Mijn middelbare schooltijd

07.00. Mijn moeder riep naar me dat ik wakker moest worden. Zucht, wat deed ze dat toch altijd veel te hard en te hoog. En te vroeg.

Zo’n 10 minuten lang kon ik daar chagerijnig om zijn. Maar dat gevoel verdween vrij snel weer als ik beneden kwam en mijn broodje en kop thee al op mij stonden te wachten en mijn moeder me lieflijk vroeg of ik goed had geslapen.

SL380441

Je ziet me hier op mijn kamer, die volgeplakt was met plaatjes van parfums die ik uit tijdschriften knipte.

Meestal wankelde ik rond 07.20 de trap af, als het me tenminste was gelukt om in vijf minuten wakker te worden en in 15 minuten mijn kleding uit te zoeken, want dat laatste was nogal een ding in mijn middelbare schooltijd. Wat trek ik aaaaaan?! En als ik dan een outfit had uitgezocht dan wisselde ik die nog minstens twee keer om. Ja, daar had ik tijd voor, want ik had het geluk dat ik tegenover mijn middelbare school woonde.

Zwijgend at ik mijn broodje terwijl mijn broer tegenover me ook aan het ontbijt zat en het weerbericht met alle details aan me voorlas. Dat was voor hem het hoogtepunt van de krant; met zijn ontwikkelingsachterstand is het voor hem moeilijk om lange stukken tekst te lezen dus richtte hij zich vooral op de plaatjes en op het weerbericht.

Veel tijd om te ontbijten had ik niet, ik moest me nog aankleden, mijn make-up doen, mijn Friis and Company tas volstoppen met de boeken voor die dag en ook was het mijn taak om ’s ochtends met de hond te wandelen. Ik haalde altijd ternauwernood de eerste bel als ik om 08.10 op school moest zijn. Zul je altijd zien, dat de mensen die het dichtst bij school wonen, het laatst aan komen kakken.

Alhoewel, mijn vriendinnetje Jo moest van 25 km verderop komen met de bus. Die kwam gewoonlijk nog net iets later binnenzeilen dan ik. Die moest dan ook meestal een ‘briefje’ halen. Zo sneu vond ik dat, dat arme kind stond voor dag en dauw op en toch was zij meestal de sjaak bij de conciërge.

We waren erg close met elkaar, zij en ik. Al had ik het idee dat zij wel iets meer gewaardeerd werd door de rest van de klas. Jo was zo’n allemansvriend, altijd tegen iedereen aardig en altijd vrolijk en gezellig. Ik had wat meer pieken en dalen. Kon enorm uitbundig en vrolijk zijn, maar soms ook een kattenkopje dat van zich af beet. En zeker niet op mijn mond gevallen.

DSC00551

Dit was ik met twee beste vriendinnetjes, waarvan Jo de meest rechter.

Ik had zo mijn favoriete leraren. Dat waren – niet heel verrassend – de leraren van de vakken waar ik goed in was zoals Nederlands, Frans en Duits. Die waren altijd wel in voor een lolletje en een dolletje met mij. Ik stelde ze dan ook nooit teleur qua cijfers. In tegenstelling tot mijn docent Wiskunde. Ik geloof niet dat hij me me erg kon waarderen. Mijn huiswerk was vaak maar half af en ik zat dikwijls niet op te letten tijdens de les. Een beetje klooien op mijn rekenmachine, gekke poppetjes tekenen in mijn agenda en mopjes vertellen aan degenen naast me.

De pauzes waren nooit heel boeiend maar toch altijd wel gezellig. Beetje koffie drinken, tosti’s eten, potjes kaarten, outfits van anderen afkraken in de kantine, samen muziek luisteren, soms wat huiswerk van elkaar overschrijven en af en toe een beetje leren als er een proefwerk of so (schriftelijke overhoring) op het programma stond.

