Ongemakkelijke, persoonlijke kwaal: blaasontsteking

IMG_8586

Het begon toen ik een jaar of 15 was, op een zondag op Ameland. Tuurlijk, zulke dingen gebeuren altijd als er in geen velden of wegen een dokter te bekennen is. Ik ging naar het toilet en plaste een vuurrode, helderrode plas. Jammerend en huilend zat ik op de wc, zo’n pijn deed het.

Ik had geen idee wat me overkwam. Na die ene keer moest ik nog twintig keer naar het toilet zonder dat er echt wat uitkwam en het deed zéééééér. Toen ik het aan mijn moeder vertelde wist ze meteen dat het hier om blaasonsteking ging. Daar moest ik dan, mijn plasje opvangen in een leeg jampotje (overigens zou je geen verschil zien tussen mijn klonterige rode plas en een volle jampot). Van de dokter kreeg ik een antibioticakuur en gelukkig was de pijn snel over. Helaas na een paar maanden kreeg ik weer een blaasontsteking en een paar maanden later weer. Sindsdien ben ik er nooit meer vanaf gekomen.

Er zijn meerdere redenen waarom je blaasontsteking kunt krijgen. Het kan komen doordat je niet goed uitplast als je naar de wc gaat, je je plas te lang ophoudt, niet plast na het vrijen of een lage weerstand hebt. Ook kan blaasontsteking veroorzaakt worden door de E-coli bacterie. En dit is, jawel, een poepbeestje. Wij vrouwen hebben een korte plasbuis die ook nog eens dicht bij de anus zit. Zo is er een kans dat de bacterie bij verkeerd afvegen in de blaas terecht komt. Ik weet dat dit allemaal een zeer hoog TMI-gehalte heeft, sorry ladies, maar ik weet ook dat er veel vrouwen zijn die kampen met deze klacht.

Een antibioticakuur is natuurlijk fijn, maar het helpt alleen om van de klachten af te komen en niet om de blaasontsteking te voorkomen. Bovendien bestaat er een kans dat je resistent wordt tegen de medicijnen als je ze te vaak gebruikt. Dit was bij mijn moeder het geval. Wij gebruikten altijd dezelfde kuur (Nitrofurantoine) en bij haar werkte het op een gegeven moment niet meer omdat ze het te vaak gebruikt had.

We zijn allebei overgegaan op het dagelijks drinken van een vitamine C bruistablet. De oplettende kijkers zullen dit vast in mijn vlogs wel gezien hebben. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om naast een kop koffie een glas water met bruistablet naast te drinken. En ik moet je zeggen dat ik sindsdien nog maar zelden blaasontsteking heb. Dergelijke tabletten zorgen ervoor dat je urine wat zuurder is, en dat bacteriën dus niet zoveel kans hebben om te groeien. Zelf vind ik Roter de lekkerste variant hebben. Smaakt echt naar een vruchtendrankje. Een andere mogelijkheid is het slikken van vitamine C supplementen. Naast kauwtabletten zijn de vitamine c tabletten ook verkrijgbaar in slikbare vorm, mocht je niet zo van de smaak houden.

Ik zou dit artikel natuurlijk wel af kunnen sluiten met tips die je al honderd keer voorbij hebt zien komen zoals drink genoeg en plas goed uit na het vrijen, maar kom op, dat soort tips kennen we nu inmiddels wel. Dus dat ga ik dan ook niet doen. Toch is er nog wel één advies dat ik jullie zou willen meegeven, namelijk als je een antibioticakuur krijgt van de dokter, er ook probiotica bij te slikken aangezien je darmen behoorlijk overstuur kunnen raken van antibiotica.

Verder is het zaak om echt aan de bel te trekken zodra je het idee hebt dat je een blaasontsteking voelt opkomen, want in het ergste geval kan een blaasontsteking uitmonden in een nierbekkenontsteking en dan ben je zeker ver van huis. Mocht je bij het plassen een branderig gevoel hebben, dan kun je je urine opvangen in een potje en de dokter zal er dan een stripje in hangen om te beoordelen of je blaasontsteking hebt.

