Een oppas zoeken, ik vind het maar eng

James is nu bijna 2,5 jaar en ik heb het nog steeds niet over mijn hart kunnen verkrijgen om hem bij een oppas achter te laten.

Inmiddels heeft James het ontzettend naar zijn zin bij de gastouder, maar het heeft tijden geduurd voordat ik hem daar niet meer huilend achterliet. Het staat nog zo vers in mijn geheugen gegrift dat ik het lastig vind om ‘zomaar’ een oppas te nemen. Toch vind ik het wel tijd worden voor iemand buiten de familiaire kring die zo af en toe komt oppassen als wij uiteten willen of een keertje naar de film. Het lijkt me heerlijk om een klein beetje meer vrijheid te hebben zodat we af en toe ’s avonds samen weg kunnen gaan.

Maar ik vind het een ding, een oppas. Ten eerste: waar begin je met zoeken? Ten tweede: hoe weet je nou of je iemand 100% kunt vertrouwen (volgens mij kan dit sowieso nooit) en ten derde: hoe laat ik mijn kind nou achter zonder zelf helemaal panisch te worden van alles wat James allemaal kan overkomen? Ik ben heus geen overbezorgde moeder.

Hoewel ik dus graag een goede oppas wil, vind ik het ook wat overdreven om potentiële babysitters een hele sollicitatieprocedure te laten doorlopen. En misschien is het ook wel een gevoel, misschien is het wel zo dat zodra iemand binnen komt lopen je meteen weet dit is het of dit is het niet.

In ieder geval heb ik wel de volgende ‘eisen’:

 • De oppas moet minimaal 13 jaar zijn (ook zodat het nog verantwoord is om rond 23.00 thuis te komen. Kinderen jonger dan 13 jaar horen denk ik dan al in bed te liggen).
 • Idealiter heeft de oppas een beetje ervaring met kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar.
 • Zij (of hij) moet niet te onzeker zijn. James is hier erg gevoelig voor.
 • Ik wil een keer of twee proefdraaien, het liefst een keer met mij erbij en daarna een keer zonder mij. Ik vind het een te grote stap om de oppas meteen met James alleen te laten.
 • Ik zou het fijn vinden als de oppas in de buurt woont en op de fiets kan komen.
 • Op tijd komen vind ik cruciaal! Doet de oppas dat niet de eerste keer dan zal ik hier zeker wat van zeggen.

Ben ik te kritisch? Wat zijn jullie tips wat betreft oppas?

Dit vind je misschien ook leuk

38 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  16/02/2017

  Ik vind dit ook heel moeilijk, mijn zoontje is 4 en we hebben alleen maar opa’s en oma’s op laten passen tot nu toe.

  Over jouw eisen:
  – ik vind 13 jaar echt te jong, dat zijn zelf baby’s in mijn ogen.. Voor mij moeten ze minimaal 16 jaar zijn.
  – verder moeten ze sowieso in de buurt wonen en niet overnachten.

  En dan nog dit, en dit klinkt heel raar misschien, maar ja het gaat om mijn kind…: Ik wil graag dat het een meisje is uit -minimaal- een VWO klas. Omdat ik denk dat die serieus zijn.
  Een vriendin van mij heeft les op een tweetalig onderwijs (VWO+/gymnasium) en die kan wel leuke meisjes leveren die ze ook echt al jaren kent en vertrouwt, dus wat dat betreft heb ik geluk.

  Succes Sanne, loslaten blijft moeilijk.

  • Reageren
   Milou
   17/02/2017

   Maar meiden van het VMBO of wat dan ook kan toch ook serieus zijn? Ik denk niet dat dit aan het niveau ligt maar aan de persoon zelf. Ik zelf ben 16 en zit op het MBO, en daardoor heb ik een stuk volwassener leren worden bijvoorbeeld.

  • Reageren
   Floor
   17/02/2017

   Ik snap dat dat je eerste ingeving is, maar ik heb veel vriendinnen die MBO hebben afgerond in de richting kinderopvang. Laat je dus vooral niet leiden door het opleidingsniveau, dit zegt niet veel over hoe serieus mensen met kinderen omgaan.

