Wat je mijn peuter beter NIET cadeau kan geven

Lees: dingen waarvan IK liever niet heb dat die aan mijn kind gegeven worden want ik zit hiermee namelijk met de gebakken peren.

Sinterklaas is geweest en Kerst staat voor de deur. Dé periode van het jaar waarin kinderen worden overladen met cadeaus en waarin je als ouder het idee kunt hebben dat je huis te klein is voor al dat speelgoed. Dit is een kleine handleiding voor mensen die een cadeau moeten verzinnen voor een dreumes/peuter/kleuter. Neem dit advies ter harte zou ik zeggen…

Dingen die je beter niet aan mijn peuter cadeau kunt geven zijn..

Gigantisch speelgoed. Zoals knuffelberen tot het plafond, hobbelpaarden waar je je nek over breekt of speelgoedsupermarkten van 10m2 bij 10m2. Hoe leuk het er ook uitziet, die meuk past hier gewoon niet. Dat soort speelgoed is heel geschikt voor een kinderdagverblijf, maar niet voor hier lieve mensen.

Bellenblaas. Simpelweg omdat James er daar al 300 van heeft en omdat het nog altijd speelgoed is waar kinderen liever ín huis mee spelen (en je bank mee vern*ken) dan buiten waar het eigenlijk hoort.

Van die ‘speelgoedgereedsschapkisten’ die hamers en schroevendraaiers en dingen bevatten waar toch net even teveel mee stuk te slaan valt.

“Op tafel timmeren mama?”

“Nee.”

“Op spiegel timmeren mama?”

“Neehee.”

“James op muur timmeren?”

“NEEEE.”

Speelgoed waarvan geen hond snapt hoe je het in elkaar krijgt. Kijk, ik ben niet dom. Althans, meestal niet. Maar als het aankomt op garages en graafmachines en ellende bouwen voor mijn peuter dan mis ik een paar hersencellen. Zodra iets meer dan vier onderdelen bevat dan ben ik bij voorbaat al de draad kwijt. Dus doe mij een lol en kom liever niet aanzetten met al die fix-het-zelf vliegvelden, brandweercentrales of parkeergarages want serieus, een IKEA-bouwpakket is er niks bij.

Play Doh of een andere plakkerige substantie waarbij ik na het spelen de hele middag op het vloerkleed kan liggen om alle restjes uit het tapijt te plukken. En houd meteen dan ook dat kinetisch zand maar, want hoewel het de uitvinding van de eeuw lijkt, kun je ook daar weer her en der klodders onder de bank en achter het gordijn vandaan vissen. Eigenlijk is alles wat ook maar in de verste verte op knutselen lijkt verboden want A. Mijn kind kan nog helemaal niet knutselen (en z’n moeder ook niet) en B. Het geeft gewoon bende.

Poppen die op clowns lijken. Want die zijn rete-eng weet je.

Speelgoed waarbij de batterijen niet inclusief zijn. Laatst kreeg James dus zo’n bestuurbare auto. Hartstikke leuk natuurlijk, ware het niet dat in dat ding maar liefst ACHT  batterijen moesten. Vier AAA-batterijen in het stuurtje en vier AA-exemplaren in de auto zelf. Helaas was mijn batterijenstash zo goed als op. Ik deed nog een poging om een paar batterijen uit de afstandsbediening, de klok en een ander speelgoedapparaat bij elkaar te sprokkelen maar het was niet genoeg om de kanariegele ferrari van zoonlief aan de praat te krijgen.

Snoep. Nope, dat vind ik echt uit den boze. Ik ben allang blij dat Sinterklaas nu voorbij is want de chocoladeletters, centjes, knetterstokjes, pepernoten en weet ik allemaal wat voor zoetigheid dat vloog ons hier om de oren.

Nu even zonder gekheid, natuurlijk ga ik mensen niet verbieden om bepaalde dingen aan mijn kind te geven. Die ingewikkelde bouwpakketten krijgt papa prima in elkaar en die bellenblaasvlekken poets ik wel weer uit mijn bank. Maar mocht je nou toch openstaan voor suggesties dan zou ik zeggen een bioscoopbon, een lekkere bakmix voor verantwoorde koekjes, leerzame boekjes, een toegangskaart voor Burgers Zoo of afwasbare stiften kan ik prima waarderen 😉

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Martina
  21/12/2016

  Haha herkenbaar! Play doh enzo heb ik ook liever niet rondslingeren… Net als vingerverf, stiften, speelgoed met duizend onderdelen en inderdaad, gigantisch speelgoed ga ik ook liever uit de weg. Hij heeft wel een spoor van toet toet in de kamer liggen; maar daar blijft het hopelijk voorlopig bij. Nog even doorgeven aan oma voordat er weer wat onder de kerstboom ligt 😉
  Martina onlangs geplaatst…21 December 2016 – Mijn favoriete kerstoutfitsMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  21/12/2016