In die tijd had ik al een relatie met mijn huidige vriend. We hebben 1 jaar overlappend gehad: hij in 6VWO en ik in 3VWO. De leraren wisten ervan, die prezen mij altijd omdat ze Robert zo’n leuke en slimme vent vonden. En ja, natuurlijk voelde ik me ook wel stoer tegenover de rest van mijn vriendinnen en klasgenoten, dat ik al met een ‘zesdeklasser’ ging. Phoe, wie had toen geweten dat hij de vader van mijn kind zou worden..

De hoogtepunten van het jaar waren we de schoolfeesten (ook de hockeyfeesten trouwens). Eindelijk legaal in de kroeg staan en je van te voren onder het genot van top40 muziek samen met vriendinnen klaarmaken. Ik weet nog van een keer dat ik tijdens een schoolfeest naar huis werd gestuurd omdat ik als 15-jarige met een glas witte wijn in mijn hand stond dat ik via via had gekregen. Mijn moeder keek raar op haar neus toen ik om 12 uur alweer thuis was. Ik heb het haar toen maar eerlijk opgebiecht…

Mijn moeder was redelijk streng als het om alcohol ging, ik moest na het uitgaan altijd in haar gezicht blazen zodat ze kon ruiken of ik had gedronken. Natuurlijke nepte ik haar wel eens. Dan had ik bijvoorbeeld bessen gedronken (in mijn tijd een beetje de opvolger van de Breezer), en dan zei ik dat ik de hele avond aan de cassis had gezeten.

SL380278

Zo zag ik er ongeveer uit tijdens een schoolfeest: volgehangen met sieraden.

Tja je probeert wat uit, zoekt grenzen op, experimenteert wat, maar over het algemeen was ik vrij rustig en braaf al die jaren. Ik kijk met een positief en goed gevoel terug op mijn middelbare schooltijd. Ik had veel leuke vriendinnen, haalde goede cijfers en ben eigenlijk nooit onzeker of ongelukkig geweest in die tijd.

Wat natuurlijk ook hielp was dat ik al vanaf mijn 14e een relatie had. Iets wat me stabiel hield, mede omdat Robert drie jaar ouder is en mij soms ook terecht kon wijzen als ik mijn puberende brein weer eens de overhand liet nemen.

Ja, het was een mooie periode, die middelbare schooltijd. Ik denk er nog wel eens met melancholie aan terug.

Sanne Zwart wit

Hoe kijk jij terug op je middelbare schooltijd?

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Channa
  25/01/2016

  Wat leuk om te lezen en grappig om er weer aan terug te denken. Ik heb een hele leuke schooltijd gehad gelukkig, dus kijk er positief op terug!
  Channa onlangs geplaatst…Netflix favorieten & wat je niet mag missen!My Profile

 • Reageren
  Manon
  25/01/2016

  Oooh die goeie ouwe tijd!!! Ik zou best wel een weekje terug willen met alle mensen van toen, zoals we toen waren… Heerlijk! De enige zorgen die je had was of je de Franse woordjes wel goed had geleerd voor het SO!
  Manon onlangs geplaatst…Weight Watchers proof – 3x LunchMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  25/01/2016

  Ohhhh heerlijk van die herinneringen! Ik had altijd zo’n hekel aan school, maar achteraf zou ik het wel over willen doen!
  Tamara onlangs geplaatst…Ik kwam bijna 30 kilo aan toen ik zwanger was.My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  25/01/2016

  Wat schrijf je dat toch weer mooi, veel punten herken ik nog van vroeger. Die Friis company tas, die waren zo trendy haha die had ik ook een. Ik zou ook zo weer even terug die tijd in willen!
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Het huishouden tijdens de zwangerschapMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  25/01/2016

  Haha wat leuk om te lezen dit! Ik heb zelf weinig leuke herinneringen aan die tijd helaas. Ik werd altijd gepest, getreiterd en daarnaast waren mijn ouders zo ziek dat ik me vooral de zorgen kan herinneren. O, ja en de kansloze vriendjes van toen.. Haha!
  Ik ben pas na de middelbare school opgebloeid en heb daar heel veel goede herinneringen aan.

