Moet ik me schamen als ik die zak krentenbollen in de winkel al opentrek?

Meestal als ik naar de supermarkt ga dan breng ik voor Isé wel wat te eten mee. Een pakje rozijntjes, een soepstengel of een crackertje. Iets om haar even zoet te houden voor het geval ze begint te miepen.

Deze keer was ik dat echter vergeten. Om het beginnende gemopper van mijn jongste te temmen (ik voelde de bui al aankomen), pakte ik maar vast een mini krentenbol uit de zak die ik net in het winkelkarretje had gegooid. Met een beetje geluk zat Iseetje hier zo’n 10 minuten aan te knabbelen en dat was ongeveer net genoeg om mijn boodschappenlijstje af te werken.

Toen ik het plastic clipje van de zak trok en mijn dochter voorzag van een krentenbol werd ik met een scheef oog aangekeken door een oudere dame die van rechts kwam. Het was een… afkeurende blik zo leek het. Nou het is dit of een jengelend kind in de supermarkt, dat had waarschijnlijk ook uw irritatie gewekt beet ik haar in gedachten toe.

Toegegeven, het was een impulsieve reactie geweest van mij om die zak krentenbollen alvast open te maken. Toen ik erover nadacht vond ik het eigenlijk best asociaal van mezelf. Stel dat ik mijn portemonnee vergeten was en ik bij de kassa stond… Dan had ik mooi een zak open krentenbollen gehad terwijl ik geen geld had om dit te betalen.

Bovendien, wat zou het gevolg zijn wanneer dit vaker gebeurt? Dan zal Isé iedere keer als we in de winkel zijn verwachten dat het normaal is dat ik een tros bananen of een pakje koekjes alvast aanbreek. Eigenlijk ‘beloon’ ik dan verkeerd gedrag. Ik denk dat dit op de lange termijn alleen maar voor meer problemen zorgt. En met problemen bedoel ik dat het gejengel een standaard iets wordt wanneer we boodschappen doen.

Ik houd het dus maar bij die ene keer. En als ik de volgende keer weer iets te snacken voor haar vergeten ben, dan moet ik maar gewoon accepteren dat het even een kwartier doorbijten is. Isé gaat nu eenmaal de fase door dat ze d’r eigen willetje aan het ontdekken is en dat er qua geduld ook nog een hoop te leren valt. Ik bestempel het maar als de aanloop naar de terrible two fase…

Hebben jullie nog tips/leuke ervaringen?

Uitgelichte afbeelding: Jouke van Keulen via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

27 reacties

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  19/06/2019

  Ik doe meestal boodschappen bij winkels waar ze voor de kinderen wat te snacken hebben. Een appel, banaan of mandarijntje ofzo. En nu moet ik zeggen dat ik eigenlijk nooit een jengelend kind mee heb, ze vind boodschappen doen veel te leuk ?
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Waarom bedtijd en voldoende slaap zo belangrijk zijnMy Profile

  • Reageren
   Wilma
   19/06/2019

   Ik doe het zelf niet, als ze wat wil ligt er altijd wel gratis fruit in de winkel en dat mag mijn dochter pakken. Verder doe ik het niet voor die tijd dat je in de winkel bent moet ze zich maar kunnen inhouden.. ik zou er niet aan toe geven. Maar wat iemand anders doet is eigen keus vindt ik ?

  • Reageren
   Kim
   19/06/2019

   Ik werk zelf in een supermarkt en ik vind het persoonlijk niet kunnen. We zien in de winkel vaak bij kindjes dat ze het vanzelf sprekend vinden dat ze iets krijgen. Er was zelfs ooit eens iemand die vervolgens ook nog naast een broodje pakjes drinken ging geven en snoepjes, daar hebben we wat van gezegd toen. En het is lastig te controleren als mensen bijv een los broodje (croissantje zoiets) geven en die al op is bij de kassa, dan weet de caissière ook niet dat ze die hadden.

   Het is lastig soms (ik heb ook 2 kinderen) maar ik denk juist als je er nooit mee begint, zeuren ze er ook niet om en leren ze om eerst te betalen en dan pas eten!

