Op dit punt in de opvoeding hebben wij gefaald

Elke dag weer denk ik ‘dit hebben we verkeerd aangepakt’. Elke keer wenste dat ik eerder had ingegrepen. Elke dag baal ik van mezelf als ik het toch weer zie gebeuren. Ja, op dit punt hebben wij als ouders gefaald.

Onze zoon is sociaal, hij is lief, hij is slim, hij is vrolijk, hij is grappig (DUH het is mijn kind). Er is echter één ding dat me zorgen baart en dat is dat hij enkel en alleen zoet beleg eet op brood. Appelstroop, hagelslag, jam, pindakaas, vlokken, fruithagel, gestampte muisjes… Het gaat er allemaal als zoete koek in. Maar vleeswaren of iets anders hartigs, ho maar. En dat vind ik vreselijk. Ik schaam me er zelfs een beetje voor, zeker nu hij elke dag een broodbakje mee naar school neemt en ook anderen er getuige van zijn dat hij uitsluitend zoet beleg op zijn brood heeft.

In het begin denk je nog dat het een fase is. Dat het hoort bij een dreumes om van alles niks te willen eten en dat het naar verloop van tijd wel weer bijtrekt. Met avondeten is dat wel gelukt, hij eet vrijwel alles, inclusief groente. Toch eet hij met zijn vier jaar louter zoete smeersels op zijn boterham.

Ik heb het wel 20 keer anders geprobeerd in de afgelopen tijd. Flinterdunne kipfilet, smeerkaas, ham, leverworst, vegetarische leverworst, salami, sandwichspread, boterhamworst. Maar het is altijd weer hetzelfde liedje: een kleuter die compleet overstuur raakt en de hele tafel onderspuugt van ellende.

Het maakt niet uit hoe ik het aanpak, of ik nu boos word, lief blijf, rustig reageer, hem lang aan tafel laat zitten of hem wil belonen met een tweede broodje zoet beleg, hij laat zich nooit en te nimmer overhalen. Ja, een paar muizenhapjes gaan nog wel, maar na vijf happen begint meneer te kokhalzen en ligt de boel als een zielig hoopje voor zijn neus. Aan de ene kant vind ik dat hartstikke sneu, maar aan de andere kant zie ik het ook niet zo gebeuren dat ‘ie over drie jaar nog steeds alleen maar zoet op brood eet.

Ik denk eigenlijk dat mijn eigen aanpak in het begin ervoor heeft gezorgd dat we nu in deze situatie zitten. Toen James begon met het eten van een boterhammetje stapte ik al snel over op jam en appelstroop, omdat ik merkte dat dat er makkelijker in ging dan bijvoorbeeld smeerkaas. Bovendien had ik altijd wel een reden (of moet ik zeggen smoesje) waarom ik even koos voor de gemakkelijke weg. ‘S ochtends was ik moe, had ik geen zin in strijd, ’s middags wilde ik de gezellige sfeer niet verpesten, etc etc. Ook nu is de basisschool een reden waarom ik weer ben afgestapt van het proberen van hartig broodbeleg. Dat gesoebat is gewoon niet handig ’s ochtends. Het kost tijd, iedereen schiet direct in een ochtendhumeur (als dat al niet zo was) en ik wil voor deze intensieve periode voor James niet meteen ’s ochtends al een negatieve sfeer neerzetten.

En dus heb ik ervoor gekozen om het voorlopig maar even te laten. Gezien het feit dat ‘ie ’s avonds wel goed eet heb ik er vertrouwen in dat het wel goed zal komen, de vraag is alleen wanneer.

Zijn jullie kinderen makkelijk met broodbeleg?

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

 • Reageren
  Lindsy
  09/10/2018

  Mijn kind is inmiddels 6 en hij eet ook alleen maar zoet. Ik vind het prima. Hij eet voor de rest goed en gevarieerd. Er komt vast wel een moment dat hij ook hartig gaat eten.

 • Reageren
  Manon
  09/10/2018

  Hier alleen maar Nutella. En tosti’s maarja dat gaat lastig mee naar school straks. Leverworst alleen op crackertjes… Nouja, ga me er niet druk om maken! Liever dat ie brood eet met zoet dan strijd en niks! Sterkte haha!

 • Reageren
  Emma
  09/10/2018

  Hier ook hoor, geen zorgen over maken ?