  Leuk dat je al zo lang samen bent met je vriend. Kan me voorstellen dat je daardoor ook rustiger bent geweest die jaren.
  Joyce onlangs geplaatst…Muursticker wereldkaartMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  25/01/2016

  Wat leuk zo een stuk over Sanne op de middelbare school. Leuke foto’s ook, ook toen was je een beauty. Ik heb geen digitale foto’s uit die tijd, zou oud ben ik 😉

  De Friis & Company tassen liggen hier nog op zolder.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with NesrinMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  25/01/2016

  Wat leuk om te lezen! Mijn middelbare schooltijd is al zo lang geleden… en er is zoveel na gebeurd… Poeh 🙂
  Elisabeth onlangs geplaatst…Richard Klinkhamer is overledenMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  25/01/2016

  Ahh wat leuk om te lezen! En dat je toen al met je huidige vriend samen was joh!
  Nicole onlangs geplaatst…Waarom ben ik zo’n Marktplaats-kneus!?My Profile

 • Reageren
  Margreet
  25/01/2016

  Leuk om te lezen! Friis & company tas.. Nooit gehad maar wilde ik zo graag altijd haha. Toevallig heeft m’n vriend nog een jaar bij jou in de klas gezeten vertelde hij. Ikzelf zat op de andere middelbare school in dezelfde woonplaats!

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  25/01/2016

  Hahah wat leuk om te zien en wat een ge-wel-dig-e foto’s!!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Urban Decay Shadow BoxMy Profile

 • Reageren
  Kirsten
  25/01/2016

  Zo cool dat je toen al een relatie had met Robert! Relationship goals!! Hihi. Grappig om die foto’s erbij te zien!

 • Reageren
  Leonie
  25/01/2016

  Wat tof om te lezen en zo herkenbaar! Ik had ook een Friis en Company tas, haha. En schoolfeesten waren de bom.
  Leuk om ook oude foto’s van je terug te zien!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate #2; de eerste weken!My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  25/01/2016

  Hoe ouder ik word hoe vaker ik terugdenk aan toen…en hoe mooier die tijd leek. Zo onbevangen als ik in het leven stond, zonder angst en vrees. Leuk om te lezen dat jij ook een hele fijne tijd had en ook een talenknobbel!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Eindelijk ben je thuis.My Profile

 • Reageren
  Bregje
  25/01/2016

  Wat heerlijk om mee te kijken in jouw verleden. Ik heb goede herinneringen aan de middelbare schooltijd, veel met vriendinnen afsprekken, uren bellen met elkaar en de leuke feestjes!
  Bregje onlangs geplaatst…De muziek van…NicoleMy Profile

 • Reageren
  maartje
  25/01/2016

  Wat leuk om te lezen als oud klasgenootje. Op school ging ik nooit echt met jou om maar Jo was inderdaad iemand die bij elk ‘groepje’ wel pastte. En ik weet ook nog goed dat wij het inderdaad heel stoer vonden dat je met een zesde klasser had, want die waren zoveel leuker dan de jongens in onze klas 😉 Ik vond jullie toen echt een leuk setje en zo leuk dat jullie nog steeds bij elkaar zijn

 • Reageren
  Michelle
  25/01/2016

  Haha leuk om terug te lezen als oud klasgenoot! Liefs

 • Reageren
  me
  25/01/2016

  Ik heb helemaaal neits met mijn schooltijd, vals sentiment voor mij….voorbij en alleen het nu is belangrijk en dat bevalt me prima

 • Reageren
  Jodi
  26/01/2016

  De middelbare school was fantastisch. Ik vond Achool super leuk maar vooral doordat ik daar lekker met vriendinnen was. Ik vond het wel altijd erg vroeg beginnen. Haha
  Jodi onlangs geplaatst…Pinterest perfect op Pinterest lie?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.