Mijn peuter doet het prima zonder lievelingsknuffel

James doet het zonder lievelingsknuffel (en sindskort zonder speen!) en dat gaat hem prima af.

Toen James wat jonger was sliep hij geregeld met hetzelfde beestje dat hij liefkozend ‘Amie’ had genoemd (hij bedoelde eigenlijk snuffie maar dit kon hij niet uitspreken en dus werd het Amie, wat ik weer heel aandoenlijk en ook wel passend vond omdat amie ‘vriendin’ betekent in het Frans).

Het was een goedkoop wit konijn van badstof met lange hangoren en een knuffeldoekje aan de onderkant. Voor vijf euro ooit eens bij de Hema gekocht in het kader van als ‘ie hem kwijtraakt, dan kunnen we gemakkelijk aan een nieuwe komen.

Na verloop van tijd vergaten wij zijn Amie wel eens ergens mee naartoe te nemen en we merkten dat hij er dan eigenlijk nooit wat over zei. Ook als hij uit logeren ging dan gebeurde het geregeld dat ik zijn badstoffen konijntje niet had ingepakt. Als ik ‘m bij thuiskomst dan weer aan hem gaf keek hij er amper naar om.

Eigenlijk vind ik het wel makkelijk zo, want ik kan me goed voorstellen hoe panisch je als ouder kunt worden als je het favoriete knuffelbeest van je kind ergens bent vergeten of nog erger, verloren, en je kindje er compleet overstuur van raakt.

Nog steeds is James niet bepaald gehecht aan zijn knuffels en redt hij het prima zonder. In zijn bedje liggen een aantal knuffels en dat vindt hij best gezellig, maar zouden ze er niet zijn dan zou het hem niet heel veel kunnen schelen. Zelfs op vakantie hadden we qua knuffels niks voor hem meegenomen. En nee, niet omdat we het vergeten waren maar omdat we het gewoon niet nodig vonden (okay, en het scheelde ook wel veel ruimte in de bagage..)

Overigens heb ik er uiteraard niks op tegen als hij ineens wel gehecht zou raken aan een knuffel. Ik snap dat het kinderen ook een zekere vorm van veiligheid of vertrouwdheid biedt.

James heeft wel lange tijd een speen gehad maar daar zijn we sinds een tijdje cold turkey mee gestopt (ik zal hier nog een apart artikel over schrijven). Ik had gedacht dat hij zo zonder speen wellicht ineens wel zou verlangen naar een knuffel maar ook dat blijkt niet het geval.

Heeft jouw kind een lievelingsknuffel? Ben je deze wel eens kwijt geweest?

Afbeelding: ©BK0808 via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Eke
  11/10/2017

  Geen favo knuffel hier en dat vind ik wel heel erg fijn. Er staan er wel wat op zijn kamer, maar boeiend lijkt hij het niet te vinden. Hij slaapt liever met een willekeurig autootje ofzo.
  Eke onlangs geplaatst…Hoe goed kent Jeroen mij?My Profile

 • Reageren
  Marloes
  11/10/2017

  Allebei mijn kinderen hebben geen favoriete knuffel en alleen de jongste heeft een speen. Ik ben er super blij mee dat ze zich niet aan een ding hechten ?
  Marloes onlangs geplaatst…Dromenvangers: Vastgoed fotografieMy Profile

 • Reageren
  Angelique
  11/10/2017

  Mijn zoontje heeft als baby/peuter nooit een knuffel gehad. Sinds 2 jaar heeft hij ineens een obsessie voor Toy story ontwikkelt en wou een Woody pop. Wij dachten ach leuk dus hebben er 1 aangeschaft (op aliexpress want de echte zijn onbetaaldbaar) en toen kregen we ineens dat Woody overal mee naar toe moest! Gelukkig is hij 6 en kunnen we hem nu wel uitleggen dat woody niet mee kan want wat als we hem kwijt raken? Mn vriend heeft hem zover gekregen door te zeggen dat er toch écht iemand op het huis moet passen als wij er niet zijn.

 • Reageren
  Monique
  11/10/2017

  Vanaf de geboorte had hij een aap van happy horse maar sinds een half jaartje (nu 3) is het zijn lievelingsknuffel en vraagt hij er ook echt om met slapen. Aapie ligt altijd in z’n bed, soms beneden maar gaat niet mee naar buiten. Daarnaast hebben we er nog 2: een bij oma en een op de opvang. Speen heeft hij nooit gehad.

  Nummer 2 (nu 12 weken) heeft wel een speentje. En er staat weer een knuffel in z’n bedje. Eens kijken of dat ook zijn lievelingsknuffel wordt!

 • Reageren
  Liset
  11/10/2017

  Mijn kids hebben een boel knuffels in hun bed liggen, maar ze nemen er wel altijd eentje mee als ze uit logeren gaan. Echt super, super, super gehecht zijn ze er dan ook weer niet aan, want als het sporadisch een keer gebeurd dat we het vergeten zijn, zoeken ze net zo goed een ander knuffeltje uit.

 • Reageren
  Milou
  11/10/2017

  Mees heeft geen knuffel of speen en gebruikt ook zn duim niet. Soms baal ik daar best wel van. T is natuurlijk best handig zo, maar ik denk vaak wel dat Mees met een speen sneller had doorgeslapen.

 • Reageren
  Simone
  12/10/2017

  Mijn dochter heeft niet echt zo’n knuffeltje gehad waarmee ze altijd rondliep. Tot ze laatst in de Efteling een ‘Jet’ heeft gekregen. Daar is ze nu helemaal verknocht aan. Hij moet overal mee naar toe en ze slaapt er ook mee. Ze stopt hem in onder de dekentjes enzo. Wel schattig hoor. Maar ze is nu 2,5. Hiervoor hield ze ook veel van knuffels, maar iedere avond een andere weet je wel. Ik ben heel benieuwd naar je verhaal over het stoppen met de speen! Dat wordt voor ons de volgende stap ben ik bang… en ik zie er enorm tegenop!

 • Reageren
  Yvonne
  13/10/2017

  Mijn zoon heeft het andersom: nooit een speen gehad maar wel lievelingsknuffels. Er zijn er 2 die echt niet kwijt mogen raken (verder ligt zijn bed ook nog vol maar die zijn wat minder interessant). Het is soma inderdaad best zenuwslopend want van 1 knuffel hebben we geen back-up. Van die andere heb ik 4 back-ups gekocht voor de zekerheid (haha nog nooit één kwijtgeraakt!).

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.