 • Reageren
  Marloes
  09/10/2018

  Met broodbeleg wel, maar groenten ’s avonds is het hier juist drama. Ben daar nu ook minder gestrest over, tis wat tis. Komt vanzelf wel goed ? en ik eet zelf ook liever zoet op brood, vooral ’s ochtends hoeven ze bij mij niet aan te komen met een plak kaas of worst op brood ?

 • Reageren
  Ingrid
  09/10/2018

  Hier geen kinderen, dus eigenlijk geen verstand er van. Dat hij geen vlees o pp brood eet lijkt me prima, zouden meer mensen moeten doen. Misschien kan je een keer iets hartigs doen op brood dat hij mee neemt naar school, kijken of hij dan nog zo gaat kokhalzen? Het klinkt namelijk een beetje alsof hij een show voor jullie opvoert, je geeft hem tenslotte gewoon lekker eten, geen poep ofzo.

 • Reageren
  Malou Meeuwes
  09/10/2018

  Geen zorgen maken Sanne! Strijd om eten is één van de vervelendste en ga je als ouder niet winnen, dat moet je ook niet willen.
  Eten moet een feestje zijn! En zo lang dat met zoet beleg goed gaat is dat prima. Als je over een tijdje toch weer hartig wil gaan proberen, begin dan met 1 stukje en niet een heel broodje. Langzaam opbouwen en wellicht dat dat helpt. Of beginnen met het minst erge? Tosti? Broodje ei?

  Succes en let it gooooo 🙂

 • Reageren
  Elisa
  09/10/2018

  Gezien die pindakaas lust, heb je mogelijk een mooie ingang: 100% pure pindakaas. Verkopen ze tegenwoordig overal, mooi zonder zout en suiker. Soms kan de smaak wennen zijn. Dan doe je gewoon stapsgewijs wat meer pure pindakaas en steeds minder “gewone” ? wie weet kun je dan zelfs soorten als amandelpasta er op die manier in gaan krijgen. Heb je gewoon een boterhammetje met gezonde notenspread ☺️

 • Reageren
  Vermeiren
  09/10/2018

  Ik zou me er totaal geen zorgen over maken. Choose your battels ? Het zit vaak in je hoofd dat regeltje van zoet vs hartig beleg maar of smeerkaas nou zo gezond is??! Zou deze strijd lekker laten voor wat hij is!

 • Reageren
  Joël
  09/10/2018

  Ik kan me van mezelf herrineren dat ik alleen maar hagelslag op brood at.. voor de rest niks.. alleen hagelslag.. zelfs tosti’s werden met hagelslag gemaakt ipv ham kaas.. uiteindelijk ben ik ook gewoon hartig beleg gaan eten, dus waarschijnlijk komt het met James ook helemaal goed, maar snap dat je als ouder zijnde denkt, ik wil ook dat je hartig/gezond beleg op brood hebt!

 • Reageren
  DM
  09/10/2018

  Ik kan geen advies geven maar mijn man eet al vanaf zn 4e geen fruit (smaak veranderd na de inenting die die bij 4 jaar kreeg… beweert hij). Ook broodjes met beleg eet hij niet omdat hij het van thuis uit niet heeft mee gekregen. Ik vind dat wel jammer, we kunnen nooit samen gezellig ergens een broodje gaan eten want hij wil alleen warm eten.. en geen tosti;-)
  Maarja ik denk dat je het maar zo moet zien dat het feit dát James eet al goed is en toch wel aan zijn voedingsstoffen komt met de goede avond maaltijd. Tussendoor wil hij toch het liefste appel en niet veel snoep toch, dan is de lunch vast zijn snoepmoment haha!

 • Reageren
  Eke
  09/10/2018

  Als het punt is dat je je zorgen maakt over wat andere ouders of school ervan gaat vinden: laat het los. Ze vinden toch wel iets van je en je bent te leuk om je daar zorgen over te maken. Het komt echt goed met James. Misschien als hij beleg bij andere kinderen ziet of eens bij een vriendje gaat eten. Misschien duurt het even, maar uiteindelijk eet hij het vast wel een keer!

 • Reageren
  Angela | Great Body & Mind
  09/10/2018

  Hier vrijwel uitsluitend zoet. Avondeten alleen gebakken aardappeltjes, pasta en met wat geluk vlees/kip. Gebakken ei list hij graag maar dat blijft net zoals veel andereeten na een paar happen liggen. Fruit lust hij gelukkig wel goed. Toetje ook, zelfs kwark, maar dan wel met hagelslagjes. Melk en karnemelk lust hij gelukkig ook graag.