   • Reageren
    Yvonne
    17/02/2017

    Ik merk dat ik verkeerd begrepen word en dat komt omdat ik zelf onduidelijk ben geweest waarschijnlijk. Ik zou best iemand met een afgeronde mbo-opleiding richting kinderopvang op willen laten passen, mits diegene minimaal 17 jaar is en ik hem/haar echt goed ken.
    Maar in andere gevallen prefereer ik een hoger opleidingsniveau.

  • Reageren
   sharon
   18/02/2017

   HAHA Yvonne, hoge opleiding is echt onzin!
   Vaker is het zelfs zo (ook met bijbaantjes) dat kids met een lagere opleiding meer ervaring in de praktijk hebben. Bijv: een VMOBO/MBO student loopt veel meer praktijk stage dan een student van een hogere opleiding. Hierdoor komen ze vaak al op jonge leeftijd in contact met veel mensen. En leren ze beleefd en zelfstandig te zijn. Daarnaast zegt het niveau qua opleiding helemaal niets over het karakter en persoonlijkheid van een persoon! Nee oordelen over het opleidings- niveau van een oppas is echt discriminatie. Maar dit is natuurlijk mijn mening;-)

   • Reageren
    Yvonne
    19/02/2017

    Euh Sharon, je hebt het over discriminatie, maar doet het vervolgens zelf (lees je eigen bericht maar terug).
    Ieder zijn mening, ik blijf bij mijn onderbouwde mening. Ik scheer zeker niet alle lager opgeleiden over 1 kam maar als ze zo jong zijn en het gaat over mijn kind heb ik een mening.

    • Reageren
     Plndgn
     20/02/2017

     Ik sluit me bij sharon en de rest aan! Dat is wel degelijk discriminatie maar het door hebben is een ding.

     Voor de rest 13 vind ik te jong..
     Oppas regelen heb ik nooit gedaan en ga ik ook nooit doen (oma lijkt mij een verstandige keuze)

 • Reageren
  Channa
  16/02/2017

  Oh ik snap je helemaal. Ik durfde geen vreemde in huis te halen. Kreeg ineens een heldere ingeving dat ik de dochter van onze gastouder wel eens kon vragen. Waren de kinderen al bekend mee, dus een ideale oplossing 🙂
  Channa onlangs geplaatst…De leukste items voor Pasen shop je bij de Action!My Profile

 • Reageren
  Linda
  16/02/2017

  Gaat James binnenkort ook naar een peuterschool? Wellicht dat daar klasgenootjes zijn met oudere broers/zussen? Dan heb je zeg maar al een soort van connectie.

 • Reageren
  Bianca
  16/02/2017

  Zo herkenbaar en nee je bent niet te kritisch. Mijn dochter is dan al wel een stuk ouder, maar eigenlijk is geen enkele oppas goed genoeg behalve oma/opa x
  Bianca onlangs geplaatst…5 DINGEN WAAR IK EEN HEKEL AAN HEBMy Profile

 • Reageren
  Heleen
  16/02/2017

  Ik snap het helemaal! Je mag inderdaad eisen hebben, je laat toch iemand op je kind passen en een vreemde in huis! Zelf zou ik wel iemand willen die ouder is dan 13.
  Wonen er geen gezinnen in de buurt die een goede oppas hebben? Of kun je geen 2e of 3e jaars SPW leerling strikken? ?
  Heleen onlangs geplaatst…Vijf keer de leukste kinderboeken deel 1!My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  16/02/2017

