Op vakantie zonder kind

IMG_7554

Toen ik een paar dagen in Genève zat besefte ik me weer hoe anders het is om naar het buitenland te gaan als je een kind hebt. Het is niet meer lang leve lol, we zien wel wat voor gekke dingen er op vakantie gebeuren en met wat voor verhalen we thuis komen, maar het is grotendeels de gedachte ‘ik hoop maar dat me niks overkomt en dat mijn kind niks overkomt’.

Normaal gesproken als ik op vakantie ging stuurde ik alleen mijn moeder en vriend even snel een berichtje voordat het vliegtuig opsteeg en wanneer ik geland was en daarna zou ik wel weer zien wanneer ze wat van me hoorden. Nu voelde het van wereldbelang om zoveel mogelijk mensen te laten weten wat mijn vluchtnummer was, de vertrek- en aankomsttijden, mijn verblijfplaats, de telefoonnummers van de mensen waarmee ik was en daarnaast kon ik het niet laten om te checken of James op tijd zijn hapjes had gehad, in een goede bui was, lang genoeg had geslapen en of er niks vervelends was gebeurd. Zo anders ga je dus op vakantie wanneer je een kind hebt.

De tweede dag in Genève kregen we een botsing met de auto. De gordel die ik om had was ook nog eens stuk en ik knalde hard tegen de stoel voor me. Het moment dat we stilstonden zag ik rook uit de motorkap komen en het enige wat ik kon denken was ‘ik moet eruit, ik heb een kind!’ Vroeger had ik er achteraf waarschijnlijk om gelachen en gedacht ‘heb ik weer’, maar nu stond ik nadien te trillen en kon ik alleen maar nadenken wat er was gebeurd als we nog veel harder hadden gereden. Een kind laat je, zeker in dit soort gevaarlijke situaties, enorm kwetsbaar voelen.

Ook de vliegreis vond ik ditmaal een stuk vervelender dan normaal. Natuurlijk ben je je er van bewust dat je met een zeer veilig vervoermiddel reist, maar dat neemt niet weg dat ik na de vliegrampen van de afgelopen tijd en het feit dat ik thuis een kind en een man heb een stuk onrustiger in mijn stoel zat. En waar ik normaal al meteen mijn oordopjes in deed tijdens de veiligheidsdemonstratie, lette ik nu extra goed op welke handelingen ik moest verrichten in geval van nood. Ik bedoel maar. Waar een kind al niet goed voor is.

Naast de natuurlijke angsten die je hebt als je zonder je kind op vakantie gaat, had ik een niet te stillen verlangen naar foto’s en filmpjes van hem, zo’n verlangen dat het gewoon pijn deed. Bang om ook maar iets van zijn ontwikkeling te missen vroeg ik de hele dag om foto’s om te kijken wat hij allemaal aan het doen was. Toen ik thuiskwam en hij bleek het woordje ‘aai’ geleerd te hebben stonden dan ook direct de tranen in mijn ogen.

En toch moet ik bekennen dat ik het ook wel fijn heb gevonden om even iets anders aan mijn hoofd te hebben dan alleen maar mijn kind, daar ben ik heel eerlijk over. Iedere dag staat voor mij in het teken van James. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ben ik hem aan het entertainen en verzorgen en om dat heel even uit handen te geven heeft mij juist wel wat rust in mijn hoofd bezorgd. De eerste dagen is het nog een beetje onwennig om niet in ieder geluidje zijn huiltje te horen maar naar verloop van tijd went dit. Ook het feit dat je er niet ’s nachts een paar keer uit moet, zorgt voor een hoop ontspanning.

Toch zal ik er niet snel voor kiezen om langer dan een paar dagen op reis te gaan zonder James, zeker niet naar een hele verre bestemming. Voorlopig voelt dat nog niet goed, en misschien wel helemaal nooit.

Zijn jullie wel eens een paar dagen weg geweest zonder kind? En hoe voelde dat?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Martina
  21/08/2015

  Heeeel goed dat je bent gegaan, lijkt me enorm spannend! Die van ons is nog maar 12 weken en krijgt borstvoeding dus dit is voor mij nog niet echt aan de orde. Toch hoop ik straks ook wel wat momentjes voor mezelf te kunnen nemen, al zullen ze inderdaad niet meer onbezorgd zijn…
  Martina onlangs geplaatst…21 Augustus 2015 – Een baby? Wacht maar, het wordt veel leuker…My Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  21/08/2015