  Ach ik laat het maar. Hij zit goed op zijn lijntje en is niet te licht of zwaar en heeft geen gaatjes. Hij vraagt nooit om snoep en dat geven we dan ook nooit als hij er niet om vraagt. En uiteindelijk gaat er nog best wat in, ook gezonde dingen. Af en toe denk ik wel hoe is het mogelijk dat ie nog groeit op zo weinig eten en veel energie verbruiken hoor!

  Ik laat hem maar lekker gaan. Als hij niet wil dan niet hoor. Ga hem ook absoluut niet dwingen, werkt alleen maar averechts.

  Hier werkt het trouwens weleens om er een grapje van te maken: “dat ei mag je niet opeten hoor!” Moet je eens zien hoe snel het dan weg is! En een lol! Zo zie je maar: je vraagt a en hebbem de meeste lol in b doen.

  Succes!
  Angela | Great Body & Mind onlangs geplaatst…Hoe Ik Modellenwerk Combineerde Met StudieMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  09/10/2018

  Niet druk om maken, ben blij dat hij groente en fruit eet (doen veel kinderen niet). Geef desnoods een snoepje minder of minder sap, dat scheelt weer suiker voor zijn tandjes. Maar zeker geen strijd voeren aan tafel: eten is feest is mijn motto 🙂 .
  Die van mij eet trouwens bijna alles maar op brood alleen maar chocopasta, vruchtenhagel en vlees. Hij krijgt er altijd een bakje rauwkost bij (worteltjes, tomaten, komkommer en paprika). Daar kijkt hij altijd heel erg naar uit. Misschien kun je dat erbij geven? Heb je voor jezelf het gevoel dat hij ook iets gezonds gegeten heeft.
  Oh, en zéker niet druk maken wat andere ouders van je denken!

 • Reageren
  Lian
  09/10/2018

  Ik denk dat hartig niet bij voorbaat de gezonde keuze is. Het gezonde zit ‘m vooral in de hoeveelheid die je erop smeert. Je kunt het zelf uitbalanceren met wat je er allemaal naast geeft. Zoals je schrijft lukt je dat prima. Volg je gevoel.

 • Reageren
  Stefanie
  09/10/2018

  Misschien de fruit/groente spread proberen van Blue band? 🙂

 • Reageren
  Sabine
  09/10/2018

  Hier kindjes die alles lusten op brood, maar geen groente eten. Lust hij wel ei of vis op brood? En losse plakjes worst of blokjes kaas? Zo doet mijn jongste het: eerst het beleg en dan de boterham.

 • Reageren
  Lieke
  09/10/2018

  Mijn dochter van 6 eet nog steeds uitsluitend chocopasta vlokken etc op brood maar op school ook 1 vd 2 boterhammen met pindakaas! En ik doe er soms smeerworst op maar daar is ze niet zo blij mee.

  Mijn zoon van 9 eet vrijwel altijd pindakaas op het brood en daar doe ik soms wel ham of worst ofzo op. Maar t blijft een ding. Op zich ben ik blij met pindakaas. Lijkt me best een goede optie.

  Lust james dat ook niet??

  Enneh dwingen werkt helaas gewoon niet. Dan maar niet.. komt vast ooit goed?

 • Reageren
  Ingrid
  09/10/2018

  Als je je druk maakt over wat ze op school ervan vinden, niet doen hoor! Ik ben zelf leerkracht (heb zelfs nog op de school gewerkt waar James nu op zit, we wonen in dezelfde wijk) Ik kan natuurlijk niet voor alle leerkrachten spreken, maar ik houd me niet bezig met wat de kinderen op hun brood eten. Snoepjes en chocoladekoekjes in hun broodtrommel, daar houd ik me wél mee bezig. Net als kinderen die een chocolademuffin meekrijgen ipv brood (en ja, dat gebeurt!) Lekker smeren met pindakaas en vlokken dus! James leert vanzelf andere dingen eten, zeker als hij zijn klasgenootjes ziet eten!

 • Reageren
  Kim
  09/10/2018

  Hier ook weinig variatie, in de ochtend wil mevrouw niks anders dan twee boterhammen met hagelslag en naar school gaat een boterham met smeerworst/kipfilet mee en ééntje met hagelslag. Niet de gezondste dingen maar heb ook geen zin in die strijd .?

 • Reageren
  Caro
  17/10/2018

  Ik heb zelf geen kinderen dus ik heb er misschien niet veel verstand van, maar misschien valt het eens te proberen of hij een combinatie van zoet en hartig lust zoals stroop met kaas op een boterham (vind ik zelf echt heel lekker)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.