Een nieuwe pop voor James

Waarom zouden jongetjes alleen maar met auto’s moeten spelen en meisjes alleen met poppen? Onzin, vind ik dat.

Al een tijdje had ik het in mijn hoofd om James een pop te geven. Hij vindt baby’s maar wat interessant en ook bij de gastouder loopt hij geregeld liefkozend met poppen onder zijn arm. Aandoenlijk, zo vond ik. Aangezien een babybroertje of babyzusje er voorlopig nog niet in zit, is een speelgoedpop een uitermate geschikt alternatief.

Geïnspireerd door dit artikel van Suzanne (een absolute aanrader om te lezen) bedacht ik dat ik voor James niet zomaar een pop wilde, maar een pop met een donkere huidskleur. En dan niet blanke pop die een likje bruin had gekregen, maar echt eentje die realistische donkere uiterlijke kenmerken zou hebben, zoals dikkere lippen en kroeshaar.

Waarom ik dat wilde? Omdat ik denk dat het voor James goed is om te beseffen dat een donkere huidskleur net zo normaal is als een blanke huidskleur en dat er behalve de kleur ansich geen onderscheid is en hoort te zijn. Ik vind het belangrijk om daarin als ouder het goede voorbeeld te geven. Hoe eerder hij dit leert, hoe beter.

Van Suzanne kreeg ik de tip om een pop te bestellen van het Spaanse merk Paola Reina. Dit merk heeft als missie om de grenzen tussen verschillende etnische groeperingen te laten verdwijnen. Er zijn dan ook talloze poppen in het assortiment te vinden, van Europese tot Aziatische en Latino poppen. Allen met realistische uiterlijke kenmerken.

1

Ik koos pop Gordi voor James. Een donkere baby met volle lippen, een mooie bos kroeshaar en prachtige donkerbruine ogen. Tevens is deze pop voorzien van een heerlijke vanillegeur (dat zijn alle poppen uit de Paola Reinia-collectie trouwens). Gordi is 34 cm lang en kan ook in bad. Dit hebben we al even uitgetest. Er is ook een meisjesvariant van deze pop te krijgen.

2

James is in ieder geval helemaal in de wolken met zijn nieuwe poppenbaby. Hij knuffelt Gordi, rijdt hem rond in de kinderwagen en neemt hem mee in bad. Ook snuffelt hij graag even aan Gordi’s lekkere vanillegeur.

Ben jij ook geïnteresseerd geworden in donkere poppen of poppen met een bepaalde etniciteit, check dan ook even het lijstje met webshops dat Josan publiceerde.

Gordo is voor €22,50 te koop bij Bol.com.

Dit vind je misschien ook leuk

24 reacties

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  29/06/2016

  Wat schattig! Waarom zouden jongetjes niet met poppen mogen spelen? Ik hoorde laatst van de juffen op het kinderdagverblijf dat mijn zoontje zo heerlijk met een pop zat te spelen. Toen legde ik vervolgens 2 poppen van zijn zus in zijn kamer, maar daar heeft hij niet meer naar om gekeken.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Voor het eerst weer sporten na bijna 10 jaar – update na 1,5 weekMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  29/06/2016

  Jim heeft ook gewoon poppen, dat vind ik heel belangrijk. Soms krijg ik daar wel opmerkingen over, maar meeste mensen snappen t wel. Op t kdv bij hem zitten genoeg kindjes met niet blanke huidskleur. En ook leidsters trouwens. Mn beste vriendin is Surinaams, dus je zou zeggen dat hij wel gewend is. Toch, als hij n donkere volwassen man ziet. Vindt hij het heeeeel raar. Vooral interessant, maar toch ook n btje eng… ik hoop dat dat geen dingetje wordt.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Wat zullen de buren wel niet denken?!My Profile

 • Reageren
  Channa
  29/06/2016

  Jamie speelt hier ook regelmatig met de poppen van zijn zusje. Dikke prima, maakt ons echt niet uit.
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #22 – Regen, hardlopen & het eindfeest!My Profile

 • Reageren
  Josan
  29/06/2016

  Wat super gaaf Sanne! Ik zag hem gisteren al op Snapchat voorbij komen. Natuurlijk viel de kleur mij meteen op. Ervaring leert dat dit meestal een bewuste keuze is dus ik was benieuwd naar je overwegingen. Mijn middelste dochter heeft sinds kort ook een Van Paolo Reina. Wel met glad haar ik hoop dat ze ooit nog een pop met kroeshaar wil.
  Josan onlangs geplaatst…Bellen blazen voor luie oudersMy Profile