  Het is heel herkenbaar dat op momenten dat je niet bij je kind(eren) bent, je ze enorm mist en graag wilt weten wat ze aan het doen zijn. Ik ben nog niet langer dan drie dagen bij ze weg geweest (alleen toen wij vorig jaar aan het verhuizen waren), dus gelukkig kon ik ze daarna weer snel in mijn armen sluiten. Het is vooral het gevoel dat je constant iets mist en een gek gevoel, alsof je een deel van jezelf kwijt bent (klinkt zo suf, maar dat gevoel van je kind zit zoooooo diep!) en die er op dat moment niet is. Ik zou het ook erg moeilijk vinden om ze een week te moeten misen!
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…L’Occitane Iris Bleu & Iris Blanc eau de toilette en showergelMy Profile

 • Reageren
  Charlene
  21/08/2015

  Ik snap je helemaal. Zelf ben ik nog niet langer dan 2 dagen weggegaan en dat vond ik al lastig. Toch is het ervaren van een soort “vrijheid” wel heel lekker. Alsof de allert zijn modus even uit mag.
  Charlene onlangs geplaatst…Hema 3D effect volume mascaraMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  21/08/2015

  Nee ik ben nog nooit zonder kind op vakantie geweest. Buiten dat ik daar niet zoveel behoefte aan heb, hebben we ook gewoon geen oppas!

  Wat ontzettend schrikken zeg die botsing!
  Tamara onlangs geplaatst…Daar komt de bruid!My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  21/08/2015

  Wat schrikken zeg die botsing! Je doel in het leven is inderdaad heel anders en staat nu in het teken van je kind. De verantwoordelijkheid die je voelt is zo groot…zonder kind op vakantie lijkt mij heel dubbel, precies zoals jij beschrijft. Ik ben nooit een paar dagen zonder Sarah weggeweest. Misschien in de toekomst een keer, maar nu nog niet. Ik heb al zoveel van haar moeten missen.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Wanneer je wel en niet je grenzen moet verleggen.My Profile

 • Reageren
  Malou
  21/08/2015

  Aan de ene kant denk ik dat ik Nomi niet zo lang zou kunnen missen, aan de andere kant denk ik dat die vrijheid ook best lekker kan zijn.
  Malou onlangs geplaatst…WIN EEN NIJNTJE OP REIS KINDERSERVIESMy Profile

 • Reageren
  sabrina
  21/08/2015

  Dit is echt zo herkenbaar! Soms zou ik mijn zoon wel achter het behang willen plakken en zou ik blij zijn om even weg te zijn. Maar zodra dat dan gebeurt zie je overal het gevaar in. Ook die uitleg in het vliegtuig, die leer ik zowat uit mijn hoofd 🙂
  Mijn zoon en man waren laatst een paar dagen weg, ik wilde wel elk uur een update liefst!
  Ik vind dit echt een van de moeilijkste dingen vh moederschap, de angst…

 • Reageren
  Nesrin
  21/08/2015

  Sjeetje een auto ongeluk! Wat erg.

  Ik snap jouw gevoelens want zonder kind kun je je opeens zo kwetsbaar voelen.

  Toch heel goed dat je even weg bent geweest zonder James.

  Ik ben een keer weg geweest toen ik één kind had, dit vond ik leuk. Op dit moment ben ik op vakantie met de kindjes maar zonder man. In november gaan mijn man en ik voor het eerst vliegen zonder de kindjes.
  Nesrin onlangs geplaatst…Vlog | Dagje Turkije & dochter als cameravrouwMy Profile

 • Reageren
  essie
  22/08/2015

  Ik snap heel goed wat je bedoeld. Ik gun mezelf ook soms een vakantie en lekker zonder kind. Maar dan loop ik weer tegen de dezelfde dingen aan als jij benoemt. Ik heb 2 kinderen. 3.5 en 10 maanden. En nog steeds wil en kan ik niet weg zonder hun.

 • Reageren
  Floor
  22/08/2015

  Mm lastig! Wel heftig van dat ongeluk trouwens. Ze is pas 1 week dus kan er weinig van zeggen. Maar heb wel direct na mijn verlof 2 businesstrips ingepland. Niet heel ver maar wel met het vliegtuig. Merk dat ik me er nu al druk over maak. Met al die rare incidenten denk je er toch over na inderdaad. Dus dezelfde gevoelens.
  Floor onlangs geplaatst…CONFESSIONS OF A MOMMY WHO BLOGS #2: are we all a bunch of narcissists?My Profile

 • Reageren
  Claire
  23/08/2015

  Heel herkenbaar, ik zou er ook echt niet aan denken om zonder haar weg te gaan. Terwijl bijvoorbeeld een dagje weg zonder haar wel wennen is maar toch ook ontspannend, al mis ik haar dan wel.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.