Ojee, mijn kind wil niet naar zwemles

Een half jaar geleden had ik mijn oudste bloedje ingeschreven en eind deze maand is het eindelijk zover: zijn eerste zwemles. Hoewel ik ten tijde van de inschrijving nog in de veronderstelling was dat hij (net als ik) niet kon wachten, blijkt dat ‘ie nu niet meer zo kapot is van zwemles.

Het is een echt waterratje, onze oudste. Lekker ronddobberen in de zee, spetteren in een opzetbadje of hangen op een luchtbed in het zwembad. Alles prima, zolang hij maar niet koppie onder gaat. In het zwembad plonzen is er dan ook niet bij. De keren dat hij het probeerde kwam hij hoestend en proestend weer boven en sindsdien heeft ‘ie er zo’n hekel aan gekregen dat hij enkel nog maar via het trappetje het zwembad in gaat. Heel soms wil hij nog wel eens voorzichtig springen, maar dan alleen als wij hem opvangen met onze armen drie meter boven het water. Glijbanen in het zwembad zijn leuk, maar dan moeten papa en mama wel meegaan en hem optillen zodra we het water raken.

In heb ‘m talloze keren verteld dat koppie onder gaan echt niet eng is, zolang je je adem inhoudt en je neus dicht en dat een plens water in je gezicht er af en toe bij hoort. Ik vertelde hem ook dat dat dingen zijn die je met zwemles zal leren. Dat de juf hem in het begin wel zal opvangen, maar dat hij op een gegeven moment zelf in het water moet gaan springen. En dat alle kindjes dat doen. Ik was in de veronderstelling dat dat hem wel gerust zou stellen.

Dat was – achteraf gezien – misschien niet het slimste wat ik had kunnen zeggen, integendeel. Ik had gehoopt dat ik zijn angst een beetje zou kunnen wegnemen maar ik had het in plaats daarvan juist aangewakkerd.

Sinds ik dat heb laten vallen, begint James soms uit het niets over zwemles. En dat hij daar niet naartoe wil. Want dan moet ‘ie in het water springen en gaat hij koppie onder.

Ik heb verscheidene pogingen gedaan om zijn angst weg te nemen. Hem gezegd dat hij pas in het water hoeft te springen als hij daaraan toe is. Dat juf er altijd bij staat. Dat mama ook altijd in de buurt is. Maar het heeft nog niet geholpen.

Zitten jullie kinderen al op zwemles?

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Eke
  16/08/2019

  Wij zijn vorig jaar september begonnen, maar voor de feestdagen weer gestopt omdat het een te negatieve ervaring werd. Eind deze maand starten we weer en eigenlijk ziet Max er best tegenop. We gaan dus maar kijken hoe het gaat. Desnoods proberen we een andere zwemschool.

  Het kan James ook heel erg meevallen, dus kijk het gewoon aan. Met een beetje geluk heeft hij een invoelende zweminstructeur en dan komt het vast goed!

 • Reageren
  Tineke
  16/08/2019

  Die van mij zijn er voorlopig nog niet aan toe, maar dit lijkt me wel lastig.

  • Reageren
   Inge
   16/08/2019

   Hoe gaat het douchen thuis? Want als zwemjuf zeg ik altijd dat dat het begin is. Leer hem onder de douche te staan zodat het water over zijn gezicht gaat.

 • Reageren
  Fraukje
  16/08/2019

  Mijn dochtertje was precies als James. Eerste 2 lessen was ze enorm veel moed aan het verzamelen, maar alles gaat zó spelenderwijs dat het steeds minder eng werd voor haar. Ik zag haar met enoooorme sprongen groeien, ja ook die sprong in het water. Sinds juli heeft ze haar C en kreeg tussendoor steeds complimenten hóe mooi en goed ze zwemt. Misschien geeft dit jou wat hoop?

 • Reageren
  Chantal
  16/08/2019

  Start jullie zwembad gelijk in het diepe water(1.40)? Want ik (zwemjuf) raad asn om kind eeeren die bang zijn sowieso in een zwembad te laten zwemmen waar ze rustig aan water kunnen wennen en dan ook beginnen met blazen in het water.

 • Reageren
  Josette
  16/08/2019

  Mijn kindje is inmiddels nooit bang voor water geweest.
  Wij gingen vanaf 3 maanden iedere week baby zwemmen.
  Dus tegen de tijd dat ie echt Op zwemles ging, was hij al helemaal watervrij.
  Nu inmiddels zijn A diploma op zak, en wil maar al te graag door voor B.
  De zwemleraar hebben ervaring met kindjes die niet onder water durven.
  Zij zullen het op een leuke en speelse manier brengen.
  Althans bij onze zwemschool.
  Niks forceren daar bereik je niks mee, laat James ontdekken wat ie wel en niet kan.
  En heb geduld, soms moet je heel veel geduld hebben ?.
  Het komt wel goed, vertrouw daar maar op.

