“Nooit met vreemde mensen meegaan!”

Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn moeder mij al van jongs af aan op het hart drukte nooit met vreemden mee te gaan. In geen geval. Dus ook niet als iemand me tien lolly’s aanbood, me een cadeautje wilde geven, of vroeg of ik diegene wilde helpen. Inmiddels vind ik het tijd worden om ook mijn zoon daarover in te lichten.

Ondanks dat mijn oudste nooit alleen is en hij altijd onder het toezicht staat van een volwassene, denk ik dat het verstandig is om ook James nu al te leren dat het meegaan met een vreemde uit den boze is.

Ik heb nog nare herinneringen aan vorig jaar, toen we hem op het vliegveld even kwijt waren en er een moment door mijn hoofd schoot dat hij met een vreemde kon zijn meegegaan.

Vorige zomer toen wij op het vliegveld van Malaga in een overvolle rij stonden, waren we binnen enkele seconden onze peuter kwijt. Mijn vriend was de tickets op zijn telefoon aan het laden en ik was net in mijn tasje aan het rommelen. Toen ik naast me keek was James weg. Het ene moment stond ‘ie nog naast ons en het andere moment was hij gevlogen.

Ik raakte meteen in blinde paniek. Wat nou als hij door de draaideur naar buiten was geglipt, de weg kwijt was geraakt of met een vreemd iemand was meegelopen? Hij was nog maar 2,5! Gelukkig had de rij al snel door dat wij ons zoontje kwijt waren en al vlug gebaarde iemand naar me dat er een klein jongetje vlakbij hem stond. En ja hoor, daar stond ‘ie, aan de hand van een blonde mevrouw, met zijn speentje in zijn hand een beetje wazig om zich heen te kijken.

Mijn hart klopte bijna uit mijn lijf, zó bang en geschrokken was ik. Uiteraard voelden we onszelf verschrikkelijk dat we niet beter hadden opgelet.

Gelukkig is James nu een jaar ouder en wijzer en zal hij dat soort dingen niet meer zo snel doen, maar in publieke, drukke ruimtes ligt toch altijd het gevaar op de loer dat je je kind even uit het oog verliest. Het is gewoon niet altijd mogelijk om je kind strak aan de hand te houden en bovendien houdt James wel van een praatje, ook met vreemden.

Ik vind het belangrijk dat ik James dus alert maak, maar ik wil hem niet angstig maken. Ik weet nog dat ik vroeger als klein meisje altijd op mijn hoede was en soms zelfs een beetje bang werd van iedere vreemde die ook maar naar me keek. Het concept ‘vreemde’ is natuurlijk ook een lastige, want wie is dat nou eigenlijk? De postbode, de groenteboer, iemand die ze maar vaag (her)kennen?

Ik wil het in ieder geval voor James vrij simpel houden en hem zonder vervelende verhalen te vertellen leren dat hij simpelweg niet met vreemde mensen mag meegaan. Niet voor een snoepje, niet om lieve kleine hondjes te knuffelen, niet voor een glaasje fris. Zonder overleg met papa of mama gebeuren dat soort dingen niet.

Hoe heb jij dit aangepakt/wil jij dit aanpakken bij je kind(eren)?

Uitgelichte afbeelding: KonstantinCristian via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reageren
  Femke
  07/05/2018

  Voor mij zal dit nog even duren.. maar ik ben wel nieuwsgierig hoe anderen dit aan hebben gepakt… ik volg dus lekker mee :-).
  Femke onlangs geplaatst…Baby ♡ En het is……My Profile

 • Reageren
  Mieke
  07/05/2018

  Ik ben er toevallig net mee begonnen, door te zeggen niet met vreemden mee nr huis, altijd eerst naar papa en mama komen.
  Ik pobeer het geleidelijk aan te leren en dieper op in te gaan naarmate de tijd volgt. Ook boeken in de bieb zijn hierover te vinden!

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   07/05/2018

   Slim om naar de bieb te gaan idd!

 • Reageren
  Luana
  07/05/2018

  Wij hadden vroeger een wachtwoord met onze moeder. Daar moesten we dan naar vragen. Als de persoon in kwestie het wachtwoord niet wist, mochten we niet mee. Het is nooit voorgekomen, maar weet tot op de dag van vandaag nog wat ons wachtwoord was haha

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   07/05/2018

   Die ga ik onthouden!