Hebben jullie wel eens blaasontsteking gehad? En wat doe je er dan tegen?

*Voor meer info check de website van Roter.

Special-S-layer-low-res

Dit vind je misschien ook leuk

28 reacties

 • Reageren
  Japke
  02/06/2015

  Wat vervelend dat je dat zo vaak hebt. Fijn dat vitamine C goed helpt! Ik heb nog nooit een blaasontsteking gehad, gelukkig, maar lijkt me inderdaad geen pretje.
  Japke onlangs geplaatst…My Life In 20 Questions TagMy Profile

 • Reageren
  Manon
  02/06/2015

  Ik heb ook een hele lange tijd last gehad van blaasontstekingen! Zoooo pijnlijk. En inderdaad, na een antibioticakuur had ik bijna altijd last van een vaginale schimmelinfectie (oke tmi) omdat ook daar de goede bacterieen doodgemaakt worden door die ab. Had ik geen plaspijn meer maar een vieze schimmel -_- gelukkig heb ik er al dik een jaar (afkloppen) geen last meer van gehad. Als ik het voel opkomen of wat prikkelender moet plassen dan drink ik meteen 2 flessen cranberrysap en liters water haha, dan ben ik het vaak wel voor…
  Manon onlangs geplaatst…Zwanger – Week 18My Profile

  • Reageren
   Corine
   02/06/2015

   Ik heb ook altijd last van schimmelinfectie na een antibiotica kuur.
   De dokter gaf mij pas de tip om extra vitamine C te slikken.
   Wel 4x 500 mg op een dag. Je plas wordt dan zuur en waar zuur is groeien geen schimmels.
   Werkt bij mij sindsdien erg goed!

   • Reageren
    La VieSagista
    02/06/2015

    Hi Corine, ik weet niet of je mijn hele artikel gelezen hebt maar daar raad ik inderdaad ook aan om extra Vit C binnen te krijgen. Ik drink daar graag een bruistablet voor.

  • Reageren
   La VieSagista
   02/06/2015

   Ja en dus probiotica raad ik je aan! Want die corrigeren die schimmels weer en dan heb je als het goed is ook niet zo snel last van een vaginale schimmelinfectie.

 • Reageren
  Elisabeth
  02/06/2015

  Jeetje wat vervelend voor je! Ik heb er gelukkignog nooit last van gehad (afkloppen…). Helaas wel vaak genoeg candida 🙁 Mijn oma heeft een keer te lang rondgelopen met blaasintsteking en kreeg inderdaad een nierbekkenontstekint. Heel nasty….. fijn dat t bij jou n btje onder controle.is.
  Elisabeth onlangs geplaatst…10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begonMy Profile

 • Reageren
  Ingrid
  02/06/2015

  Poe wat vervelend dat je dit zo vaak hebt! Ik heb het als kind wel eens gehad, maar daar kan ik me niets van herinneren. Ik doe ook wel mijn best om het te voorkomen, zo was ik al mijn ondergoed en handdoeken op 60 graden zodat de bacteriën dood gaan en gebruik ik handdoeken maar 1 keer, als we het toch over de verspreiding van poepbacterieen hebben 😉

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  02/06/2015

  Ik heb gelukkig nooit last van een blaasontsteking, maar nadat ik een katheter tijdens mijn ruggeprik kreeg, heb ik het daarna één keer gehad. Dat is zeker geen pretje! Fijn dat je je heil hebt gevonden in je dagelijkse bruistabletje :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Hoe ver moet je je privacy delen op internet?My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   02/06/2015

   Grappig, ik heb drie katheters gehad na mijn ruggenprik (o.a. eentje waar ik een paar dagen mee moest rondlopen) maar niet eens blaasontsteking! Terwijl ik er normaal zo gevoelig voor ben.

