OEPS! Ik heb mijn hele zwangerschap salami gegeten..

“Jahaaa” was mijn antwoord toen mijn verloskundige me tijdens mijn eerste consult vroeg of ik wist wat en wel en niet mocht eten gedurende de zwangerschap.

Ik kon het lijstje zowat uit mijn hoofd opdreunen. Geen rosbief, geen filet americain, geen carpaccio (HUIL), niet teveel leverproducten, geen rauwmelkse kazen. Dat wist ik allemaal heus. Ik legde het adviesfoldertje vriendelijk terug op haar bureau met de mededeling dat ik al eens eerder zwanger was geweest en dat nog goed in mijn geheugen stond gegrift wat de no go’s waren qua eten.

Voor de grap zei ik afgelopen week tegen mijn vriend toen ik een pizza salami zat te eten: “salami mag ik wel gewoon hebben toch?” Hij keek me aan met een gezicht van dat hoor jij toch te weten? maar pakte toch even zijn telefoon erbij om het op internet te checken. Ik dacht ondertussen aan al die keren dat ik salami had gegeten en aan het volle pak salami dat nog in de koelkast op mij lag te wachten. Zou wat zijn als blijkt dat ik dat helemaal niet mag hebben, schoot er door me heen. Ik kon me echter niet herinneren dat ik ooit iets over salami gelezen had.

“Nou schat, het staat toch echt op de lijst met voedingsmiddelen die je moet laten staan.” Ik zag zijn ernstige gezicht terwijl hij dat zei. “Welke lijst dan?” vroeg ik. “Wat is de bron? Er wordt zoveel nonsens geluld op internet.” “Hier kijk, het Voedingscentrum zegt letterlijk dat het advies is om géén carpaccio, filet americain of salami te eten.”

Ok. Shit.

Salami is blijkbaar – ja dat wist ik ook niet – een worstsoort waarin ook rauw vlees verwerkt wordt. En bij rauw is het natuurlijk oppassen geblazen. In rauw vlees kan er namelijk een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt, wat weer een veroorzaker kan zijn van afwijkingen bij je kind.

Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Wáárom heb ik dit niet eerder bedacht? De volgende dag belde ik meteen mijn verloskundige om verhaal te halen. Klopt het wel écht wat er op de site van het Voedingscentrum stond? Is het niet gewoon een beetje overdreven? Maar nee, dat was het niet zei ze. Gelukkig stelde ze me gerust dat ik er tot nu toe niet ziek van ben geworden dus dat er geen reden was om me zorgen te maken, maar ze sommeerde me wel om de salami vanaf nu te laten staan. DUH.

Salami mag je overigens wel gewoon eten als het verhit is, dus op een tosti of pizza kan het geen kwaad.

Pff. Weer wat geleerd. Bovenstaande geldt trouwens ook voor cervelaat en chorizo.

>> Volg me ook op Instagram!

Wist jij dat je tijdens je zwangerschap geen salami mocht?

Foto: ©beats1 Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  17/09/2017

  Nee ik wist het ook niet. Ach ja, inderdaad niet druk maken: je bent er niet ziek van geworden dus niets aan de hand.
  Eerlijk gezegd nam ik die lijstjes sowieso met een korrel zout aangezien ze elke paar jaar veranderen.

 • Reageren
  Kim
  17/09/2017

  Serieus? Ik heb dat ook echt nog nooit gehoord… Gelukkig voornamelijk verhit gegeten en ook nooit ziek van geworden tijdens zwangerschappen. Weer wat geleerd 🙂

 • Reageren
  Eke
  17/09/2017

  Ik ging er van uit dat het alleen gold voor salami uit een of andere Italiaanse berghut ipv de voorverpakte variant, Haha.
  Eke onlangs geplaatst…Wat staat er op mijn Bucket List & Geloof ik in God? | Q&A September 2017My Profile

 • Reageren
  Caro
  17/09/2017

  Ik kom uit België en mijn gynaecoloog zei dat je wel salami mocht eten. Dus ik heb dat gewoon gegeten tijdens mijn 2 zwangerschappen. Zo gek dat het advies tussen 2 landen zo hard kan verschillen. Wat hier ten strengste verboden is zijn rauwe groentjes buitenhuis en alles met rauwe eieren in (vb Chocomousse). En geen lepeltje of tas delen met je oudere kindjes!

