Ontwikkeling James – 15 maanden

Onze dreumes is 15 maanden. Tijd voor een update!

James is nu echt definitief baby-af. Het is inmiddels een behoorlijke pientere dreumes die heel wat af rent en loopt gedurende de dag. Ik moet hem constant in de gaten houden; hij zoekt de grenzen af en toe behoorlijk op.

Gezondheid

De afgelopen weken heb ik heel wat te stellen gehad met zijn gezondheid. Wat begon met een keel- en oorontsteking ging over van de ene verkoudheid in de andere weer gevolgd door doorkomende kiesjes en een behoorlijke virusinfectie. Ik liep de deur plat bij de dokter kan ik wel zeggen. Ik heb me een paar dagen, misschien wel weken, behoorlijk zorgen gemaakt. Ik zag dat mijn kind mijn kind niet was en uiteindelijk bleek ik het ook bij het rechte eind te hebben, want na een bloedonderzoek bleek dat James een behoorlijke virusinfectie te pakken had. Hier is helaas niks tegen te doen, gewoon uitzieken. Hij kwakkelt nog steeds een beetje maar ik wil toch proberen hem donderdag weer naar de opvang te laten gaan.

Grenzen opzoeken

De leeftijd van 15 maanden is echt zo’n leeftijd dat dreumesjes grenzen gaan opzoeken. James doet dat in alle opzichten: niet willen luisteren, moeilijk doen met eten (het uit je handen duwen), midden in de nacht ineens gaan krijsen omdat hij niet meer in zijn eigen bedje wil liggen en hij kan je soms ook opzettelijk pijn doen. Daarom is het vanaf nu ook echt tijd om te gaan opvoeden. Het woord ‘nee’ valt hier behoorlijk vaak en ik zie aan James dat hij dondersgoed weet wat we daar mee bedoelen. Vaak vindt ‘ie het niet leuk als we hem verbieden iets te doen, dan gaat hij heel zielig kijken en jammeren. De kunst is dan om je lach in te houden en consequent te blijven. Dat laatste is iets wat ik trouwens erg lastig vind. Na drie keer ‘nee’ heb ik nog wel eens de neiging om toch overstag te gaan.  Voor de lieve vrede en omdat ik thuis werk en ik dan niet altijd het geduld heb om consequent te zijn.

Zelf spelen

James kan steeds beter zelf spelen. Dat is iets wat hij niet altijd heeft gekund. Hij heeft genoeg fases gehad dat hij de hele dag aan mijn been hing en alleen maar wilde spelen als ik ook meedeed. Nu begint hij zijn speelgoed echt te snappen, hij heeft door dat hij torens kan bouwen met Duplo (eigenlijk vindt hij het afbreken het leukst), hij leest geïnteresseerd zijn boekjes met dierenplaatjes, timmert erop los met zijn timmersetje en ook de stuiterende Kerstballen waren erg in trek om mee te spelen. Gek genoeg is hij minder geïnteresseerd in bijvoorbeeld de televisie, waar ik eigenlijk wel blij mee ben. Maargoed, hij is dan wel weer bijzonder geïnteresseerd in onze telefoons.. Zodra hij de kans krijgt, pakt hij deze uit je handen.

Pienter

Misschien een beetje gek om over je eigen kind te zeggen, maar ik zie dat James niet op zijn achterhoofd is gevallen. Doe je 1x iets voor, dan doet hij het feilloos na en dit heeft al meerdere malen tot hilariteit geleid. Hij weet precies hoe onze telefoons werken met swipen, op de knopjes drukken en bellen. Ook weet hij hoe verpakkingen opengaan, hoe ritsen werken, hoe de dimmer van de lamp werkt, waar de lekkere koekjes liggen, hoe de kraan aan gaat, en ga zo maar even door. Op bovenstaande foto was hij bezig om het melkschuim uit mijn koffiekopje te lepelen.

