Moeder zijn en een sociaal leven hebben

IMG_0334

Dat je sociale leven in een ander vaarwater komt als je eenmaal ouders bent geworden, dat is vast voor niemand nieuw als ik dat zeg. Prioriteiten veranderen en waar ik eerst kon genieten van een avondje helemaal losgaan in de club, kan ik dat nu evengoed van een avondje vroeg ik mijn bed met mn favo pyjama aan.

Ik ben er heel erg bang voor geweest dat ik, omdat ik in mijn vriendengroep natuurlijk de eerste ben die moeder is geworden, niet meer gevraagd zou worden voor feesten en partijen en dat mijn sociale leven op een jammerlijk laag pitje zou komen te staan. Toegegeven, mijn sociale leven heeft inderdaad een flinke wending genomen, maar het betekent zeker niet dat ik mijn vrienden niet meer zie of dat ze me links laten liggen. Evenmin betekent het dat ik nu een teruggetrokken leven leid en elke feestelijke bedoening aan mijn neus voorbij laat gaan.

Wat wel is veranderd, is dat ik nu selectiever ben geworden in gelegenheden waar ik mijn gezicht laat zien. Verjaardagen probeer ik nog steeds heen te gaan (hoewel dit ook niet altijd lukt), maar etentjes buiten de deur of stapavonden zijn gewoon wat lastiger. Daar komt bij dat ik ’s avonds al heel vroeg moe ben omdat de nachten met James enorm zwaar zijn. Dat heb je gisteren kunnen lezen.

De vrienden die heel dichtbij me staan zie ik gelukkig nog steeds wekelijks. Daarbij moet ik zeggen dat ik echt mijn handjes mag dichtknijpen dat ik vrienden heb die altijd, maar dan ook altijd om me denken. Ik heb in geen half jaar een voet over hun drempel gezet en ze zullen de laatsten zijn die daar moeilijk over doen. Ze begrijpen mijn situatie als geen ander. Om toch nog gezellig te kunnen bijkletsen houd ik met een aantal vrienden geregeld een tapasbuffet bij mij thuis waarbij iedereen wat meeneemt. James is een vrij makkelijke baby en die zit er vaak in de kinderstoel bij. Het wordt nu nog makkelijker nu hij tussen 7 en 8 naar bed gaat.

Ook probeer ik James zoveel mogelijk te laten wennen aan mijn sociale leven. Heb ik zin om een terrasje te pakken? Gaat hij mee. Willen mijn vriend en ik een avondje uiteten? James gaat mee. Moet ik ergens met de trein heen? Hoppa, een flinke luiertas en de kinderwagen mee en ook James wijkt niet van mijn zijde. In dat opzicht is hij heel makkelijk, hij zet het niet zo snel op een krijsen en dus is het geen probleem om met hem te winkelen of hem mee te nemen als ik uiteten ga. Hij vermaakt zich wel in de kinderwagen (nu nog wel haha).

Ik voel mij niet anders binnen mijn vriendengroep nu ik een kind heb. Ik heb het er tijdens mijn zwangerschap vaak met vrienden over gehad, omdat ik wel mijn angsten dat dat de vriendschap zou verwateren met ze wilde delen. Gelukkig konden we er goed over praten en dat heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer bang ben dat ze me als een saaie doos zullen zien noch dat ze me niet meer zien staan.

Bovenop het geluk dat mijn vrienden met liefde naar me afreizen, staat er een aantal trouwens ook altijd klaar om op James te passen als ik afspraken heb. Ik ben een dankbaar mens!

Ervaren andere moeders dat hun sociale leven ineens heel anders is geworden?

*Foto gemaakt door Fardo Dopstra

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Monique
  24/03/2015

  Ik herken het zeker! Ik zie mijn vriendinnen nog steeds wel en dates worden gewoon nog (met of zonder kind) ingepland. Maar waar ik vroeger twee keer per week bij vriendinnen at: nee dat is niet zo. Een uk van een half jaar, beide 32 uur werken, huishouden , familie vrienden en oh ook nog die moeheid door de gebroken nachten: je moet prioriteiten stellen! Dus inderdaad selectiever, misschien minder en anders maar zeker niet verwaterd. Gelukkig!

