Over peuters en televisiekijken enzo

James kijkt geregeld tv en ik voel mij daar niet schuldig over. Echt niet? Nee, echt niet.

Toen James baby was liet ik hem eigenlijk nooit tv kijken. Hij was er simpelweg niet in geïnteresseerd en hij had toen nog zoveel te leren en te ontdekken in het huis dat dat plenty vermaak voor hem bood.

Tegenwoordig is dat anders. Nu kijkt hij bewust naar de televisie, pikt van alles op wat er gezegd wordt en vindt het maar wat interessant wat er allemaal gebeurt in zijn favoriete programma’s zoals nijntje, Bumba en Kikker en zijn vriendjes.

Sommige ouders zijn felle tegenstanders van tv-kijkende peuters/kinderen, ik ben zelf vrij mild hierin. Sterker nog, ik denk dat er wel degelijk voordelen zitten aan tv-kijken, mits het allemaal met mate gebeurt natuurlijk. Tv-kijken moet geen gewoonte worden en ook als James erom zeurt gaat de tv hier echt niet aan.

Vanuit educatief oogpunt is tv-kijken volgens mijn helemaal zo slecht nog niet. Ik merk bij James dat het zijn praten en zijn vermogen om te begrijpen enorm stimuleert. Dankzij de Teletubbies kon hij al vrij snel tot vier tellen. Dankzij Kikker leert hij over verdrietig, boos of blij zijn en dankzij dierenprogramma’s leert hij over, juist, dieren. En niet dat ik hem dat zelf niet leer, maar de televisie speelt een zeer positieve rol hierbij.

Hij lijkt sommige dingen beter te begrijpen omdat hij dat al eerder op tv heeft gezien. Is het donker eng? Nee, dat is niet eng want Beer vond het ook niet eng. Ben je boos? Kikker is ook wel eens boos maar dat was zo weer voorbij, weet je nog? Wanneer is het morgen? Morgen is over één nachtje slapen, net zoals de Teletubbies ook een nachtje gingen slapen.

Nu het wat vaker kaa-uu-tee-weer is kijkt James ook iets vaker tv. En als meneer in het weekend tussen 5 en 6 wakker is en ons hoofd er nog niet bepaald naar staat om allerlei drukke activiteiten te ondernemen, dan mag hij best een filmpje kijken op mijn mobiel en soezen wij nog een beetje verder.

Ik vind het belangrijk dat mijn kind zichzelf kan vermaken en ik let er dan ook op dat hij zelf genoeg speelt en genoeg eigen fantasie heeft. Zolang dit zo is laat ik James op bepaalde momenten gerust televisiekijken.

Wat is jullie mening ten aanzien van kinderen die tv-kijken?

 

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  31/10/2016

  Je had het wat mij betreft niet beter kunnen verwoorden; ik denk er precies zo over. Mensen moeten zich niet zo druk maken: zolang je kindje nog weet hoe het met zijn speelgoed moet spelen, is de tv (en in ons geval meer nog de tablet) een prima alternatief.

 • Reageren
  Yvonne
  31/10/2016

  Aanvulling: mijn zoontje van vier heeft al heel goed Engels leren praten door Dora en door YouTube-filmpjes. Hij praat hele zinnen en verbaast ons echt vaak. Super leuk is dat! Het heeft zoveel voordelen.

 • Reageren
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  31/10/2016

  Ons zoontje mag ook af en toe tv kijken en na het eten mag hij een filmpje op de tablet kijken. Hij is helemaal weg van Mickey Mouse clubhuis.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Help wat is ‘ie groot! #nieuweautoMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  31/10/2016

  Precies wat jij zegt. Ik ben hier ook altijd mild geweest.

  Nederland drie vind ik onschuldig maar andere zenders waar meer tekenfilms voor grote kinderen worden uitgezonden mogen zij van mij niet naar kijken.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #44My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  31/10/2016

  Ik was minder mild maar ben dat nu wel geworden. Ik realiseer me simpelweg dat we er niet omheen kunnen en dat er eigenlijk ook niks mis mee is. A&M vinden de tv groot feest en dat plezier bied ik ze met liefde, mits het ‘normale’ spelen overheerst. Bumba is hier ook favoriet, kunnen ze met gemak een half uur ademloos naar kijken.
  Carlijn onlangs geplaatst…9 dingen die iedere moeder denkt maar zelden uitspreekt of doetMy Profile