  Je bent helemaal niet kritisch, ik snap precies wat je zegt! Zeker met jouw ervaringen bij de gastouder, toen hij zo verdrietig was. Is het niet een idee om de oppas te laten komen als James in bed ligt? Dan hoeft diegene alleen maar op de bank te zitten en chips te eten. Wij willen ook wel graag een oppas, maar ik vind het ook een dingetje. Tot nu toe passen alleen opa en oma af en toe op in de avond, en vanavond voor het eerst een vriend (maar die is 37 en geen 13 meer). Ik vind 13 erg jong, zou zelf liever iemand van 16, 17 of 18 ofzo willen. Maar omdat mijn meiden nog steeds niet helemaal steady slapen, begin ik er nog niet aan. Wil iemand niet opzadelen met wakkere, huilende twins. Wens je veel succes met het vinden van een geschikt iemand, moet lukken zou je denken. Maar niks overhaasten, gun jezelf de tijd iemand te vinden waar je écht een goed gevoel bij hebt.

 • Reageren
  Kimberly
  16/02/2017

  Hi!
  Ik ben nu 17 en ik pas nu zelf een heel aantal jaar op. Wat al eerder werd gezegd; ik zou iemand kiezen uit een havo of vwo klas. Ik merk toch in mijn omgeving dat deze meiden een stuk zelfverzekerder en meer verantwoordelijk zijn. Daarnaast kun je letten op hoe de oppas zich gedraagt tijdens de eerste kennismaking. Vraagt diegene naar allergieën van James, waar de verbandtrommel ligt en over huisregels die er gelden? Dan heeft diegene waarschijnlijk een groot verantwoordelijkheids gevoel!

  Liefs

  • Reageren
   Yvonne
   16/02/2017

   Wow, ik zou deze pakken Sanne :))

 • Reageren
  Emma
  16/02/2017

  Ik doe af een toe een beroep op familie en daarbij heb ik twee vriendinnen die ook daadwerkekijk met baby’s werken, mijn dochter is erg op hen gesteld dus daar hebben we erg geluk mee! Een oppasmeisje zal ik zelf niet doen. Gewoon niet zo’n goed gevoel over.

 • Reageren
  Lilly
  16/02/2017

  Ik heb bij heel veel mensen opgepast. Bij mij waren het vooral familieleden, buren, via via kennissen. Zou get zelf ook niet zo prettig hebben gevonden om op die leeftijd bij vreemden in huis te gaan zitten.
  Oh en even als reactie op de opmerking die ik hier zag over minimaal een VWO leerling te willen. Prima hoor niets mis mee. Maar ik heb VMBO gedaan en weet echt veel tactischer om te gaan met kinderen dan mijn zusje die gymnasium doet. Dat is echt zo verschillend per persoon.
  Misschien heeft je gastouder een tip? Of andere ouders via je gastouder? Vooral gewoon doen waar je je goed bij voelt. Een avond je uit is niets aan als jij je niet kunt ontspannen!

 • Reageren
  Michelle van de Luitgaren
  16/02/2017

  Hi, ik pas zelf al op vanaf mijn 16e tot nu (24).. en ik ben bijna afgestudeerd aan de PABO. Ik heb op dit moment 6 vaste oppas gezinnen (ook gezinnen waar ik hele weekenden verblijf) en heb gemerkt dat ze het fijn vinden dat ik deze studie doe in combinatie met het oppassen. Ik weet ook dat er veel meer meiden zijn die een pedagogische studie volgen en dit een leuk ‘bijbaantje’ vinden. Zelf ben ik bij mijn oppas
  adresjes terecht gekomen via social media (Facebook) en websites als oppassen.nl. Ik denk dat vooral klik tussen oppasser en ouder en oppasser en kind meteen goed moet zijn! Ik heb alleen maar positieve ervaringen en ben super enthousiast over het oppaswerk. Succes!