  • Reageren
   Yvonne
   17/09/2017

   Geen lepeltje of tas delen?? Moet niet gekker worden haha!

   • Reageren
    Inge
    18/09/2017

    Dat komt omdat een peuter besmet kan zijn met het CMV virus, wat via speeksel overgedragen kan worden op de mama en een ongeboren kind kan daar ernstige afwijkingen van krijgen.

    • Reageren
     Yvonne
     18/09/2017

     Ok, dus je geeft je peuter je hele zwangerschap ook geen kusjes en knuffels? Vind ik zielig en bovendien niet uit te leggen aan een peuter. Bovendien heb ik dit in Nederland nog nooit van een gynaecoloog gehoord.
     Nogmaals, mijn mening: we slaan door.

 • Reageren
  Elisabeth
  17/09/2017

  Maar salami op de pizza mag wél hè, want dan is het verhit! ?
  Elisabeth onlangs geplaatst…Antonies eerste maand thuisMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  17/09/2017

  Dat had ik met softijs…al flink wat mc flurrys op toen ik hoorde dat het niet mocht. (Vk vertelde me overigens dat je met gezond verstand gewoon softijs mocht eten? En op Ibiza zat ik me net te bedenken dat die hamburger zo mega lekker mals was toen ik me besefte dat het helemaal niet mocht…niet bij stil gestaan oeps. Vk zei echter hetzelfde. Ben je ziek geworden? Was het lekker? Mooi…nu niet meer doen
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Zwangerschaps musthaves week 18 t/m week 40…My Profile

  • Reageren
   Yvonne
   17/09/2017

   Waarom zou je geen hamburger mogen dan? Is toch gewoon gebakken, niet rauw? Ik vind het bij sommige verloskundigen wel echt doorslaan hoor,..Zullen wel onzekere dames zijn.
   Enne, jullie ook gewoon zelf na blijven denken hè, niet te krampachtig allemaal 😉

 • Reageren
  Liset
  17/09/2017

  Even schrikken zeg! Kan me voorstellen dat je dan even gauw terug gaat rekenen hoe vaak je het gegeten hebt. Gelukkig ben je er niet ziek van geworden en is je kindje in orde. Ik had tijdens mijn zwangerschappen speciaal een boekje besteld bij het voedingscentrum waarin precies stond welke ingredienten etc. je allemaal moest vermijden of minderen. Die checkte ik altijd als ik iets at waarvan ik het niet zeker wist. Echt een aanrader!
  Liset onlangs geplaatst…Endometriose | Hoe gaat het afbouwen van mijn medicatie + Implanon?My Profile

 • Reageren
  Kim
  17/09/2017

  Ik vind je blog altijd ontzettend leuk, maar om hier nu een heel artikel aan te wijden vind ik ietwat overdreven (al snap ik wel dat je even schrikt hoor..).
  Je bent niet ziek geworden dus er is verder niets aan de hand gelukkig.
  Succes met de laatste loodjes!

 • Reageren
  Zara
  17/09/2017

  Ik woon in Belgie en mijn gyn vertelde meteen dat salami niet mag gedurende de zwangerschap.

 • Reageren
  Tineke
  18/09/2017

  Wat ik van mijn verloskundige begreep dat het wel mocht als je het 3 dagen in de vriezer doet wel een die echt goed diep vriest dus -18 dan gaat alles wat schadelijk kan zijn dood. Geld ook voor vis die die vacuüm verpakt is.

 • Reageren
  Anne
  20/09/2017

  Ik wist het de eerste zwangerschap ook niet, dus gewoon alle worst gegeten die er voorbij kwam. Nu bij de tweede heb ik wat voorzichtiger gedaan, alleen heel af en toe gezondigd met een lekker kruidnagelworstje… Sushi durfde ik alleen niet, jij wel zag ik?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   20/09/2017

   Ik eet alleen sushi met groente of kip. Geen (rauwe) vis, dat lust ik sowieso niet haha.

 • Reageren
  Lien
  27/02/2021

  Toxoplasmose? Je bedoelt listeriose 😉

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.