Oppassen geblazen met deze zonnebrandcrèmes!

Uit onderzoek blijkt dat niet iedere zonnebrandcrème waarvan je het misschien wel zou verwachten aan de veiligheidsnormen voldoet..

Bepaalde zonnebrandcrèmes die hier in Nederland worden verkocht bieden aanzienlijk minder bescherming tegen kankerverwekkende UVB-straling dan beloofd wordt. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Consumentenbond. Het gaat om de crèmes van de merken Clinique, Clarins en Europrofit (huismerk van Kruidvat). Kruidvat heeft het product onmiddellijk uit de handel genomen. Credits voor Kruidvat dus!

Er werden in totaal vijftien zonnebrandcrimes met beschermingsfactor 30 getest. Hierbij werd gekeken naar  een aantal belangrijke aspecten zoals beschermingsfactor, het gebruiksgemak en de informatie op de verpakking. Wat je misschien niet zou verwachten is dat vooral de budgetzonnebrandcrèmes zeer positief uit de test kwamen. Zo zie je maar dat dure producten niet altijd garant staan voor een betere kwaliteit!

Daarnaast keek de Consumentenbond naar de soms twijfelachtige claims op verpakkingen. Denk hierbij aan uitspraken als ‘Dermatologisch getest’ of ‘Hypoallergeen’.

Uit de test komen drie crèmes naar voren die onder de maat presteren wat betreft de bescherming. Zo raadt de Consumentenbond het gebruik van Clinique af omdat deze in feite maar beschermt met een factor 10 in plaats van 3o en wordt Europrofit afgeraden omdat er een beschermingsfactor 20 op staat maar het gelijk staat aan een factor 10. Kruidvat heeft hiertoe overigens direct stappen ondernomen – wat ik heel netjes vind. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de merken zelf om de juiste actie te ondernemen.

Clarins wordt in dit onderzoek ook nog genoemd. Het merk wordt niet direct afgeraden, maar de zonnebrandcrème zou wel onvoldoende beschermen tegen schadelijke uv-stralen.

Gelukkig kwam er uit het onderzoek ook naar voren welke merken wél adequaat beschermen. Garnier, Hema en La Roche-Posay bijvoorbeeld. Zij bieden een beschermingsfactor 50, terwijl er factor 30 op de verpakking staat. Verder slaagde ook de nieuwe zonnemelk Ambre Solair van Garnier (met karitéboter) met vlag en wimpel. Deze kwam uiteindelijk het beste uit de test.

Wat zijn jouw favo zonnebrandcrèmes?

Bron: AD.

Foto: © Andrey_Popov via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Frank
  27/05/2017

  Mijn vrouw heeft een hele lichte huid en verbrand snel daaron hebben wij zonnebrand van nivea factor 50. Zelf gebruik ik bijna nooit zonne brand if die van mijn vrouw.
  Frank onlangs geplaatst…Outfit post; vader & zoonMy Profile

 • Reageren
  Mandy
  27/05/2017

  De zonnebrandcreme van dr. Jetske Ultee. Ik bestel altijd een liter zodat ik lekker onbeperkt smeren kan ?..
  Zonnebrand is m’n beste vriend in de zomer ??..

  http://www.smeerjein.nl/zonnebrandcreme/over-dit-product

 • Reageren
  Nicole
  27/05/2017

  Gebruik de suncare van Drs Leenarts momenteel veel. Ik ontdek telkens weer een ander merk die ik veel gebruik..
  Nicole onlangs geplaatst…Bioderma Photoderm kid mousse | Aanrader of niet?My Profile

 • Reageren
  Didi
  27/05/2017

  Altruist te koop bij DA of online. De makers (oa een nederlandse dermatoloog) hebben geen winstoogmerk, gebruiken de nieuwste filters en doneren voor elke tube een tube aan albino kinderen in Afrika.

 • Reageren
  Trish
  27/05/2017

  Rituals !

