Omgaan met negatieve reacties

Toen ik jullie vroeg wat jullie nog graag zouden willen lezen gaven een aantal dames de voorkeur aan een artikel over negatieve reacties.

Het gebeurt me niet vaak, maar zo af en toe dan denk ik dat ik een leuke video heb gemaakt of een mooi artikel heb geschreven en dan zijn er mensen die daar kritiek op leveren in de comments. Dat kan op mijn blog zijn of op mijn YouTube kanaal.

Ik zie het krijgen van negatieve reacties als iets wat bij het bloggen hoort. Eerlijk gezegd word ik er niet meer echt warm of koud van als iemand mij zegt dat mijn mascara klonterig zit of dat mijn lipstick netter had kunnen worden aanbracht. Sterker nog, deze vorm van kritiek laat mij kritisch naar mezelf kijken, het houdt me scherp en ik gebruik deze reacties ook om mijn blog beter te maken. Ik weet nog dat er een keer veel kritiek kwam op een artikel waarin ik de make-uplook van Amber Heard had na gemaakt (althans, een poging tot). Het was leuk geprobeerd, maar mijn lipstick zat voor geen meter. De mensen die daar over oordeelden (via een forum) hadden gewoon gelijk en voor mij was het meteen een motivatie om in het vervolg secuurder te werk gegaan met make-uplooks. Niks mis mee dus!

Ik probeer (opbouwende) kritiek altijd positief te benaderen want ik weet ook dat mensen die commentaar geven, betrokken zijn. En betrokkenheid van lezers waardeer ik enorm.

Nu is het niet zo dat de kritiek die ik krijg altijd alleen maar opbouwend bedoeld is en ik het ook daadwerkelijk kan omzetten in verbeteringen voor mijn blog. Er komen ook wel eens nare opmerkingen van mensen waarbij ik me afvraag: is het nodig om het op zo’n manier te formuleren? Zo ben ik eens uitgemaakt voor travestietenkop, werd ik eens beschuldigd van het gebruik van botox en waren er mensen die vonden dat ik een anorectisch lichaam zou krijgen als ik zou afvallen. Ook zijn er wel eens mensen die commentaar hebben op iets rondom James. Dit laatste is overigens iets wat mij wél raakt. Men kan aannemen dat ik het beste voor mijn kindje wil en dat mijn vriend en ik ons heel serieus met zijn opvoeding bezighouden. Als er dan mensen zijn die denken dat ze het beter weten dan wil mij dat wel eens in het verkeerde keelgat schieten. Dit fenomeen schijnt bij meer moeders voor te komen 😉

Meestal kies ik ervoor om op negatief commenteer of niet te reageren, of gewoon kort en bondig antwoord te geven. Wanneer ik het idee heb dat iemand de strekking van mijn artikel niet begrijpt en daarom negatief commenteer geeft, dan voel ik meestal wel de behoefte om daarop een reactie te geven, als een soort uitleg. Maar ik besef me dat ik eigenlijk daarmee negatieve reacties soms teveel aandacht geef. Ik moet juist meer focussen op de positieve en lieve reacties.

Domme opmerkingen daar doe ik meestal niet zoveel mee en als het echt zo ver gaat dat iemand mij kwetst met een onbeschaafde opmerking, dan haal ik die betreffende comment weg (is nog maar één keer gebeurd). Iemand zei een keer dat ze ‘walgde van de sentimentaliteit in het artikel’. Voor mij is het dan heel simpel, deze comment laat ik niet staan. Ik vind wel dat het duidelijk moet zijn wanneer iemand over de schreef gaat, al ben ik er nog steeds voorstander van om de meeste comments gewoon te laten staan. Het zou namelijk ook weer kritiek op kunnen leveren als je reacties gaat verwijderen. Negeren is in zo’n geval het beste. Dat is ook iets wat ik door de jaren heen geleerd heb. Als ik echt boos ben om een reactie dan reageer ik ook niet meteen niet in the heat of the moment, want dan ga ik misschien dingen zeggen waar ik later spijt van krijg.