 • Reageren
  Liset
  29/06/2016

  Weet je, ik had inderdaad op Snapchat gezien dat James een pop met zich mee droeg, maar ik heb er totaal niet bij stil gestaan dat dit raar, anders of ongewoon zou zijn. Ik vind het heel normaal dat beide geslachten met ’typisch’ jongens- of meisjesspeelgoed spelen. Ik laat mijn kids ook gewoon spelen met wat ze leuk vinden en het scheelt dat ik zowel poppen als auto’s in huis heb :). Mijn zoontje houdt bijvoorbeeld heel erg van (poppen)huisjes met daarin poppetjes,, maar speelt net zo lief met auto’s en dinosaurussen. Ik vind het heel goed dat je hierin bewuste keuzes maakt, ook met betrekking tot huidskleur. Ik ben half Indisch dus mijn kids groeien al met ‘gekleurde’ mensen (mijn familie) op en ook op school of het kdv is er gelukkig diversiteit :).
  Liset onlangs geplaatst…Trouw blijven aan je eigen opvoedregelsMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  29/06/2016

  Spencer heeft geen poppen of knuffels. Wel gegeven hoor, maar hij moet niets hebben van speelgoed waar geen knopje, schuifje, schakelaartje oid op zit. Vind het wel.een gave pop. Mannelijke Paula van Suus 🙂
  Nicole onlangs geplaatst…Rampzalige keukenverhalen & heerlijke gerechtenMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  29/06/2016

  Heel goed dat je hem een pop hebt gegeven, die jongens van mij slepen ook regelmatig met de poppen van hun zusje rond. Ik heb gister net een concept geschreven over genderneutraal opvoeden, meer omdat ik vind dat sommige mensen daarin veel te ver gaan. Ik kreeg laatst bij een blog over prinsessenbedden voor meisjes te horen dat het belachelijk was dat ik er voor meisjes bij had gezet haha.
  Tamara onlangs geplaatst…De allerleukste baby aankopen tijdens je zwangerschap.My Profile

 • Reageren
  Ilse van Kreanimo
  29/06/2016

  Mijn zoontje speelt ook met poppen.

  En ik heb ook een popje met een andere huidskleur! Heb ik al jaaaaaaaaren, van een vriendinnetje gekregen dat een jaar in de States heeft gewoond als cadeau en nu spelen mijn kindjes er meer!

 • Reageren
  Nesrin
  29/06/2016

  Fijn dat er ook zulke poppen te koop zijn. Mijn dochter heeft nooit met poppen gespeeld, ook niet met Barbie’s en ergens vind ik dit jammer 😉

  Ik heb mijn zoon nooit een pop gegeven dit artikel is daarom ook een eye opener.
  Nesrin onlangs geplaatst…Koolhydraatarme pindarotsjesMy Profile

 • Reageren
  Diantha
  29/06/2016

  Nu hou ik nog meer van je Sanne! :-DDD Ik vind poppen ook normaal voor jongens. Sowieso vind ik dat baby’s neutraal zijn, zo zien ze dat zelf ook, en ik wil dat het liefst zo lang mogelijk zo houden. Logan heeft ook gewoon een bloemetjes hoedje met roze voering, die vond ik het best zitten dus die werd het haha! Maar ik vind het helemaal goed dat je hem Gordi hebt gegeven! Alleen waarom is de pop vanaf 3 jaar? Zitten er kleine onderdelen aan? Ik ga er ook een voor Logan bestellen! Liefs
  Diantha onlangs geplaatst…Fed Up – die moet je zien!My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   29/06/2016

   Hi Diantha, leuk dat je ‘m ook voor Logan gaat bestellen! Ik zou eigenlijk niet weten waarom er staat vanaf 3 jaar, dat viel mij ook al op! Er zitten in ieder geval geen kleine of andere gevaarlijke onderdelen aan hoor. X

 • Reageren
  Ras
  29/06/2016

  Ik vind het een klein beetje vreemd. Een donkere huidskleur hoort gewoon vanzelfsprekend te zijn waarom moet je dat nou weer benoemen?

  Niemand zegt ik ging naar de winkel en koos bewust voor een blanke pop. Wat een onzin.

  • Reageren
   La VieSagista
   29/06/2016

   Dank voor je reactie. Ik zal wat extra uitleg geven. Natuurlijk willen we allemaal dat een donkere huidskleur vanzelfsprekend is, maar het is aangetoond (dit staat ook in het artikel van Suzanne) dat als je wit geboren bent en je in je omgeving met name witte mensen ziet, je vanzelf een voorkeur ontwikkelt voor witte mensen. Dit is onbewust en heeft niks met racisme te maken. Ik wil dit dus doorbreken door James een donkere pop te geven. Hopelijk begrijp je het nu! X

 • Reageren
  Carlijn
  29/06/2016

  Ik vind het superleuk dat James gewoon met een pop speelt!! Inderdaad: waarom moeten jongens met trucks spelen en meiden alleen een pop hebben? Hartstikke tof dit toch! En dat de pop donker is, ja nou… vanzelfsprekend inderdaad, net wat Ras hierboven zegt. Ik heb het artikel in de Ouders van Nu ook gelezen, ik dacht net al toen ik jouw blog zag: waar ken ik die pop toch van?!

