Onze avondroutine met een baby op vakantie: lekker makkelijk

De vakantie is inmiddels achter de rug en het gewone leven draait hier weer op volle toeren. In dit artikel blik ik nog een keertje terug op onze vakantie en vertel ik je wat meer over onze avondroutine, die op vakantie zeker anders was dan thuis.

Toen ik me ging inlezen in het op vakantie gaan met een baby en een peuter, las ik veelal dat het aanhouden van hetzelfde ritme als thuis het beste zou zijn. Het is al heel wat voor beide kinderen om ineens in een ander bed te slapen, laat staan als ze daarbij ook nog eens uit hun dagelijkse ritme worden gehaald. Opzich logisch, maar het leek me bij nader inzien niet helemaal realistisch voor onze vakantie. Ik besloot de artikelen met tips maar even te laten voor wat ze waren en de instelling te hebben dat we wel zouden zien hoe het zou lopen. (Iets met: Let it gooooooo).

Al snel bleek dat we op vakantie inderdaad een heel ander ritme naleefden dan thuis. Doordat we elke avond uiteten gingen en dit de ene keer langer duurde dan de andere keer, verliep iedere avond anders. De kinderen waren hierin opzich vrij flexibel, maar door het vele zwemmen overdag en de warmte die voor hen beide afmattend werkte, waren ze wel stukken eerder moe dan thuis. We gaven Isé dan ook meestal al rond borreltijd haar avondhap en poogden om met de kinderen voor half 6 in het restaurant te zijn zodat ze lekker op tijd naar bed konden.

Om het onszelf gemakkelijk te maken gaven we Isé in het restaurant al de avondfles zodat ze daar even zoet mee was, wij in alle rust alvast een voorgerecht konden nemen en zij al mooi verzadigd was tegen die tijd dat ze echt moe begon te worden. Dan kon ze eenmaal in de caravan meteen naar bed. Het was wel een ‘risico’, want normaal dan hanteren we altijd het vaste ritueel dat ze haar flesje krijgt in de slaapkamer en ze daarna direct in haar bedje wordt gelegd. Op deze manier slaapt ze eigenlijk al tijden goed. We wisten niet wat het omgooien van dit ritueel op vakantie met haar slaapje zou doen.

Isé kreeg op vakantie het Nestlé Pyjamapapje Biscuit, een kant-en-klaar papje dat je zo in de fles giet en niet per se hoeft op te warmen. Ik kan je vertellen, dit was een uitkomst. Zo’n pakje bevat alles wat je nodig hebt en het scheelt dat je op deze manier geen poedertoren hoeft te vullen + mee te nemen en nog ergens water moet verwarmen. Ideaal voor als je op pad bent.

Ik heb niet het idee gehad dat de kinderen erg moesten wennen aan het afwijkende avondritme in de vakantie. We hebben dan ook wel ons best gedaan om iedere avond op tijd uiteten te gaan zodat ik ze niet door hun moeheid heen hoefde te trekken. Douchen en badderen deden we ’s ochtends of juist midden op de dag, zodat dat ’s avonds ook weer ‘gedoe’ scheelde. Voor Isé was het veel beter dat ze al in het restaurant al haar flesje kreeg (en voor ons was het natuurlijk ook wel makkelijk 😉 De nachten gingen over het algemeen goed (behalve dat James soms uit bed viel) dus ook daarin hebben we weinig te klagen gehad. Het heeft me echt verbaasd hoe flexibel de kinderen waren en hoe makkelijk ze zich aanpasten op vakantie.

Proberen jullie op vakantie hetzelfde ritme aan te houden of ben je ook meer van het principe ‘laat het gaan’?

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Carmen
  27/08/2018

  Wat wij meestal doen op vakantie is wel hetzelfde ritueel (met flesje, tanden poetsen en voorlezen of iets kijken), maar dan flexibeler qua tijd (meestal later dus). Ik heb ook niet de indruk dat mijn kinderen daar aan moeten wennen, ze gaan gewoon mee in het nieuwe tijdsschema.
  Carmen onlangs geplaatst…Gebrek aan slaap. Wat dit met je doet.My Profile

 • Reageren
  Larissa
  27/08/2018

  Wat fijn dat de kinderen zo goed reageerde op het ritme van de vakantie! Dat is vast extra genieten op vakantie.
  Larissa onlangs geplaatst…“Ik heb ook heel vaak last van stress” en andere ‘adviezen’ bij een burn outMy Profile

 • Reageren
  Kim
  29/08/2018

  Leuk om te lezen hoe het er bij jullie aan toe gaat op vakantie, wij laten op vakantie ook even onze vaste structuur voor wat het is. Kids gaan lekker later naar bed, slapen langer uit. En de oudste van 4 deed in de middag ook weer lekker een middagslaapje als dr zusje lag te slapen. Heerlijk dat kids zich zo makkelijk aanpassen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.