Mijn kinderen schelen 3 jaar (en dit vind ik ideaal)

Op 10 dagen na schelen mijn kinderen exact 3 jaar. Hij van 8 oktober, zij van 18 oktober. Een leeftijdsverschil dat wat mij betreft ideaal is.

Toen Isé geboren werd, was mijn oudste zindelijk. Een enorme pré, want zo hoefde ik niet dubbel zoveel luiers te verschonen. Ook sliep James inmiddels de nachten door. Wel was het gedaan met zijn middagslaapje.

James was met zijn 3 jaar oud genoeg om door te hebben wat er gaande was. Mama kreeg een baby en hij kreeg een zusje. Sterker nog, met zijn 3 jaar was hij al behoorlijk behulpzaam en wilde hij maar wat graag meehelpen met de verzorging van Isé toen ze er eenmaal was. Hij pakte doeken als zijn zusje gespuugd had, gaf haar een kusje wanneer ze huilde en bood haar entertainment als ik even bezig was.

In mijn omgeving zijn er een aantal ouders die wat minder leeftijdsverschil tussen de kindjes hebben zitten en ook dat heeft zijn charme moet ik toegeven. De interesses zijn dan wat meer hetzelfde en qua spelen is een klein leeftijdsverschil vaak toch wat makkelijker.

Toch voelt het leeftijdsverschil van drie jaar voor mij als perfect. Ik mag dan ook wel in mijn handjes knijpen met James, die zeer goed overweg kan met zijn zusje en in alle opzichten om haar denkt. Zoals wanneer ze samen tv gaan kijken. Dan zet hij speciaal een programma op dat zij ook graag kijkt en kiest ‘ie ervoor om geen Ninjago te kijken omdat Isé dat niet leuk vindt. Ook is hij erg alert: wanneer hij ziet dat ze iets in haar mond stopt dat niet mag dan roept hij mij meteen. En ik had het niet verwacht, maar ondanks het leeftijdsverschil van drie jaar kunnen ze al ongelooflijk leuk samen spelen, op hun eigen manier. Hij duwt haar voort op de racekar, hij helpt haar met een duplobouwwerk, ze springen op de trampoline en samen kunnen ze tijden knutselen aan tafel zonder dat het heibel wordt. Ook is het leuk om te zien dat James net zo enthousiast is als wij als ze weer een nieuw woordje heeft geleerd.

De enige valkuil is dat ik James soms teveel verantwoordelijkheid geef voor zijn zusje. Omdat hij altijd zo goed op haar let, zeg ik er ook wel eens wat van als het een keertje fout gaat terwijl hij daar natuurlijk niet altijd wat aan kan doen. Of ik vraag hem even op haar te letten als ik boven met de was bezig ben. Ook dan komt het wel eens voor dat ze toch iets doet wat niet mag en dat ik James daarop aanspreek. Daar probeer ik me nu wel meer bewust van te zijn. Verder gilt Isé nogal snel als iets haar niet zint, waar ik op mijn beurt vaak van schrik. Soms komt dat omdat James dan iets doet wat ze niet leuk vindt, maar ze gilt even goed als ze zelf iets wil afpakken. Ik vind het dan lastig wie ik er op aan moet spreken want ik zie het natuurlijk niet altijd.

Maar goed, verder vind ik drie jaar dus een heerlijk leeftijdsverschil en heeft het vele positieve kanten.

Volg me op Instagram via: @laviesanne

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Eke
  27/06/2019

  Ik ben ook enorm blij met het wat grotere leeftijdsverschil. Hier zit er 4 jaar en 3 maanden tussen. Toen het zwanger raken voor nr 2 niet lukte, baalde ik enorm natuurlijk, maar nu had ik niets anders gewild.

  Wel denk ik dat het ook een beetje mazzel hebben is dat je kinderen qua karakter bij elkaar passen, want als het niet matcht, maakt het niet uit hoe kort of lang er tussen zit.

 • Reageren
  Inez
  27/06/2019

  Wij hadden anders hetzelfde leeftijdsverschil gehad maar onze dochter overleed na 39 weken zwangerschap in mijn buik. Ik vind dit soort artikelen of uitspraken altijd wat lastig te verkroppen maar dat komt natuurlijk door mijn situatie.

  • Reageren
   Hilde
   27/06/2019

   Knuffel!

  • Reageren
   Emma
   27/06/2019

   Afschuwelijk, ik leef met je mee. Ik ben zelf 39 weken zwanger en voel de rillingen over mn rug. Ik kan me voorstellen dat dit artikel dan wat lastig voor je is, je hebt het immers niet altijd voor het zeggen. Sterkte!

