Over kinderen en gescheiden ouders

Mijn ouders zijn inmiddels zo’n 16 jaar geleden gescheiden. Het verdriet is heus gesleten, maar ik kan me het nog wel als de dag van gisteren herinneren.

Het was een klap in mijn gezicht. Papa en mama, ze hoorden ineens niet meer bij elkaar. Hoe moesten we nu verder? Wat voor vorm zou ons leven krijgen? Konden we nog wel in ons ouderlijk huis blijven wonen? Wilden mijn ouders elkaar nog wel zien? Er vlogen ineens termen als ‘omgangsregeling’, ‘procederen’ en ‘alimentatie’ mij om de oren. Ik had zoveel vragen, maar kon er nergens mee naartoe. Ik wilde mijn ouders er niet mee belasten, die hadden immers al genoeg aan hun hoofd.

Onlangs werd ik gemaild door Villa Pinedo, of ik ze wilde helpen hun stichting voor kinderen van gescheiden ouders wat meer naamsbekendheid te geven. Hier hoefde ik geen seconde over te twijfelen, toen ik op de website terecht kwam kon ik alleen maar denken wat had ik graag zoiets gekend toen mijn eigen ouders destijds in scheiding lagen.

Villa Pinedo biedt kinderen van gescheiden ouders een platform waar zij hun ei kwijt kunnen en elkaar kunnen helpen. Bij Villa Pinedo zijn op alle fronten jongeren van gescheiden ouders aan de slag, dat is ook wat de stichting zo bijzonder maakt. Zij zijn de experts en de ervaringsdeskundigen. De jongeren (14-26) geven via het forum advies aan kinderen en schrijven blogs om hun ervaring met andere lotgenoten te delen. Verder beantwoorden deze jongeren vragen op het forum voor ouders en geven zij voor diverse instanties face-to-face workshops aan groepen ouders. Zij maken volwassenen bewust van wat er in het hoofd en hart van kinderen met gescheiden ouders omgaat.

Als ik voor mezelf spreek dan laat een scheiding en de nasleep ervan toch op wat voor manier dan ook zijn sporen na. Ik was eerlijk gezegd ontroerd toen ik op de website kwam. Ik vond zoveel herkenning in de blogs en de open brieven.

Ook de feestdagen blijven een confronterende aangelegenheid als je ineens niet meer met de hele familie bij elkaar bent. Yannick schreef hier een mooie en herkenbare blog over.

Op Villa Pinedo kunnen jongeren hun hart luchten, advies vragen en tips geven aan andere ouders en kinderen. De website bevat een forum, de mogelijkheid om een buddy te zoeken (en te worden) en een aantal open brieven voor jongeren van gescheiden ouders en hun omgeving.

Wil je meer lezen over Stichting Villa Pinedo, neem dan zeker een kijkje op de website.

Foto: ©Africa Studio via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.