 • Reageren
  Dita
  31/10/2016

  Helemaal mee eens. Mila is nu 9 maanden en soms kijkt ze ook al een filmpje. Zoals je zegt, als het geen gewoonte wordt is het prima toch.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – Oktober 2016 #2My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  31/10/2016

  Hier kijkt hij nog niet veel tv, maar ik ben absoluut niet perse tegen. Het kan zeker leerzaam zijn en soms ook fijne ontspanning samen op de bank. Kikker kende ik niet op tv dus ga ik eens bekijken
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…De kou is zo slecht nog niet…toch? + WIN Sans-Online shoptegoedMy Profile

 • Reageren
  Albertina
  02/11/2016

  Voordat ik kinderen had, dacht ik dat het TV-gebruik echt beperkt moest zijn. Whoa, dat is inmiddels wel anders. Mijn 2 kinderen van 3 en 5 kunnen prima overweg met hun tablet en hoewel ik wel zo nu en dan kijk wat ze aan het doen/kijken zijn (“vindt Mama niet zo leuk” is inmiddels door de kids geaccepteerd en dan zoeken ze wat anders), vind ik het verder prima. Ik geef eerlijk toe dat er een zeker eigenbelang in zit (zijn ze effe rustig), maar ik zie ook een educatief facet. Zowel qua Engels als Nederlandse woordjes. Maar ook het gemak waarmee de kleintjes met de iPad omgaan, wat naar mijn idee zich steeds verder zal gaan ontwikkelen, vind ik een pre.
  En slim dat die kleintjes zijn. Mijn zoontje van toen net 4, had al snel ondekt dat dat ene spelletje wat ik er steeds afhaalde, heel gemakkelijk weer te installeren was via de AppStore. Heb ik hem echt niet utgelegd en heeft hij misschien 1 keer gezien voor iets anders. Het resultaat is misschien niet gewenst, maar wel knap dat zo’n kleine dat zelf helemaal heeft uitgevist.

 • Reageren
  Faye
  10/11/2016

  Toen ik zwanger was en hiervoor dacht ik, nou mijn kind mag echt geen uren tv kijken per dag. Nu hij 1.5 is en ik naar de dagen kijk, denk ik dat hij over de dag heen wel een uur of 2 tv kijkt. Tussen het spelen door staat de tv regelmatig op de achtergrond aan. Soms op een kinderprogramma soms op een zender zoals national geografic maar hij vind het fantastisch om naar diertjes te kijken. Als ik aan het koken ben kijkt hij ook vaak even 20 minuutjes tv, niet constant maar ook weer tussen het spelen door. En weetje ik vind het inderdaad zoals jij zegt helemaal niet erg. Ze leren ervan en vinden het leuk. Win-win situatie 🙂

 • Reageren
  Tess
  28/11/2016

  Interessant stukje om te lezen. Ik ben logopedist en werk met kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). 5-7% van de Nederlandse kinderen heeft een TOS: 2 per schoolklas. Dat is net zoveel als het aantal kinderen met ADHD en 7 keer zoveel als het aantal met autisme. Regelmatig hoor ik ouders zeggen: ‘maar mijn kind kijkt vaak educatieve dingen op tv, daar leert hij heel veel van.’ Het klopt dat je kind daar dingen van leert, maar om de taalontwikkeling van kinderen stimuleren, moet er sprake zijn van interactie. En dat doet een tv niet. De 3 belangrijkste peilers voor het stimuleren van taal zijn Volgen, Aanpassen en Toevoegen (VAT). Volg je kind, doe hem na, pas je aan aan zijn niveau en voeg taal toe. Dat moet toch echt door de directe omgeving (ouders/verzorgers) gedaan worden. Natuurlijk kan een kind (met een normale taalontwikkeling) veel leren van tv en kan met mate tv kijken geen kwaad. Zolang het een toevoeging is en geen vervanging. En zoals ik het hier lees, is er ook zeker sprake van een toevoeging. Overigens wil ik absoluut niet oordelen, elke ouder moet zijn eigen keuzes maken. Maar wilde toch wel even reageren hierop, vanuit vakkundig oogpunt, omdat er ook veel ouders zijn die nietsvermoedend hun kind het grootste gedeelte van de dag achter de tv/tablet zetten. Dan zijn ze immers zo lekker rustig…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.