 • Reageren
  Manon
  19/06/2019

  Ik zou dit ook niet zo snel doen. Heb ook altijd ‘geleerd’ dat het pas open mag als het betaald is, want dan is het pas van jou

 • Reageren
  Brenda
  19/06/2019

  Ik werk in een supermarkt en ik kan je vertellen dat het heel frustrerend is als mensen al dingen openrrekken voor hun kinderen. Zakken brood inderdaad, bananen, croissants e.d. “wil je de bananen schil weggooien? Pietertje heeft er al 1 op. Sla er maar één extra aan.” (Terwijl bananen gewogen moeten worden dus het bedrag klopt nooit exact) of moeders die hun kind een croissant geven en tijdens het afrekenen “perongeluk zijn vergeten” te melden dat hun kroost een croissant heeft opgegeten tijdens de shop-sessie.
  Eigelijk is het diefstal want wat jij zegt, als je je portomonee bent vergeten,pasje weigerd,geen saldo hebt o.i.d. is er wel een probleem!

  • Reageren
   Margje
   19/06/2019

   In de supermarkt waar ik boodschappen doe liggen er bananen en mandarijntjes voor de kleintjes. Ik geef inderdaad de schillen aan een medewerker, veel netter dan het maar ergens liggen toch?
   En ook pak ik wel eens alvast een krentebol uit de zak, daar staat een streepjescode op, dus bij het afrekenen maakt het niet uit.
   Zou het voorkomen dat ik mijn portemonnee vergeten ben… Ze kennen me daar, dus dat wordt altijd wel opgelost. Erg klantvriendelijk en zo hoort het ook!

   • Reageren
    Stefanie
    19/06/2019

    Ik deed het ook niet. Een keer was mijn dochter dus aan het jammere n en ik had een zak krentebollen in mn mandje. Toen ik bijna bij de kassa was(en dus de hele winkel door met een jammerend kind) zei een medewerkster van de winkel geef je kind lekker een krentebol. Dus nog voor het afrekenen.

 • Reageren
  Marloes
  19/06/2019

  Bij onze supermarkt liggen er meestal bananen of ander fruit voor kinderen om te pakken, maar inmiddels laat ik de boodschappen meestal gewoon thuis bezorgen 😉 bij de winkel is onze uitdaging eerder het kleine speeltuintje tegenover haha!
  Marloes onlangs geplaatst…Wat ik heb geleerd in 2 jaar ondernemenMy Profile

 • Reageren
  Eke
  19/06/2019

  Ik ga vaak zonder kinderen boodschappen doen of laat het bezorgen. Soms ontkom je er niet aan en dan moeten ze mee, dan neem ik vaak een speeltje mee. Hier in de supermarkt ligt altijd ook wel wat om te proeven, dus dan schuif ik dat bij ze naar binnen als ze echt niet te handelen zijn.

 • Reageren
  Jolanda
  19/06/2019

  Ik heb mijn dochter nooit nog te betalen eten of een speeltje gegeven tijdens een ronde supermarkt. Dat is niet nodig. Blokje kaas/worst etc. wat er staat om te proeven of wat uit de bak fruit waar ze uit mogen pakken dat kreeg en neemt ze (ze is nu 9) wel. Al vond ik het al raar om haar die banaan te zien eten, het is niet hap, slik, weg. Ook wist ze al snel bij welke supermarkt ze een kaakje kreeg bij de kassa en bij welke niet. Als ze in een vervelende bui was dan leide ik haar af door ergens op te wijzen (bijvb. de sinaasappel is oranje zie je nog meer oranje), tegen haar te kletsen, haar te laten kiezen tussen twee toetjes etc. Of door het gewoon te negeren als ik toch al richting kassa ga. Negatief en ongewenst bedrag negeer ik liever dan dat ik het beloon. Er is niets mis met even wachten op je krentenbol tot na de kassa. Maar echt vervelend is ze niet geweest in de winkels.