 • Reageren
  Kim | Kimsbloglfie
  02/06/2015

  Ik had er vroeger ook af en toe last van maar gelukkig niet tot bloedens toe! Moet zo pijnlijk zijn! Ik wist helemaal niet dat vitamine C het kan helpen voorkomen, bedankt voor de tip! Ik heb de laatste jaren wel regelmatig last van vaginale infecties en die zijn ook heel pijnlijk en vervelend 🙁
  Kim | Kimsbloglfie onlangs geplaatst…Je lichaam aanvaarden zoals het isMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   02/06/2015

   Ja die heb ik toen ik jonger was ook wel eens gehad helaas..:(

 • Reageren
  Olga
  02/06/2015

  Hier ook heel wat ontstekingen gehad en vooral toen ik klein was. Toen kreeg ik het gek genoeg alleen elke avond en was ik altijd enorm overstuur. Zo erg dat je als klein meisje niet eens meer durft te plassen of het alleen met de warme douche erop kunt doen. De laatste keer was 2 jaar geleden (niet meegerekend dat ik er tijdens mijn zwangerschap ook laat van gehad heb maar het niet merkte) en toen ben ik echt vreselijk beroerd geworden van de ab. Echt, soms wens je dit je ergste vijand nog niet aan.
  Olga onlangs geplaatst…Persoonlijk: Hoe gaat het? (V)My Profile

  • Reageren
   Olga
   02/06/2015

   Oh toewensen bedoel ik. Ik moet mijn status als Neerlandica wel een beetje hoog houden natuurlijk..
   Olga onlangs geplaatst…Persoonlijk: Hoe gaat het? (V)My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   02/06/2015

   Jeetje wat heftig als klein kind! Oh dat lijkt me zo vreselijk. Zijn ze er ooit achter gekomen hoe dat nou kwam? En wat voor ab had je de laatste keer waar je zo beroerd van werd, weet je dat nog?

 • Reageren
  Lifesabout
  02/06/2015

  Veoeger had ik er veel vaker last van, waarom weet ik niet. Nu nog een heel enkele keer gelukkig. Lijkt mij heel lastig, elke keer een blaasontsteking. Niet alleen omdat het zo zeer doet maar ook vanwege steeds de antibiotica.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Wat ik mij weleens afvraag…My Profile

 • Reageren
  Malou
  02/06/2015

  Jeetje wat zuur zeg! Ik heb echt nog nooit, even afkloppen, blaasontsteking gehad. Gelukkig maar.. En gelukkig voor jou dat je een ‘oplossing’ hebt gevonden, waardoor het wordt verminderd! Hopelijk hebben veel andere meiden hier ook iets aan.
  Malou onlangs geplaatst…zaterdag 13 juni: Nachtkapers – Kaap HoornMy Profile

 • Reageren
  Annemijn
  02/06/2015

  Herkenbaar. Ik heb er ook regelmatig last van. Meestal drink ik dan 1 liter cranberrysap en dan gaat het snel over. Misschien niet het gezondste medicijn maar het helpt zeker. Ik wil namelijk niet altijd naar de dokter. Ze zien me weeeeer aan komen met een potje :p
  Annemijn onlangs geplaatst…Mijn zomerbucketlistMy Profile

 • Reageren
  Silke
  02/06/2015

  Oh, blaasontsteking is echt vreselijk! Ik had er zelf heel lang geen last meer van gehad, maar nu ik zwanger ben is het laatst toch weer terug gekomen. Gelukkig had ik al zo lang geen antibiotica meer gebruikt dat het nu wel weer hielp, maar man wat werd ik daar ziek van! Heb 2 dagen lang alleen maar kunnen overgeven. Nu zit ik maar weer veel aan de cranberrysap, vitamine C en het water met citroenen uit voorzorg, haha.
  Silke onlangs geplaatst…Waarom in het ziekenhuis?My Profile

