Opgebiecht: Dingen waar ik het niet zo nauw mee neem in de opvoeding

De adviezen worden je als ouder om de oren geslingerd en ik moet zeggen dat ik heel wat makkelijker ben geworden sinds ik een tweede heb. Dit zijn de dingen waar ik het niet zo nauw mee neem.


Hoeveelheid melk. Dochterlief slaapt niet goed in zonder haar flesje warme melk en ook ‘s ochtends is ze een stuk beter te pruimen wanneer ze eerst haar flesje krijgt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar toch iets meer in giet dan dat voorgeschreven wordt. Het voedingscentrum adviseert voor een dreumes 300cc zuivel per dag, dus ook inclusief yoghurt, boter, kaas en dat soort zaken. Isé krijgt sowieso al 1x 150cc melk en 1x 180cc en dan ook vaak nog een toetje na het avondeten. Ze komt dus iets boven de hoeveelheid voorgeschreven melk uit. Vind ik dat erg? Nee. Werkt het voor ons? Ja. Prima dus.

Schermtijd. Ik ben absoluut geen voorstander van uren lang hersenloos naar een filmpje zitten te kijken en het gebeurt geregeld dat er overdag helemaal geen scherm aan gaat, maar het wil heus wel eens voorkomen dat James eerst drie kwartier een filmpje kijkt, en later op de middag nog een uurtje met zijn vader op de Playstation zit. Terwijl het advies toch echt is om kinderen van vier maximaal 30 minuten achter elkaar naar een scherm te laten kijken en maximaal 1 uur per dag.

Daarover gesproken, ik moet heel stiekem toegeven dat James op de Playstation wel eens spelletjes speelt voor eh, een wat oudere doelgroep zeg maar. Niet dat dat heel bewust is gegaan, hij mocht wel eens met zijn vader meespelen en vond dat dan reuzeinteressant. Toen kwam de vraag of hij dan zelf eens ‘met zo’n poppetje door de woestijn mocht lopen’. Ja ach, waarom niet. En van het een komt het ander want zo af en toe moet er dan een ander poppetje in de woestijn worden uitgeschakeld.

Snoep. Ik las onlangs dat de standaard kinderzakjes snoep eigenlijk te veel snoep bevatten voor kinderen. Een zakje tumtums bijvoorbeeld, of een zakje beertjes. Tsja, ik ben ook weer niet het type dat drie beertjes uit het zakje haalt om het vervolgens weer op te bergen voor James. Van mij mag ‘ie gewoon het hele zakje. Op voorwaarde dat hij voor de rest ook wel goed eet natuurlijk.

Kijk, iedereen bepaalt dat natuurlijk voor zich, maar mijn kinderen mogen gewoon springen op de bank. Wel met schoenen uit natuurlijk. Ik heb er nooit een probleem van gemaakt als James even wilde uitrazen op de bank en zelf doe ik ook geregeld mee met tikkertje waarbij we over de banken rennen en vliegen. Gelukkig hebben we banken die prima tegen een stootje kunnen. Overigens weet James heel goed dat het bij een ander niet zomaar de bedoeling is om op banken te springen.

Zijn er zaken in de opvoeding waar jij het wat minder nauw mee neemt?

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reageren
  Eke
  11/01/2019

  Ik vind die richtlijnen altijd een beetje suf. Alsof je zelf niet met je gezonde verstand en moedergevoel kunt bepalen wat goed is voor je bloedjes.

 • Reageren
  Monique
  11/01/2019

  Dat springen op de bank vind ik in principe niet zon probleem voor de bank maar mijn jongste is er ooit eens vanaf gebounced met zijn hoofd op de tafel. Vind ik dus minder. Dus dat mag niet meer. Verder heb ik eigenlijk ook altijd mijn gevoel gevolgd. Het is een advies, geen verplichting!

 • Reageren
  Manon
  11/01/2019

  Die hoeveelheid melk is herkenbaar. De oudste krijgt eigenlijk te weinig en de jongste te veel. Maar dit is wat voor ons voor nu werkt. Vooral de hoeveelheid melk ‘s avonds en ‘s nachts. Zonder melk = geen slaap

 • Reageren
  Emma
  11/01/2019

  Hier precies dezelfde de dingen waar wij het niet zo nauw mee nemen! Zo gek is het dus niet?

  Liefs Emma

 • Reageren
  Sara
  11/01/2019

  Precies hetzelfde hier met schermtijd. Mijn kinderen van 3 en 5 kijken vaak sochtends in het weekend een uurtje (kunnen wij uitslapen) en smiddags tijdens het koken ook weer een uurtje.

  • Reageren
   Yvonne
   11/01/2019

   Haha, wij nemen het ook niet zo nauw hiermee, vooral als het ons beter uitkomt ;). Worden we allemaal leukere ouders van toch? En slapen is gezond!

 • Reageren
  Gerrie
  11/01/2019

  Groot gelijk hoor, lekker je eigen gevoel volgen. Onze zoon van nu 21 jr speelde ook al vanaf heel jong dat soort games op de PlayStation en hij is er niet gewelddadig door geworden ofzo ?
  Gerrie onlangs geplaatst…Werken als vrijwilliger voor de Dirk Kuyt Foundation.My Profile

 • Reageren
  Lisette
  11/01/2019

  Ik neem het minder nauw met ALLES waarover ik vroeger een mening had ?

 • Reageren
  Yvonne
  11/01/2019

  Ik heb er maar één en ik heb het nooit zo nauw genomen. Richtlijnen? Ik kijk gewoon naar mijn kind en die weet niet wat cc’s zijn hoor. Die had gewoon HONGER als een paard! Dus die kreeg altijd veel meer dan de richtlijnen maar dat hoorde ik pas als ik op het consultatiebureau kwam want dan vroegen ze hoeveel hij dronk. En dat was ook geen probleem.
  Op de bank springen is hier ook geen probleem zonder schoenen.
  Ik vind het altijd vreselijk als ik bij zo’n gezin gezin ben waar kinderen niet mogen rennen in huis. Als je er dure spullen hebt staan kun je misschien beter 2 huizen nemen: 1 voor je kinderen en 1 voor je spullen…

  Ik moest wel lachen om die snoepjes: zouden er echt mensen zijn die tumtums uit het zakje halen?? Ok, hier mag niet te veel gesnoept worden (max. 2 x per dag en sap drinkt hij niet), maar als er een feestje is dan ben ik hier niet streng in.

 • Reageren
  Laura | I scream beauty
  11/01/2019

  Jep hier ook de melk! Noud heeft nou eenmaal altijd honger en slaapt niet zonder flesje melk. Dan maar liever iets te veel melk dan een baby die niet slaapt toch?

 • Reageren
  Shirley
  11/01/2019

  Springen wil ik liever niet maar qua schermtijd, snoep en melk ben ik ook wel heel erg makkelijk. Mijn zoontje van 21 maanden drinkt nog gerust drie flessen melk op een dag. Ach, hij kan het hebben 😉

 • Reageren
  Manouk
  11/01/2019

  Wij nemen het ook niet zo nauw met de schermtijd. Doordeweeks bijvoorbeeld een heel stuk minder dan in het weekend, maar daar is het weekend voor vind ik. Wij hebben een lage salontafel en ik doe er niet moeilijk om als ze daar een keer op zitten of zelfs staan. Maar eigenlijk doen ze dat ook nooit en ze weten dat het bij anderen niet mogen.

 • Reageren
  Lotte
  12/01/2019

  Amen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.