 • Reageren
  Vera
  16/02/2017

  Hoi Sanne,
  Ik ben zelf inmiddels 18 jaar maar ik pas al op sinds m’n 14e. Ik ben begonnen met oppassen bij een gezin bij mij in de straat, dus deze mensen kende ik al vrij goed. Vanaf mijn 17e heb ik mezelf ingeschreven bij twee oppas-sites (oppassen.nl en oudermatch.nl). Via beide sites ben ik benaderd en ik heb er nu 2 vaste oppasadressen bij. Via deze site kan je eerst even chatten en vragen stellen aan de oppas. Vervolgens kan je deze persoon uinodigen voor een kennismakingsgesprek. Één gezin had een jongetje van nog geen 1 jaar oud en ik had hier nog niet zo veel ervaring mee. Eerst is mij alles uitgelegd en daarna heeft ze alle stappen van het naar bed doen met mij doorlopen. Dit is erg goed gegaan dus toen vertrouwde ze mij met de baby. Het is denk ik wel handig om je oppas te vertellen dat hij/zij altijd contact op kan nemen via de telefoon. Als ik twijfel over iets, stuur ik gelijk even een appje.

  Dat je zelf een fijn gevoel hebt bij de oppas is cruciaal. Anders kan je wel lekker een avondje uit gaan maar dan kan ik me voorstellen dat je er niet bepaald relaxt bij zit. En wat jouw eisen betreft: helemaal niets mis mee, maar als het om een baby gaat, zou ik toch kiezen voor een oppas die wat ouder is (vanaf 15 jaar). Laat de oppas een keer op een kennismakingsgesprek komen en kijk hoe James op hem/haar reageert. In het begin is dit natuurlijk nog nieuw & eng voor James, dus het is ook erg belangrijk om te kijken hoe de oppas met James omgaat.

  Veel succes bij het vinden van een oppas!

 • Reageren
  Yvonne
  16/02/2017

  Nog even naar aanleiding van een aantal berichten hierboven. Je moet het natuurlijk zelf beslissen, maar ik zou NOOIT een oppas kiezen via een site. Echt onbespreekbaar. Het móet iemand zijn die ik zelf al heel goed ken of die iemand die ik goed ken al heel goed kent. Anders blijf ik liever zelf thuis.
  Dat wil niet zeggen dat ik denk dat het allemaal slechte mensen zijn die achter die sites zitten (integendeel zelfs!), maar ik laat mijn kind niet bij een vreemde.

 • Reageren
  Shirley
  16/02/2017

  Ik vind dit ook ontzettend moeilijk en naast het kinderdagverblijf, gaat Skyler dan ook alleen naar mijn ouders… Kan me niet voorstellen dat ik een avondje wegga en er iemand in huis is bij mijn kind, die ik eigenlijk helemaal niet zo goed ken, haha. Dus of mijn ouders passen op, of Skyler logeert daar, of we gaan gewoon niet weg 🙂 Misschien is het anders als je het al vanaf het begin doet en zowel je kind als jij een band met zo’n persoon hebt… Toch doen we het bij kindje twee gewoon hetzelfde. Kinderopvang en ouders 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…New in: Joolz Day2 Quadro BluMy Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  16/02/2017

  Hier zitten wij nu ook over na te denken. Ook nuttig de reacties van anderen te lezen.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Wat ik heb gekocht voor mijn Valentijn…My Profile

 • Reageren
  Julia
  16/02/2017

  Ik ben zelf al een jaar of 8 oppas. Eerst heb ik wel eens op het zoontje van een vriendin van mijn ouders gepast als zij dan bij ons op bezoek kwam en ze ’s avonds nog wat in de stad wilden doen. Mijn eerste adresje was bij ons in de straat toen ik 17 was. Voor mij ook een fijn gevoel dat mijn ouders een paar huizen verderop zaten voor als er iets zou gebeuren. Nooit wat gebeurd hoor, maar de eerste paar keer vond ik toch wel een beetje spannend. Toen ik voor mijn studie naar een andere stad ben verhuisd had ik van mijn eerste oppasadres een adresje van vrienden van hen die daar toevallig ook wonen. En ik had later ook een adresje van een collega van een vriendin van mij, maar daar ontbrak de klik een beetje en daar ben ik maar drie keer geweest ofzo, daarna nooit meer wat van ze gehoord.