 • Reageren
  Carlijn
  24/03/2015

  Dat van dat selectief zijn, kan ik me heel goed voorstellen. Je prioriteiten veranderen nu eenmaal, en je haalt je geluk uit andere dingen dan feestjes en borrels. Vind het wel heel tof dat je James overal mee naartoe neemt, naar het terras en mee de trein in. Ik ken ook moeders die hun kind voor ieder wissewasje bij opa of oma dumpen. Ben zelf niet zo heel bang dat mijn sociale leven verandert. Veel van mijn vrienden (die zijn dan ook +/- 8 jaar ouder) hebben al kinderen, dat scheelt 🙂
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: nieuwe Rimmel-productenMy Profile

 • Reageren
  Sharon
  24/03/2015

  Bij mij is het wel aardig veranderd. Vriendinnen die nog leven als “lang-leven-de-lol” die zie ik amper tot niet. Geen probleem hoor. Zie dan liever mijn “echte” vrienden, die mij en mijn situatie wél begrijpen. Maar goed om je eigen ding te blijven doen. Alles gebeurt hier ook zo veel mogelijk hoe het zonder uk ook zou gaan.

 • Reageren
  Mari
  24/03/2015

  <3<3<3<3<3

  • Reageren
   Esther Maas (RTL Nieuws)
   19/05/2017

   Hoi Sharon, ik ben journalist bij RTL Nieuws, en bezig met een artikel over wat voor invloed het krijgen van een kindje heeft op je vriendschappen. Ik zou je graag een paar vragen willen stellen. Zou je me kunnen mailen op esther.maas@rtl.nl? Ik hoor graag van je! Alvast bedankt!

   Groet,
   Esther Maas
   redacteur RTL Nieuws

 • Reageren
  Nesrin
  24/03/2015

  Mooi geschreven Sanne. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best lang moeilijk heb gevonden, niet alleen op sociaal vlak maar eigenlijk met alles. Nu twee kinderen verder waarvan de jongste bijna 3 ben ik het afgelopen half jaar weer wat relaxter geworden.

  Het komt goed 😉 en mijn kinderen zijn mijn twee mooiste schatten ooit.
  Nesrin onlangs geplaatst…FeministTalk #1: You can have ambition but not too muchMy Profile

 • Reageren
  Martina
  24/03/2015

  Ik ben zo benieuwd hoe ik dit straks ga ervaren! Ik ben dan niet de eerste uit mijn vriendenkring met een kleine maar het is wel spannend hoe het me straks zal vergaan
  Martina onlangs geplaatst…23 Maart 2015 – Foto’s van het momentMy Profile

 • Reageren
  Milou
  24/03/2015

  Ik snap heel goed dat je daar druk om maakt voordat je moeder wordt. Het verandert dan zó erg! Maar inderdaad, je echte vrienden zijn vooral diegene die het begrijpen. Zo’n tapasavond is echt een leuk idee!
  Milou onlangs geplaatst…Photolog zondag 15 maartMy Profile

 • Reageren
  Dineke
  24/03/2015

  Je prioriteiten veranderen echt als je een kindje krijgt. Herkenbaar dat je net zo lief een avondje in pyjama de bank op duikt. En naarmate je kind ouder word kun je echt wel wat vaker uit hoor, vooral omdat uit logeren gaat wat makkelijker gaat naarmate ze ouder worden en oppas vinden gaat vaak ook makkelijker omdat ze dan een vast slaapritme hebben.
  Dineke onlangs geplaatst…Recept SandwichMy Profile

 • Reageren
  Maaike
  30/03/2015

  He San!

  Nog maar een paar maandjes en je bent niet meer de enige!;) Helaas is Groningen een beetje ver weg, anders had ik ook heel graag op kleine James willen passen!!

  Ik ben heel benieuwd wat voor invloed het op mijn sociale leven zal hebben, al zijn er in mijn vriendengroep ook al wel een heleboel pappa’s en mamma’s, waaronder jij/jullie!

  Liefs,

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.