Mijn nieuwe maatje in de keuken: de KitchenAid Artisan

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het apparaat vooral kende als hét hulpje tijdens Heel Holland Bakt. Daar prijken immers elk seizoen mooie felgekleurde KitchendAids op de werktafels waar de meest fantastische baksels mee worden gemaakt. Grappig genoeg was het vooral het toffe retro design van het keukenapparaat dat me bij bleef. Wat je er nu precies allemaal mee kon, daar had ik me nooit in verdiept. ‘Iets met mixen, eiwit kloppen en cakebeslag maken’. Verder kwam ik niet. Het leek me meer een apparaat voor de echte bakfanaten – een label dat ik overduidelijk niet op mezelf kan plakken – en daarom heb ik er voor mezelf nooit de meerwaarde van in gezien.

Toch kreeg ik vanuit mijn omgeving steeds vaker positieve geluiden te horen over de KitchenAid. Meerdere vriendinnen en kennissen hadden er inmiddels eentje aangeschaft en bereidden er zonder moeite de lekkerste sauzen, broden, pasta’s, purees en taartbeslagen mee. En dat terwijl ik vaak sta te klooien met een garde of een staafmixer en mijn brouwsels nooit de substantie krijgen die ze eigenlijk zouden moeten hebben. Misschien was zo’n keukenrobot toch wel een handig hulpje…

<p>Toen had ik de mogelijkheid om via <a aria-label=Coolblue een KitchenAid te testen en inmiddels ben ik helemaal overstag. Waar de KitchenAid natuurlijk absoluut het perfecte hulpje is voor de ingewikkeldere baksels, is het óók gewoon een apparaat dat de de dagelijkse kookhandelingen makkelijker maakt. Denk aan het maken van aardappelpuree, pesto, brooddeeg, hummus. Bij de KitchenAid gooi je het lekker in de mengkom, waarna hij het werk voor je doet en jij ondertussen je handen vrij hebt om verder te kunnen gaan met de rest van je recept.

Toen ik mijn exemplaar binnenkreeg viel me gelijk al op hoe zwaar dit apparaat is. Niet zonder reden natuurlijk; hij staat daardoor super stabiel op je aanrechtblad en kan ook de zwaardere klusjes aan zoals brood- of pizzadeeg mengen. Visueel vond ik ‘m natuurlijk gelijk aantrekkelijk. Ik heb de vulkaanzwarte versie (zie de hoofdfoto voor een gedetailleerde foto van de matte coating) en naast dat het een super strak geheel vormt met mijn koffiezetapparaten, is het matzwart ook fijn omdat je er geen vingerafdrukken op ziet. Hij is overigens heel gemakkelijk schoon te maken.

De KitchenAid Artisan die ik heb wordt standaard geleverd met een kneedhaak, platte menghaak en draadgarde. De ideale basisstukken voor thuisbakkers. Met de kneedhaak kun je deeg kneden. De platte menghaak met flexibele rand kun je gebruiken voor beslag of olieachtige substanties en de draadgarde is perfect voor het kloppen van eieren, eiwitten of slagroom. Je kunt de garde ook gebruiken voor het maken van dipsauzen of pannenkoekenbeslag.

Verder zit er nog een anti-spatkap/schenkschild bij, om te voorkomen dat ingrediënten uit de kom spatten. Uiteraard is de KitchenAid geheel naar wens uit te breiden. Ik zou graag nog de foodprocessor willen en de pastasnijder 🤗

Het kost niet veel tijd om de machine onder de knie te krijgen. Het vastmaken van de opzetstukken is zo gedaan en hoe vaker je de KitchenAid gebruikt, hoe meer gevoel je krijgt voor welk opzetstuk je precies voor welk baksel moet gebruiken. Nog even belangrijk om te vermelden is dat de opzetstukken niet in de vaatwasser mogen, met name de draadgarde kan hierdoor lelijk beschadigen.

Met tien snelheden kun je behoorlijk nauwkeurig mixen. Ik begin vaak met een lage stand en bouw de snelheid dan langzaam op. Het best wel satisfying om je eiwit langzaam opgeklopt te zien worden of je beslag vorm te zien krijgen in de KitchenAid.

Ik heb op IGTV (@laviesanne) een bakvideo geüpload van een Torta Caprese, een Italiaans chocoladetaartje. Zo kun je de KitchenAid Artisan live in actie zien.

De Torta Caprese was een recept uit het KitchenAid kookboek, echt een super fijne inspiratiebron voor allerlei recepten die gemakkelijk met de KitchenAid te maken zijn zoals guacamole, chorizo, quiches, muffins, roomijs, broden, smoothies en nog veel meer. Ik heb er al gelijk een aantal recepten uitgepikt die ik op korte termijn wil maken.

Ik mag ook een kookboek weggeven op Instagram, je kunt nog een paar dagen meedoen met de winactie (laat hiervoor even een reactie achter onder de IGTV).

Ik moet zeggen dat de KitchenAid het ‘bakvlammetje’ bij mij toch wel een beetje heeft aangewakkerd. Ik vond bakken voorheen vooral heel veel gedoe en het resultaat was eigenlijk nooit zoals het zou moeten. Net niet een fijne substantie, toch iets teveel klontjes die niet goed door een cake gemixt waren en het was ook gewoon de onhandigheid van met een hand- of staafmixer mixen dat me tegenstond. Nu zie ik hoe leuk (en lekker!) het kan zijn. Het is toch net iets leuker om een zelfgebakte cake te presenteren dan eentje uit de supermarkt.

Zeker in de vakantie is samen bakken een leuke activiteit om te doen. De kinderen hebben inmiddels al een hele voorraad aan versiersels in de kast staan om alle baksels te decoreren.

De KitchenAid Artisan is te bestellen bij Coolblue.

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Vera
  03/08/2020

  De KitchenAid staat echt al zo lang op mijn verlanglijstje maar iedere keer denk ik nee toch iets te duur. Doe ik er dan wel genoeg mee maar als ik jou artikel dan weer zie denk ik misschien toch eens vragen als verjaardag cadeau…

 • Reageren
  Tamara
  04/08/2020

  Ik vind het zo’n gaaf ding, maar ben bang dat ik hem te weinig gebruik en dan is het een behoorlijke sta in de weg op je aanrecht. Aan de andere kant is het al een eyecatcher om daar gewoon te hebben staan haha
  Tamara onlangs geplaatst…Hoe groot moet een rugzak zijn voor de middelbare school?My Profile

 • Reageren
  Daisy
  17/09/2021

  Gebruik je hem nog steeds veel? Bij mij staat hij ook hoog op het lijstje, maar toch enige twijfels nog…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.