  Het is sowieso een goed idee om eerst een kennismaking te doen. Dan weet je een beetje wat voor persoon je in huis haalt en hoe hij/zij met je kind omgaat. Maar het prettigste lijkt mij iemand die je al kent of waar iemand anders die je kent al goede ervaringen mee heeft. Persoonlijk vind ik 13 jaar nog een beetje jong om op te passen, ik zou eerder aan 15/16 denken. Misschien een buurmeisje of -jongen (mijn broertje heeft na mij opgepast bij het adresje bij ons in de straat, kan ook prima!) of een kind van een collega van je vriend ofzo? Of misschien een oppas die ook bij andere kinderen van de gastouder oppast? Veel succes in ieder geval!

 • Reageren
  jolanda
  16/02/2017

  Mijn babysitcarriere begon rond mijn 16e en ik had diverse adressen in de wijk (hoera, nieuwbouwwijk!) Oppassen was mijn bijbaan tot ik klaar was met het MBO. Toen is mijn jongere zus daar gaan oppassen, ze zal rond de 17 geweest zijn. Nu ben ik zelf moeder en is het hier vooral de opa en oma die komen oppassen of waar ze gaat logeren. Het nichtje wat wij hebben woont net te ver weg, ik laat een tiener niet midden in de nacht 10 km alleen door polder/bos fietsen.

  Persoonlijk vind ik 13 te jong, 15 zou mijn minimumeis zijn. Verder niet rokend, niet bang voor de hond en inderdaad wonend in ons dorp. Je kan ook proefdraaien door bijvoorbeeld op te laten passen terwijl je bij de buren koffie drinkt of even een boodschap doet.

  Ik vind trouwens het idee dat iemand op het VWO serieuzer zou zijn een belachelijke aanname! Ik ken genoeg VMBO-rs die hun school en vervolgopleiding serieus nemen en prima in staat zijn om met kinderen om te gaan. Een praktisch ingesteld meisje dat de (kinder)verzorging in wil, is misschien wel een betere match dan de vwo’r die op zijn 15e nog ruim 2 jaar de tijd heeft te bedenken wat ze wil en meer van de boekenkennis is.

  • Reageren
   Yvonne
   16/02/2017

   Jolanda, over jouw opmerking dat mijn “aanname” dat een VWO-er serieuzer zou zijn belachelijk is: jij hebt het over een praktisch ingesteld meisje dat misschien wel een betere match is dan een 15-jarige die meer van de boekenkennis is.
   Punt 1: ik vind 15 sowieso te jong. Voor mij is eigenlijk 17 de ondergrens.
   Punt 2: waarom ga je ervan uit dat een VWO-er niet praktisch ingesteld is? Over aannames gesproken…
   Natuurlijk kun je niet alle VMBO-ers en VWO-ers over één kam scheren maar als ik moet kiezen tussen 2 mensen die ik niet ken (wat ik persoonlijk denk ik niet zou doen overigens) , dan kies ik voor de VWO-er van 17 of 18 jaar.
   Mocht ik iemand kennen die zeer geschikt is en die 16 is en op het Vmbo zit, is hij/zij uiteraard zeer welkom!

 • Reageren
  Annemiek
  16/02/2017

  Mijn buurt heeft een facebookgroep, ik zie dat ouders en andere bewoners via die groep tips uitwisselen over dergelijke dingen! Misschien handig om te kijken of er ook zoiets is in jouw buurt (of dit opstarten). Met de sneeuw werden er bijv ook sneeuwpakjes opgezet die mensen over hadden omdat ze te klein waren geworden, tips voor glazenwassers enz.

 • Reageren
  Beau
  16/02/2017

  Ik vind je absoluut niet te kritisch. Het gaat om jouw kind en dan is jouw mening wat telt. Er zijn verschillende sites die je kunt bekijken waar meiden en jijzelf een profiel aan maken waar je jouw eisen in kunt vullen en de oppassers hun gegevens. Zo kun je van te voren al goed zoeken naar de eisen die jij hebt!

  Succes met het zoeken van een betrouwbare, lieve oppas.
  Mijn tip is: zoek een oppas die een pw diploma minimaal niveau 3 heeft.

