Ook bij ons wordt het gourmetstel weer van zolder gehaald met Kerst

Gourmetten met Kerst, ik vind het helemaal gezellig. Wij hebben deze tijd van het jaar altijd meerdere diners, waarvan één keer een samenkomst met een hele grote groep familie. We hebben in de loop der jaren al verschillende vormen aan dit diner gegeven, maar meestal blijven we toch terug komen bij een good old avondje gourmetten. Zeker met een grote groep (en kinderen!) is dit een zeer geschikte manier om relatief stressvrij met elkaar te happen. De een regelt de groenten, de ander zorgt voor het vlees, weer iemand anders maakt een fruitsalade. Ook de sausjes worden altijd door een van ons gefixt.

Natuurlijk kost ook gourmetten wel enige voorbereiding. Met een gourmetsel alleen ben je er natuurlijk nog niet 😛 Wij maken meestal een excel-bestandje met wie wat regelt. De site van Jumbo heeft een speciale pagina met gourmet inspiratie, zo heb je in één overzicht alle benodigdheden voor zo’n avond. Wellicht ook een tip voor jou mocht je dit jaar net als wij een avondje gourmetten op de planning hebben staan.

Het leuke van gourmetten vind ik dat je de hele tijd lekker bezig bent, dat zorgt voor een heel ongedwongen sfeertje. Je hoeft niet zo statisch naast elkaar te zitten, maar bakt gewoon eigen brouwseltje en vraagt dan weer even aan die of je een sausje mag en dan weer even aan die of de geraspte kaas doorgegeven kan worden. Een beetje interactie, dat is altijd gezellig. Bovendien heb je niet het nadeel dat je als gastvrouw constant in de weer bent en een gesprek niet kan afmaken omdat je alweer op moet springen om de volgende gang te serveren.

Wat ik ook zo fijn vind aan gourmetten is dat je zelf kunt bedenken wat je erop gooit en wat voor combinaties je maakt. Geen vast voor- en hoofdgerecht maar gewoon je eigen pannenkoekje, groentemengsel of vleestrio. Ik ben best wel een miezemauzer met eten en vind echt niet alles lekker. Met gourmetten heb ik het helemaal zelf in de hand. Ideaal! Ik vind het ook wel fijn om een beetje zelf te kunnen bepalen hoe calorierijk ik mijn maaltijd maak, haha. De vrees voor extra kilo’s tijdens de feestdagen blijft toch altijd. Ik denk dat ik in het nieuwe jaar maar weer eens de Lifesum app ga downloaden 😉

Tot slot vind ik gourmetten met kinderen gewoon ideaal. James is nu op een leeftijd dat hij lekker zelf zijn pannetje kan vullen en bedienen, waardoor hij ook het idee heeft dat ‘ie er echt bij hoort en mee mag doen met de groep. Iseetje hopt vaak van schoot en naar schoot en smult van iedereen wat mee. Ik ben best relaxed als het gaat om het aan tafel houden van de kinderen, van mij hoeven ze echt niet per se de hele avond te zitten en pootjes te geven. Kerst is een familiefeest en het moet voor iedereen leuk zijn.

Nog een paar dagen en dan is het al zo ver! Wordt het voor jou dit jaar ook een avondje gourmetten of heb je iets anders op de planning? Ik ben benieuwd!

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reageren
  Tamara
  23/12/2019

  Altijd zo gezellig om met de hele familie te gourmetten. Wij hebben het ook jaren gedaan totdat de familie te groot werd haha. Met alle kinderen en kleinkinderen erbij paste het niet meer in de woonkamer. Inmiddels hebben we een nieuwe traditie en gaan we ieder jaar met een ongeveer 40 man bij de griek eten.
  Tamara onlangs geplaatst…8x tips om een miskoop tijdens de sale te voorkomenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.