  Haha poppen als clowns… mag echt hopen dat mensen dat zelf ook zien en zo’n ding niet eens durven afrekenen. Bellenblaas heb ik ook een haat-liefdesverhouding mee; is heel leuk voor die kleintjes maar alles wordt nat. Ik ben voor educatief speelgoed, gelukkig A&M ook want die zijn het liefst in de weer met boekjes en houten puzzels.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: en de verschillen worden groter…My Profile

 • Reageren
  Eke
  21/12/2016

  En ik maar denken dat ik de enige loedermoeder was. Zo fijn om te lezen! ?
  Eke onlangs geplaatst…Een terugblik op 2016. Hoe was mijn jaar?My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  21/12/2016

  Haha, hilarisch! En helemaal eens ook. Gelukkig zijn m’n kinderen te oud voor dergelijk speelgoed. Mijn dochter maak ik nu blij met kleding. Yes! 🙂 Mijn zoon is 12 en nog steeds gek op knuffels helaas, haha. Wat een onzinnige ruimte nemen die dingen in de slag!
  Yvonne onlangs geplaatst…Citocursus tijdens de kerstvakantie? Doe normaal!My Profile

 • Reageren
  Bregje
  21/12/2016

  Haha I feel you! Of mensen die überhaupt veel meer cadeaus geven dan afgesproken, zodat wij met heel veel zooi zitten en de peuter niet weet waar hij moet spelen, omdat er zoveel keus is ?
  Bregje onlangs geplaatst…Spoedcursus kerstshoppen voor mannen!My Profile

 • Reageren
  Nikita
  21/12/2016

  Klei tja, dat heb ik ook altijd geprobeerd te vermijden maar mijn dochters zijn er gewoon echt gek op! Dus hebben ze nu een vaste plek waar ze mogen kleien. En dat werkt prima. M’n jongste is james z’n leeftijd. Bellenblaas gaat meteen de kast in voor in de zomer in de tuin en snoep onderschep ik voordat ze het zelf kunnen zien. Vooral de snoepzakjes die worden uitgedeeld na een verjaardag op het moment dat je naar huis wilt.

 • Reageren
  Nicole
  21/12/2016

  Haha zo kregen wij onlangs een mega ballenbak voor in de woonkamer. Rot op zeg haha
  Nicole onlangs geplaatst…Tegelijk zwanger: Wat als we dezelfde naam kiezen?My Profile

 • Reageren
  Danielle
  21/12/2016

  Hier ook een vaste verf/klei/knutsel plek. Karton of plastictafelkleed eronder en stofzuiger over de vloer daarna en klaar. Bellenblaas gaat hier ook de kast in voor de zomer (net als stoepkrijt). Snoep gaat in de snoepbak (en vervolgens denken ze er nooit meer aan).
  Vervelend vind ik speelgoed dat irritant geluid maakt. Een beetje muziek is niet erg, maar het geluid van een boor gaat echt te ver dus batterijen eruit. Of knutselbouwpakketten die mama dan in elkaar mag zetten wat voor geen meter lukt.

  Wij hebben een abonnement op Burgers Zoo. Kan het iedereen aanraden. Ook veel binnen te doen in de winter, leuke binnenspeeltuin etc. Als je meer dan 3x per jaar gaat heb je het er al uit.

 • Reageren
  Nesrin
  21/12/2016

  Er kwam hier ooit iemand binnen met een gigantisch grote knuffelbeer. Je snapt dat ik wraak zal nemen. De beer ligt al zeker vier jaar op zolder.

  Leuk geschreven weer Sanne!
  Nesrin onlangs geplaatst…Win een beautypakketMy Profile

 • Reageren
  Nathalie
  21/12/2016

  Hahaha, hier wel fan van de werkbank (hij weet ook mega goed dat hij enkel daar kan timmeren en dat doet hij gelukkig) en Play Doh is het enige waarbij hij eens rustig kan spelen! Maar je moet er wel bij blijven zitten om te zien dat de kleine stukjes nergens rond gaan zwieren. Maar het is goed voor de motoriek, creativiteit en ontspanning dus waarom ook niet. Ik doe er dan wel extra moeite voor en ga erbij zitten hahaha. :-)) Snoep ook een NO GO!
  Nathalie onlangs geplaatst…8x Leuke originele kerstballen makenMy Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  21/12/2016

  Deze lijst zou ik geschreven kunnen hebben. Vioral dat grote speelgoed grrrrrr
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Ben ik een geitenwollensokken moeder?My Profile

 • Reageren
  Marijke
  21/12/2016

  Oh dat van die batterijen! Ja idd. Lever dan de benodigde batterijen er ook bij aub. Telt ook voor review speelgoed btw……(zeker als het ook nog eens een afwijkende batterijmaat is dus geen AA of AAA
  Marijke onlangs geplaatst…OntzurenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.