 • Reageren
  Manon
  16/02/2017

  Je mag zo kritisch zijn als je wilt!
  Is jullie kind en jullie (vooral jouw misschien) gevoel.
  Zou het doen zoals het jullie een goed gevoel heeft en zou zeker proefdraaien.
  Je geeft diegene wel de verantwoordelijkheid over je kind, dus hell yeah dat ik ook kritisch zou zijn! Al lijkt het op een sollicitatie procedure, kan jou dat schelen. Ga lekker op je gevoel en instinct af, die zit meestal goed toch?
  Maar omdat je oom de mening van je volgers vraagt: Ik zou zelf persoonlijk ook zeker liever een meisje ouder dan 13 jaar in huis willen.

 • Reageren
  Yvette Jonk
  16/02/2017

  Even rondvragen in de buurt of misschien een briefje ophangen in de supermarkt, of bericht op facebookgroep? 13 jaar klinkt jong maar ik was, volgens mij, 12 dat ik begon met oppassen. Op een baby van een paar maanden en een kindje van 4. Gedaan tot de jongste 4 jaar werd. Ik vond het ook fijn dat ik de ouders altijd kon bellen als het niet ging. Is een enkele keer ook wel eens gebeurd, als er eentje ziek werd byv. Ik kwam ook altijd ruim van te voren zodat we eerst nog even rustig konden kletsen en als het laat werd bleef ik er altijd slapen. Fijn ook dat de kindjes je op een gegeven moment vertrouwen en herkennen.

 • Reageren
  Tessa
  16/02/2017

  Altijd spannend, je kind toevertrouwen aan een vreemde. Ik vind jou standpunt van oefenen waar jij bij bent dan ook heel goed. Door bijvoorbeeld boven te gaan werken is james toch alleen waardoor hij kan wennen. Maar heb je snel genoeg in de gaten als er iets niet goed verloopt. Jammer dat ik niet in de buurt woon. Want wat is james een leuk ventje

 • Reageren
  Josan Jongbloed
  17/02/2017

  Ik had een geweldige oppas. Boven de 18, werkt bij zo’n krijspaleis en deed een sabtical. Dreumes was dol op haar. Maar ze vond een fulltime baan. Tegenwoordig past de schoonmaakster op. Die kemt dreumes ook heel goed. Heeft zelf al 3 kids opgevoed dus dat komt ook wel goed.
  Josan Jongbloed onlangs geplaatst…Zijn kinderen in gastouderopvang kwetsbaarder voor pedofielen?My Profile

 • Reageren
  Willemijn
  17/02/2017

  Ik heb dan zelf nog geen kinderen maar wel veel ervaring in het werken met kinderen (kinderopvang en gastouder) en ook heb ik jaren opgepast. Wat ik je heel erg kan afraden is het puntje proefdraaien met jou er bij. Een kind reageert dan altijd anders als de ouder(s) er is. Ik heb daarom ook al menig maal gezien dat er dingen hierdoor niet door gingen. Wat ik je kan aanraden is om klein te beginnen.. begin met een gesprekje (waar James ook bij zit) en kijk hoe de oppas reageert op hem en hij op haar. Heb je een klik? Super! Spreek dan nog een keer af en dan gaan jullie eerst gezellig spelen (treinbaan maken etc) en ga dan tijdens het spelen even een boodschap op het dorp doen. Van goh James mama gaat even naar de winkel zij blijft hier gezellig met jou spelen als ik terug ben gaan we weer verder bouwen. Dan is het relatief een korte tijd dat je weg bent en misschien kun je bij terugkomst even door t raam naar binnen gluren om te kijken hoe t gaat.
  Ook nog iets anders.. ik zou persoonlijk voor iemand vanaf 15 gaan meestal hebben die iets meer ervaring. En vraag referenties! Succes ermee!