Slapen

Het slapen is nog steeds niet helemaal je-van-het al begint het wel langzaamaan iets meer vorm te krijgen. En wij beginnen James ook door te krijgen ’s nachts. Er zijn natuurlijk nog wel barslechte nachten bij waarbij we ieder uur aan James zijn bed staan om zijn speen te geven of hem anderszins rustig te krijgen, maar tegenwoordig zitten er ook genoeg nachten bij dat we een paar uur achter elkaar kunnen slapen en er maar 1 of 2 keer uit hoeven. Hij heeft er nu een gewoonte van gemaakt om ergens tussen 4.00 en 5.00 het op een schreeuwen te zetten en hij stopt pas als we hem eruit halen en bij ons in bed nemen. Maar dat doen we natuurlijk niet elke nacht, we zijn streng en laten hem gerust een half uur doorpruttelen. Vaak valt hij daarna wel weer in slaap.

Praten

Onze meneer babbelt erop los en dat vind ik een van de leukste ontwikkelingen nu hij dreumes is. Ik schreef al eerder een artikel over zijn spraakontwikkeling. Hij heeft een aantal stopwoordjes die hij gedurende dag veelvuldig gebruikt zoals Pippie (van Woezel en Pip) Kwak Kwak (hiermee bedoelt hij eend) en Boem (als er iets valt). Een van de grappigste tot nu toe vind ik ‘noe noe’ hiermee bedoelt hij neus. Hij spreekt het een beetje uit als ‘njo njo’. Oké dit klinkt voor buitenstaanders misschien heel vreemd maar het is echt heel grappig 😉

Tot zover James zijn ontwikkeling. Herken je er dingen in van jouw eigen kind?

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Wilmaaa
  06/01/2016

  Leuk om te lezen hoe het met James gaat. Hij loopt voor op Yarah dus weet ik een beetje wat er gaat komen. Ook Yarah begrijpt heel snel dingen, zo leuk is dat. Ik moet ook wel een stiekem lachen als ze een bepaalde blik geeft;)
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Hoe we op de prachtige naam Yarah kwamenMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  06/01/2016

  Wat leuk om te lezen, ik vind dit zo’n leuke leeftijd, na het eerste jaar worden het echte mini mensjes met een eigen wil. Hopelijk knapt zijn gezondheid ook goed op dat die zorgen voorbij zijn
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…32 weken zwanger update + BabybumpMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  06/01/2016

  Ohhhhh het gaat ook zo ontzettend snel allemaal! At ontzettend sneu zeg dat hij zo ziek was! Zo zie je maar dat je moedergevoel het meestal wel juist heeft!
  Tamara onlangs geplaatst…Oh, wat had ik het toch makkelijk met 1 kind!My Profile

 • Reageren
  Myrthe
  06/01/2016

  Ahh wat rot dat James zo ziekjes is dan de hele tijd! Ik vind het wel leuk dat hij nu steeds meer zijn eigen karakter krijgt en écht een minimensje wordt!
  Myrthe onlangs geplaatst…4 tips om je beter te kunnen concentrerenMy Profile

 • Reageren
  Channa
  06/01/2016

  Grenzen opzoeken is heel herkenbaar. Inmiddels is ze 19 maanden en het is nog steeds niet voorbij 😉
  Channa onlangs geplaatst…Moeder zijn en werken, is het te combineren?My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  06/01/2016

  Leuk om te lezen. Hij is zich volop aan het ontwikkelen en dit is mooi en niet altijd even makkelijk voor hem en jullie als ouders 😉

  Ik merkte bij mijn zoon vooral veel frustratie toen hij nog niet duidelijk kon praten, hij wilde meedoen met de rest (van het gezin) en dit lukte niet altijd. Toen hij eenmaal uit deze fase was ging het een stuk makkelijker.
  Nesrin onlangs geplaatst…Air Aligner de onzichtbare beugel (I’m done!)My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  06/01/2016