 • Reageren
  Nina
  29/06/2016

  Best grappig toen ik een jaar of drie was wilde ik een baby born, maar dan wel de donkere. Ik vond die blanke pop maar saai ?. Iedereen keek altijd beetje gek dat ik met een donkere pop sleepte maar ik vond het dood normaal. Top dat er inmiddels nog meer keuzes zijn.

 • Reageren
  Meike
  29/06/2016

  Mijn neefje speelde vroeger als hij bij mij was altijd met mijn poppen, maar van zijn ouders mocht hijzelf geen pop hebben. Zo sneu!
  Meike onlangs geplaatst…Thailand deel III Koh ChangMy Profile

 • Reageren
  Kelly
  29/06/2016

  Super schattig! Papa James! Laat kinderen nog lekker willen zorgen voor een pop, waarom is dat alleen voor meiden? Heel goed dat je oom nagedacht heb over huidskleur echt heel slim
  Kelly onlangs geplaatst…Wat ik enorm mis van mijn kraamtijdMy Profile

 • Reageren
  Suus / Babyisthenewblack.nl
  29/06/2016

  Helemaal te gek! Thanks voor het noemen van mijn artikel. Ik vind het echt een hele goede zet om deze pop te kopen. Wij zijn er nog elke dag heel erg blij mee, ook omdat het gewoon een pop is waar Roos heel dol op is ongeacht de huidskleur.

  Als mensen het andere artikel nog willen lezen waar ik uitgebreider in ga over “onbewust racisme” en waar je een test kunt doen om erachter te komen waar jouw onbewuste voorkeur ligt, kunnen ze hier klikken: http://www.babyisthenewblack.nl/2015/11/23/ben-ik-onbewust-racistisch/

  Super veel plezier met de pop. Dikke zoen voor James. Jullie zijn mijn lievelings <3

 • Reageren
  Julia
  29/06/2016

  Wat apart om te lezen dat er zo lastig aan een pop met donkere huidskleur te komen is, wat in het artikel van Suzanne las. Mijn moeder had toen zij een klein meisje was al een pop met donkere huidskleur en daar heb ik toen ik klein was ook mee gespeeld. Een vriendinnetje van mij had een bruine baby born. Nooit bij stil gestaan eigenlijk dat dat blijkbaar toch wel bijzonder is. En leuk dat je James ook gewoon met poppen laat spelen 🙂

 • Reageren
  amanda
  29/06/2016

  Kian speelt bij mijn moeder ook met onze oude poppen van vroeger en ik had een blanke en mijn zusje een donkere pop dus al ruim 22 jaar geleden gaf mijn moeder ons poppen met verschillende huidskleur. En Kian speelt ook erg graag met de baby-poppen. Is inderdaad erg schattig…
  amanda onlangs geplaatst…Opnieuw rijles nemenMy Profile

 • Reageren
  Serena
  29/06/2016

  Super dit! Hoe eerder ze er kennis mee maken, hoe beter! Ik heb eens meegemaakt dat ik een kind een ballon wilde geven, en de ouders boos op mij werden, omdat hun zoon echt geen roze ballon mocht (hij was overigens niet eens roze, maar rood)… Toen viel me niks meer in.

 • Reageren
  Serena
  29/06/2016

  Ook mooi trouwens hoe je in dit artikel zowel seksisme als racisme terug laat komen!

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  30/06/2016

  Toevallig hier een artikel in de maak met dat mijn zoon een pop kreeg voor zinn eerste verjaardag. Op kdv kroop hij er iedere keer mee rond en dat vond ik zo lief dat ik een popje coor hem heb gekocht. Wel een popje met een zacht lichaam aangezien hij nog kruipt en zon harde pop dan niet handig meezeulen is.

  Als ik James pop zie ben ik jaloers, die is gaaf. Die ga ik ook zeker bekijken
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…5 dingen die ik anders wil bij een volgende bevalling…My Profile

 • Reageren
  angela | Great Body & Skin
  30/06/2016

  Oh wat heerlijk! Jim is bij de gastouder ook flink met poppen bezig, kusjes geven enzo. Hier hebben we nog geen pop, maar was wel van plan hem snel 1 te geven. Overigens ook een mooie donkere. Duo Penotti 😀 Ik merk trouwens wel dat hij van die typisch jongensdingen leuk vindt, dus knuffels nog wat links laat liggen en vooral met de wielen van zijn loopwagen en autootje bezig is en zijn vliegtuig veel aandacht krijgt. Misschien toeval, maar ik zag onlangs een docu over een onderzoek met apen waaruit bleek dat mannetjes vooral bezig zijn met bijvoorbeeld auto’s en vrouwtjes met poppen. Hoe dan ook: ik wil Jim graag van alles aanbieden,
  angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Model Jacqui werd boeker van modellen: “leer van jezelf te houden”My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.