 • Reageren
  Yvonne
  07/05/2018

  Ik ben er ook al vroeg mee begonnen (2,5 jaar geloof ik). Heb vooral ook altijd gezegd dat hij NOOIT met politiemensen mee moet gaan. Ook niet als ze eruit zien als politieman of -vrouw. Er zijn zóveel politieuniformen gestolen waarvan misbruik wordt gemaakt (ook met overvallen)…Kinderen kunnen daar ook makkelijk slachtoffer van worden.

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   07/05/2018

   Oh jee dat wist ik helemaal niet. Bah!

 • Reageren
  Willeke
  07/05/2018

  Hier in Malta nemen ze dat mee op school!
  De school besteed hier enkele dagen per jaar aan en dat wordt dan per schooljaar aangepast.
  Ze beginnen hier met de 4-jarige al dat ze nooit hun broekje naar beneden moeten doen voor vreemde mensen en inderdaad ook dat ze nooit met mensen mee moeten gaan die ze niet kennen en altijd eerst goed aan papa en mama moeten vragen of ze mogen gaan.
  Ik merk dat dat toch wel heel effectief is als de school hier echt een dag op spelenderwijs aan besteed de kleine praat er nog dagen over en dan is het zoveel makkelijker om er thuis ook over te praten!

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   07/05/2018

   Top dat er op school aandacht aan besteed wordt!

 • Reageren
  G
  07/05/2018

  Dit is ook mijn grootste schrik… Plots omkijken en mijn dochter die nergens meer te bespeuren is. Ik heb haar wel geleerd (ze is inmiddels 4 jaar) dat als ze mij kwijt is, dat ze dan hulp kan vragen aan “een andere mama of papa die kindjes heeft.” Ik heb liever dat ze op zo’n moment hulp vraagt (en mede mama’s en pap’a’s lijken mij wel betrouwbaar :-)), dan in een blinde paniek ergens over straat loopt of op een drukke plek in de massa verdwijnt.

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   07/05/2018

   Gelijk heb je! Goed dat je haar dit al geleerd hebt.

 • Reageren
  Dana
  07/05/2018

  Oh hier dus afgelopen zaterdag mijn 2,5 jarige peuter uit het oog verloren in een winkelcentrum. We stonden in een winkel, mn oudste van 5 banjerde een beetje met hem door die winkel en we dachten gewoon te makkelijk dat hij wel bij hem of ons zou blijven maar hij was dus mooi de winkel uit gegaan. Mn hart zat ook in mn keel, paar rondjes gerend door de passage, hij kon wel 4 richtingen op zijn gegaan. En opeens zag ik m de lunchroom tegenover de winkel waar we waren, uitlopen samen met iemand van securitas én een softijsje.. dat had m getriggerd en hij had m nog gekregen ook…. heb de schrik er nog in!

 • Reageren
  Puck
  07/05/2018

  Vorig jaar mee gemaakt met zoonlief (toen 3 jaar). Gezellig naar een kinderpopconcert. Mega druk met overal ouders en kidjes. Ineens, zoals jij zegt, ik kijk om mij heen en weg is mijn kind. Mn dochter (nu 10 maanden) in de draagzak. Zoeken zoeken en nog eens zoeken. Het concertgebouw stond binnen in het drukke centrum van Gronigen dus ik was zo bang dat hij naar buiten was gelopen. 30 min totaal!! Nergens te bekennen. Alle bewakers in het pand waren opzoek naar een jochie van 3 jaar in een witte broek en geel shirt. Uiteindelijk zat meneer heerlijk te spelen ergen waar ik al 10x langs was gekomen. Hij is waarschijnlijk het hele gebouw door gehuppel. Mij missen? Bang of verdrietig? Nee!!! Hij had de grootste lol en daar was ik zó blij om! Maar sinds dien vertel ik hem dat hij altijd moet vertellen waar hij naar toe wil/gaat en nooit zomaar met iemand mee mag gaan omdat ik dan niet weet waar hij is. Hij zegt t altijd na maar verder is hij nooit bang. Gelukkig maar dat kan ook juist gevaarlijk zijn. Lastig iets dit…

 • Reageren
  Hedwig
  08/05/2018

  Mijn oudste heb ik het rond zijn vierde verjaardag gevraagd: wat zou je doen als iemand…. Daarna zijn we het gesprek aangegaan. Hij wist zelf eigenlijk al heel goed te benoemen dat hij met niemand mee zou gaan. We hebben hem toen hij jonger was wel aangeleerd dat als iemand tegen hem zegt dat hij iets geheim moet houden, dat hij dat altijd aan ons moet vertellen. De meest nare dingen gebeuren in de ‘bekende’ kring…
  De jongste is nu vier, maar kruipt nog bij mij weg als haar oma op bezoek komt, dus die hoef ik nog niks uit te leggen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.