Over die keer dat iemand met mijn identiteit aan de haal ging (en hoe ik nu met privacy omga)

Ineens kreeg ik een telefoontje van een onbekende man. “Je bent niet op komen dagen he?!” zei hij aan de andere kant van de lijn op serieuze toon. Ik schrok. Het klonk namelijk nogal dreigend. “Wie is dit en waar gaat dit over?” vroeg ik.

Erin geluisd

“Aha, dat dacht ik al”. Vervolgde de onbekende man. “Ik ben erin geluisd door een dame die jouw foto’s gebruikt”. Hij klonk duidelijk gefrustreerd. “Ik voelde al dat er iets niet helemaal klopte.”

Ik vroeg hem om meer uitleg, want ik begreep niet hoe dit zat en al helemaal niet hoe hij uiteindelijk aan mijn nummer was gekomen.

Mijn foto’s

Het bleek dat hij op Tinder al een tijdje met een vrouw aan het chatten was. Een vrouw die, zo bleek achteraf, mijn foto’s gebruikte voor haar profiel. Na wat over en weer gebabbel planden de twee een date. De vrouw kwam echter niet opdagen. Reden genoeg voor de man om eens onderzoek te doen. Hij kwam er via Google Image Search achter dat de foto’s die zij gebruikte bij mij hoorden. Via via spoorde hij mijn telefoonnummer op.

Hij was woest, vertelde hij. Hij was gecatfished en voelde zich erin geluisd. Nou, anders ik wel! Hij gaf me alle informatie die ik nodig had zodat ik dit profiel aan kon geven. Hij zou haar zelf ook aangeven.

Het bleef niet bij die ene keer. Nadien werd ik vaker gewezen op nepprofielen met mijn foto’s. Helaas kan ik hier niet zoveel tegen doen, anders dan de profielen aangeven wanneer ik erachter kom.

Zorgvuldiger met gegevens

Het is wel een eyeopener geweest. Er zijn blijkbaar genoeg mensen die zomaar met je identiteit aan de haal gaan.

Sinds deze voorvallen – waar ik toch een beetje een nare smaak van in mijn mond heb gekregen – heb ik me voorgenomen om zorgvuldiger met mijn gegevens om te gaan, je weet immers nooit wat een ander ermee doet. Al blijft lastig voor een blogger, want er staat veel van mijn leven online. Gelukkig heb ik nog wel in de hand wát ik publiceer. (Gebruiken ze in ieder geval foto’s die ik leuk vind op Tinder ;). Met mijn offline gegevens valt er wel nog wat te winnen, daar was ik tot nu toe veel te slordig mee. Op vakantie naar Vietnam nam ik standaard tientallen kopietjes van mijn paspoort mee en deelde die uit aan ieder hostel.

Bij het oud papier

Daarnaast was er het oud papier, een voor ons simpel papiertje kan voor iemand die ermee wil frauderen veel waard zijn. Ik gooide altijd klakkeloos mijn paperassen weg, niet nadenkend over dat een ander daar zomaar tussen kan zoeken en veel persoonlijke informatie kan inzien. Bovendien heb ik mijn eigen bedrijf en dus vaak zakelijke documenten in handen die niet voor andere ogen bestemd zijn. Ik moet er niet aan denken dat dat in verkeerde handen terecht komt.

Identiteitsfraude

In mijn geval bleef het bij het misbruiken van online foto’s, maar het kan nog veel erger. Identiteitsfraude, waarbij criminelen op naam van jou spullen kopen bijvoorbeeld, gebeurt op grote schaal. Een bankafschrift, een loonbriefje, pinbonnen, kopietjes van ID-bewijzen; veel mensen laten ze bij het oud papier slingeren en zo liggen ze voor het grijpen voor criminelen.