Daarnaast probeer ik ook altijd te anticiperen op mogelijke kritiek, dan komt het al iets minder hard binnen. Tijdens het schrijven probeer ik mij te realiseren hoe mensen een onderwerp beoordelen en dat al te verwerken in mijn stuk. Enerzijds door harde stellingen wat af te zwakken anderzijds door bepaalde argumenten al op te nemen en daar direct mijn visie op te geven. Dat kan soft overkomen, maar ik verkies dat boven een hoop negatief commentaar dat kan afleiden van de inhoud. Dergelijke kritiek is bijvoorbeeld te verwachten bij opvoedkundige zaken. Denk aan de vraag of je je kind laat inenten of niet, de keuze voor een combinatietest of het geven van borstvoeding. Ook zaken die op mij persoonlijk betrekking hebben en waarbij ik me kwetsbaar opstel leveren sneller kritiek op. Maar men kan nu eenmaal niet overal dezelfde mening over hebben en dat is ook prima. Bovendien vind ik discussie niet erg, als er tenminste respectvol op elkaar gereageerd wordt.

Verder ben ik me er natuurlijk van bewust dat mensen op het internet veel eerder hun ongenoegen of kritiek uiten dan face-to-face. Ik merk daarbij een enorm verschil tussen mijn website en Youtube, wat mensen toch bezielt om daar zo te doen gaat mijn pet te boven. Ik ben overigens niet iemand die van mening is dat je als je niks aardigs te zeggen hebt je dan maar niks moet zeggen. Ik denk namelijk zeker dat kritiek (aardig of onaardig geuit) je een eind opweg kan helpen, maar je moet er wel mee om kunnen gaan. Als blogger moet je incasseringsvermogen hebben en niet snel op je spreekwoordelijke pik getrapt zijn. Dat neemt niet weg dat kritiek in mijn ogen wel opbouwend moet zijn en niet louter het uiten van frustraties of onaardige opmerkingen.

Alles bezien ben ik maar wat blij met de ‘sfeer’ op mijn website. De comments zijn overwegend positief, open en ondersteunend. Als ik dat vergelijk met het commentaar waar andere bloggers soms mee te maken hebben, is het bij mij een gezellig knuffelig theekransje. Nou is daar de keerzijde wel weer van dat negatieve aandacht ook aandacht is, zakelijk kan het goed uitkomen om ook negatief commentaar te krijgen. Als voorbeeld; mijn ‘Amber Heard’ artikel wordt nog steeds goed gelezen en pageviews = inkomsten voor mij. Bovendien is het ook heel logisch, hoe groter je bent hoe meer commentaar je te verduren krijgt. Iets met hoge bomen… En om met Cruyff te spreken: ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’.

Wat vinden jullie van negatieve comments? En van kritiek krijgen in het algemeen?

Dit vind je misschien ook leuk

24 reacties

 • Reageren
  Channa
  01/04/2016

  Naar mijn idee ga je er prima mee om. Ik snap soms ook echt niet waarom mensen zo negatief zijn. Als het opbouwend is oké maar anders gaat het toch nergens over!
  Channa onlangs geplaatst…5x waarom de regen leuk is voor kinderen!My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  01/04/2016

  Tsja het hoort er gewoon bij denk ik. Ik vind het soms ook wel fijn, die kritiek. Heb je n mooi discussiepunt,, of ruimte voor verbetering. Zolang het niet de overhand krijgrt zit t wel goed denk ik.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Netflix kijktip: LoveMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  01/04/2016

