Ontzwangeren na James vs. ontzwangeren na Isé

De vlag kan uit, want mijn ontzwangerperiode na de zwangerschap van Isé is eindelijk afgesloten. We zijn inmiddels 10 maanden verder en het is tijd om de balans op te maken. Verliep deze ontzwangerperiode net zoals bij James of had ik andere kwaaltjes?

Verwerking van de bevalling. De bevalling was James was op zijn zachtst gezegd niet eentje om over naar huis te schrijven. Hij verliep stroef, uiterst pijnlijk, paniekerig en bestond uit vele hindernissen. Het was een ronduit nare ervaring en ik heb er nadien dan ook nog lang ‘last’ van gehad in de zin van dromen, vervelende herinneringen en zelfs verwijten naar mezelf. Ik heb een lange tijd nodig gehad om die bevalling te verwerken. Toen ik eenmaal zwanger was van Isé had ik dat gelukkig een plekje kunnen geven en probeerde ik vol goede moed naar mijn volgende bevalling uit te kijken. Mijn tweede bevalling was – zonder het te bagatelliseren want het blijft natuurlijke best een klus – easy peasy. Hij duurde nauwelijks drie uur en ik heb amper pijn gehad. Hij vond in mijn eigen huis in mijn eigen bed plaats en ik heb nadien de meest fantastische kraamtijd gehad die je je maar kunt bedenken. Natuurlijk heeft ook een positieve bevalling een bepaalde verwerkingstijd, maar ik heb daar nooit zo lang over gedaan als bij James. Ik heb er nog een paar keer met een glimlach aan teruggedacht en dat was het. Stiekem ben ik nu ieder centje pijn van toen alweer vergeten.

Haaruitval. Wat een gruwelijk, gruwelijk aspect is dat toch van ontzwangeren. Ik heb al zo weinig haar en na drie maanden was er na beide bevallingen bar weinig van over. Kale plekken, inhammen en overal uitstekende babyhaartjes hoorden er iedere keer bij. Ik draag dan wel extensions, maar ook die kunnen steeds slechter door mijn eigen haar heen verwerkt worden omdat ik zoveel plukken ben verloren.

Gewichtsverlies. Ik ben een ijdel type en daardoor ook kritisch op mijn gewicht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens beide zwangerschappen – toen ik de 15 kilogrens passeerde – wel even heb gedacht ‘als dit maar weer goedkomt’. Gelukkig was het in beide gevallen zo dat het relatief weinig moeite kostte om de eerste kilo’s kwijt te raken. Natuurlijk zit er nog wel een vetje hier of daar, maar niet iets waar ik me druk om maak.

Cyclus. Deze is eigenlijk niet te vergelijken omdat ik bij Isé een stuk langer borstvoeding heb gegeven (6 weken vs. 7 maanden) en daardoor mijn cyclus langer uitbleef. Bij James kwam mijn eigen cyclus na zes weken weer op gang en bij Isé stapte ik na een paar weken over op de minipil. Deze minipil zorgde ervoor dat ik tot een maand of zes niet ongesteld werd. Nu slik ik weer de gewone pil maar het is maar de vraag of ik dat blijf doen. Ik merk toch dat ik wat last heb van ups en downs en dat ik me daar niet zo prettig bij voel.

Hoofdpijn. Waar ik na de bevalling van James zeer veel last had van vergeetachtigheid, waren dat na de bevalling van Isé vooral hoofdpijnklachten. Ik kon er niet aan wennen dat dit weken aanhield. Ik was ook even bang dat dit niet met het ontzwangeren te maken had, maar na een bezoekje aan de dokter vertelde ze me dat dit er echt bij hoorde en dat mijn hoofdpijn hoogstwaarschijnlijk hormonaal was.

Overige klachten. Rugpijn. Iets waar ik veel last van heb gehad tijdens de ontzwangerperiode van Isé. Vermoedelijk kwam deze rugpijn door de soms ietwat geforceerde houdingen die ik aannam tijdens de borstvoeding. Gelukkig was ik er na een aantal sessies bij de fysiotherapeut vanaf.

Al met al mag ik niet klagen hoor, ik ben prima door deze ontzwangerperiode heen gefietst. Het meest baal ik nog van mijn haar, want ik weet nog dat dat bij James wel een jaar of twee nodig had om weer bij te groeien.

Hoe verliep jouw ontzwangerfase?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Eke
  20/08/2018

  Nu ik dit zo lees denk ik: oh ja, dit alles duurt gewoon ook weer even, haha. Ik zit nu in mijn haaruitvalperiode en we moeten gaan nadenken welke anticonceptie we definitief gaan gebruiken.
  Verder heb ik behalve slaaptekort en wat prikkelbaarder gedrag niet zoveel klachten. Denk ik, haha.

 • Reageren
  Susanne
  21/08/2018

  Ik zit er nog in.. Haaruitval is echt ernstig. Weet je of je daar nog iets aan kunt doen? Verder fiets ik er ook goed doorheen 🙂

 • Reageren
  Daanstah
  21/08/2018

  Hoi Sanne, ik lees je blog op mn mobiel (iphone) en je roze banner die bovenin hoort te staan (met home button en social media buttons) schuift steeds mee naar beneden als ik scroll en lees…hebben meerdere mensen hier last van?

  • Reageren
   Ingrid
   21/08/2018

   Jup, heb ik ook!

 • Reageren
  Eva
  30/08/2018

  Ik kan een koperspiraaltje echt aanraden!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.