Documenten vernietigen

Om er echt zeker van te zijn dat een ander er niks meer mee kan doen, is het raadzaam om documenten en paperassen door de papierversnipperaar te halen voordat je ze weggooit. Ik gebruik daar de Fellowes Powershred 60Cs voor die ik aanschafte via Coolblue. Deze versnippert heel zorgvuldig en efficiënt mijn papier. Niet in stroken, maar echt in kleine stukjes waardoor ik zeker weet dat er geen gegevens meer zichtbaar zijn.

Hij beschikt over de SafeSense technologie en stopt met vernietigen als hij in aanraking komt met een hand, ook nog eens heel veilig dus.

De opvangbak is gemakkelijk los te halen

Het voordeel van deze versnipperaar is dat hij naast papier ook creditcards, paperclips en nietjes vernietigt. Bovendien vernietigt hij in 6 minuten onafgebroken tot 10 vellen tegelijk.

AVG wet

Ook de AVG waar ik als zzp’er mee te maken heb, is voor mij een reden om zorgvuldiger om te gaan met vertrouwelijke documenten. Deze wet houdt in dat ik privacygevoelige gegevens van klanten (facturen of offertes bijvoorbeeld waarop contactgegevens staan), moet vernietigen. Het verscheuren of versnipperen in stroken is hierbij niet meer voldoende, het papier moet écht vernietigd worden. De Fellowes 60Cs voldoet aan de DIN-P4-veiligheidsnorm, wat betekent dat hij papier vernietigt met zowel horizontale als verticale messen in kleine snippers. Ook voor mijn vriend is dit handig omdat hij voor zijn werk eveneens vaak vertrouwelijke documenten thuis heeft die niet meer nodig zijn. En om ze dan helemaal mee te slepen naar kantoor om daar te vernietigen… Ook zo omslachtig.

Meer rust

Het geeft me een stuk meer rust nu ik mijn papieren die niet meer nodig zijn op veilige wijze kan vernietigen. Zeker met een kantoor aan huis vind ik het een handig, zo niet onmisbaar, gadget. Het geeft ook een opgeruimder kantoor trouwens, want doorgaans liet ik papieren vaak her en der slingeren en nu kan ik ze dus gewoon door de powershred halen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Fellowes Powershred? Hij is voor €99 te koop bij Coolblue.

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Martha
  24/05/2019

  Een vriendin van mij had dat ook een tijdje ja, dat haar foto’s werden gebruikt op Tinder.

 • Reageren
  Maartje
  25/05/2019

  Zo was er iemand die mijn wehkamp account had gehackt en in mijn naam allemaal dure dingen bestelde. Maar niemand bij wehkamp die mij wilde geloven waarom zou iemand zoiets doen. Gelukkig na aangifte wisten ze dat ik serieus was. Daarna nooit meer iets besteld bij wehkamp. Maar hoe kwam die meneer nou uiteindeljk aan je nummer?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   25/05/2019

   Oh meen je, dat is ook naar zeg! Ik heb er ivm privacy voor gekozen om niet neer te zetten hoe hij aan mijn nummer was gekomen, want dan is het voor iedereen makkelijk te traceren.

 • Reageren
  Jamey
  25/05/2019

  Ik vind het toch wel een dingetje hoor. Tegenwoordig zie je zo vaak verhalen over identiteitfraude. Ik denk dat een schreder echt geen gek idee is….

 • Reageren
  Angela
  25/05/2019

  Mijn ouders hebben toen ze nog in Duitsland woonden voor duizenden euro’s op mijn naam besteld en niet betaald. Dat was echt nog wel een dingetje om aan te tonen dat ik het niet had besteld. Ze hadden mijn handtekening vervalst en ik heb nog voor de rechter moeten bewijzen dat ik toen al niet meer in Duitsland woonde en ook aan het werk was op het tijdstip dat ik mijn handtekening gezet zou moeten hebben.
  Zelfs nu 5 jaar later bel ik eens in de zoveel tijd naar grote winkelketens om te vragen hoeveel accounts er op mijn naam staan en met welk adres erbij.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.