  Wat mooi om te lezen hoe je hiermee omgaat, ik herken veel in wat je zegt. Het hoort gewoon bij het werk wat we doen en tips of kritiek waar je wat mee kan zijn heel fijn, maar wanneer het richting beledigen gaat dan kun je er niets meer mee. Ik leerde dit ook van me af te zetten en me op de positieve comments te richten. Soms heel moeilijk maar daar heb je uiteindelijk het meeste aan
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Yannick vertelt: Het bevallingsverhaal van AimyMy Profile

 • Reageren
  Dorien
  01/04/2016

  Het lijkt er tegenwoordig bij te horen. Kritisch en negatief is ook nog een heel verschil. Jammer dat sommigen soms zo “los” gaan. Richten op de positieve comments geeft ook een hoop meer energie!
  Dorien onlangs geplaatst…RECEPT: SNELLE SMOOTHIE BOWL MET FRUIT EN NOTENMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  01/04/2016

  Meestal lach ik erom. Zo schreef iemand dat ik maar het land uit moest omdat ik pleitte voor een vuurwerkverbod haha! Maar inderdaad persoonlijke dingen over mijn zoontje vind ik niet leuk.
  Nicole onlangs geplaatst…DIY: Zo maak je zelf billendoekjesMy Profile

 • Reageren
  Ilse
  01/04/2016

  Gelijk heb je! Gelukkig heb ik zelf nog nooit te maken gehad met negatieve reacties op mijn blog.
  Ilse onlangs geplaatst…Persoonlijk: Gezondheidsupdate 2 | Eind maartMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  01/04/2016

  Ik vind het superknap dat je het zo van je af kunt zetten. Ik krijg ook wel eens negatieve reacties en ik vind dat dan toch stiekem wel heel erg. Maar inderdaad, van terechte kritiek leer je allern maar!
  Tamara onlangs geplaatst…39 weken zwanger en nog geen naam.My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  01/04/2016

  Een leuke en gezellige sfeer hebben op je blog is veel waard. Er is ruimte voor feedback maar ik vind dat men wel de grens moet respecteren.

  Ik zou een andere moeder nooit vertellen wat ze anders moet doen of haar erop wijzen wat ze in mijn ogen verkeerd doet. Niet online en niet in real life.

  Ik gedraag mij zowel online als in “het echt” hetzelfde. Daarom snap ik de haatreacties van de haters niet. Ik denk dat zij de ballen niet hebben om zulke reacties in real life te geven en dan trek ik al snel de conclusie en geef dit soort mensen geen aandacht.

  Nare reacties over mijn kinderen sta ik niet toe, niet online en niet in real life. Dan wordt de bad ass mom in mij wakker 😉

  Mooi verwoord Sanne!
  Nesrin onlangs geplaatst…Winactie Cream Peeling van Iva NaturaMy Profile

 • Reageren
  jeapiebel
  01/04/2016

  Ik denk dat een opgegeven moment trek je ook niet meer aan negatieve reacties idd. Je weet dat het een toch beetje raar is. Fijn dat je het juist gebruikt om goed naar jezelf te kijken. Leuk om te lezen. Travestietenkop en botox dat vind ik wel te ver gaan met reactie.

  • Reageren
   La VieSagista
   01/04/2016

   Ja dat waren wel de heftigste reacties ja!

 • Reageren
  Elsie
  01/04/2016

  Je bent echt zo heerlijk nuchter. Dat is echt een reden waarom ik jouw blog graag lees! Respect hoe jij omgaat met negatieve comments.
  Elsie onlangs geplaatst…Foodie: homemade granola by Ellen HoogMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   01/04/2016

   Ahw dankjewel Elsie! Leuk om te horen dat je mijn blog graag leest.

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  01/04/2016

  Je hebt dit mooi geschreven! Goed hoe dat je er mee om gaat!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Beautyfavorieten Maart 2016My Profile

 • Reageren
  Clarion
  01/04/2016

  Om even nog wat opbouwende kritiek te geven. Het cruijffiaanse spreekwoord is net omgedraaid: elk nadeel heb z’n voordeel;) verder lees ik je verhalen met veel plezier! Ga vooral door en laat je idd niet beperken door negatieve mensen. Groetjes clarion

  • Reageren
   La VieSagista
   01/04/2016

   Haha ja je hebt gelijk! Thanks!

