole onlangs geplaatst…‘Nee.’ ‘Niet doen.’ ‘Nee, echt niet.’ ‘Nee!’ ‘Dat mag niet!’My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  08/01/2016

  Heel naar dat je zoveel stress in je leven had, net op het moment dat je het meeste had aan relaxed zijn. Dat is vast waarom het allemaal wat lastiger ging joh.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Appeltaart met muesliMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  08/01/2016

  Ik vind het heel interessant om te lezen, aangezien ik met een keizersnede ben bevallen en nooit een wee heb gehad. Fijn artikel zo open en eerlijk!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Er heeft zich een ramp voorgedaan in huize Boekhouder.My Profile

 • Reageren
  Jodi
  08/01/2016

  Bah ik hoor die knip helemaal haha. Bizar hoeveel invloed gespannen zijn dan op je hormoonhuishouding kan hebbeb. Je hebt het zo te lezen echt anders ervaren dan verwacht, een bevalling is niet niks, daar kun je je ook niet op voor bereiden.
  Ik had je bevallingsverhaal enzo al lang gelezen maar ik wist toch een aantal dingen nog nirt. Zoals je weg puf houding, dat compleet buiten jezelf treden herken ik wel. Leuk op deze manier vragen over de bevalling te beantwoorden.
  Jodi onlangs geplaatst…Er op uit met je (new born) babyMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  08/01/2016

  Ik vind het fijn en knap dat je hier zo nuchter en eerlijk over schrijft! Wat is hypnobirthing? Nog nooit van gehoord
  Anneleen onlangs geplaatst…Het nieuwe jaar in met een nieuwe site!My Profile

 • Reageren
  Angela Lodder - Mama met passie
  08/01/2016

  Interessant om te lezen! Ik kwam voor het eerst op je website, ergens in november 2014 toen ik je bevallingsverhaal voorbij zag komen op Facebook. Ik ben ook uitgegaan van het ergste, dan kan het altijd meevallen en in mijn geval was dat ook zo. Ik ben dan wel ingeleid, maar verder een bevalling die zo in een boekje kan. Wat vervelend dat je zoveel spanning hebt gehad, ik hoop dat je bij een eventuele tweede zwangerschap iets hebt aan hypnobirthing ( als je dat besluit te gaan doen ) Ik heb er positieve verhalen over gehoord, zelf heb ik zwangerschapsyoga gedaan. Voor mijn gemoedsrust voorafgaand aan de bevalling erg goed, maar tijdens mijn bevalling heb ik er niets aan gehad en daar deed ik het eigenlijk voor 😉
  Angela Lodder – Mama met passie onlangs geplaatst…Afvallen als dat niet moet. Hoe gaat het nu?My Profile

 • Reageren
  femke
  08/01/2016

  Wat een goed artikel. je bent heel eerlijk en dat is fijn om te lezen. Hopelijk kun je de volgende keer genieten

 • Reageren
  Milou
  08/01/2016

  Wat jammer dat je zoveel spanning voelde! Ook wel logisch in jouw situatie. Wat een heftige periode was dat! Als ik je antwoorden lees dan haal ik er overall uit dat ik ontspannen moet zijn. Dat hoor/lees ik vaker. Ook hoor ik van meer dat de kraamperiode onderschat wordt. Ik vind het ook heel moeilijk om me daarop voor te bereiden. Mij lijkt het alleen maar mooi, maar daardoor ben ik ook weer bang dat het tegen zal vallen. Bedankt voor je ervaringen!

 • Reageren
  Angelique
  08/01/2016

  Ik heb een ‘dubbele’ bevalling gehad. 11 uur weeën en persweeen en toen een spoed keizersnede. Ze vonden allemaal dat ik het zo goed wegpufte. Nou ik niet, man wat deed het tering veel pijn zeg. Maar ik heb niet gescholden, dat had ik niet verwacht van mezelf. Ik keerde ook helemaal in mezelf. Het herstel was ook geen pretje.
  Voorbereiden kun je je niet echt denk ik. Het gasa zoals het gaat.
  Angelique onlangs geplaatst…Ochtendroutine met angstMy Profile

 • Reageren
  Jess
  09/01/2016

  Brrr hoe je het geluid van de knip omschrijft. Leuk idee om vragen te laten stellen!
  Jess onlangs geplaatst…Ellie’s speelgoed (3 maanden)My Profile

 • Reageren
  Nicky
  09/01/2016

  Wat een open en eerlijk stuk! Heel informatief om te lezen. Wij hebben nog geen kinderen. Ik heb ook geen idee hoe ik me voor zou bereiden eigenlijk haha. Ik denk dat je daar zelf wel mee bezig gaat als je zanger bent.
  Nicky onlangs geplaatst…Review | Vifit Extra ProteineMy Profile

 • Reageren
  Nicky
  09/01/2016

  Uhm… Zwanger bent bedoel ik natuurlijk (*oeps)
  Nicky onlangs geplaatst…Review | Vifit Extra ProteineMy Profile

 • Reageren
  Sylvia
  12/01/2016

  Echt super leuk om te lezen! Leuk dat je er zo open in bent en dit met ons wilt delen 🙂

 • Reageren
  Jennifer
  14/01/2016

  Ik vind het zo bizar dat een proces met hetzelfde doel voor iedereen zó anders kan zijn. Ik vind het ook echt kut dat je toen met zoveel spanning en stress zat en je eigenlijk nog helemaal niet met bevallen bezig was en daardoor je bevalling zo anders in bent gegaan. Ik herken een heleboel dingen wel, en een heleboel andere dingen ook weer niet..
  Jennifer onlangs geplaatst…Hardlopen: opnieuw beginnenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.