 • Reageren
  Jennifer
  02/06/2015

  Ik heb het ook chronisch, al moet ik nu dan ook eerlijk zeggen dat ik het sinds de laatste keer tijdens mijn zwangerschap niet meer gehad heb. Dus ik heb ergens de stille hoop dat Melle mijn blaas een flinke trap verkocht heeft en hij nu in een betere positie zit zodat het met de blaasontstekingen goed gaat. Daar ben ik wel blij mee, want oooh wat was dat verschrikkelijk. En tijdens de zwangerschap deed zo’n stomme ontsteking misschien nog wel meer pijn dan die hele bevalling. Brrrr.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 48My Profile

 • Reageren
  Joy
  02/06/2015

  Wat ontzettend vervelend dat je hier zoveel last van hebt/hebt gehad. Maar goed dat je dit bespreekbaar maakt en daarbij goede adviezen geeft.
  Joy onlangs geplaatst…Inspiratie muur slaapkamerMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  02/06/2015

  Ohhh dat lijkt me zo pijnlijk he? Ik ben zo blij dat ik dat nog nooit gehad heb!
  Tamara onlangs geplaatst…Win 25 euro shoptegoed bij Hip&Hap!My Profile

 • Reageren
  Myri
  02/06/2015

  advertorial?

  • Reageren
   La VieSagista
   02/06/2015

   Hi Myri, dat is een kort en bondig geformuleerde vraag;-) Ik zal mijn antwoord wat uitgebreider formuleren: zie het logo onderaan en de info hierover onder het kopje ‘over deze site’. Hoop dat je nu voldoende geïnformeerd bent!

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  03/06/2015

  Helemaal niet TMI hoor! Goed dat je hier over schijft juist. Ik had in het verleden weleens een blaasontsteking, maar nooit met bloed of erger. Wat heftig joh! Zuur helpt inderdaad wel, van vitamine C tot cranberry- en bietensap. Dat laatste weten veel mensen niet, dus toch nog even die tip 🙂
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Birthday Wish List: Dr. Hauschka, Havermoutje & Yogi TeaMy Profile

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  03/06/2015

  Wat een schattig naveltje heb je trouwens!
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Birthday Wish List: Dr. Hauschka, Havermoutje & Yogi TeaMy Profile

 • Reageren
  Lizzy
  05/06/2015

  Hoi Sanne!

  Helaas heb ik sinds 5 jaar ook te kampen gehad met bijna elke maand een blaasontsteking! Om gek van te worden!! Ik gebruik nu inderdaad al maanden vit C bruistablet in combinatie met Cranberry forte capsules (volgens mij heet het merk Lucovitaal oid, rood potje). En wat denk je? Geen blaasontstekingen meer gehad!!! Ik denk echt dat het door de cranberrycapsulea komt, ik kan ze iedereen aanraden?

 • Reageren
  Tries
  10/06/2015

  Ik krijg geen branderig gevoel bij het plassen ik merk het helaas pas als ik last van mijn rug krijg ( nieren dus)
  En de standaard antibiotica helpt ook helaas niet meer voor mij. En ook de standaard cranberry pilletjes etc etc geen effect. Ik eet nu toevallig vitamine c kauwtabl van roter had geen idee dat dat ook goed hier voor is. Thanks voor de tip!

 • Reageren
  Caro
  22/06/2015

  Vanaf je 15e… Klinkt heel bekend! Bij mij komt het regelrecht en alleen maar van “vrijen”. Zondag lol is dinsdags auw!!

  En het enige middel (behalve een kuurtje of gelijk éénn antibiotica pil na t vrijen) is:

  D-mannose

  In pure vorm en dat is poeder of een capsule. Het is duur maar het werkt echt!!! En het doorbreek de negatieve cirkel waarin je belandt. Het spoelt je blaas namelijk echt schoon ook je blaaswand.

  Kijk maar eens op blaasontsteking.nl

  Het is echt de oplossing en ik kan het iedereen aanbevelen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.