  • Reageren
   Angela
   19/06/2019

   Ik heb zelf altijd geleerd dat je iets pas open mag maken als je betaald hebt en geef dit ook aan mn eigen kindje mee. Maar als we boodschappen gaan halen ligt er vaak wat fruit wat kinderen mogen pakken en bij de groenteboer krijgt hij ook vaak wat fruit. Verder zorg ik er altijd voor dat ik wat in mn tas heb. Al is het een fruitreep of een pakje koekjes

 • Reageren
  Irma
  19/06/2019

  Ik doe dit ook wel is hoor. Niet vaak, maar wel is.. Mijn dochtertje is 2 en zit in de fase dat ze wel is driftbuien krijgt als ze iets niet mag. Helemaal prima.. maar als ik ff snel boodschappen wil doen voorkom ik toch liever een driftbui door haar alvast een knijpzakje fruit oid te geven. Ik doe meestal boodschappen met een zelfscan, dus scan t altijd wel eerst voordat ze t krijgt. Ik heb nog nooit commentaar gehad van t personeel dat ze t vervelend vonden ofzo. En maak t vaak genoeg open waar ze bij staan. Dan moeten ze dr maar wat van zeggen. Al heb ik zoizo altijd wel Mn portemonnee bij, dus reken t wel gewoon af ? En die scheve blikken van andere mensen negeer ik al helemaal. T maakt mij niks uit wat een ander daar van vind. Ik ben al blij dat ik normaal rustig boodschappen kan doen. Soms moeten de kinderen nu eenmaal mee!

 • Reageren
  Marijke
  19/06/2019

  T kreeg bij onze supermarkt van de dames van de broodafdeling altijd een afgesneden kapje van het brood of een snee die niet meer verkocht wordt. Was inderdaad wel gewenning, want hij wilde het altijd, ook als hij geen trek had ofzo. Maar het stopt vanzelf, nu gaat hij al 2 jaar naar school en is hij het mooi vergeten….
  Marijke onlangs geplaatst…Overhemden voor vaderdagMy Profile

 • Reageren
  Marieke
  19/06/2019

  Mij lijkt het sowieso apart dat je kind alleen stil te krijgen is met eten…?

 • Reageren
  Inge
  19/06/2019

  Ik geef onze peuter soms wel een snee brood van het brood dat ik net in m’n mandje gedaan heb, of een sandwich ofzo. Maar die dingen reken ik ook gewoon af.
  Nog nooit commentaar op gehad en ik zie meerdere ouders dit echt wel doen hoor, dus no shame!
  Liever dit dan een peuter die een hysterische bui krijgt ofzo.

 • Reageren
  Lianne
  19/06/2019

  Heb het nooit als asociaal gezien, lijkt me namelijk niet dat iemand er last van heeft, ben best verbaasd over de reacties.. Ik geef mijn zoontje altijd een zakje knijpfruit of een krentenbol. Ik maak gebruik van de scanner dus ik scan deze eerst. Hij krijgt van het personeel trouwens ook vaak fruit, kaas of worst. Als ik m’n pinpas vergeten zou zijn kan ik die altijd even ophalen.

 • Reageren
  Elianne
  19/06/2019

  Ach dit zijn van die dilemma’s. Ik doe het zelf nooit, maar ik zie genoeg moeders het wel doen. Als je je portemonnee vergeet, betekent dit dus dat je terug moet om alsnog te betalen. Waar je in een ander geval kunt zeggen, laat maar zitten die boodschappen. Ik kom morgen wel terug..
  Maar of dat zo erg is?

  Zelf ga ik elke week naar dezelfde super en mijn zoon weet dat hij daar een krentenbol krijgt bij de broodafdeling. Inmiddels is hij zo ver dat hij zelf naar de broodafdeling rent en erom vraagt. De eerste keren voelde ik mij hier bezwaard over, maar ook dit gevoel heb ik losgelaten. De supermarkt creëert dit gedrag namelijk zelf, waarin onze kinderen iets verwachten in de supermarkt. Hij zegt dank je wel en dan zijn we allemaal tevreden.
  Elianne onlangs geplaatst…Je kind beschermen tegen de zonMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  19/06/2019

  Ik vraag me vooral af: waarom krijgen die kinderen een huilbui in de winkel? Geef ze gewoon genoeg te eten voordat je vertrekt, dan ben je ook niet geneigd ze te laten eten in de winkel. Dan kun je het met woorden oplossen. Maar dat is mijn ervaring/mening.
  Waar ik niemand over hoor is de troep die het geeft als alle kinderen brood/croissants etc gaan eten in de winkel…Ook een reden om het niet te doen wat mij betreft.