 • Reageren
  Manouk
  27/06/2019

  Ik heb 3 kinderen en er steeds ongeveer 2 jaar tussen. Ik vind dat een fijne leeftijd, al is het soms ook wel erg zwaar. Maar het was wel heel fijn dat de middagdutjes er nog waren. Ik denk dat elke leeftijdsverschil wel zo zijn voor- en eventuele nadelen heeft. Het is hoe dan ook super schattig om 2 (of meerdere) wezentjes die je zelf gemaakt hebt, samen te zien spelen.

  • Reageren
   Emma
   27/06/2019

   Heel mooi! Zo zie ik het ook, exact!

 • Reageren
  Yvonne
  27/06/2019

  Klinkt ideaal inderdaad. Nog wat meer verschil is wat mij betreft ook perfect.
  Heel eerlijk: ik vind mensen die 2 of meer heel kleine kinderen hebben (dwz dichter bij elkaar qua leeftijd) niet zo’n gezellige mensen. Ook niet voor hun kinderen. Ik weet dat ik nu generaliseer maar de mensen die ik ken in die situatie zijn altijd moe, hebben altijd stress, druk, nergens tijd voor. Ik vind de eventuele voordelen (kan er zelf geen bedenken trouwens) niet opwegen tegen de nadelen.

  • Reageren
   Carmen
   27/06/2019

   Ik voel me (natuurlijk) aangesproken dus wil toch even reageren. Mijn zoons zijn 2 en 4, dat was een bewuste keuze en gelukkig ook zo uitgepakt. De voordelen die ik (nu al) zie: ze spelen heel veel samen en ook met hetzelfde speelgoed, dutjes werden tegelijkertijd gedaan en in de toekomst zullen ze lange tijd naar dezelfde school, zwemles enz gaan. Ben ik moe? Jazeker. Maar dat zijn mensen met maar 1 kind dat slecht slaapt ook. Druk? Ja, maar niet drukker dan toen ik er 1 had. Maar ik vind mezelf best een gezellig mens ;). En denk dat ieder leeftijdsverschil, klein of groot, of maar 1 kind hebben – het heeft allemaal voor- en nadelen.

  • Reageren
   ARB
   28/06/2019

   Sorry hoor, maar inderdaad wat een kortzichtig en generaliserende opvatting… tussen de oudste en de middels zit bij ons 2 jaar en 10 maanden en tussen de middelste en de jongste 15 maanden. Ik kan je vertellen… de oudste van nu 4 moest echt véél meer zijn plekje en balans weer vinden binnen het gezin en ging uitdagen etc. Hij was ook heel lief, maar de geboorte van de jongste was voor hem wel het meest wennen. Die moddelste daarentegen snapte niet veel van wat er speelde, vond het doodnormaal en vooral heel grappig allemaal, die nieuwe baby. Die derde hadden wij er niet zo kort bovenop gepland, 3 jaar vonden wij ook ideaal altijd. Maar het liep zo en we wilde er sowieso al 3, misschien zelfs wel 4. Heel druk ja… maar vooral óók heel gezellig! Lekker leven en laten leven. Oordeel zegt meer over jezelf dan over een ander.

 • Reageren
  Emma
  27/06/2019

  Ik denk dat iedereen uiteindelijk blij is met het leeftijdsverschil van haar kinderen want zo is het gewoon. Ik wist dat ik drie kinderen wilde als het ons gegeven was daarom hebben wij er iedere keer twee jaar tussen zitten.
  Pittig, heel erg pittig maar ik ben het typ dat gek is op jong grut en het heerlijk vind om mn leven aan mn kinderen te wijden daarom ben ik ook gestopt met werken anders was ik wellicht een ouder geworden zoals Yvonne hierboven omschrijft.

  • Reageren
   Yvonne
   27/06/2019

   Dat klopt Emma , mensen die hun leven aanpassen aan (het aantal) kinderen, zijn veel gezelliger :). Ik ken er veel die 2 of 3 kleine kinderen hebben en zelf ook nog graag bijna fulltime willen werken, 2 hobby’s hebben en om het weekend naar de kroeg gaan
   Carmen, ik heb er één maar ben door hem nog geen dag moe geweest hoor. Het samen spelen zie ik niet als voordeel omdat je nooit van tevoren weet of ze dat gaan doen. Constant ruzie is ook een optie ;). En samen spelen doet mijn kind iedere dag met de buur(t)kinderen.
   Maar echt: iedereen moet het zelf weten allemaal. Ik zeg alleen wat ik zie. Ik zou het ook graag anders zien :).

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.