 • Reageren
  Roëlla
  16/08/2019

  Ai lastige dingen. Ik zou het wel meteen aankaarten bij de zwemjuf dat hij zo bang is. Misschien mag je vragen of hij de eerste keer alleen kan komen zodat hij niet gelijk in een groep staat en echt een op een kan wennen. Bij onze zwemschool was daar de kans voor destijds. Wellicht helpt het en Hopelijk went hij snel. Het helpt ongetwijfeld dat hij een waterrat is!

 • Reageren
  Shirley
  16/08/2019

  Skyler is begonnen met zwemmen en had eigenlijk precies hetzelfde. Echter heeft hij een zwemjuf die onwijs lief is, maar gelukkig ook wel streng. Zij heeft hem net dat ene zetje (geen duwtje haha) gegeven, waardoor hij zijn eigen grenzen heeft verlegd en de tweede les durfde hij al meer te springen. Inmiddels heeft hij zo’n zes lessen gehad en tijdens het zwemmen in de zomervakantie hadden we al een ander kind. Nog steeds vindt hij het spannend en komt hij gelijk wrijvend in zijn ogen weer boven water, maar hij durft en daar zijn we onwijs blij mee.
  Shirley onlangs geplaatst…Deze 8 boeken las ik tijdens de vakantie (21/30)My Profile

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  16/08/2019

  Ik heb jaren als bijbaantje in het zwembad gewerkt, ik heb jaren zwemles gegeven.. maar ik heb ook jaren gejankt toen ik naar zwemles moest. Ik vond het echt een verschrikking. Maar uiteindelijk is het dus wel goed gekomen.

  Wellicht kunnen jullie met regelmaat gaan vrijzwemmen? Want zoals ik nu lees is James niet watervrij en is het dus vooral belangrijk dat hij spelenderwijs in het water bezig is om over zijn angst heen te komen. Wees gerust, James is echt niet de enige!
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Vakantie voor moeders in 5 stappenMy Profile

 • Reageren
  Tessa
  16/08/2019

  Ik geef zelf zwemles en er zijn veel kindjes zoals James, heel normaal dus. Wat wij proberen is altijd door middel van spelletjes en heel rustig opbouwen te wennen aan het water.

  We leren ze ook om met hun ogen te knipperen en goed hun mond dicht te houden. Wat ook helpt is leren spetteren, spetteren is leuk met je benen maar er komt ook water in je gezicht, wat doe je dan?

  Verder helpt douchen en zelf in bad gaan veel. Met de douchekop even zijn gezicht nat maken of zelf heel rustig in het water kijken in bad en daarna gelijk knipperen. Ook kleurige voorwerpen (ringen, speeltjes) of ‘hoeveel vingers steek ik op?’ kan soms helpen!

  Veel succes bij zwemles en het komt vast goed!

 • Reageren
  Henriette
  16/08/2019

  Sanne , jammer dat je te ver woont…zwemles bij GoNord of een privéles bij Edwin en hij is er overheen????‍♂️

 • Reageren
  Tamara
  16/08/2019

  Wij zijn bijna een jaar bezig. Zoë is een waterrat dus geen problemen. Kids gezien die hetzelfde als James hebben echt zien groeien en vooruit zien gaan. Tuurlijk per kind verschillend maar het kan goed komen!

  • Reageren
   Carlijn
   18/08/2019

   Hoi, ja onze oudste dochter van 6 heeft haar diploma net voor de vak gehaald binnen 7 maanden. Dankzij de turbolessen. We hebben bij haar expres langer gewacht omdat ze ook bang was onderwater. Ze duikt nu heel het zwembad rond op vak. De oudste gaat straks als ze 5 is de turbolessen volgen. Ik vind het ideaal. De zwemjuffen wisten precies hoe ze het aan moesten pakken. Het scheelt wel per zwemjuf. Daarom vond ik het ook niet erg dat ze 2 verschillende juffen heeft gehad. Elke juf pakt het anders aan en bij mij dochter heeft dat goed gewerkt.
   Mijn dochter hield het nog geen 2 tellen vol onderwater. Maar het is helemaal goed gekomen dankzij haar juffen. Zoals ik al zei hun weten precies hoe ze dit het beste kunnen aanpakken,maar ik denk dat leeftijd ook wel een rol speelt.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.