Neem dit maar van mij aan (9 verrassende tips voor het peuterouderschap)

Het is soms jammer dat kinderen niet met een gebruiksaanwijzing geboren worden. Toch zijn er een aantal dingen die je van mij aan kunt nemen.

1. Peuters moeten heus naar de wc, ook als ze zeggen dat dit NIET zo is. Ik heb al een aantal keer de fout gemaakt door James te vragen of ‘ie nog moest plassen (antwoord: nee) om vervolgens toch met gierende banden een benzinestation op te moeten zoeken.

2. Met een wekker kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zomertijd en peuters, dat gaat niet helemaal lekker. “Maar het is nog licht mama, waarom moet ik nu al naar bed?!” Bij dit soort issues biedt een wekker uitkomst. Het liefst eentje met een stoplicht of plaatje die op groen gaat als het wakkertijd is en op rood staat als het slaaptijd is. Zo voorkom je dat je bloedje al om half vijf staat te springen in het kader van het is al licht.

3. Als ze vallen moet je niet heftig reageren. Hoe extremer jij reageert hoe harder zij gaan huilen. Ik heb inmiddels geleerd om mijn gezicht in de plooi te houden, ook als James een val maakt die mij door merg en been gaat.

4. Van muziek worden ze rustig. En dan heb ik het niet over het geblèr van de DD-Company, maar gewoon je eigen muziekje. Kygo, Celine Dion, Nick & Simon, whatever. Probeer maar eens.

5. Je moet peuters uitlaten. Net als een hond eigenlijk. Hup, naar buiten en rennen maar.

6. Klusjes en opdrachtjes vinden ze (meestal) leuk. Dit tezamen met het feit dat ze alles ZELLUF willen doen maakt dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het laten helpen van de vaatwasser uitruimen, eigen onderbroeken in de wasmachine gooien of de post van de mat halen. Handig joh, die peuters!

7. Als je even twintig minuten voor jezelf wilt hebben, zet je peuter dan in een stoel bij de gootsteen met een paar plastic bekers. Die hoor je niet meer.

8. Vertel pas op het laatste moment als je iets leuk gaat doen want anders heb je een week lang een springend geval om je heen staan die vraagt “Is het al vrijdag?! Gaan we al naar oma? Duurt het nog lang? Ik wil gaahaaaan!”

9. Kijk even een paar tutorials van een paar basisdingen om te tekenen zoals een olifant, een aap, een kikker of een schaap. Heb het zonder geprobeerd maar dan is alles volgens mijn zoon een hond. En daar stel ik hem toch keer op keer mee teleur.

Heb jij nog meer van dit soort tips?

Dit vind je misschien ook leuk

12 reacties

 • Reageren
  Zara
  18/05/2018

  Allemaal herkenbaar hahah! En inderdaad een peuter moet gewoon dagelijks uitgelaten worden.

 • Reageren
  Simone
  18/05/2018

  Heel herkenbaar. Die tutorials voor tekenen ook! Hahaha goeie tip!

 • Reageren
  Ik
  18/05/2018

  Komisch en herkenbaar!!! Leuk

  • Reageren
   Ik
   18/05/2018

   PS meeste geldt ook voor oudere kinderen!?

   • Reageren
    La Vie Sanne
    18/05/2018

    Haha mooi.

 • Reageren
  Yvonne
  18/05/2018

  Veel is heel herkenbaar: zo moeten ze inderdaad altijd naar de wc.
  Maar ik zet die muziek die jij noemt niet op hoor want dan ren ik zelf hard weg! Hier staat altijd stevige rock op en daar moet-ie het mee doen 🙂
  En tekenen? Dat heb ik nooit gedaan. Kan ik niet. Is het niet de bedoeling dat ze dat zelf doen ;)? (Gelukkig wordt mij dat ook nooit gevraagd)

  Andere tip: laat ze niet te vroeg zelf hun kleren uitzoeken want als je dáár eenmaal mee begint…
  Wél heel snel zelf laten aan- en uitkleden en er vooral een spelletje van maken om dat zo snel mogelijk te doen. Ik ken kinderen van 4 jaar die dat nog niet zelf doen.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   18/05/2018

   Fijn om te horen dat ik niet de enige ben die niet kan tekenen. Goeie tip om er een spelletje van te maken dat ze zich zo snel mogelijk aankleden.

  • Reageren
   Carmen
   20/05/2018

   Leuk toch juist dat ze een eigen smaak ontwikkelen en een mening hebben over wat ze aandoen? Mijn zoontje kiest sinds hij ongeveer 2.5 is elke dag zelf zijn kleren uit. En ja, dat duurt wat langer dan wanneer ik het doe, maar ook weer niet veel langer (want het aandoen is dan geen strijd meer).
   Carmen onlangs geplaatst…Tekenen dat mijn kinderen moe zijnMy Profile

   • Reageren
    Yvonne
    21/05/2018

    Nee sorry, ik vind dat niet leuk 😉
    Pas als ze een leuke eigen smaak hebben is dat grappig. Ik zie meisjes op school die elke dag een tutu aan hebben. Hoort op de dansschool wat mij betreft!

 • Reageren
  martine
  18/05/2018

  Tip bij nummer 7 , laat geen melkopschuimer ernaast staan die worden ook schoongepoetst ?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   18/05/2018

   Nou das toch juist fijn?! haha.

   • Reageren
    Yvonne
    18/05/2018

    Dat dacht ik ook al haha! Zet gewoon de hele vuile afwas ernaast. (Een kind kan de (af)was doen)

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.