 • Reageren
  Angela
  19/06/2019

  Als wij vroeger mee mochten met boodschappen doen kregen wij altijd een warm broodje (kaiser broodje) van de bakkerij in de winkel. Die moesten we dan nog betalen. Ik heb ook wel eens tijdens het boodschappen doen een breaker gedronken/gegeten omdat ik bijna van Mn stokje ging. Maar ik doe altijd zelfscannen en heb m dus netjes eerst gescand.

  Ik vind sommige reacties nogal ongenuanceerd en weinig vriendelijk. Alsof jij je kind honger laat lijden ofzo. Enig respect mag best.

  • Reageren
   Angela
   19/06/2019

   Verschil was dan dat wij nooit zeurden om snoep ed. En zelden een woede aanval kregen in de winkel omdat we onze zin niet kregen. Dat verse broodje was voor ons een traktatie! Een krentenbol is nog altijd gezonder als chocolade!

 • Reageren
  Bertine
  19/06/2019

  Ik vind het zelf behoorlijk asociaal als ouders producten van de supermarkt aan hun kind geven voordat het van hun is. Feitelijk is het pas van jou nadat je betaald hebt.
  Daarnaast is het een supermarkt en geen restaurant, laatst kreeg ik zelfs een croissant tegen m’n hoofd aan toen een kindje had bedacht om ermee te gaan gooien. Ik doe het zelf dus ook nooit. Eten kan voor de tijd en na de tijd, ik loop niet zo lang in een supermarkt dat mijn kind ervan verhongerd. Vervelend gedrag los ik op met woorden of kleine spelletjes.

 • Reageren
  Roëlla
  19/06/2019

  You got 99 mom problems but this ain’t one. Ik probeer me dus echt niet druk te maken over zulke dingen. Ik reken netjes af en als ik echt geld vergeten ben kom ik daarna netjes betalen. Zou me er niet te druk over maken 😉

 • Reageren
  Sanne
  19/06/2019

  Ik heb mijn kinderen best vaak alvast een krentenbolletje gegeven in het winkelkarretje en ook mijn schoonmoeder doet dit. Ik doe dan de zak netjes weer dicht met het clipje en ik zorgde dat ze er niet erg mee knoeiden. Mijn kinderen vonden dat juist heel fijn en leuk om in het karretje te eten. De barcode op het zakje wordt gescant, dus er gaat ook niks mis bij het betalen, lijkt me geen probleem.

 • Reageren
  Sanne Wil
  19/06/2019

  Ik heb mijn kinderen best vaak alvast een krentenbolletje gegeven in het winkelkarretje en ook mijn schoonmoeder doet dit. Ik doe dan de zak netjes weer dicht met het clipje en ik zorgde dat ze er niet erg mee knoeiden. Mijn kinderen vonden dat juist heel fijn en leuk om in het karretje te eten. De barcode op het zakje wordt gescant, dus er gaat ook niks mis bij het betalen, lijkt me geen probleem.

 • Reageren
  Sanne
  19/06/2019

  Sorry, per ongelijk 2x zelfde reactie gestuurd..

 • Reageren
  Maria
  20/06/2019

  Ik vind het een associalw gewoonte, toen ik achter de kassa zat kon ik me er ook mateloos aan irriteren. Het is gewoonte die op de manier begint zoals je beschrijft maar vervolgens raken de kinderen er aan gewend en krijg je driftbuien omdat je iets wat je zelf aangeleerd hebt weigert.. Het eten pas van jou nadat je betaalt hebt. Je drinkt toch ook niet alvast een pak vifit leeg?

 • Reageren
  Amber
  26/01/2020

  Haahahah zo herkenbaar heb ik ook wel es gedaan niet te druk maken.
  Mensen maken zich soms zo druk over alles is niet dat je het altijd doet die ene keer ; ).
  Blijf gewoon lekker jezelf en niet teveel van anderen aan trekken.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.