  Ah wat leuk om te lezen! Vooral dat niet in de lach schieten en consequent zijn herken ik. Ze zijn soms zó grappig als ze iets doen dat niet de bedoeling is!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Mijn eigen borstvoedingsverhaal – deel 1My Profile

 • Reageren
  Nicole
  06/01/2016

  Heel herkenbaar inderdaad! Ik heb een zoontje die net 1 is geworden en zie veel overeenkomsten. Vind het echt grappig om te zien hoe zo’n manneke zich ontwikkeld.
  Nicole onlangs geplaatst…Waarom ik wel blij ben met het consultatiebureauMy Profile

 • Reageren
  Angela Lodder - Mama met passie
  06/01/2016

  Leuk om te lezen hoe het met James gaat! Naomi is 7,5 maand oud, dus nog niet herkenbaar 😉 Zo zie je maar dat het moederinstinct echt klopt, goed dat je er naar geluisterd hebt. En wat fijn dat jullie nachten al beter gaan!
  Angela Lodder – Mama met passie onlangs geplaatst…Het leed dat tandjes heetMy Profile

 • Reageren
  Madelaine
  06/01/2016

  Ah wat vliegt de tijd eigenlijk zeg! Van baby gaat het echt naar mini mensje, leuk om zijn ontwikkelingen te lezen.

 • Reageren
  Lifesabout
  06/01/2016

  Ja dat praten is zo’n leuke ontwikkeling! En je mag best zeggen dat je een pienter kind hebt hoor!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Glanzend en gezond haar krijgen doe je zo.My Profile

 • Reageren
  Karina
  06/01/2016

  Zo herkenbaar!! Vince is over een week 15 maanden en doet deze dingen ook allemaal, fijn te lezen dat alle dreumesen hun moeder slaan ?

 • Reageren
  Leonie
  06/01/2016

  Wat leuk om weer eens een update over James te lezen. Wel erg jammer dat ie zo ziek is geweest… Gelukkig gaat t weer wat beter!
  Enne, ik heb genoten van je zang op Snap!:)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: BabynamenMy Profile

 • Reageren
  Susan
  06/01/2016

  Leuk om deze updates te lezen. Mijn dochter is 13 maanden en ik herken het grezen opzoeken nu al…. Ze is een felle dame en ‘nee’ werkt hier averechts, dan doet ze het stug nog 4x weer…. ik probeer dingen dus meer te negeren en alleen bij gevaar nee te zeggen. Lastig hoor!
  Het zelf spelen geeft me hoop. Ik zit de laatste tijd met een aan mn benen trekkende dreumes en dat vind ik soms zo vermoeiend!!

 • Reageren
  Nicky
  06/01/2016

  Leuk om te lezen Sanne! Hopelijk knapt James snel weer helemaal op 🙂 Liefs

 • Reageren
  Anneleen
  06/01/2016

  Wat mooi om te lezen! Lijkt me een fijne leeftijd! En ik verschiet er op het werk soms ook van hoe slim kinderen eigenlijk zijn, we mogen ze niet onderschatten 😉
  Anneleen onlangs geplaatst…Het nieuwe jaar in met een nieuwe site!My Profile

 • Reageren
  Suus / Babyisthenewblack.nl
  06/01/2016

  Jeetje wat leuk dit, ik ontdek je blog vandaag voor het eerst en val midden in een feest der herkenning! Mijn dreumes is ook 15 maanden en een echte draak. Het opvoeden is inderdaad nu echt begonnen en oh wat genet ik ervan. Dat ondeugende bekkie, en het gekletst de héle dag. Heel leuk om dit te lezen. Ik blijf je volgen 🙂

  Liefs.
  Suus / Babyisthenewblack.nl onlangs geplaatst…Ik voel me zo naakt zonder kind!My Profile

 • Reageren
  Jan Visch
  06/01/2016

  Fijn om te lezen. Gelukkig gaat het wel wat beter. Hoop voor jullie dat het slapen ook wat beter gaat. Zie wel wat terug van wat ik bij Sepp (11 maanden) van Erik ook mee maakt.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.