Persoonlijk: voorkeur voor een jongen of meisje

jongen of meisjeEerlijk is eerlijk, het is een beetje een taboe om te spreken over je voorkeur om een jongen of meisje te krijgen als je zwanger bent. Het meest gehoorde en ook tevens meest politiek correcte antwoord is “als het maar gezond is”.

En natuurlijk, uiteindelijk gaat het er ook om dat het kind gezond is. Maar mijns inziens is het niet raar dat veel ouders toch een lichte voorkeur hebben voor een jongen of een meisje. Ik ben nu zwanger van mijn eerste kind, en al vroeg in de zwangerschap wilde ik weten of het een jongen of meisje zou worden. Eigenlijk meer ter bevestiging van mijn voorgevoel dat het een jongen zou zijn. En ja hoor, binnen no-time zag ik op de echo hetgeen verschijnen waaraan duidelijk te zien was dat het een jongen zou worden.

Nu zal ik eerlijk bekennen dat ik voor mijn eerste kind eigenlijk geen voorkeur had voor een jongen of meisje. Een jongen zou ik leuk vinden omdat je dan altijd een oudere broer hebt, en een meisje zou ik leuk vinden omdat dat gewoon heel erg bij mij past. Een jongen zou ik leuk vinden omdat ze coole polo’s en overhempjes kunnen dragen, een meisje omdat ze mooie rokjes en jurkjes aan kunnen. Máááááár.

Toegegeven, ik heb mijzelf altijd meer een meisjesmoeder gevonden. Als ik vroeger droomde over ‘later’ dan kwam het eigenlijk nooit in me op dat ik ook wel eens gewoon een jongen zou kunnen krijgen. Ik zal er dan ook niet omheen draaien dat ik het heel erg leuk zou vinden om ooit een meisje te krijgen. Mijn moeder is er ook altijd eerlijk over geweest dat zij erg blij was dat ze naast een jongen, ook nog twee meisjes heeft gekregen. Mijn schoonmoeder is er heel eerlijk over dat zij blij is dat zij 4 (!) jongens heeft gekregen en geen meisjes. De band tussen jongens en hun moeders is weer heel anders dan tussen meisjes en hun moeders.

Ik heb het idee dat moeders bij hun zonen altijd op een soort voetstuk blijven staan, anders dan bij meisjes. Volgens jongens blijft mama blijft toch die sterke vrouw, die altijd alles weet en als zij iets zegt dan zal het ook wel waar zijn. Zelfs als jongens in de puberteit komen, blijft mama op dat voetstuk staan. Meisjes, die worden kribbiger. Brutaler. Gemener. Ze schamen zich vaak voor hun moeder en hebben verhitte discussies met hun mamsie. “Mama weet het helemaal niet beter, IK weet het beter!” is meer hun idee. Ik kan me dus ook voorstellen dat er moeders zijn die helemaal niet van die typische meisjeskaraktertrekken houden, en misschien liever een jongen krijgen.

Ik heb er heel veel zin in dat mijn zoon straks geboren gaat worden. Ik kan helemaal verlekkeren bij het idee dat ik straks jarenlang de rol van belangrijkste vrouw in zijn leven zal vervullen. Misschien dat ik er ook best wel moeite mee zal hebben als deze rol op een gegeven moment vervuld gaat worden door een vriendinnetje dat hij gaat krijgen. Ik ben benieuwd hoe andere moeders dat ervaren.

Anyway, op de vraag of ik een voorkeur heb voor een jongen of een meisje (bij een tweede kindje) zou ik zeggen toch wel een beetje, want het lijkt het me erg leuk om ooit een meisje te mogen krijgen waarvan ik de haartjes kan vlechten, jurkjes voor kan kopen en de nageltjes van kan lakken. Ook lijkt de band tussen moeder en dochter me erg mooi en speciaal. De gesprekken die je met elkaar voert, de ervaringen die je met elkaar deelt. Stel dat mijn tweede kind wederom een jongen wordt, dan betekent dat absoluut niet dat ik teleurgesteld ben. Het zijn immers je eigen kinderen, van jouw vlees en bloed, en daar ben je toch wel helemaal dol op.

Ik hoop dat jullie de strekking van dit artikel begrijpen. Ik ben me er bewust van dat het voor heel veel mensen heel moeilijk is om een kindje te krijgen, en dat dit soort kwesties voor hen totaal niet aan de orde zijn. Toch wilde ik dit onderwerp graag bespreekbaar maken.

Zouden jullie een voorkeur hebben voor een jongen of een meisje?