 • Reageren
  Charlotte
  01/04/2016

  Ik absoluut een voorstander van opbouwende kritiek. Als iedereen maar zwijgt, kom je zelf ook geen steek verder en krijg je niet de kan om jezelf te ontwikkelen. Zelf heb ik, gelukkig, nog niet te maken gehad met negatieve reacties. Ik zou dus ook niet zo goed weten hoe ik daarmee om zou gaan. Knap dat je het je niet aantrekt!
  Charlotte onlangs geplaatst…Lovely Charlotte bestaat 1 jaar!My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  01/04/2016

  Lastig hoor, opbouwende kritiek is natuurlijk welkom. Niet altijd leuk, maar welkom. Maar waarom mensen alleen maar afzeiken? Ik snap niet wat die mensen bezielt of wat ze bezig houdt.
  They need a hug….denk ik

  Goed bezig
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…18 bizarre adviezen die mama’s kregenMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  01/04/2016

  mooi en duidelijk omschreven!
  Ik snap die negativiteit niet, waarom en wat bereiken ze er mee?
  Idd richten op t positieve, das veel beter om je energie in te steken!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Baby(kamer) Wishlist #2My Profile

 • Reageren
  Rosanne
  01/04/2016

  Knap hoe jij ermee om gaat. Ik denk dat dat inderdaad een goede manier is.
  Ik heb gelukkig nog geen negatieve reacties gehad maar in het dagelijks leven ga ik er ongeveer hetzelfde mee om als jij.
  Rosanne onlangs geplaatst…Onzekerheid over mijn gewicht…My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  01/04/2016

  Haha een knuffelig theekransje. Mooi gezegd. Het is mij nooit opgevallen dat jij te maken hebt met negatieve comments, maar ik zit dan ook niet op fora of tussen de YouTube-comments te neuzen. In ieder geval goed dat je niet of niet in the heat of the moment reageert, dat kan alleen maar misgaan.
  Carlijn onlangs geplaatst…Mijn birthday wishlist (hoera, bijna jarig)My Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  01/04/2016

  Sanne je bent een mooi mens. Je doet het fantastisch. Ik snap mensen ook echt niet daar in. Hier nog geen negatieve reacties gehad, maar dat komt vast ook een keer. Dit artikel van jou helpt daar zeker bij!
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Kletspraat, favoriete blogs van de maand maart!My Profile

 • Reageren
  Isabelle
  01/04/2016

  Mooi geschreven Sanne! Chapeau voor wat je doet en hoe je met alles omgaat. Ik blijf lezen en fan. Ook ik heb eens een opmerking gemaakt, maar dit is inderdaad steeds opbouwend bedoeld en soms ook uit bezorgdheid. Want als je elke dag een blog volgt merk je de ups en downs.
  Maar je blog is leuk om te lezen, luchtig, clean, fris en je mannetje is een prachtig ventje!
  Liefs xx

 • Reageren
  Frank
  02/04/2016

  Ik ben zelf van de opbouwende kritiek. Ik vind als je iets te klagen hebt geef dan ook een verbeterpunt aan dan kan iemand er ook wat mee/aan doen. Ik ben zelf twee weken bezig met mijn eigen blog en ben toch wel blij dat ik dit stuk heb gelezen! Dit helpt me wel om dingen juist wel of niet te doen zoals reageren op iets.

 • Reageren
  Suus / Babyisthenewblack.nl
  02/04/2016

  Ik vind het heerlijk hoe jij hierin staat. Erg verfrissend en positief. Kunnen een boel mensen een voorbeeld aan nemen.
  Suus / Babyisthenewblack.nl onlangs geplaatst…Mijn kind kan de pot op!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.