 • Reageren
  Tess
  17/02/2017

  Hoi!
  Ik ben zelf 16 en woon (als ik het goed herken van jouw foto’s) heel dicht bij jullie in de buurt. Ik pas wel vaker op op jonge kinderen en het lijkt mij ook leuk om dat bij jouw zoontje te doen! Ik snap dat dit niet helemaal de bedoeling was van dit artikel, maar ik wist niet helemaal hoe ik het anders moet laten weten ?.
  Groetjes Tess

 • Reageren
  Wendy (B)
  17/02/2017

  13 jaar is echt wel jong.
  Ik zou eerder zeggen vanaf 16 jaar.
  Heb je niemand in je kennissen/vriendenkring die zich voor het oppassen geroepen vindt?
  Ik heb jaren oppas gedaan om een extra centje te verdienen.
  Jammer genoeg worden kinderen groot en stopt het 😉 🙁
  Toch zou ik dit wel graag terug doen.

 • Reageren
  Dionne
  17/02/2017

  Mijn dochter is ook nogal eenkennig (als er onverwacht een vreemde het huis in stapt wordt ze HYSTERISCH), dus ik vond dit ook lastig. Eerst hadden we een stagiair van de crèche, 18 jaar, pedagogische opleiding, N. kende haar al, ideaal. Maar zij kreeg op een gegeven moment een horecabaantje en kon dus vrijwel nooit meer. Nu heb ik een buurmeisje, 17 jaar, doet mbo en heeft wel wat oppaservaring.

  Ik had niet direct een heel uitgesproken gevoel bij haar, maar ben afgegaan op hoe mijn dochter reageerde op haar en dat was heel goed. Ik zou 2 of 3 meisjes uitnodigen en dan kijken hoe James en zij op elkaar reageren en dan niet laten oppassen terwijl je erbij bent, maar gewoon even een half uurtje weggaan om een boodschap te doen of zo. Lijkt me voor hen ook vervelend als ze ‘op de vingers gekeken’ worden, dan durf je ook niet zo veel denk ik. En dan na dat half uurtje kijken hoe ze er allebei aan toe zijn en opbouwen.

  Maar blijft lastig hoor, en denk dat je ook gewoon geluk moet hebben om iemand te vinden met wie het klikt.

 • Reageren
  Stephanie
  17/02/2017

  Ik vind 13 jaar wel jong. Ik ben op die leeftijd begonnen met oppassen. Maar met mijn ervaring nu als gastouder, vond ik het eigenlijk echt heel raar dat de ouders het toe gelaten hebben. Misschien alleen als de kinderen op bed liggen, en de buurvrouw er vanaf weet?
  Ik zou na een goed gesprek, eens een middagje met de oppas naar de speeltuin gaan, of de kinderboerderij en een keer koekjes bakken of zo. Zo dat James de oppas goed leert kennen en jij weet hoe ze alles aan pakt.

 • Reageren
  Denise
  17/02/2017

  Ik pastte altijd op mijn buurmeisjes op. Ik was 21 en de jongste opgepast vanaf 10 weken. Vond dat zelf best vroeg dat ze hun kleine alleen achter lieten. Maar altijd goed gegaan :)! En ook altijd veel plezier gehad! Ik zou vooral iemand in je eigen buurt zoeken, vraag het rond aan buren etc! Zo ziet james haar of hem ook buiten het oppassen eens voorbij komen 🙂

 • Reageren
  Cassandra
  19/02/2017

  Ohhhh dit is zoooo herkenbaar! Leia is nu ook bijna 2,5 en we wonen 2 uur rijden bij familie en vrienden vandaan. We hebben naast hen, verder geen oppas. Voor een bioscoopje of een dinner gaan we dus niet 2 uur rijden haha. Maar een oppas vinden.. ik vind het toch wel een raar idee. Iemand die je niet kent, in je huis, verantwoordelijk voor jouw kind, bij je persoonlijke spullen. Ik snap het helemaal dat het een dingetje is en dat je hierin “kritisch” bent. Misschien kun je informeren bij de kinderopvang of ze nog goede oppassers kennen?
  Cassandra onlangs geplaatst…50 Shades Darker | Datenight met Themommydiaries!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.