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Henriette
  06/06/2014

  Ik zag mijzelf altijd als meisjesmoeder…altijd gedacht dat ik net als mijn moeder en haar moeder daarvoor meiden zou krijgen…maar kreeg 2 jongens..haha..na 10 jaar ben ik er helemaal aan gewend en heb soms medelijden met vriendinnen waar alleen meiden zijn..dat eeuwige gekibbel en gedoe..haha ..wie had dat gedacht!!

 • Reageren
  Marjoleine
  06/06/2014

  Mijn vader zei altijd dat hij een meisjes-vader zou worden, en zijn eerste kindje (ik) was een meisje, maar daarna kwamen er nog twee jongens achteraan haha. Dus hij had het toch een beetje ongelijk. Maar als ik nu zie hoeveel ruzie meiden maken, dan ben ik blij dat ik twee broertjes heb, want die zijn gewoon veel relaxter haha!
  Marjoleine onlangs geplaatst…Would you rather – tag!My Profile

 • Reageren
  kim
  12/06/2014

  Leuk artikel! Ik kan me heel goed voorstellen dat je een soort voorkeur of gevoel hebt. Ik ben er zelf nog niet zo mee bezig, maar soms denk ik toch over de toekomst na en dan zie ik mezelf met een jongetje… geen idee waarom! Het leukst lijkt me allebei 🙂 ik hoop dat het goed gaat met je!

 • Reageren
  Beautydagboek
  12/06/2014

  Ik heb nooit een voorkeur gehad qua geslacht, maar ik had wel het gevoel (voordat ik de echo kreeg) dat ik een meisje zou krijgen. Zo ‘voelde’ het gewoon. Mijn tweede is een jongen en ook dat ‘wist’ ik eigenlijk wel voordat ik de echo kreeg. Het zwangerschapsgevoel voelde heel anders, dus ik had gelijk eigenlijk wel het vermoeden dat het een jongen zou worden. Zo grappig dat je tijdens je zwangerschap dingen zo kunt aanvoelen :). Maar ik voel me heel gezegend met mijn meisje en kleine kereltje! Erg leuk om van alles wat te hebben.
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Face of the Day | Pink me upMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  18/06/2014

  Herkenbaar, ik dacht ook dat ik een echte meisjesmoeder zou zijn en was er van overtuigd dat ik een meisje zou krijgen. Maar jongetjes zijn ook echt geweldig! Ze zijn zo heerlijk knuffelig en zijn dol op hun mama:-)
  Saskia onlangs geplaatst…En dan opeens ben je moeder..My Profile

 • Reageren
  Lotte
  14/11/2014

  Ja ik moet ook toegeven dat mijn man en ik ook wel erg op een meisje hoopten, om dezelfde redenen, vlechten, jurkjes, en als ze de leeftijd heeft voor makeup, komt mijn visagisten diploma wel goed van pas. Dan kan ik een voorbeeld zijn!
  Maar goed, voorkeur mag.. Gezondheid gaat voor natuurlijk. En inderdaad, het wordt een meisje. Wat het tweede kindje zal worden maakt ons dan niet meer uit!

 • Reageren
  Felicia
  29/04/2017

  Leuk artikel ik zelf vind het altijd een beetje raar als mensen zagen als het maar gezond is dat is in mijn ogen logisch dat je daar op hoopt
  maar er is niets mis met de wens voor een jongetje of meisje te krijgen.
  Ik zelf wilden graag een jongen en het eerste kindje werd een meisje
  Al snel vond ik het wel heel leuk
  Een lief idee een meisje van ons samen.
  Ze is inmiddels 8 en niet echt zo meisjes meisje klimt in bomen is vaak recht door zes haha
  Bij ons tweede kindje hoopte ik vuurig op een jongetje maar het werd weer een meisje
  Even tijdens de 20 weken echo raakte mij dat erg natuurlijk was ik blij en dankbaar dat ze een gezond meisje was maar ik had erg gehoopt op een jongen
  Maar al snel toen ze geboren werd voelde ik mij daar schuldig over want wat was ze lief zo lieve rustige baby zo tevreden en super gek op mama 🙂
  nu is ze 6 en wel een echt meisjes meisje houd van roze en alle dingen die jij meisjes horen is een tikkeltje tuttig zelfs ha ha tegenovergestelde van haar zus .
  Door haar heb ik de kleur roze weten te waarderen.
  ons derde kindje werd ook een meisje ons jasmijntje 🙂
  Ze is nu 1 en ik ben nu 23 weken zwanger van de vierde en wat was ik gelukkig toen kk hoorde tijdens de 20 weken echo dat we een jongetje krijgen:)
  ik vind het ook heel speciaal nu zo dat hij de jongste is straks met 3 zussen om hem heen om hem te verwennen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.