 • Reageren
  Eke
  27/05/2017

  Ik moet eerlijk bekennen dat zodra het mooie weer verkondigt is, ik een fles meegris uit de winkel waar ik op dat moment ben. Vaak dan kies ik de meest betaalbare. Ga er nu wel beter op letten!
  Eke onlangs geplaatst…AliExpress Shoplog | Unicorns, telefoonhoesjes, oorbellen en nog veel meerMy Profile

 • Reageren
  Liset
  27/05/2017

  Oh jee, dat is niets best! Koop je een zonnebrandcrème, doet hij niet wat hij belooft. Ik gebruik zelf eentje van Comfort zone, dat is één van de weinige waar ik tegen kan met mijn gevoelige eczeemhuid.
  Liset onlangs geplaatst…Outfit | Festival readyMy Profile

 • Reageren
  Lola
  27/05/2017

  Zelf kan ik het merk Ladival aanraden. Ik heb een zongevoelige huid en heb last van zonne-allergie met de bijkomende kwaaltjes als blaasjes en veel jeuk. Sinds ik dat merk gebruik heb ik nergens meer last van. Het is trouwens een zonnebrand op gelbasis. Voor mij een fantastisch product, tipje!

 • Reageren
  Marloes
  27/05/2017

  Wij smeren trouw met Nivea, ik vind die geur van de zonnebrandcrème ook gewoon heerlijk! Heb wel eens andere budget vriendelijke crèmes gehad maar de geur stond me zo tegen dat ik het nu bij Nivea houd.
  Marloes onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

 • Reageren
  Drennie1980
  27/05/2017

  Ik gebruik vaak nivea omdat ik die zo lekker vind ruiken. Maar koop hem dan weer wel in de aanbieding bij de Zeeman ofzo. Verder gebruiken wij ook vaak die van de Lidl. Nooit verbrande huidjes hier. Mijn jongste zoon krijgt een allergische reactie door de Kruidvat zonnebrand crème. Allemaal kleine bultjes op zijn huid. Heel gek.

 • Reageren
  Annemiek
  27/05/2017

  Goed zeg dat je hier aandacht aan besteedt!! Best wel schokkend nieuws!

 • Reageren
  Carlijn
  27/05/2017

  Clarins niet nee? Valt me tegen! Jammer, een van mijn favoriete merken. Gebruik als sun care nu hoofdzakelijk Ladival.

 • Reageren
  Yvonne
  27/05/2017

  Ik gebruik een van Biodermal en die bevalt goed. Die van de Hema schijnt inderdaad ook goed te zijn; heb ik wel vaker gehoord. Het verbaast me wel dat Clinique slecht scoort. Een (andere?) tube zonnecreme van Clinique voor het gezicht (een gele), wordt wel heel goed beoordeeld door Paula Begoun.
  Yvonne onlangs geplaatst…Ik weiger mij te schamen voor de overgangMy Profile

 • Reageren
  Merel
  27/05/2017

  Dank voor de tip! Ik gebruik zelf op dit moment garnier zonnemelk. Prima spul 🙂

 • Reageren
  Yvonne
  28/05/2017

  Ik kijk nooit naar het merk, graai gewoon altijd factor 30 mee (heb wel eens in een onderzoek gelezen dat alles boven factor 30 onzin is). De 4 flessen die ik in huis heb zin dan ook allemaal van een ander merk. Maar nooit duur.

 • Reageren
  carrieremamma
  29/05/2017

  Jeetje wat vervelend. Je moet daar toch echt wel van op aan kunnen. Ik vind een goede zonnebrand echt heel belangrijk. Smeer zelf altijd met factor 50, ook mijn kleintje.
  carrieremamma onlangs geplaatst…Thuis bevallen of in het ziekenhuis: Tips voor iedere zwangere vrouw!My Profile

 • Reageren
  Rachel
  31/05/2017

  Ik vind zonnebrandcrème niet fijn. Het plakt en ruikt niet lekker. Misschien omdat ik vaak een goedkope heb. Ookga ik dan uren de zon in, want ik ben toch ingesmeerd. Vervolgens verbrand ik alsnog. Zonder insmeren zit ik al in de schaduw.
  Ik word verplicht om de kinderen in te smeren (een hele goede vent heb ik), dus voor hen vind ik het wel belangrijk dat hun tere huidje echt beschermd wordt. Zo te zienmoet ik me dus verder verdiepen in de producten
  Rachel onlangs geplaatst…Sproeten en make-upMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.